Σελίδες

ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ

ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ
ΥΠΕΡΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΕ ΣΩΣΟΝ ΗΜΑΣ

ΟΙ ΟΜΙΛΙΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΕΒΑΣΜΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΣΑΣ





ΟΔΗΓΙΕΣ: ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ:

Δίπλα από το όνομα Κύριος Ιησούς Χριστός που υπάρχει ένα μικρό βελάκι , πατάμε εκεί και μας βγάζει διάφορες επιλογές από τις οποίες πατάμε το Download .
Και γίνεται η εκκίνηση να κατέβουν όλες οι ομιλίες.

Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019

Κριτήρια ἐπιλογῆς συζύγου καί ἡ χριστιανική ἀγωγή τῶν παιδιῶν, 1-11-2009, Ἀρχιμ. Σάββα Ἁγιορείτου

Κριτήρια ἐπιλογῆς συζύγου καί ἡ χριστιανική ἀγωγή τῶν παιδιῶν, 1-11-2009, Ἀρχιμ. Σάββα Ἁγιορείτου http://hristospanagia3.blogspot.gr, http://hristospanagia.gr καί τό νέο ἱστολόγιο http://agiapsychanalysi.blogspot.gr

Περί τῆς τῶν ὀστέων τῶν «Φιλοκαλικῶν Πατέρων» εὐωδίας. Εὐωδιαστά ἄγια λείψανα




Ευωδιαστά άγια λείψανα
Φιλοκαλικές Σελίδες - «Οσμή αγρού πλήρους» (Γεν. κζ΄, 27)

Ο άνθρωπος, «ο κατ εικόνα Θεού και ομοίωσιν» γενόμενος, (Γεν. α΄, 26), «ο μικρόκοσμος μέσα στον μεγαλόκοσμο», σύμφωνα με την διδασκαλία τής Εκκλησίας μας, είναι το τελειότερο δημιούργημα τού Θεού, η περίληψη σύνολης τής δημιουργίας Του.
«Ο Θεός δημιούργησε κατ’ αρχάς τον νοητό κόσμο, τα νοερά πνεύματα, ήτοι τους αγγέλους, στην συνέχεια δημιούργησε τον αισθητό κόσμο, όλη την υλική κτίση και, τέλος, τον άνθρωπο, ως αποκορύφωμα, που αποτελείται από νοερό και αισθητό στοιχείο». 
«Είναι η περίληψη όλης τής δημιουργίας, γιατί αποτελείται από ψυχή και σώμα και έχει και το νοερό, που συγγενεύει με τους αγγέλους, και το αισθητό που συνδέεται με την κτίση». (Μητρ. Ναυπάκτου Ιεροθέου, Εμπειρική Δογματική, τ. Β΄)

Η ψυχή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το σώμα με «φυσικώτατο δεσμό» και η δημιουργία τους έγινε ακαρεί. Αυτός «τής συμφυίας ο φυσικώτατος δεσμός», «θείω βουλήματι αποτέμνεται» με το «όντως φοβερώτατον τού θανάτου μυστήριον». Η συμφυία αυτή έχει ως συνέπεια την άμεση αλληλεπίδραση τής ψυχής πάνω στο σώμα και το αντίστροφο.

Οι Πατέρες περιγράφουν εναργώς την προπτωτική και μεταπτωτική λειτουργία τού ανθρώπου.Προπτωτικά ο νους του ήταν ενωμένος με τον Θεό, τρεφόταν η ψυχή από την Χάρη Του και η ψυχή μετάγγιζε στο σώμα αυτήν την Χάρη και το έτρεφε. Με την στροφή τού νοός στις αισθήσεις και την διάχυσή του μέσω αυτών προς την κτίση έχασε την κοινωνία με τον Θεό, έπαψε η ψυχή να τρέφεται από τον Θεό, άρχισε να απομυζά το σώμα με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν τα ψυχικά πάθη. Το σώμα ζητώντας με τη σειρά του τροφή άρχισε να απομυζά την κτίση· δημιουργήθηκαν έτσι τα σωματικά πάθη και ο νους αιχμαλωτίσθηκε στην λογική και τις αισθήσεις.
Οι Άγιοι με όλη την ασκητική και μυστηριακή ζωή τής Εκκλησίας κατάφεραν, με την Χάρη τού Θεού,να αφιερώσουν τον νου τους στον Θεό, να θεραπευθούν και να επιστρέψουν στην προπτωτική κατάσταση τού ανθρώπου. Έτσι η ψυχή αγιάζεται και αγιάζει και το σώμα. Απόδειξη αυτού, τα ιερά τους λείψανα, τα ευωδιάζοντα και μυροβλύζοντα, τα άφθαρτα και ιαματικά.

