Σελίδες

ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ

ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ
ΥΠΕΡΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΕ ΣΩΣΟΝ ΗΜΑΣ

ΟΙ ΟΜΙΛΙΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΕΒΑΣΜΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΣΑΣ





ΟΔΗΓΙΕΣ: ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ:

Δίπλα από το όνομα Κύριος Ιησούς Χριστός που υπάρχει ένα μικρό βελάκι , πατάμε εκεί και μας βγάζει διάφορες επιλογές από τις οποίες πατάμε το Download .
Και γίνεται η εκκίνηση να κατέβουν όλες οι ομιλίες.

Παρασκευή 17 Ιουλίου 2020

Ἡ ζωή χωρίς τόν Θεό εἶναι κόλαση,ΜΕ ΠΟΝΟ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ- Ἁγ. Παϊσίου, Ἀρχιμ. Σάββα Ἁγιορείτου


Ἡ ζωή χωρίς τόν Θεό εἶναι κόλαση, ΜΕ ΠΟΝΟ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ- Ἁγ. Παϊσίου, Ἀρχιμ. Σάββα Ἁγιορείτου, 16-7-2020

Ποιοί εἶναι τά πρότυπά μας;, ΜΕ ΠΟΝΟ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ- Ἁγ. Παϊσίου, Ἀρχιμ. Σάββα Ἁγιορείτου


Ποιοί εἶναι τά πρότυπά μας;, ΜΕ ΠΟΝΟ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ- Ἁγ. Παϊσίου, Ἀρχιμ. Σάββα Ἁγιορείτου

Ἡ καλή ἀλλοίωση μας μέσα στήν Ἐκκλησία, Ἀρχιμ. Σάββα Ἁγιορείτου, (ὁμιλία σέ προσκυνητές)


Ἡ καλή ἀλλοίωση μας μέσα στήν Ἐκκλησία, Ἀρχιμ. Σάββα Ἁγιορείτου, 13-7-2020, (ὁμιλία σέ προσκυνητές)

Κυριακή Ἁγίων Πατέρων Δ Οἰκουμενικῆς Συνόδου. Ἑρμηνεία τῆς εὐαγγελικῆς περικοπῆς ἀπό τόν Ἱερό Χρυσόστομο. Μέρος Πρῶτο



ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΓ. ΠΑΤΕΡΩΝ Δ΄ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ[:Ματθ. 5,14-19] 

ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΠΕΡΙΚΟΠΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΕΡΟ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ 

Μέρος πρώτο: υπομνηματισμός των εδαφίων Ματθ.5,13-16 

«Ὑμεῖς ἐστε τὸ ἅλας τῆς γῆς· ἐὰν δὲ τὸ ἅλας μωρανθῇ, ἐν τίνι ἁλισθήσεται; εἰς οὐδὲν ἰσχύει ἔτι εἰ μὴ βληθῆναι ἔξω καὶ καταπατεῖσθαι ὑπὸ τῶν ἀνθρώπων(:εσείς οι μαθητές μου είστε το πνευματικό αλάτι των ανθρώπων της γης (επειδή με το παράδειγμα και την διδασκαλία σας έχετε την δυνατότητα να νοστιμεύετε τη ζωή των ανθρώπων και να προλαβαίνετε την ηθική σαπίλα)· εάν όμως το αλάτι χάσει αυτήν την ιδιότητά του, με τι άλλο θα αλατιστεί, ώστε να αποκτήσει πάλι την ουσία και δύναμή του; Δεν έχει πλέον καμία αξία και σε τίποτε άλλο δεν χρειάζεται, παρά να πεταχτεί στον δρόμο και να καταπατείται από τους ανθρώπους. Εάν λοιπόν και εσείς χάσετε την ηθική σας δύναμη, δεν θα γίνετε μόνο άχρηστοι, αλλά και θα περιφρονηθείτε από τους ανθρώπους)»[Ματθ.5,13]. 

