Σελίδες

ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ

ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ
ΥΠΕΡΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΕ ΣΩΣΟΝ ΗΜΑΣ

ΟΙ ΟΜΙΛΙΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΕΒΑΣΜΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΣΑΣ





ΟΔΗΓΙΕΣ: ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ:

Δίπλα από το όνομα Κύριος Ιησούς Χριστός που υπάρχει ένα μικρό βελάκι , πατάμε εκεί και μας βγάζει διάφορες επιλογές από τις οποίες πατάμε το Download .
Και γίνεται η εκκίνηση να κατέβουν όλες οι ομιλίες.

Πέμπτη 2 Απριλίου 2020

Μετάνοια Πνευματικό Ἀλφάβητο Ἁγ Δημητρίου Ροστώβ Ἀρχιμ Σάββα Ἁγιορείτου


Μετάνοια Πνευματικό Ἀλφάβητο Ἁγ Δημητρίου Ροστώβ 28 5 2019 Ἀρχιμ Σάββα Ἁγιορείτου

https://www.youtube.com/watch?v=lCIgLfr7dQU

Θεραπευτικές ἀρχές τῆς ψυχῆς κατά τόν γέροντα Πορφύριο. Ἀρχ. Σάββας Ἁγιορείτης


ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΓΕΡΟΝΤΑ ΠΟΡΦΥΡΙΟ

https://www.youtube.com/watch?v=VOccSRq0QGo

Ἡ ἒκτρωση καί οἱ ἐπιπτώσεις της, Ἀρχιμ.Σάββα Ἁγιορείτου


Ἡ ἒκτρωση καί οἱ ἐπιπτώσεις της (ὀμιλία σέ νέες), 8-10-2010, Ἀρχιμ. Σάββα Ἁγιορείτου
http://hristospanagia3.blogspot.gr, http://hristospanagia.gr καί τό νέο ἱστολόγιο http://agiapsychanalysi.blogspot.gr

Ἡ σωτηρία τῆς πατρίδος καί τά μαθηματικά του Θεοῦ, Ἀρχιμ. Σάββα Ἁγιορείτου


Ἡ σωτηρία τῆς πατρίδος καί τά μαθηματικά του Θεοῦ, Ἀρχιμ. Σάββα Ἁγιορείτου
hristospanagia3.blogspot.gr

Ἡ ἁμαρτία ὡς αἰτία ἄλωσης τῆς Ρωμιοσύνης, Ἀρχιμ. Σάββα Ἁγιορείτου


Ἡ ἁμαρτία ὡς αἰτία ἄλωσης τῆς Ρωμιοσύνης, Ἀρχιμ. Σάββα Ἁγιορείτου
www.hristospanagia.gr

Ὁ ἄνθρωπος εἶναι εἰκόνα τοῦ Θεοῦ, Ἀρχιμ. Σάββα Ἁγιορείτου

Μελέτες στήν Φιλοκαλία 

Ὁ ἄνθρωπος σύμφωνα μέ τήν βούληση τοῦ παναγίου Τριαδικοῦ Θεοῦ πλάσθηκε κατ’ εἰκόνα καί καθ’ ὁμοίωσιν τοῦ Χριστοῦ. 
Ὁ Θεός, παρατηρεῖ ὁ ὅσιος Νικόδημος ὁ Ἁγιορείτης, ὁ συντάκτης τῆς Φιλοκαλίας, ἔδωσε στόν ἄνθρωπο τήν εἰκόνα Του καί τόν ἔπλασε ὡς «τί ἄλλο βέβαια παρὰ πράγματι (ὡς) ἄγαλμα καὶ εἰκόνα θεοποίητη γεμάτη ἀπό ὅλες τὶς χάριτες»[1]. Κατ’ ἐξοχήν προικίστηκε ὁ ἄνθρωπος, σέ κτιστό ἐπίπεδο, μέ δύο στοιχεῖα, πού εἶναι ἰδιότητες τοῦ Θεοῦ καί συνιστοῦν τό κατ’ εἰκόνα. Τά δύο αὐτά στοιχεῖα εἶναι τό νοερό καί τό αὐτεξούσιο[2]. 
Τό γεγονός αὐτό κάνει τόν ἅγιο Νεῖλο τόν ἀσκητή νά ὁμολογεῖ ὅτι «μακάριος εἶναι ὁ Μοναχός, ὁ ὁποῖος λογαριάζει ὅλους τούς ἀνθρώπους σάν Θεό, μετά ἀπό τόν Θεό»[3]. 
Στό πρόσωπο τοῦ κάθε ἀνθρώπου οἱ φιλοκαλικοί Πατέρες βλέπουν τόν Θεό, ἀφοῦ κάθε ἄνθρωπος εἶναι κατ’ εἰκόνα τοῦ Χριστοῦ πλασμένος. Ἡ σωστή ἔνταξη καί παραμονή τοῦ ἀνθρώπου μέσα στό ἐκκλησιαστικό σῶμα ἔχει ὡς ἀποτέλεσμα καί τήν ἀλλαγή στόν τρόπο θέασης τῶν ἄλλων καί τήν ἀπόδοση τιμῶν σ’ αὐτούς.

