Σελίδες

ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ

ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ
ΥΠΕΡΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΕ ΣΩΣΟΝ ΗΜΑΣ

ΟΙ ΟΜΙΛΙΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΕΒΑΣΜΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΣΑΣ





ΟΔΗΓΙΕΣ: ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ:

Δίπλα από το όνομα Κύριος Ιησούς Χριστός που υπάρχει ένα μικρό βελάκι , πατάμε εκεί και μας βγάζει διάφορες επιλογές από τις οποίες πατάμε το Download .
Και γίνεται η εκκίνηση να κατέβουν όλες οι ομιλίες.

Τρίτη 16 Αυγούστου 2022

Ἀνώμαλες καταστάσεις καὶ ἄθεσμες βαπτίσεις στὴν αὐλὴ τῆς Ἐκκλησίας.Π. Ἰωάννης Δρογγίτης

 Ἀνώμαλες καταστάσεις καὶ ἄθεσμες βαπτίσεις στὴν αὐλὴ τῆς Ἐκκλησίας

Ἡ θαυματουργή Πίστη- Τό Ἅγιον Μανδήλιον, Συναξάρι, Ἀρχιμ. Σάββα Ἁγιορείτου

 Η θαυματουργή Πίστη- Το Άγιον Μανδήλιον, Συναξάρι, Αρχιμ. Σάββα Ἁγιορείτου

Ἱ.Μ. Ἁγίας Τριάδος Ἐδέσσης http://hristospanagia3.blogspot.com, http://hristospanagia.gr καί τό νέο ἱστολόγιο http://agiapsychanalysi.blogspot.com

Ἡ ἀπαρνηση τοῦ θελήματός μας- Πνευματικός ἀγώνας- Νά κάνεις πάντα τό θέλημα τοῦ Θεοῦ, Ἀββᾶ Μᾶρκου. Ἀρχ. Σάββας Ἁγιορείτης

  Η απαρνηση του θελήματος μας- Πνευματικός αγώνας- Να κάνεις πάντα το θέλημα του Θεού, Αββά Μάρκου-Επιστολή προς τον μονάζοντα Νικόλαο, Φιλοκαλία τόμος Α', Αρχιμ. Σάββα Αγιορειτου, 15-8-2022

http://hristospanagia3.blogspot.com, http://hristospanagia.gr καί τό νέο ἱστολόγιο http://agiapsychanalysi.blogspot.com

Ὁ Χριστός στό Ὄρος Θαβώρ δέν μεταμορφώθηκε, ἀλλά μεταμόρφωσε τούς τρεῖς μαθητές Του! Σάν βόμβα ἀκούγεται αὐτό!...


Ο Χριστός στο Όρος Θαβώρ δεν μεταμορφώθηκε, αλλά μεταμόρφωσε τους 3 μαθητές Του! Σαν βόμβα ακούγεται αυτό!...

Ο Χριστός δεν μεταμορφώνεται, αλλά μεταμορφώνει, αυτή είναι η εμπειρική ερμηνεία του Αγίου Ευαγγελίου. Μεταμορφώνομαι στην μυστική θεολογία σημαίνει, ότι παίρνω κάποια προσθήκη που δεν είχα ποτέ. Προάγομαι, αναβαθμίζομαι, προβιβάζομαι, αλλοιώνομαι. Είναι δηλ. βλασφημία να λέμε, ότι ο Χριστός μεταμορφώθηκε, ότι δηλ. προσέλαβε κάτι που δεν είχε!

Ο Χριστός μεταμορφώνει τον Πέτρο, τον Ιάκωβο και τον Ιωάννη εν ώρας προσευχής, για να μας δείξει, ότι από όλες τις αρετές, η μεγαλύτερη είναι η προσευχή με την έννοια, ότι όλες οι αρετές βοηθούν να πλησιάσουμε και να γνωρίσουμε τον Θεό, αλλά μόνο η αρετή της προσευχής, ενώνει με το Θεό.