Παρατήρησε, αγαπητέ μου, μετά από πόσες εντολές στην επί του όρους ομιλία Του ο Κύριος καθόρισε την αμοιβή των ουρανίων αγαθών[Ματθ.5,12: «Χαίρετε καὶ ἀγαλλιᾶσθε, ὅτι ὁ μισθὸς ὑμῶν πολὺς ἐν τοῖς οὐρανοῖς(:να χαίρεστε και να γεμίσετε από αγαλλίαση, διότι η ανταμοιβή σας στους ουρανούς θα είναι μεγάλη και ανυπολόγιστη)»]. Και δεν το έκανε τυχαίως, αλλά για να δείξει ότι δεν είναι δυνατόν να αντεπεξέλθει στον αγώνα αυτόν εκείνος που δεν είναι εφοδιασμένος με όλες εκείνες τις αρετές και δεν έχει υποστεί την απαιτούμενη δοκιμασία. Για τον λόγο αυτό μεταβαίνει προοδευτικά από την προηγούμενη στην επόμενη εντολή μέσω των μακαρισμών και μας υφαίνει σαν κέντημα μία χρυσή σειρά εντολών· διότι ο ταπεινός θα λυπηθεί και θα πενθήσει ολόψυχα και για τις δικές του αμαρτίες. Όποιος πενθεί, θα είναι και πράος και δίκαιος και ελεήμονας. Ο ελεήμονας και δίκαιος και πράος θα είναι και ταπεινός και καθαρός στην ψυχή του. Ο τελευταίος αυτός θα είναι και ειρηνοποιός. Και όποιος θα έχει κατορθώσει όλα αυτά, θα είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει και κινδύνους και δεν θα χάσει την ψυχραιμία του όταν κακολογείται και όταν υφίσταται αναρίθμητα δεινά. 

Ὁ ἅγιος Πατήρ ἡμῶν Ἰωάννης Καλαΐδης:" Ἡ προσευχή τῶν μητέρων γιά τά παιδιά τους εἰσακούεται ἀπό τόν Θεό "!

Ο άγιος Πατήρ ημών Ιωάννης Καλαΐδης:" Η προσευχή των μητέρων για τα παιδιά τους εισακούεται από τον Θεό "!

Πριν από αρκετά χρόνια ο Σεβασμ. Δημήτριος, επί πολλά έτη στην ιεραποστολή σε Ασία και Αφρική, ενώ ήταν στην Θεσσαλονίκη, ασθένησε σοβαρά και ήταν στο νοσοκομείο. Η ζωή του ήταν σε κίνδυνο! Κάποιο συγγενικό πρόσωπο του π. Ιωάννη, που γνώριζε τον δεσπότη, τον παρακάλεσε να προσευχηθεί για την αποκατάσταση της υγείας του. Τότε ο Παππούλης είπε:
" Θα προσευχηθώ αλλά να πείτε και την μητέρα του να προσευχηθεί"!
Το συγγενικό αυτό πρόσωπο, τότε του είπε:" Μα δεσπότης είναι αυτός και χρειάζεται την προσευχή της μητέρας του"; Αλλά ο άγιος Γέροντας επέμεινε και είπε:" Να της πείτε να κάνει προσευχή, γιατί ο καλός Θεός ακούει τις προσευχές των μητέρων "!