Ἐπίτιμος Α’ Ὑπαρχηγός ΓΕΣ « Ἐγώ Πάσχα θά κάνω»-Ὁ μεγάλος ἐχθρός τοῦ σύγχρονου παγκοσμίου συστήματος εἶναι ὁ Χριστός καί ἡ Ὀρθοδοξία!

Νικόλαος Ταμουρίδης Αντγος (ε.α)-Επίτιμος Α’ Υπαρχηγός ΓΕΣ

Εγώ Πάσχα θα κάνω!
-Γιατί είμαι Έλληνας και Χριστιανός Ορθόδοξος και κανείς δεν μπορεί να μου το απαγορεύσει!
-Γιατί αντιλαμβάνομαι πως ο μεγάλος εχθρός του σύγχρονου παγκοσμίου συστήματος είναι ο Χριστός και η Ορθοδοξία!

Εγώ Πάσχα θα κάνω!
-Γιατί δεν μπορεί κανείς να προκαταβάλει ότι θα καθίσω το βράδυ της Ανάστασης στο σπίτι μου! Εγώ θα βρω τρόπο να κάνω Ανάσταση και να κοινωνήσω!
-Γιατί όπως μπορούν οι Τράπεζες, τα Σούπερ Μάρκετ και οι λαϊκές αγορές και λειτουργούν με ασφάλεια έναντι του κορωναϊού, έτσι και ασφαλέστερα ακόμη μπορούν να λειτουργήσουν οι εκκλησίες μας!
Εγώ Πάσχα θα κάνω!
-Γιατί το οφείλω στην πίστη μου, στα παιδιά μου, στην πατρίδα μου, στον όρκο μου!

Μέχρις ἐδῶ καί μή παρέκει!

Ἕνα σχόλιο πού δέν μπορεῖ νά περιμένει....

Μέχρις ἐδῶ καί μή παρέκει!