Ἡ Ἁγία Γραφή

Λέγει κάποτε ένας φοιτητής σε κάποιον ιερέα.

Διάβασα πάτερ μου το βιβλιαράκι που μου δώσατε χθες και πράγματι εντυπωσιάστηκα για τα όσα γράφει σχετικά με τα τέσσερα Ευαγγέλια, και μάλιστα εκείνο που με εντυπωσίασε περισσότερο είναι η τεράστια κυκλοφορία αυτού του βιβλίου δηλαδή της Αγίας Γραφής σε όλο τον κόσμο και πάνω σε αυτό ήθελα να σας ρωτήσω. Πως συμβαίνει παρόλο την καταπληκτική διάδοση της Γραφής, παρόλα την καταπληκτική δύναμη που έχει μέσα αυτή η Αγία Γραφή να βλέπουμε τόσα πράγματα ασυμβίβαστα με τον Χριστιανισμό να γίνονται μέσα στον κόσμο.
Και ο Ιερέας απαντά.

Ἄσε αὐτή τή λάσπη πού σοῦ ἔριξε αὐτός νά ξεραθεῖ ἀπόψε


Κάποτε ένας γέρων σε ένα χωριό, βγήκε κατά σύμπτωσιν στην πόρτα του σπιτιού του προς τον δρόμο, και βλέπει έναν ανιψιό του, ο οποίος περνούσε θυμωμένος αναψοκοκκινισμένος, μπροστά του μονολογώντας και πήγαινε στο άλλο άκρο του χωριού.
Ε του λέει, που πας; Πάω λέει να καθαρίσω. Τι να καθαρίσεις; Ο τάδε μου έκανε αυτά και αυτά. Μην πας του λέει. Μην πας. Άσε να πας αύριο. Τώρα του λέει θα πάω. Τώρα. Κάτσε του λέει να σου πω κάτι και πήγαινε.
Εγώ ξέρω του λέγει και συ θα το ξέρεις, όταν κάποιος περάσει και σου ρίξει λάσπη επάνω σου δεν πηγαίνεις αμέσως να πάρεις τη βούρτσα να βγάλεις τη λάσπη, αλλά νομίζω του λέγει ότι αφήνεις να ξεραθεί, διότι όταν επιχειρήσεις να βγάλεις τη λάσπη ενώ είναι νωπή, όχι μόνον δεν θα καθαρίσει αλλά θα λερώσεις και το υπόλοιπο ρούχο.
Ναι του λέει ή όχι; Λέει ναι. Το ίδιο συμβαίνει και τώρα. Άσε αυτή τη λάσπη που σου έριξε αυτός να ξεραθεί απόψε, και πήγαινε αύριο το πρωί γιατί θα φέρεις τα αντίθετα αποτελέσματα εάν πας τώρα.
Τον έκαμψε τον νεαρό ανιψιό, ξεροκατάπιε γιατί και ο εγωισμός του δεν του το επέτρεπε, όμως άκουσε τον γέροντα και έμεινε. Αλλά είχε βάλει το ρολόι να σηκωθεί πρωί πρωί να πάει να ζητήσει τον λόγο. Τι έγινε όμως;

Ἐγκαίνια Ἱεροῦ Ναοῦ Ἡσυχαστηρίου Λεπτοκαρυάς Γιαννιτσῶν

Ἐγκαίνια Ἱεροῦ Ναοῦ Ἡσυχαστηρίου Λεπτοκαρυάς Γιαννιτσῶν


ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΕΔΕΣΣΗΣ ΠΕΛΛΗΣ & ΑΛΜΩΠΙΑΣ


ΕΓΚΑΙΝΙΑ 
ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΟΥ
ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ

Μέ ἰδιαίτερη χαρά σᾶς προσκαλοῦμε στά ἐγκαίνια τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ τοῦ Ἡσυχαστηρίου Λεπτοκαρυάς, πού θά τελέσει ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ἐδέσσης, Πέλλης & Ἀλμωπίας κ.κ. Ἰωήλ, τό Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2019 μέ τό ἐξῆς πρόγραμμα:

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019
18.00 μ.μ. Καταρτισμός Ἁγίων Λειψάνων
                                                                 Ἐσπερινός

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2019
07.00 π.μ. Ὄρθρος, Τελετή τῶν Ἐγκαινίων
                                                                 Ἀρχιερατική Θεία Λειτουργία

Εὐδοξία Αὐγουστίνου, Καρποί τῆς Νέας Ἐποχῆς


image.jpeg


Καρποί τῆς Νέας Ἐποχῆς
«Αἰδοῦ σαὐτόν, καὶ ἄλλον οὐκ αἰ­σχυν­θή­σῃ», ἔλεγαν οἱ ἀρχαῖοι πρόγονοί μας. Σεβάσου τόν ἑαυτό σου καί κανέναν δέν θά ντραπεῖς. Πόσο δίκαιο εἶχαν! Στίς πρόσφα­τες, ὅμως, λεγόμενες παρελάσεις περη­φά­νιας πα­ρα­τηρήθηκαν εἰκόνες πού ἀποδει­κνύουν ὅτι ὁ αὐτοσεβασμός γιά κάποιους εἶναι χα­μέ­νη ὑπόθεση.
  Ὅλα ὅσα συνέβησαν στήν Ἀθήνα παρα­πέμπουν ὄχι ἁπλῶς σέ παρακμή, ἀλλά σέ μία ξέ­φρενα ἐπιταχυνόμενη ἔκπτωση τοῦ ἀν­θρώ­πινου εἴ­δους. Ἐμφάνιση καί συνθήματα πού προ­κα­­λοῦν πόνο καί φρίκη: Ἀ­σχη­μο­σύνες μπρο­­στά στό μνημεῖο τοῦ Ἀ­γνώ­στου Στρα­τιώτου· τό ἱερό μας σύμβολο, ἡ σημαία, πε­ριέ­βαλε γυμνό σῶμα, ἀποκα­λύπτοντας ἔτσι τί σημαίνει «παρέλαση ὁ­μοφυλόφιλης ὑ­πε­ρη­φάνιας» καί ποῦ ὁδη­γεῖ τόν πολιτισμό μας ἡ κτηνώδης Νέα Τάξη! Ἀλλά καί στήν ἁ­γιο­τόκο Θεσ­σα­λο­νίκη τά συνθήματα στά πανό ἀποδει­κνύ­ουν ὅτι δρέπουμε τούς καρ­πούς τῶν μετα(ἀπο)ρρυθμίσεων στήν παι­δεία καί τῆς ἰσοπέδωσης τῶν ἀξιῶν καί ἰδανικῶν τοῦ Γένους μας. Οἰστρηλατημένοι μάλιστα ἀπό τή μανία τῆς ἰσοπέδωσης κάποιοι... «ὑπερήφανοι» βε­βήλωσαν καί προτο­μές μέ ἀνθελληνικά πα­ραλη­ρή­ματα!

«Νά ἔχουμε ἐμπιστοσύνη στό Θεό, γιατί ξέρει καλύτερα ἀπό ὅλους τί εἶναι τό καλύτερο γιά τή σωτηρία μας»


Άγιος Λουκάς Κριμαίας

Μόνο ο λόγος των ανθρώπων που ζουν εν Αγίω Πνεύματι έχει αυτή την αληθινή δύναμη που αιχμαλωτίζει την καρδιά αυτών που τον ακούνε.
Είναι η δύναμη του Θεού, η δύναμη του Αγίου Πνεύματος. Οι άνθρωποι όταν γίνονται μέτοχοι αυτής της δύναμης αγιάζονται, αποκτούν καθαρή καρδιά, την αγάπη προς το καλό και την αλήθεια και μισούν το κακό και το ψεύδος. Μόνο στην καρδιά τέτοιων ανθρώπων αποκαλύπτεται η δύναμη του Θεού και η δύναμη του Αγίου Πνεύματος που κατοικεί μέσα τους.

Αυτή η δύναμη αιχμαλωτίζει την καρδιά των ανθρώπων.