Ὅταν δέν ἔχεις δική σου ἱστορία, πολιτισμό καί χώρα, κλέβεις ἀπό τούς ἄλλους…

Παναγιώτη Τσαγκάρη

Θεολόγου - Υπ. Δρ. Θεολογίας

Κάθε εχέφρων πολιτισμένος άνθρωπος οφείλει να καταδικάσει μετά βδελυγμίας και να καταγγέλλει στα διεθνή φόρα την απαράδεκτη απίστευτη τουρκική πρόκληση της μετατροπής της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας της Αγίας Σοφίας σε τζαμί από το σημερινό, ουσιαστικά, απολυταρχικό τουρκικό καθεστώς. Η παραπάνω ενέργεια του τουρκικού κράτους τείνει μάλλον να επιβεβαιώσει τη φράση «όταν δεν έχεις δική σου ιστορία, πολιτισμό και χώρα, κλέβεις από τους άλλους».....
Οι τουρκικές επιθετικές αυθαιρεσίες και θηριωδίες, που έχουν τελεστεί, κατά το απώτερο και πρόσφατο παρελθόν, απέναντι σε κάθε ελληνικό και ορθόδοξο στοιχείο αναβιώνουν, μέσα από αυτή την ασεβή, εχθρική και ιερόσυλη ενέργεια, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι ο τουρκικός ισλαμιστικός και νεοωθομανικός μεγαλοϊδεατισμός δεν λαμβάνει υπόψη κανέναν ηθικό, νομικό, θρησκευτικό ή πολιτικό φραγμό ή συνθήκη, μπροστά στην πραγματοποίηση των παράνομων κατακτητικών και ιμπεριαλιστικών του στόχων.
Η παραπάνω κατάπτυστη πράξη του τουρκικού κράτους, σε συνδυασμό με όλες τις υπόλοιπες κλιμακούμενες προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας, κατά τους τελευταίους χρόνους, προφανώς έχει στόχο την διατάραξη της ειρήνης στην ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και μάλιστα ανάμεσα σε γείτονες λαούς.
Παλλαϊκή απαίτηση, επομένως, είναι η άμεση ανάκληση της ανίερης και άδικης απόφασης του Τουρκικού κράτους και του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που αφορά στη βίαιη και προσβλητική πράξη της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και καταπατεί τους διεθνείς νόμους και κανόνες σεβασμού της θρησκευτικής ελευθερίας των μειονοτήτων και τις συνθήκες ειρηνικής συμβίωσης των λαών. 
Σε διαφορετική περίπτωση, η ελληνική πολιτεία οφείλει να λάβει άμεσα σκληρά και αποτελεσματικά αντίμετρα, που θα υποχρεώνουν την τουρκική κυβέρνηση να σκεφτεί διπλά το μέγεθος των σφαλμάτων, των παρανομιών και της ασέβειας που διαπράττει σε βάρος όλων των Χριστιανών της Οικουμένης, της Χριστιανικής πίστης και του Χριστιανικού Πολιτισμού. Συγκεκριμένα θα πρέπει:
1. Να σταματήσει άμεσα η ελληνική κυβέρνηση την ανοικοδόμηση Ισλαμικού Τεμένους στο Βοτανικό και την επισκευή ή κατασκευή ή παραχώρηση οποιαδήποτε άλλου Ισλαμικού χώρου λατρείας στην ελληνική επικράτεια και τη διάθεση κονδυλίων του ελληνικού δημοσίου για λατρευτικούς σκοπούς των πιστών στο Ισλάμ.

Ἡ ὠφέλεια τῆς συχνῆς Μεταλήψεως Ζ΄, Ἀρχιμ. Σάββα


Ἡ ὠφέλεια τῆς συχνῆς Μεταλήψεως Ζ΄, Περί Συνεχοῦς Μεταλήψεως, 17-7-2020, Ἀρχιμ. Σάββα Ἁγιορείτου

Κυριακή Ἁγίων Πατέρων Δ Οἰκουμενικῆς Συνόδου. Ἑρμηνεία τῆς εὐαγγελικῆς περικοπῆς ἀπό τόν Ἱερό Χρυσόστομο.


ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΓ. ΠΑΤΕΡΩΝ Δ΄ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ[:Ματθ. 5,14-19]

ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΠΕΡΙΚΟΠΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΕΡΟ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ


    «μες στε τ λας τς γς· ἐὰν δ τ λας μωρανθ, ν τίνι λισθήσεται; ες οδν σχύει τι ε μ βληθναι ξω κα καταπατεσθαι π τν νθρώπων(:εσείς οι μαθητές μου είστε το πνευματικό αλάτι των ανθρώπων της γης (επειδή με το παράδειγμα και την διδασκαλία σας έχετε την δυνατότητα να νοστιμεύετε τη ζωή των ανθρώπων και να προλαβαίνετε την ηθική σαπίλα)· εάν όμως το αλάτι χάσει αυτήν την ιδιότητά του, με τι άλλο θα αλατιστεί, ώστε να αποκτήσει πάλι την ουσία και δύναμή του; Δεν έχει πλέον καμία αξία και σε τίποτε άλλο δεν χρειάζεται, παρά να πεταχτεί στον δρόμο και να καταπατείται από τους ανθρώπους. Εάν λοιπόν και εσείς χάσετε την ηθική σας δύναμη, δεν θα γίνετε μόνο άχρηστοι, αλλά και θα περιφρονηθείτε από τους ανθρώπους)»[Ματθ.5,13].
    Παρατήρησε, αγαπητέ μου, μετά από πόσες εντολές στην επί του όρους ομιλία Του ο Κύριος καθόρισε την αμοιβή των ουρανίων αγαθών[Ματθ.5,12: «Χαίρετε κα γαλλισθε, τι μισθς μν πολς ν τος ορανος(:να χαίρεστε και να γεμίσετε από αγαλλίαση, διότι η ανταμοιβή σας στους ουρανούς θα είναι μεγάλη και ανυπολόγιστη)»]. Και δεν το έκανε τυχαίως, αλλά για να δείξει ότι δεν είναι δυνατόν να αντεπεξέλθει στον αγώνα αυτόν εκείνος που δεν είναι εφοδιασμένος με όλες εκείνες τις αρετές και δεν έχει υποστεί την απαιτούμενη δοκιμασία. Για τον λόγο αυτό μεταβαίνει προοδευτικά από την προηγούμενη στην επόμενη εντολή μέσω των μακαρισμών και μας υφαίνει σαν κέντημα μία χρυσή σειρά εντολών· διότι ο ταπεινός θα λυπηθεί και θα πενθήσει ολόψυχα και για τις δικές του αμαρτίες. Όποιος πενθεί, θα είναι και πράος και δίκαιος και ελεήμονας. Ο ελεήμονας και δίκαιος και πράος θα είναι και ταπεινός και καθαρός στην ψυχή του. Ο τελευταίος αυτός θα είναι και ειρηνοποιός. Και όποιος θα έχει κατορθώσει όλα αυτά, θα είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει και κινδύνους και δεν θα χάσει την ψυχραιμία του όταν κακολογείται και όταν υφίσταται αναρίθμητα δεινά.

Τά παιδιά μας κινδυνεύουν, Ἀρχιμ. Σάββα Ἁγιορείτου


Τά παιδιά μας κινδυνεύουν, Ἀρχιμ. Σάββα Ἁγιορείτου, 12-7-2020

Γιά τήν Βαβυλώνα


ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΑΒΥΛΩΝΑ.

''Για τη Βαβυλώνα: έθνη εσύ λεηλάτησες πολλά, γι ’ αυτό κι οι άλλοι λαοί θα λεηλατήσουν εσένα ...
αλίμονο σ’ εκείνους πού κτίζουν πόλεις με αίμα και
θεμελιώνουν τις πόλεις τους στην αδικία .
Χρυσό ποτήρι στο χέρι του Κυρίου ήταν ή Βαβυλώνα πού μεθούσε όλη την οικουμένη,
από το κρασί της έπιναν τα έθνη και παραφρονούσαν .
Ξαφνικά έπεσε η Βαβυλώνα και διαλύθηκε.
Από το κρασί του Ευρωπαϊκού πολιτισμού έπιναν οι λαοί και παραφρονούσαν.
Για τη Βαβυλώνα είπε ο Κύριος:
εσύ είσαι το σφυρί μου, το όπλο μου, μ ’ εσένα συνέτριψα λαούς και κατέστρεψα βασίλεια.
Να, τώρα είμαι ενάντια σου, λέγει ο Κύριος, ο Κύριος των δυνάμεων,
αφού έφθασε η ώρα σου, η ώρα να σ’ επισκεφτώ .

π. Ἀθανάσιος Μυτιληναῖος: «Οἱ Σύγχρονοι Κληρικοί εἶναι Προδότες τῆς Πίστεως»!


Απόσπασμα από την 22η ομιλία στο Δευτερονόμιον του μακαριστού πατρός Αθανασίου Μυτιληναίου. Η ομιλία πραγματοποιήθηκε στις 2/11/81. Το συγκεκριμένο αυτό απόσπασμα ξεκινά από το 46΄ έως το 53΄λεπτό της ανωτέρω ομιλίας.

Ποιός ἔκανε πρῶτος τό σημεῖο τοῦ Σταροῦ ἐπάνω στό σῶμα του;



https://apantaortodoxias.blogspot.com/2020/06/blog-post_166.html

Μία ἱστορική φωτογραφία τοῦ νέου Ἁγίου τῆς Ἐκκλησίας μας Καλλινίκου Μητροπολίτου Ἐδέσσης καί Πέλλης

Μία ιστορική φωτογραφία του νέου Αγίου της Εκκλησίας μας Καλλινίκου Μητροπολίτου Εδέσσης και Πέλλης στο Κυριακό της Νέας Σκήτης στο Άγιο Όρος μετα την χειροτονία του συντοπίτη του π. Συρίδωνος Νεοσκητιώτη ( δεξιά του Αγίου ). 