Γι' αυτό οι Πατέρες της Εκκλησίας λένε, ότι τα μεγάλα μυστήρια τελεσιουργούνται εν ώρα προσευχής και η ώρα της θέας του Ακτίστου Φωτός γίνεται εν ώρα καθαράς - συγκεντρωμένης προσευχής και όχι άλλης ώρας. Προσευχήθηκε ο Χριστός στο Θεό Πατήρ, να δώσει τέτοια Χάρη Αγίου Πνεύματος στους 3 Μαθητές Του, ώστε να Τον δουν με τη μορφή του Ακτίστου Φωτός!

Μάνα, στό πλάι μου στέκεται ἕνας πολύ ψηλός μελαχρινός μέ μακριά γενειάδα...(Θαῦμα Ἁγίου Ραφαήλ)

Αντιγόνη Μακρυγιάννη

Το 2009 η κόρη μου 18 ετών εμφάνισε πολυκυστικών ωοθήκες και καταφύγαμε σε έναν ένας ασυνείδητο γυναικολόγο ο οποιος της χορήγησε φάρμακα παλαιας τεχνολογίας, αντισυλληπτικά, τα οποία μάλιστα της είπε ότι έπρεπε να παίρνει και για αόριστο χρονικό διάστημα.
Το Μάρτιο του 2011, η κόρη μου μετά από ισχυρό πονοκέφαλο, έχασε κάθε επαφή με το περιβάλλον. Στο θεραπευτήριο ΥΓΕΙΑ που τρέξαμε αμέσως με το σύζυγό μου, διαπιστώθηκε συμφόρηση των αγγείων του εγκεφάλου από θρόμβους σε ποσοστό 95%. Μας είπαν οι γιατροί ότι το παιδί ήταν καταδικασμένο και στην απίθανη περίπτωση που θα σωζόταν θα έμενε με εγκεφαλική βαριά αναπηρία. Η χορήγηση θρόμβολυτικων φαρμάκων είχε μεγάλο κίνδυνο εγκεφαλικής αιμορραγίας.

Η καταστασή μας ήταν απελπιστική διότι χάναμε τη μοναχοκόρη μας και οι ελπίδες που μας έδιναν οι γιατροί ελάχιστες. Τις φοβερές ημέρες που ακολούθησαν προσευχομουν διαρκώς στην Παναγία και δίπλα στο κρεβάτι του παιδιού στην Εντατική είχα την εικονίτσα μου των Αγίων Ραφαηλ, Νικολαου και Ειρήνης.

Ἐπιστολή Τετρακοσίων Ἑπτά (407) Ὀρθοδόξων Χριστιανῶν τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Φιλίππων Νεαπόλεως καί Θάσου γιά τήν ἐπίσκεψη Ἐπιφάνιου στήν Καβάλα


Προς
μητ
Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου κ.κ. Στέφανο

Κοινοποίηση :

1. Προς τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο

( δια του εν Ελλάδι Γραφείου Εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου που εδρεύει στην ΑΘΗΝΑ )

2. Τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο

3. Τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος

ΚΑΒΑΛΑ 6-8-2022

Σεβασμιώτατε την Ευχή Σας,

Όλοι όσοι υπογράφουμε την παρούσα επιστολή είμαστε τέκνα της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου και κατά συνέπεια πνευματικά τέκνα δικά σας. Με χαρά πληροφορηθήκαμε, ότι κατόπιν δικής Σας εισηγήσεως , η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος καθιέρωσε τον μήνα Σεπτέμβριο να εορτάζεται η Σύναξη των αγίων της νήσου Θάσου . Επίσης, πληροφορηθήκαμε ότι κατά τον πρώτο εορτασμό της συνάξεως αυτής, θα παρευρίσκονται, τόσο ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, όσο και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος

Η χαρά μας όμως αυτή μετατράπηκε πριν από λίγες ημέρες σε λύπη, όταν εμφανίστηκαν δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι κατά τον εορτασμό αυτό θα παραβρίσκεται ο σχισμαστικός ψευδοεπίσκοπος Κιέβου κ. Επιφάνιος, ο οποίος είναι ένα λαϊκός με άμφια που μαζί με Ουνίτες, αυτοχειροτόνητους, καθηρημένους και σχισματικούς αποτελούν την « δήθεν Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας» , μία εκκλησία που 10 από τις 14 ορθόδοξες εκκλησίες δεν αναγνώρισαν , ούτε έχουν κοινωνία με τον σχισματικό μητροπολίτη Επιφάνιο και τους συν αυτώ καθηρημένους και αχειροτόνητους δήθεν κληρικούς . Δυστυχώς τα δημοσιεύματα αυτά Εσείς όχι μόνο δεν τα διαψεύσατε, αλλά αντιθέτως με την ανακοίνωση από την Μητρόπολη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου του Προγράμματος της Επισκέψεως των υψηλών προσκεκλημένων Σας και του δήθεν επισκόπου Κιέβου κ. Επιφάνιου, τα επιβεβαιώσατε με αποτέλεσμα να μας στεναχωρήσατε πολύ με τις επιλογές Σας .

Ἡ ζωή τῆς ἐρήμου στήν Ὁμόνοια, Βίος καί Λόγοι Ἁγ. Πορφυρίου, Ἀρχιμ. Σάββα Ἁγιορείτου




«Μέσα στόν θόρυβο τῆς Ὁμόνοιας ζοῦσα ὅπως στήν ἔρημο τοῦ Ἁγίου Ὄρους», λέει ὁ Ὅσιος Πορφύριος, περιγράφοντας τή ζωή του γιά τριάντα τρία ὁλόκληρα χρόνια στήν Πολυκλινική τῶν Ἀθηνῶν. «Μέσα στό πλῆθος, στόν κόσμο καί στόν θόρυβο τῆς Ὁμόνοιας ἐγώ ὕψωνα τά χέρια στόν Θεό καί ζοῦσα μέσα μου ὅπως στήν ἔρημο τοῦ Ἁγίου Ὄρους. «Ἄ, ἔλεγα μέσα μου, ἐγώ δέν εἶμαι γιά τόν κόσμο, εἶμαι γιά τήν ἔρημο. Ἐκεῖ ὅ,τι κάνεις, δέν σέ ξέρει κανείς». Καί ὅμως ἔμεινα στόν κόσμο. Ἔμεινα ἐκεῖ ὅπου μέ εἶχε φέρει ὁ Θεός»[1]. Βλέπουμε τόν πόθο του πού εἶχε γιά ἀφάνεια∙ ἤτανε τελείως ἀκενόδοξος, ἀφιλόδοξος, ὁ Ἅγιος.

«Ὅλους τούς ἀγαποῦσα, γιά ὅλους πονοῦσα, ὅλα μέ συγκινοῦσαν», λέγει. «Αὐτό μοῦ τό εἶχε δώσει ἡ Θεία Χάρις. Ἔβλεπα τίς νοσοκόμες μέ τίς λευκές τους στολές σάν λευκοφορεμένους ἀγγέλους νά κατεβαίνουν στήν ἐκκλησία καί δάκρυζα πού τίς ἔβλεπα. Καί σκεπτόμουν, ὅταν ἔβλεπα ἀδελφή μέ στολή, ὅτι εἶναι ἀδελφή τοῦ ἐλέους, εἶναι ἀδελφή τῆς ἀγάπης, πού πάει νά λειτουργήσει στόν ναό τῆς ἀγάπης τοῦ Θεοῦ, δηλαδή στό νοσοκομεῖο, νά ὑπηρετήσει τούς ἀσθενεῖς, τούς ἀδελφούς. Ἔβλεπα τίς δασκάλες πού πήγαιναν τά παιδιά στήν ἐκκλησία καί δάκρυζα γιά τό ἔργο τῆς ἀγάπης. Τήν πιό μεγάλη εὐχαρίστηση, βέβαια, ἔνιωθα κατά τήν ὥρα τῆς Θείας Λειτουργίας. Ὅταν διάβαζα, κάτω στό ἐκκλησίασμα ἄπνοια. Ἐγώ σέ ἔξαρση. Λειτουργοῦσα πολύ ἀφοσιωμένα, γιατί μοῦ ἄρεσε νά λειτουργῶ. Ἀλλά καί οἱ ἄνθρωποι ἐμπνέονταν ἀπό τήν ἁπλή λειτουργία πού ἔκανα.