τοῦ κ. Δημ. Κ. Ἀναγνώστου, Θεολόγου

Ἐπειδή ἤδη ξεπεράστηκαν τά ἐσκαμμένα, ἦλθε ἡ ὥρα καί ἡ στιγμή νά ἀνακοινώσει καί ὁ ὀρθόδοξος Ἑλληνικός λαός τίς Ἀποφάσεις του, τίς ὁποῖες ὀφείλουν ὅλοι νά τίς ἀκούσουν μέ προσοχή καί κυρίως νά τίς σεβασθοῦν. Διότι, βάσει τοῦ Ἑλληνικοῦ Συντάγματος, οἱ ἐξουσίες πηγάζουν ἀπό τόν λαό καί ἀσκοῦνται ἐν ὀνόματι τοῦ λαοῦ!
Προλαβαίνοντας δέ τίς τυχόν ἐπικλήσεις τῆς ἐκτάκτου συγκυρίας, ἐπισημαίνουμε ὅτι τό Σύνταγμα προβλέπει σέ ἀνάλογες περιπτώσεις μόνον λελογισμένους περιορισμούς, ὄχι ὅμως κατάργηση καί καταπάτηση θεμελιωδῶν δικαιωμάτων τῶν πολιτῶν, ὅπως εἶναι ἡ θρησκευτική ἐλευθερία καί εἰδικότερα ἡ ἐλεύθερη ἄσκηση τῆς λατρείας.
Λοιπόν, ἀποδοκιμάζουμε διαρρήδην τίς ἀπαράδεκτες δηλώσεις καί ἀπορρίπτουμε τίς σχετικές Ἀποφάσεις τῶν κυβερνώντων περί ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΩΣ κάθε λατρευτικῆς ἐκδηλώσεως καί ἱεροπραξίας στούς ὀρθοδόξους Ναούς καί μάλιστα ἐν ὄψει τῶν ἁγίων ἡμερῶν τοῦ Πάσχα.
Οἱ ὀρθόδοξοι Ναοί μποροῦν καί πρέπει νά λειτουργήσουν ὁπωσδήποτε ἰδιαιτέρως κατά τήν Μεγάλη Ἑβδομάδα καί τό Ἅγιο Πάσχα. Κανονικῶς πρέπει νά λειτουργήσουν μέ τή συμμετοχή τῶν πιστῶν, τηρουμένων μόνο προληπτικῶν μέτρων πρός ἀποφυγή συνωστισμοῦ, ἐκ λόγων συμμορφώσεως καί σεβασμοῦ στίς ἱατρικές ὁδηγίες, ἀλλά καί στήν ἀδυναμία τοῦ καθενός.

π.Θεόδωρος Ζήσης, "Ἡ ἀπόφαση τῆς Δ.Ι.Σ & τῆς Κυβέρνησης γιά κορωνοϊό & κλείσιμο Ἐκκλησιῶν


https://katanixi.gr/?p=28337 π.Θεόδωρος Ζήσης, Η απόφαση της Δ.Ι.Σ & της Κυβέρνησης για κορωνοϊό & κλείσιμο Εκκλησιών
https://www.youtube.com/watch?v=BxvZircCI2g&feature=youtu.be

