Σελίδες

ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ

ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ
ΥΠΕΡΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΕ ΣΩΣΟΝ ΗΜΑΣ

ΟΙ ΟΜΙΛΙΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΕΒΑΣΜΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΣΑΣ





ΟΔΗΓΙΕΣ: ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ:

Δίπλα από το όνομα Κύριος Ιησούς Χριστός που υπάρχει ένα μικρό βελάκι , πατάμε εκεί και μας βγάζει διάφορες επιλογές από τις οποίες πατάμε το Download .
Και γίνεται η εκκίνηση να κατέβουν όλες οι ομιλίες.

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2022

Γιά τήν Τεσσαρακοστή (Ἅγιος Παΐσιος Ἁγιορείτης)

– Γέροντα, πώς θα μπορέσω την Σαρακοστή να αγωνισθώ περισσότερο στην εγκράτεια;
– Οι κοσμικοί τώρα την Σαρακοστή προσέχουν κατά κάποιον τρόπο την εγκράτεια, ενώ εμείς οι μοναχοί πάντα πρέπει να προσέχουμε. Το κυριώτερο όμως που πρέπει να προσέξει κανείς είναι τα ψυχικά πάθη και μετά τα σωματικά.
Γιατί, αν δώσει προτεραιότητα στη σωματική άσκηση και δεν κάνει αγώνα, για να ξεριζωθούν τα ψυχικά πάθη, τίποτε δεν κάνει.
Πήγε μία φορά σε ένα μοναστήρι ένας λαϊκός στην αρχή τής Σαρακοστής και κάποιος μοναχός τού φέρθηκε απότομα, σκληρά.
Εκείνος όμως ο καημένος είχε καλό λογισμό και τον δικαιολόγησε. Ήρθε μετά και μου είπε:
«Δεν τον παρεξηγώ, Πάτερ. Ήταν βλέπεις από το τριημέρι!». Αν το τριημέρι που έκανε ήταν πνευματικό θα είχε μία γλυκύτητα πνευματική και θα μιλούσε στον άλλο με λίγη καλοσύνη. Αλλά αυτός ζόριζε εγωϊστικά τον εαυτό του να κάνει Τριήμερο, και γι’ αυτό όλα του έφταιγαν.
– Γέροντα, τι να σκέφτομαι την Σαρακοστή;

Προφητεῖες καί ὁδηγίες τῆς μοναχῆς Νίλας Novikova 1902-03-06-1999



ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ ΚΑΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΜΟΝΑΧΗΣ ΝΙΛΑΣ NOVIKOVA 1902 -03/06/1999/

Τα τελευταία χρόνια της ζωής της, και ιδιαίτερα μετά την κατάρρευση της χώρας, η μητέρα, με στενοχώρια και θλίψη, ανησύχησε για τα γεγονότα που συνέβαιναν Ρωσία. Αλλά με τι δύναμη πεποίθησης και ελπίδας προσευχήθηκε για την αγαπημένη της Πατρίδα! Πάνω από μια φορά είπε στα πνευματικά παιδιά που ήρθαν κοντά της:

- Παιδιά, η Μητέρα του Θεού δεν θα φύγει από τη Ρωσία, αγαπά τη Ρωσία, θα την προστατέψει, σώστε την. Η Ρωσία είναι η χώρα της Μητέρας του Θεού και δεν θα την αφήσει να καταστραφεί, θα μεσολαβήσει για εμάς. Άλλωστε, αγαπάει τόσο πολύ τη Ρωσία! Η Ρωσία θα αναδειχθεί και θα γίνει μια μεγάλη πνευματική χώρα.

Ταυτόχρονα, η μητέρα έσφιξε τις γροθιές της και, κοιτώντας απειλητικά μακριά, επανέλαβε:

- Δεν θα επιτρέψει στους εχθρούς να καταπατήσουν τη Ρωσία, δεν θα την αφήσει να καεί στις φλόγες των πυρκαγιών!

Ο Ματούσκα είπε: «Όπου υπάρχει αγιότητα, εκεί ανεβαίνει ο εχθρός».

Κάποτε η Ματούσκα ρωτήθηκε αν ήταν πολύ αργά για να χτιστούν νέες εκκλησίες σήμερα, στην οποία απάντησε:

«Ήταν πολύ αργά χθες». Αλλά ο Κύριος παρέτεινε τον χρόνο για τη Ρωσία.

Και γενικά, η μητέρα είπε περισσότερες από μία φορές ότι ο Κύριος μπορεί να αναβάλει την εκπλήρωση των προφητειών. Πολλά εξαρτώνται από εμάς, τους πιστούς, από την προσευχητική μας στάση, τη μετάνοια, από το κατόρθωμά μας να εξαγνιστούμε.