Τί εἶναι ἠ λύσις τῶν στεφάνων τήν ὄγδοη μέρα ἀπό τό γάμο;


Τι είναι η λύσις των στεφάνων την όγδοη μέρα από το γάμο;

Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Χριστοδούλου

Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, η ευχή επί λύσει στεφάνων, λέγεται «αντίγαμος» η «αυτίχαρα». Κατά το Αθηναϊκό έθιμο λέγεται και «οχτώμερα». Η ευχή επί λύσει στεφάνων, γίνεται την πρώτη Κυριακή μετά το γάμο, όταν οι νεόνυφμοι πηγαίνουν στην Εκκλησία και ο ιερέας τους διαβάζει ευχή [1].

Σύμφωνα με αυτήν την διάταξη την 8η ήμερα από το γάμο προσκαλείται από τους νεόνυμφους ο ιερέας στο σπίτι τους και τους ευλογεί εκ νέου. Κατά την ήμερα του γάμου τους και προς το τέλος της ακολουθίας του μυστηρίου κατά την διάρκεια της ευχής: «Ο Θεός, ο Θεός ημών, ο παραγενόμενος εν Κανά της Γαλιλαίας…» και στο σημείο της ευχής: «ανάλαβε τους στεφάνους αυτών» ο ιερέας αίρει τα στέφανα από τα κεφάλια των νεόνυμφων και αφού τα δέσει ώστε να είναι μεταξύ τους ενωμένα, τα τοποθετεί επί του ηυτρεπισμένου δίσκου της τραπέζης, όπου τελείται το μυστήριον.

Τα στέφανα αυτά κατόπιν τα παραλαμβάνουν οι νεόνυμφοι και τα τοποθετούν σε μια ειδική προθήκη, γνωστή με την ονομασία «στεφανοθήκη». Κατά την όγδοη ήμερα ο ιερέας, όταν προσέρχεται στην οικία των νεόνυμφων, τελεί την ειδική αυτή ακολουθία επί της νυμφικής παστάδος (=δηλ. της κρεβατοκάμαρας) και κατ’ αυτήν λύνει τα στέφανα.

Παλαιότερα οι νεόνυμφοι σύμφωνα με ιστορικές μαρτυρίες χειρογράφων λειτουργικών βιβλίων, παρέμεναν φορώντας τα στέφανα επί 8 ήμερες ή κατ’ άλλες πηγές τρεις ημέρες. Αυτό γινόταν για να ξεχωρίζουν από τους άλλους και να τιμώνται ιδιαιτέρως επειδή έφθασαν μέχρι την ευλογημένη στιγμή του γάμου τους αγνοί και σώφρονες, όπως ορίζει ο Θεός μας.

Μοναχός Θηκαράς. Προσευχές τοῦ 14ου αἰῶνα. Ἕκτη ὥρα. Εὐχή καί ὕμνος..


ΜΟΝΑΧΌΣ ΘΗΚΑΡΑΣ ΠΡΟΣΕΥΧΈΣ ΤΟΥ 14 ΑΙΩΝΑ ΈΚΤΗ ΏΡΑ Ευχή και ύμνος..