Ἅγιος Πατρίκιος, ἐπίσκοπος καί φωτιστής τῆς Ἰρλανδίας

17 Μαρτίου - Μνήμη του αγίου ΠΑΤΡΙΚΙΟΥ, επισκόπου και φωτιστού της Ιρλανδίας

Ο απόστολος αυτός της Άπω Δύσεως γεννήθηκε στην Βρετανία περί το 383, προερχόμενος από κελτική οικογένεια εκρωμαϊσμένη και χρι­στιανική από παλαιά. Ό πατέρας του, Καλπούρνιος, ήταν διάκονος και έφερε το αξίωμα του δεκουρίωνος (1). Διέθετε πλούσια έπαυλη και άφησε τον γιό του να περάσει τα πρώτα χρόνια της ζωής του επιπόλαια, χωρίς ιδιαίτερη φροντίδα για τα θεία. Όταν ο Πατρίκιος ήταν δεκαέξι ετών αιχμαλωτίστηκε μαζί με πολλούς άλλους κατοίκους της περιοχής από πειρατές και πουλήθηκε στην Ιρλανδία σε έναν γαιοκτήμονα, ο όποιος του ανέθεσε να φυλάει τα κοπάδια του στο βουνό. Ή τραχύτητα της εξορίας σ' εκείνον τον ξένο τόπο, ολότελα σχεδόν παραδομένο στην ειδω­λολατρία, και η επαφή με την φύση, έστρεψαν την καρδιά του προς τον Θεό και άρχισε να ζει εν μετάνοια, περνώντας τις ημέρες του και το με­γαλύτερο μέρος της νύχτας με προσευχή, γονατιστός πάνω στο παγω­μένο ή μουσκεμένο από τις βροχές έδαφος, χωρίς να νιώθει καμιά ενό­χληση· τόσο ή ψυχή του είχε γεμίσει από την θεία παρηγοριά.
Ύστερα από έξι χρόνια αιχμαλωσίας πού είχε γίνει παράδεισος τρυφής, μια νύκτα άκουσε φωνή να του λέει: «Έπραξες καλά με την νηστεία και την προσευχή, ό Θεός άκουσε την προσευχή, σου, άντε τώρα να επιστρέψεις στην πατρίδα σου, το πλοίο σε περιμένει!» Με πλήρη εμπιστο­σύνη, δραπέτευσε και περπατώντας πάνω από τριακόσια είκοσι χιλιόμε­τρα, έφθασε σ' ένα λιμάνι και ανέβηκε στο πλοίο κάποιων ειδωλολατρών εμπόρων. Μετά τρεις ημέρες αποβιβάστηκαν σε γη έρημη και άγνωστη (2) και ξεκίνησαν αναζήτηση τόπου διαμονής. Περιπλανιόνταν έτσι σχεδόν έναν μήνα και κινδυνεύοντας να πεθάνουν από πείνα ζήτησαν τελικά από τον Πατρίκιο να μεσολαβήσει στον Θεό του για να τους σώσει. Μόλις ο νεαρός χριστιανός σήκωσε τα χέρια του, ένα κοπάδι χοίρων παρουσιά­στηκε και οι άντρες κατάφεραν να σκοτώσουν μερικούς για να χορτά­σουν. Ύστερα από πολλές περιπέτειες ο Πατρίκιος έφθασε στην πατρίδα του, όπου και πάλι πιάστηκε από πειρατές άλλα απελευθερώθηκε σε δύο μήνες, σύμφωνα με πρόρρηση πού του είχε δοθεί.
Αφού επανήλθε στην πατρική οικία, του παρουσιάστηκε νέο όραμα: ένα ουράνιο πρόσωπο ονόματι Βικτώριος εμφανίσθηκε μπροστά του δείχνοντας του μια στοίβα, επιστολές. Ανοίγοντας την πρώτη διάβασε: «Φωνή της Ιρλανδίας! Άγιε νεανία, σε ικετεύουμε να έλθεις ξανά να περπατήσεις ανάμεσα μας». Κάι του φάνηκε σαν να άκουγε την φωνή των ανθρώπων πού έμεναν στο δάσος του Φόκλουτ, εκεί πού είχε περάσει τα χρόνια της αιχμαλωσίας του. Αισθανόμενος μέσα του την κλήση του Θεού, αποφά­σισε να ετοιμαστεί για την διδασκαλία του Ευαγγελίου στους βάρβα­ρους, αφού προηγουμένως ολοκλήρωσε την εκκλησιαστική του κατάρτιση πού είχε παραμελήσει νεώτερος. Πήγε τότε στην Γαλατία και έγκαταβίωσε σε διάφορα μοναστικά κέντρα, προπαντός στο Λερίνο, και παρέμεινε πάνω από δεκαπέντε χρόνια στην Ωξέρ παρακολουθώντας την διδασκα­λία του αγίου Γερμανού [31 Ίουλ.], ό όποιος τον χειροτόνησε διάκονο.

Ψηφιακή παρακολούθηση κάτω ἀπό τό δέρμα ὡς ἀπάντηση στήν πανδημία;