Η μητέρα Νίλα μίλησε για την ανάγκη να προσεύχεσαι συνεχώς παντού - στη δουλειά, στις διακοπές και στις μεταφορές:

- Η δουλειά είναι στα χέρια, αλλά η προσευχή είναι στο στόμα. Προσευχή πρώτα από όλα, παιδιά!

Η ίδια μίλησε για την έννοια της προσευχής με τον εξής τρόπο:

«Ο κόσμος συγκρατείται με την προσευχή. Αν έστω και για μια ώρα σταματήσει η προσευχή, τότε ο κόσμος θα πάψει να υπάρχει. Και η νυχτερινή προσευχή χρειάζεται ιδιαίτερα, είναι πιο ευάρεστη στον Θεό από τους άλλους.

«Το μεγαλύτερο και πιο δύσκολο κατόρθωμα είναι να προσεύχεσαι για τους ανθρώπους. Χρειάζεται να υπομείνεις, να προσεύχεσαι, να εργάζεσαι, ό,τι κι αν γίνει, όσο κι αν επιπλήξεις ή υβρίσεις. Υπάρχει μομφή στα αριστερά, από τον κακό, και μερικές φορές στα δεξιά, από συγγενείς. Και τα δύο είναι δύσκολα, αλλά χρήσιμα και μάλιστα απαραίτητα.

Ὁ θεσμὸς τῆς νηστείας στὴν Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία

Ἀρχιμανδρίτου Φωτίου Ἰωακεὶμ

Ἀρχικά, σᾶς εὐχαριστῶ γιὰ τὴν πρόσκληση νὰ παραστῶ στὴ σημερινή σας συνάθροιση καὶ νὰ ἀπευθύνω λόγο ὠφελείας ἐπίκαιρο. Θεώρησα χρήσιμο, μιὰ καὶ θὰ εἰσέλθουμε σὲ λίγες μέρες στὸ στάδιο τῆς τεσσαρακονθήμερης νηστείας τῆς Μεγάλης Τεσσαρακοστῆς, νὰ μοιραστοῦμε μαζὶ κάποιες σκέψεις γιὰ τὸ σημαντικὸ στὴ ζωὴ τοῦ κάθε πιστοῦ χριστιανοῦ θέμα τῆς μεγάλης καὶ θεόσδοτης... ἀρετῆς τῆς νηστείας.
Πρὶν ὅμως εἰσέλθουμε στὸ καθαυτὸ θέμα μας, θὰ ἀναφερθοῦμε προοιμιακὰ στὶς τέσσερεις εἰσαγωγικὲς Κυριακὲς τῆς περιόδου τοῦ Τριῳδίου, ποὺ μᾶς ἑτοιμάζουν ἐπαγωγικὰ γιὰ τὸ στάδιο τῆς νηστείας. Καταρχήν, ἡ σημερινὴ Κυριακή, τοῦ Τελώνου καὶ Φαρισαίου, ὀνομάστηκε ἔτσι ἀπὸ τὴν εὐαγγελικὴ περικοπὴ τῆς ἡμέρας, καὶ εἶναι, ὅπως λέμε στὴ γλῶσσα τῆς Ἐκκλησίας, ἡ ἀρχὴ τοῦ Τριωδίου, δηλαδὴ τῆς ἐκκλησιαστικῆς περιόδου ἀπὸ σήμερα μέχρι καὶ τὸ Μεγάλο Σάββατο. Τῆς πιὸ κατανυκτικῆς περιόδου τοῦ ἔτους, ποὺ μὲ τὶς ὡραιότατες Ἀκολουθίες της, τὴ νηστεία τῆς Μεγάλης Σαρακοστῆς ποὺ περιλαμβάνει, τὴν ὅλη πνευματικὴ ἀτμόσφαιρα ποὺ δημιουργεῖ, μᾶς προετοιμάζει μὲ τὸν καλύτερο τρόπο, ἂν θέλουμε καὶ ἀγωνισθοῦμε, νὰ ἑορτάσουμε ἐξαγνισμένοι τὴν κοσμοσωτήρια Ἀνάσταση τοῦ Χριστοῦ μας. Καὶ ἡ ἁγία μας Ἐκκλησία, θέλοντας νὰ μᾶς ἑτοιμάσει γι᾽ αὐτὸ τὸ «Στάδιον τῶν ἀρετῶν» (ὅπως θὰ ψάλλουμε τὴν Κυριακὴ τῆς Τυρινῆς), ὅρισε σήμερα, ἀρχὴ τοῦ Τριωδίου, νὰ διαβάζεται στὴν Θεία Λειτουργία ἡ παραβολὴ αὐτὴ τοῦ Χριστοῦ μας, ποὺ μᾶς διδάσκει τὴν ἀξία τῶν ἀρετῶν τῆς ταπείνωσης καὶ τῆς προσευχῆς, ὥστε νὰ μᾶς παροτρύνει νὰ τὶς ἀσπαστοῦμε καὶ ἐφαρμόσουμε σὰν ὅπλα στὸ στάδιο τῆς ἁγίας αὐτῆς περιόδου.