Εὐχὴ καὶ Ὕμνος

Δόξα σοι μόνε ἀγαθέ· δόξα σοι μόνε σοφέ.
Δόξα σοι εὐεργέτα τῶν ψυχῶν καὶ τῶν σωμάτων ἡμῶν.
Δόξα σοι ὁ ἀνατέλλων τὸν ἥλιον ἐπὶ δικαίους καὶ ἀδίκους· ὁ βρέχων ἐπὶ πονηροὺς καὶ ἀγαθούς.
Δόξα σοι ὁ τρέφων τὰ πετεινὰ τοῦ οὐρανοῦ, τὰ θηρία καὶ πάντα τὰ ἔνυδρα ὡς στρουθίον εὐτελές.
Δόξα σοι ὁ ὑετοῖς ἀλλεπαλλήλοις ἄρδων τὰ σπέρματα·
δόξα σοι ὁ τῶν δένδρων τὰς ῥίζας καθικνεῖσθαι σοφίζων
τῆς τῆς ταῖς κοιλότησι.

Ἐκείνη εἶναι ἡ ὁλόφωτη Λαμπάδα, πού λάμπει καί φωτίζει μέ τήν Λάμψιν Της, ὅλην τήν Οἰκουμένην

Γι’ αυτό και εμείς, να μή παύσωμεν να τρέχωμεν και να παρακαλούμεν την Παναγία μας. Εκείνη είναι η Σωτηρία όλου του κόσμου! Εκείνη είναι η ολόφωτη Λαμπάδα, που λάμπει και φωτίζει με την Λάμψιν Της, όλην την Οικουμένην. Όταν τρέξωμεν κοντά Της με πίστη, με ευλάβεια, με αγάπη, δεν θα μας απορρίψη ποτέ.


Άγιος Άνθιμος της Χίου


https://proskynitis.blogspot.com/2022/08/blog-post_55.html

16 Αὐγούστου. Ἡ ἐξ Ἐδέσσης ἀνακομιδὴ τοῦ ἱεροῦ μανδηλίου (944). Διομήδους μάρτυρος (†298). Τιμοθέου ἐπισκ. Εὐρίπου (†1578), Γερασίμου τοῦ ἐν Κεφαλληνίᾳ (†1579), Ἀποστόλου (†1680) καὶ Σταματίου νεομαρτύρων· τῶν ἐν Μεγάροις 6 μαρτύρων. Ἀκακίου ἁγίου, Ἰωσὴφ ὁσίου τοῦ ἡσυχαστοῦ (†1959) Ἁγιογραφικό ἀνάγνωσμα.

Ἀποστολικό ἀνάγνωσμα. 16ης Αὐγ., Σαβ. πρό τῶν Φώτων (Α΄ Τιμ. γ΄ 13 - δ΄ 5).

Α Τιμ. 3,13         οἱ γὰρ καλῶς διακονήσαντες βαθμὸν ἑαυτοῖς καλὸν περιποιοῦνται καὶ πολλὴν παῤῥησίαν ἐν πίστει τῇ ἐν Χριστῷ Ἰησοῦ.

Α Τιμ. 3,13                Διότι εκείνοι, οι οποίοι με σύνεσιν και φόβον Θεού διηκόνησαν καλώς και διακονούν, αποκτούν καλόν βαθμόν, προάγονται δηλαδή στο αξίωμα του ιερέως και του αρχιερέως· επί πλέον δε αποκτούν τόλμην και θάρρος να ομολογούν και να κηρύττουν την πίστιν στον Ιησούν Χριστόν.

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

1.Μπορεῖτε νά δεῖτε τίς προηγούμενες δημοσιεύσεις τοῦ ἱστολογίου μας πατώντας τό: Παλαιότερες ἀναρτήσεις (δεῖτε δεξιά)

2.Καλλίτερη θέαση τοῦ ἱστολογίου μέ τό Mozilla.

3.Ἐπιτρέπεται ἡ ἀναδημοσίευση τῶν ἀναρτήσεων μέ τήν προϋπόθεση ἀναγραφῆς τῆς πηγῆς

4.Ἐπικοινωνία:
Kyria.theotokos@gmail.com .
Γιά ἐνημέρωση μέσῳ ἠλεκτρονικοῦ ταχυδρομείου στεῖλτε μας τό e- mail σας στό
Kyria.theotokos@gmail.com .
Home of the Greek Bible