Σε πρόσφατο άρθρο του στους Financial Times (20/03/2020) με τίτλο «Ο κόσμος μετά τον κορωνοϊό» ο υπερπροβεβλημένος παγκοσμίως Ισραηλινός Καθηγητής Ιστορίας Yuval Noah Harari έρχεται να συμπληρώσει τα όσα προ ημερών είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την δήλωση του Bill Gates περί ψηφιακής πιστοποίησης (δείτε ΕΔΩ) για τον έλεγχο και περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού παγκοσμίως!
Προλογικά επισημαίνουμε ότι ο Harari τα τελευταία χρόνια χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης από μέσα ενημέρωσης παγκοσμίου εμβέλειας, συμμετέχει στα πιο ξακουστά fora διεθνώς και θεωρείται από «συστημικές» φωνές ως ένας από τους σπουδαιότερους διανοητές του 21ου αιώνα. Ο ίδιος δημοσίως έχει δηλώσει ότι είναι ομοφυλόφιλος ενώ τα πολυδιαφημισμένα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε δεκάδες γλώσσες. Σε αυτά μιλά επισταμένως για τα προσωπικά δεδομένα, την τεχνητή νοημοσύνη, τις πέμπτης γενιάς τεχνολογίες επικοινωνιών (5G) και το διαδίκτυο των πραγμάτων ως τεχνολογίες που θα κατακλύσουν την ζωή μας τα επόμενα χρόνια. Στην Ελλάδα είναι αξιοσημείωτο ότι υπερπροβάλλεται από συγκριμένα ΜΜΕ και οι ιδέες του αναπαράγονται πάλιν και πολλάκις από πλείστους «πνευματικούς» ανθρώπους του ακαδημαϊκού χώρου.
Στο εν λόγω άρθρο του ο Καθηγητής Ιστορίας αναλύει δύο βασικές του σκέψεις με αφορμή τις ανακατατάξεις που συμβαίνουν σε κράτη και κοινωνίες λόγω κορωνοϊού:
α) την ψηφιακή βιομετρική παρακολούθηση όλων των πολιτών με ειδικές υποδόριες συσκευές (chip;;;) και
β) την ενίσχυση ενός διεθνούς ενοποιημένου σχεδιασμού για ταχύτατες και αποτελεσματικές διαδικασίες αντιμετώπισης κρίσεων.
Αρχικά, επισημαίνει ότι μέτρα που τώρα λαμβάνονται προσωρινά από τα κράτη θα γίνουν μελλοντικά μόνιμο τμήμα της καθημερινότητάς μας καθώς είναι στην φύση των καταστάσεων ανάγκης να επιταχύνουν τις εξελίξεις και αποφάσεις μεγάλης σημασίας που θα χρειαζόταν πολύχρονες διαβουλεύσεις λαμβάνονται πλέον σε λίγες ώρες.
Σήμερα οι κυβερνήσεις με την χρήση πανταχού παρόντων αισθητήρων και πανίσχυρων αλγορίθμων μπορούν να κατοπτεύουν ψηφιακά τις κοινωνίες. Κατά την διάρκεια της επιδημίας του κορωνοϊού στην Κίνα χρησιμοποιούνται πρωτοφανείς και εξαιρετικά διεισδυτικές τεχνολογίες ώστε να δίνεται αναφορά για την θερμοκρασία σώματος και την εν γένει κατάσταση υγείας των πολιτών καθώς και την εποπτεία της ιχνηλάτησης των επαφών κάθε πολίτη. Από την άλλη, στο Ισραήλ η ψηφιακή παρακολούθηση είναι πρωτόγνωρα εκτεταμένη με την χρήση τεχνολογιών που συνήθως ενεργοποιούνται από τις κρατικές υπηρεσίες για τον εντοπισμό και παρακολούθηση τρομοκρατών!
Ο Harari, εκτός από τα παραδείγματα της Κίνας και του Ισραήλ, επισημαίνει ότι ήδη εδώ και χρόνια κυβερνήσεις ανά τον κόσμο και εταιρίες χρησιμοποιούν υπεσύγχρονες τεχνολογίες παρακολούθησης για τον εντοπισμό, έλεγχο και χειραγώγη των ανθρώπων μόνο που τώρα λόγω της κρίσης του κορωνοϊού θα υπάρξει μια αξιοσημείωση αλλαγή: περνάμε από την εκτός σώματος παρακολούθηση στην κάτω από το δέρμα παρακολούθηση!

Ἐπίσκοπος Αὐγουστῖνος Καντιώτης:Ἄν δεν ξυπνήσουμε ἀπό το πνευματικό λήθαργο, θά κλείσουν τίς ἐκκλησίες