Ἐγκώμιο στούς Ἁγίους Σαράντα Μάρτυρες (Ὅσιος Ἐφραίμ ὁ Σύρος)

Είναι καιρός να στρέψουμε το λόγο μας, αγαπητοί αδελφοί, στα αθλητικά αγωνίσματα· είναι καιρός να βαδίσουμε την πνευματική πορεία· είναι καιρός να διπλασιάσουμε τα κέρδη του ταλάντου. Διότι είπα ότι ήταν σε κάποια λεγεώνα σαράντα Μάρτυρες, που ζούσαν με ευσέβεια, οι οποίοι αμέσως από την αρχή έδειξαν, ότι ο όμιλός τους θα είναι φημισμένος και σεβαστός.

Σας συγκέντρωσα λοιπόν εδώ, για να σας διηγηθώ για τους Μάρτυρες μια περιγραφή προφητικής εικόνας. Ο Μωυσής δηλαδή, αφού νήστευσε σαράντα μέρες, δέχθηκε στο όρος Σινά το νόμο του Θεού· αυτοί όμως αφού έβαλαν για θυσία τα σώματά τους, ίσα στον αριθμό με τις σαράντα μέρες της νηστείας, απόλαυσαν την αιώνια ζωή. Και ο Μωυσής, όταν είδε το λαό να έχει κυριευθεί από μανία, οργίσθηκε και σύντριψε τις πλάκες στο όρος· αυτοί όμως, όταν είδαν τους δαίμονες να έχουν κυριευθεί από λύσσα, φύλαξαν την πίστη τους σταθερή. Πάλι για δεύτερη φορά ο πράος Μωυσής πήρε στα χέρια του τις πλάκες, και έτσι έδωσε το νόμο του Θεού σε όλους τους Εβραίους· αυτοί όμως οι σαράντα Μάρτυρες, με ένα μόνο σταυροφόρο σφράγισμα, κήρυξαν με τον εαυτό τους τον Χριστό σε όλους τους ανθρώπους.

Και τι αξιοθαύμαστο είναι, αν θα βρούμε και την αρετή τού προφήτη Ηλία να είναι ίση με την αρετή τους; Διότι ο Θεσβίτης Ηλίας με τη δύναμη που πήρε, τρώγοντας μια φορά μέσα σε σαράντα μέρες, έφθασε στο όρος Χωρήβ, αυτοί όμως, αφού γεύθηκαν το Σώμα του Χριστού, έφθασαν συγχρόνως και οι σαράντα στους ουρανούς. Παρουσιάσθηκε ο Θεός στον προφήτη Ηλία, την ώρα που έτρεχε στην πορεία του, λέγοντάς του· «Είναι πολύς ο δρόμος που θα κάνεις, Ηλία»· φανερώθηκε όμως και στους Μάρτυρες, στηρίζοντας το νου τους και λέγοντας· «Είναι καλή η προθυμία σας για την ευσέβεια». Άφησε ο ζηλωτής Προφήτης τη μηλωτή του πάνω στον Ελισαίο και επιβιβάσθηκε στο άρμα· έδωσε και ο Σωτήρας Χριστός τη δική του ειρήνη στους σαράντα Μάρτυρες και αναλήφθηκε με δόξα.

* * *

Ήταν λοιπόν καταπληκτικό, αγαπητοί αδελφοί, να δει κανείς τα στολίδια αυτής της διήγησης· διότι ως προς τον αριθμό ήταν σαράντα πρόσωπα, αλλά στο καθένα διακρίνονταν να έχουν δοθεί τα στολίδια από τον Θεό· ήταν διάφορες οι μορφές και τα ονόματα, αλλά είχαν μεταξύ τους ίση την ομορφιά του κοινού ονόματός τους (δηλ. του ονόματος Χριστιανός). Δεν εξαφάνισε την αμάραντη ομορφιά τους η ξηρασία της απιστίας, ούτε η πείνα της πλάνης· δεν τους τραυμάτισε όπλο ειδωλολατρικό, ούτε τους μόλυνε βέλος μυτερό, αλλά απεναντίας η παράταξη των αθλητών στάθηκε και αδιάσπαστη και δυνατή, προσηλωμένη στον Σωτήρα Χριστό.

Σφράγισμα. Γέρων Ἰουστίνου Πίρβου

ΠΡΟΣΕΥΧΗ, ΑΓΑΠΗ, ΕΝΟΤΗΤΑ...