”Μπορεί κανείς να είναι πάντα σιωπηλός, να μην μιλάει, να μην κηρύττει. Μπορεί να μην έχει την ικανότητα του λόγου και ταυτόχρονα να αγγίζει την καρδιά των ανθρώπων, να μπαίνει βαθιά μέσα της. Και χωρίς να έχουμε την ικανότητα του λόγου, μέσα στη σιωπή, αν οι πράξεις μας φανερώνουν την καλοσύνη μας, την ταπείνωση της καρδιάς, την δύναμη της πίστης και την αγάπη, τότε εκπέμπουμε τέτοια ευωδία σαν το τριαντάφυλλο.
Το τριαντάφυλλο δεν μιλάει αλλά μοσχοβολάει δυνατά. Το ίδιο και εμείς πρέπει να μοσχοβολάμε, να εκπέμπουμε την πνευματική ευωδία, την ευωδία του Χριστού.

Φωτογραφίες Ἱερῶν Λειψάνων τοῦ Ἁγίου Νεκταρίου



Καθηγητής Ἠλεκτρονικῆς καί Τηλεπικοινωνιῶν μιλᾶ γιά τίς ἠλεκτρονικές ταυτότητες


https://www.youtube.com/watch?v=jBZzVuIri7g&feature=youtu.be

Εὐτυχισμένος.....

Ευτυχής είναι εκείνος που είναι ευχαριστημένος με ότι έχει και ότι είναι, ει δ’ άλλως όσα και να έχει, δεν είναι στην πραγματικότητα ευτυχισμένος. Τα πόδια σας ας περπατούν μονάχα το δρόμο της αλήθειας.

Τό δέντρο σταυρός στό κελί τοῦ γέροντα Γαβριήλ. Καρυές, Ἅγιον Ὄρος

Όταν κόβανε τα δέντρα γύρω από το κελακι του γέροντα Γαβριήλ για να ανοίξει ο χώρος,ο άγιος Παισιος όπου είχε άψογες σχέσεις με τον γέροντα Γαβριήλ του είπε αυτό το δέντρο να μην το κόψει μπροστά στην πόρτα του όταν ήταν μικρό.Τελικά το δέντρο μεγάλωσε και έγινε έτσι....


https://apantaortodoxias.blogspot.com/2019/09/blog-post_28.html

25 Σεπτεμβρίου. Εὐφροσύνης ὁσίας καί Παφνουτίου τοῦ πατρός αὐτῆς. Ἁγιογραφικό ἀνάγνωσμα.

ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ. Ἡμέρας. Τετ. ιε´ ἑβδ. ἐπιστ. (Γαλ. γ´ 16 - 22).
Γαλ. 3,16           τῷ δὲ Ἀβραὰμ ἐῤῥέθησαν αἱ ἐπαγγελίαι καὶ τῷ σπέρματι αὐτοῦ· οὐ λέγει, καὶ τοῖς σπέρμασιν, ὡς ἐπὶ πολλῶν, ἀλλ᾿ ὡς ἐφ᾿ ἑνός, καὶ τῷ σπέρματί σου, ὅς ἐστι Χριστός. 
Γαλ. 3,16                   Και ο Θεός είχε συνάψει διαθήκην με τον Αβραάμ, όταν έδωκε τας υποσχέσστου “εις αυτόν και στο σπέρμα του”. Δεν είπεν ο Θεός “και εις τα σπέρματα αυτού”, διότι τότε θα επρόκειτο περί πολλών, αλλ' ως εάν επρόκειτο-όπως και επρόκειτο-περί ενός μόνον, είπε, “καις στο σπέρμα σου”. στον απόγονόν σου. Αυτός δε ο ένας απόγονος είναι ο Χριστός. 

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

1.Μπορεῖτε νά δεῖτε τίς προηγούμενες δημοσιεύσεις τοῦ ἱστολογίου μας πατώντας τό: Παλαιότερες ἀναρτήσεις (δεῖτε δεξιά)

2.Καλλίτερη θέαση τοῦ ἱστολογίου μέ τό Mozilla.

3.Ἐπιτρέπεται ἡ ἀναδημοσίευση τῶν ἀναρτήσεων μέ τήν προϋπόθεση ἀναγραφῆς τῆς πηγῆς

4.Ἐπικοινωνία:
Kyria.theotokos@gmail.com .
Γιά ἐνημέρωση μέσῳ ἠλεκτρονικοῦ ταχυδρομείου στεῖλτε μας τό e- mail σας στό
Kyria.theotokos@gmail.com .
Home of the Greek Bible