Λιτανεια στην Πτολεμαϊδα στις 28.8.1986, για τους μάρτυρας ἀδελφους μας τῆς Βορείου Ἥπειρου, για νὰ ἀπαλλαγοῦν ἀπό το σκληρό ἄθεο καθεστὸς τοῦ Χότζια καὶ νὰ ἀνοιξουν οἱ ἐκκλησίες. Το εἶπα και τὸ ἐπαναλαμβάνω. ΑΝ ΔΕΝ ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΛΗΘΑΡΓΟ, ΑΝ ΔΕΝ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΜΕ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥ ΚΑΙ ΥΠΕΡΑΝΩ ΟΛΩΝ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ, ΣΑΣ ΛΕΓΩ: ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΡΑΝ Η ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ Η ΕΛΛΑΣ ΘΑ ΓΙΝΗ ΑΛΒΑΝΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΘΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΠΑΔΕΣ ΜΑΣ ΘΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΟΥΝ (*)
Ἄλλ᾽ ΟΧΙ ΧΡΙΣΤΕ, ΟΧΙ ΧΡΙΣΤΕ, ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΗ Η ΕΛΛΑΣ ΑΛΒΑΝΙΑ, ΑΛΛΑ ΘΑ ΣΕ ΥΜΝΗ ΕΙΣ ΑΙΩΝΑΣ ΑΙΩΝΩΝ

https://www.youtube.com/watch?v=DGuMfiCWdaQ&app=desktop

Ὁ ὕπνος καί τό Μεγάλο Ἀπόδειπνο

Ο ύπνος και το Μεγάλο Απόδειπνου 
τοῦ Ι. Μ. Φουντούλη 


Εἶναι μέσα στὴ φύση τοῦ ἀνθρώπου ριζωμένο ἕνα ἀλλόκοτο πρωτόγονο συναίσθημα μπροστὰ στὸ φαινόμενο τοῦ ὕπνου. Ὁ ζωντανός, ὁ ἐργαζόμενος, ὁ σκεπτόμενος, ὁ γεμάτος δραστηριότητα ἄνθρωπος, καμπτόμενος ἀπὸ τὴν φυσιολογικὴ κόπωση, καταλαμβάνεται ἀπὸ μία ἀκατανίκητη ἀνάγκη νὰ παραδοθεῖ στὴν ἀγκάλη τοῦ ὕπνου. Οἱ αἰσθήσεις, οἱ διανοητικὲς λειτουργίες, οἱ δυνάμεις τοῦ σώματος ἀτονοῦν καὶ ὁ ζωντανὸς γίνεται σὰν νεκρός. Εἰκόνα τοῦ θανάτου ὁ ὕπνος. . Μυστήριο γιὰ τοὺς ἁπλοὺς ἀνθρώπους τῶν περασμένων ἐποχῶν. Ὥρα ποὺ ἐνεδρεύουν οἱ πονηρὲς δυνάμεις τοῦ κόσμου τούτου, ὁρατὲς καὶ ἀόρατες, γιὰ νὰ κακοποιήσουν ἢ καὶ ἁπλῶς νὰ πειράξουν τὸν ἀνυπεράσπιστο ἄνθρωπο. Γι’ αὐτὸν ἀκριβῶς τὸν λόγο δὲν θὰ ὑπάρχει ἀνθρώπινο ὂν ποὺ νὰ μὴν αἰσθάνθηκε τὴν ἀνάγκη, ἀφήνοντας προσωρινὰ τὸν κόσμο τῶν ζώντων γιὰ νὰ περάσει στὸ μυστήριο τῆς εἰκόνας τοῦ θανάτου, νὰ στρέψει τὸ νοῦ του στὸν Θεό του καὶ νὰ ζητήσει ἀπὸ αὐτὸν προστασία καὶ σκέπη. . Σ’ αὐτὸ τὸ ὑπόβαθρο τῆς ἰδιωτικῆς πρὸ τοῦ ὕπνου προσευχῆς στηρίχθηκε καὶ ἡ πράξη τῆς χριστιανικῆς Ἐκκλησίας, ὅταν ἔδινε στὴν ἀτομικὴ αὐτὴ προσευχὴ τὴ μορφὴ ἐκκλησιαστικῆς ἀκολουθίας. Ἡ μετατροπὴ ἔγινε κατ’ ἀρχὰς στὶς μοναχικὲς ἀδελφότητες, ποὺ τὰ πάντα, καὶ ἰδίως ἡ προσευχή, ἦσαν κοινά. Ἡ κοινὴ αὐτὴ προσευχὴ γινόταν στὴν ὥρα τῆς ἰδιωτικῆς, δηλαδὴ ἀμέσως μετὰ τὸ δεῖπνο καὶ πρὶν τὸν ὕπνο. Γι’ αὐτὸ καὶ τῆς δόθηκε τὸ ὄνομα «ἀπόδειπνο» ἢ «ἀπόδειπνα» καὶ «προθύπνια». . Εἶναι δὲ ἡ ἀκολουθία τοῦ ἀποδείπνου μία πολὺ μεγάλη ἀκολουθία. Τὸ μῆκος της δὲν πρέπει νὰ μᾶς παραξενεύει. Εἶναι καθαρὰ μοναστηριακὴ καὶ γνωρίζομε πόσο οἱ μοναχοὶ ἤθελαν νὰ παρατείνουν τὴν προσευχή τους, τόσο πού, ἂν ἦταν φυσικῶς δυνατόν, δὲν θὰ διέκοπταν ποτὲ τὴν δοξολογία τοῦ Θεοῦ. Ἡ εἴσοδός της ὅμως στοὺς ἐνοριακοὺς ναοὺς καὶ ἡ χρήση της ἀπὸ τοὺς κοσμικοὺς ἱερεῖς καὶ τὸ λαὸ ὁδήγησε γρήγορα σὲ ἀδιέξοδο. Ἔτσι κατὰ τὸν ΙΔ´ μὲ ΙΕ´ αἰώνα ἀναγκάσθηκαν νὰ κάνουν καὶ μία ἐπιτομή της, ποὺ ὀνομάσθηκε, γιὰ νὰ διακρίνεται ἀπὸ τὴν ἀρχικὴ ἐκτενῆ μορφή, «μικρὸ ἀπόδειπνο».