17 Ἰουλίου. ♰ Τῆς Ἁγίας ἐνδόξου Μεγαλομάρτυρος Μαρίνης. Ἁγιογραφικό ἀνάγνωσμα.

Ἀποστολικό ἀνάγνωσμα. Τῆς ἁγίας. Πέμ. ιε΄ ἑβδ. ἐπιστ. (Γαλ. γ΄ 23 - δ΄ 5).
ΠΡΟΣ ΓΑΛΑΤΑΣ Γ´ 23 - 29
23 Πρὸ δὲ τοῦ ἐλθεῖν τὴν πίστιν ὑπὸ νόμον ἐφρουρούμεθα συγκλεκλεισμένοι εἰς τὴν μέλλουσαν πίστιν ἀποκαλυφθῆναι. 24 ὥστε ὁ νόμος παιδαγωγὸς ἡμῶν γέγονεν εἰς Χριστόν, ἵνα ἐκ πίστεως δικαιωθῶμεν· 25 ἐλθούσης δὲ τῆς πίστεως οὐκέτι ὑπὸ παιδαγωγόν ἐσμεν. 26 πάντες γὰρ υἱοὶ Θεοῦ ἐστε διὰ τῆς πίστεως ἐν Χριστῷ Ἰησοῦ· 27 ὅσοι γὰρ εἰς Χριστὸν ἐβαπτίσθητε, Χριστὸν ἐνεδύσασθε. 28 οὐκ ἔνι Ἰουδαῖος οὐδὲ Ἕλλην, οὐκ ἔνι δοῦλος οὐδὲ ἐλεύθερος, οὐκ ἔνι ἄρσεν καὶ θῆλυ· πάντες γὰρ ὑμεῖς εἷς ἐστε ἐν Χριστῷ Ἰησοῦ. 29 εἰ δὲ ὑμεῖς Χριστοῦ, ἄρα τοῦ Ἀβραὰμ σπέρμα ἐστὲ καὶ κατ’ ἐπαγγελίαν κληρονόμοι.

ΠΡΟΣ ΓΑΛΑΤΑΣ Δ´ 1 - 5
1 Λέγω δέ, ἐφ’ ὅσον χρόνον ὁ κληρονόμος νήπιός ἐστιν, οὐδὲν διαφέρει δούλου, κύριος πάντων ὤν, 2 ἀλλὰ ὑπὸ ἐπιτρόπους ἐστὶ καὶ οἰκονόμους ἄχρι τῆς προθεσμίας τοῦ πατρός. 3 οὕτω καὶ ἡμεῖς, ὅτε ἦμεν νήπιοι, ὑπὸ τὰ στοιχεῖα τοῦ κόσμου ἦμεν δεδουλωμένοι· 4 ὅτε δὲ ἦλθε τὸ πλήρωμα τοῦ χρόνου, ἐξαπέστειλεν ὁ Θεὸς τὸν υἱὸν αὐτοῦ, γενόμενον ἐκ γυναικός, γενόμενον ὑπὸ νόμον, 5 ἵνα τοὺς ὑπὸ νόμον ἐξαγοράσῃ, ἵνα τὴν υἱοθεσίαν ἀπολάβωμεν.

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

1.Μπορεῖτε νά δεῖτε τίς προηγούμενες δημοσιεύσεις τοῦ ἱστολογίου μας πατώντας τό: Παλαιότερες ἀναρτήσεις (δεῖτε δεξιά)

2.Καλλίτερη θέαση τοῦ ἱστολογίου μέ τό Mozilla.

3.Ἐπιτρέπεται ἡ ἀναδημοσίευση τῶν ἀναρτήσεων μέ τήν προϋπόθεση ἀναγραφῆς τῆς πηγῆς

4.Ἐπικοινωνία:
Kyria.theotokos@gmail.com .
Γιά ἐνημέρωση μέσῳ ἠλεκτρονικοῦ ταχυδρομείου στεῖλτε μας τό e- mail σας στό
Kyria.theotokos@gmail.com .
Home of the Greek Bible