"Τώρα, ονειρεύτηκα ένα βράδυ, αφού ήρθα από τη Θεία Λειτουργία, μισή ώρα αφότου με πήρε ο ύπνος, και είδα τρία βασανιστικά όνειρα στη σειρά καθώς οι άνθρωποι σφραγιζονταν από τους υπηρέτες του αντίχριστου. Τους μάζεψαν από το δρόμο και σε ένα από τα εργαστήριά τους σφραγίστηκαν με το ζόρι με ένα ηλεκτρονικό τσιπ σε μέγεθος κουκούτσι δαμάσκηνου. Φυσικά δεν πρέπει να δίνουμε πίστη στα όνειρα, αντίθετα κατάφεραν κάποιοι να δραπετεύσουν, να μείνουν ασφράγιστοι, αλλά όσοι ήταν μόνοι τους απήχθησαν εύκολα και σφραγίστηκαν Ο Κύριος θα μας ελεήσει, γιατί μόνο εμείς δεν θα μπορέσουμε να σταθούμε, και έτσι ζητούν να μας χωρίσουν ο ένας από τον άλλον. Όπου είναι δύο ή τρεις, μαζευτείτε στο όνομά μου, εκεί είμαι ανάμεσά τους» (Ματ. 18:20). Τώρα χρησιμοποιούν και υπνωτικά μέσα. Δεν βλέπετε πώς αυτή η τεχνική κάνει έναν άνθρωπο να μην μπορεί να κοιμηθεί, να μην μπορεί να κρίνει, να κουράζεται πολύ γρήγορα;

Ὁ Ἅγιος Γεώργιος ὁ Καρσλίδης, τά κόλλυβα τοῦ Ἁγίου Θεοδώρου τοῦ Τήρωνος καί τά ἀκραῖα καιρικά φαινόμενα

Ὁ Ὅσιος Γεώργιος τῆς Δράμας,

Ταξιάρχες - Σίψα: Ἱερά Μονή Ἀναλήψεως τοῦ Σωτῆρος. (2019)

Γιά τίς καλοκαιρινές μπόρες, τό χαλάζι, τίς ἀστραπές καί τούς κεραυνούς πού ἦταν συνηθισμένο φαινόμενο στά ψηλά βουνά τῆς Σίψας, τούς συμβούλευε: "Τό πρῶτο Σάββατο τῆς Μ. Σαρακοστῆς, ἀπό τά κόλλυβα πού διαβάζονται στήν μνήμη τοῦ Ἁγίου Θεοδώρου τοῦ Τήρωνος, γιά τό θαῦμα πού ἔκανε, πάντα νά... ἔχετε λίγα κρατημένα.

Γερόντισσα Γαλακτία

https://apantaortodoxias.blogspot.com/2022/03/blog-post_423.html

14 Μαρτίου. Βενεδίκτου ὁσίου (†543). Εὐσχήμονος ὁμολογητοῦ ἐπισκόπου Λαμψάκου (θ΄ αἰ.). Ἁγιογραφικό ἀνάγνωσμα.

Ἁγιογραφικό ἀνάγνωσμα Τριθέκτης. Ἡσαΐας Δ' 2-6, Ε΄ 1-7.

Ησ. 4,2              Τῇ δὲ ἡμέρᾳ ἐκείνῃ ἐπιλάμψει ὁ Θεὸς ἐν βουλῇ μετὰ δόξης ἐπὶ τῆς γῆς τοῦ ὑψῶσαι καὶ δοξάσαι τὸ καταλειφθὲν τοῦ Ἰσραήλ·

Ησ. 4,2                      Μετά τας συμφοράς όμως αυτάς και κατά την εποχήν εκείνην του Μεσσίου θα λάμψη από τον ουρανόν επάνω εις την γην ο θεός με σοφίαν και δόξαν, δια να υψώση και δοξάση τους απομείναντας πιστούς εις αυτόν Ισραηλιτας.

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

1.Μπορεῖτε νά δεῖτε τίς προηγούμενες δημοσιεύσεις τοῦ ἱστολογίου μας πατώντας τό: Παλαιότερες ἀναρτήσεις (δεῖτε δεξιά)

2.Καλλίτερη θέαση τοῦ ἱστολογίου μέ τό Mozilla.

3.Ἐπιτρέπεται ἡ ἀναδημοσίευση τῶν ἀναρτήσεων μέ τήν προϋπόθεση ἀναγραφῆς τῆς πηγῆς

4.Ἐπικοινωνία:
Kyria.theotokos@gmail.com .
Γιά ἐνημέρωση μέσῳ ἠλεκτρονικοῦ ταχυδρομείου στεῖλτε μας τό e- mail σας στό
Kyria.theotokos@gmail.com .
Home of the Greek Bible