Κορονοϊός εἴμαστε μπροστά σέ ἕνα φιάσκο Καθηγητής τοῦ Πανεπιστημίου Stanford Γιάννης Ἰωαννίδης


Καθηγητή του Πανεπιστημίου  Στάφορντ Γιάννη Ιωαννίδη με h-index 184 και 225.583 ετεροαναφορές κρατήστε αυτό.
https://www.youtube.com/watch?v=9V3jK2peC9w&feature=youtu.be

Νά μέ συγχωρεῖτε, ἀλλά...

Με κάποιο τρόπο οφείλουμε να συνεχίσουμε την Λατρεία μας προς τον Άγιο Τριαδικό Θεό!

Χωρίς όμως κανέναν εντός τού Ναού, απλού πιστού που δεν είναι ρασοφόρος, δεν μπορεί να υπάρξει η Κοινωνία Κλήρου και Πιστού Λαού!
Τις τελευταίες ημέρες ήθελα να γράψω σχολιάζοντας τις απαράδεκτες απόψεις και στάσεις κάποιων Αρχιερέων και Ιερέων, οι οποίοι έδωσαν αφορμή με τα όσα προβάλλουν μέσω δημοσιευμάτων τους!
Έχω συγκεντρώσει αρκετό υλικό από τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών και σήμερα είχα σκοπό να γράψω για αυτό το θέμα. 
Μέχρι που συνάντησα κάτι ισχυρότερο και δραματικότερο από την κατάντια των λόγων κάποιων που κατέχουν Επισκοπικές και Ποιμαντικές θέσεις.
Την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, για πρώτη φορά ίσως στη ζωή τής Εκκλησίας, η Κυριακή και Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία είχε χαρακτήρα βαρύτατου πένθους!
Οι Αρχιερείς, Ιερείς, Διάκονοι και Μοναχοί, με τις πύλες των Ενοριακών Ναών και Μονών κλειστές για να μην εισέλθουν πιστοί εντός (αφού είναι απαγορευμένο από την Κυβέρνηση και σιωπηλά το αποδέχεται η Σύνοδος) θα λειτούργησαν, θα έψαλαν, θα έκαναν την Τελετή της Περιφοράς του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού και τέλος θα Κοινώνησαν και θα έλαβαν μέσα τους Σώμα και Αίμα Χριστού.
Καλώς έκαναν, όσοι το έπραξαν! 
Με κάποιο τρόπο οφείλουμε να συνεχίσουμε την Λατρεία μας προς τον Άγιο Τριαδικό Θεό!
Χωρίς όμως κανέναν εντός τού Ναού, απλού πιστού που δεν είναι ρασοφόρος, δεν μπορεί να υπάρξει η Κοινωνία Κλήρου και Πιστού Λαού! 
Μόνον ο Κλήρος δεν αρκεί για Δοξολογική Λατρεία! 
Άλλωστε, ο Κλήρος πηγάζει από τον Πιστό Λαό!
Όσο όμορφα και με πάθος να έψαλαν οι Ιεροψάλτες ή οι Μοναχοί, όσα φώτα κι αν άναψαν, όση κατάνυξη κι αν προσπαθούσε κάποιος να αισθανθεί, δίχως τον απλό πιστό με την απλή ευσεβή του επιθυμία να ανάψει ένα κερί, να προσκυνήσει τις Άγιες Εικόνες, να συμψάλλει το Μυστήριο που επιτελείται και τέλος να Μεταλάβει Χριστό, δεν μπορούσε να υπάρξει Δοξολογία Του Μυστηρίου και Ευχαριστιακή Κοινωνία.-
Όπως προανέφερα, υπήρχε έντονο πένθος στους Ναούς που τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία!

Ἐνημέρωση ἀπό τό ἱστολόγιο http:// hristospanagia3.blogspot.gr γιά τίς 22-3-2020 ἕως 24-3-2020.

 

Ἀγαπητοί ἐν Χριστῷ Πατέρες καί ἀδελφοί 
Δόξα τῇ Ἁγίᾳ καί ὁμουσίῳ καί ζωοποιῷ καί ἀδιαιρέτῳ Τριάδι πάντοτε νῦν καί ἀεί καί εἰς τούς αἰῶνας τῶν αἰώνων
Εἴθε ὁ Πανάγιος Τριαδικός Θεός μας, ὁ Πατήρ, ὁ Υἱός καί τό Ἅγιον Πνεῦμα, νά εὐλογεῖ τήν ζωή μας.
Εἴθε καί ἐμεῖς νά ἀγωνιζόμαστε ζώντας ἀσκητικά καί μυστηριακά μέσα στήν μόνη ἀληθινή Ἐκκλησία, τήν Μία, Ἅγία, Καθολική καί Ἀποστολική Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία μας.
Ἔτσι θά μετέχουμε στήν θεία Του εὐλογία σ' ὅλη τήν διάρκεια τοῦ νέου ἔτους, ἀλλά καί στήν αἰωνιότητα.

Λαμβάνετε ατό τό μήνυμα ς νημέρωση πό τό στολόγιο 
http://hristospanagia3.blogspot.gr, την ἱστοσελίδα https://www.hristospanagia.gr καί τό νέο ἱστολόγιο http://agiapsychanalysi.blogspot.gr γιά τίς 22-3-2020 ἕως 24-3-2020.

1) Ἐνημέρωση ἀπό τό ἱστολόγιο: 
http://hristospanagia3.blogspot.gr

▼  2020 (1176)
=============================================================

 2)νημέρωση πό τήν στοσελίδα: https://www.hristospanagia.gr/

=============================================================

3)Ἐνημέρωση ἀπό τὁ νέο ἱστολόγιο: http://agiapsychanalysi.blogspot.gr/

▼  2020 (13)

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

1.Μπορεῖτε νά δεῖτε τίς προηγούμενες δημοσιεύσεις τοῦ ἱστολογίου μας πατώντας τό: Παλαιότερες ἀναρτήσεις (δεῖτε δεξιά)

2.Καλλίτερη θέαση τοῦ ἱστολογίου μέ τό Mozilla.

3.Ἐπιτρέπεται ἡ ἀναδημοσίευση τῶν ἀναρτήσεων μέ τήν προϋπόθεση ἀναγραφῆς τῆς πηγῆς

4.Ἐπικοινωνία:
Kyria.theotokos@gmail.com .
Γιά ἐνημέρωση μέσῳ ἠλεκτρονικοῦ ταχυδρομείου στεῖλτε μας τό e- mail σας στό
Kyria.theotokos@gmail.com .
Home of the Greek Bible