Σελίδες

ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ

ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ
ΥΠΕΡΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΕ ΣΩΣΟΝ ΗΜΑΣ

ΟΙ ΟΜΙΛΙΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΕΒΑΣΜΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΣΑΣ





ΟΔΗΓΙΕΣ: ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ:

Δίπλα από το όνομα Κύριος Ιησούς Χριστός που υπάρχει ένα μικρό βελάκι , πατάμε εκεί και μας βγάζει διάφορες επιλογές από τις οποίες πατάμε το Download .
Και γίνεται η εκκίνηση να κατέβουν όλες οι ομιλίες.

Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2024

Ἡ σωτήρια ὑπομονή, Ἁγ. Παϊσίου-Πάθη καί ἀρετές, Ἀρχιμ. Σάββα Ἁγιορείτου

Ἡ σωτήρια ὑπομονή, Ἁγ. Παϊσίου-Πάθη καί ἀρετές, 12-2-2024, Ἀρχιμ. Σάββα Ἁγιορείτου

 

Ὅταν ἕνας ἱερωμένος αἰρετίζει, εἰναι ἔγκυρα τὰ μυστήρια ποὺ ἐνεργεῖ; , Ἀρχιμ. Σάββα Ἁγιορείτου

 

"Θὰ σᾶς δώσουν μιὰ κάρτα ἡ ὁποία θὰ τὰ ἔχει ὅλα", Ἀρχιμ. Σάββα Ἁγιορείτου

 

Πως πολεμᾶ ὁ διάβολος τούς ἀνθρώπους, Ἁγ. Νικοδήμου Ἁγιορείτου, Αρχιμ. Σάββα Ἁγιορείτου

Πως πολεμᾶ ὁ διάβολος τούς ἀνθρώπους, Ἁγ. Νικοδήμου Ἁγιορείτου, 11-2-2024, Αρχιμ. Σάββα Ἁγιορείτου

 

Μέγας Φώτιος: Ἕνας Οίκουμενικὸς Πατήρ


Μέγας Φώτιος: Ἕνας Οίκουμενικὸς Πατήρ

Σοφία Μπεκρῆ, φιλόλογος-θεολόγος

Ὡς «Ὀρθοδοξίας πρόμαχον», τῆς «Ἐκκλησίας στῦλον καὶ ἑδραίωμα» καὶ τῆς «οἰκουμένης διδάσκαλον», τιμᾶ ἡ Ἐκκλησία μας τὸν Μέγα Φώτιο κάθε χρόνο τὴν 6η Φεβρουαρίου. Πράγματι. Ὁ λαμπρὸς αὐτὸς ἀστέρας τῆς Ἐκκλησίας ἔλαμψε τὸν 9ο αἰῶνα καὶ σκόρπισε τὸ φῶς του σ’ ὅλη τὴν τότε γνωστὴ οἰκουμένη. Μὲ τὴν ὀρθόδοξη πίστη, ζωὴ καὶ πολιτεία του ἀνεδείχθη «θεόφθογγος κιθάρα τοῦ Πνεύματος» ἀλλὰ καὶ «στερρώτατος αἱρέσεων ἀντίπαλος».

Γιὰ νὰ μπορέσῃ, ὅμως, ὁ Φώτιος νὰ καταστῆ «τηλαυγέστατος φωστὴρ» καὶ «ὀρθοδόξων ὁδηγός», στηρίχθηκε στὴν «ἐξ ἀρχῆς παράδοσιν καὶ διδασκαλίαν καὶ πίστιν τῆς καθολικῆς Ἐκκλησίας, ἥν ὁ Κύριος ἔδωκεν, οἱ δὲ Ἀπόστολοι ἐκήρυξαν καὶ οἱ Πατέρες ἐφύλαξαν» [Μ. Ἀθανασίου, Πρὸς Σεραπίωνα» 1, 28 (PG 26, 593D-596A)].

«Ἑπόμενος», λοιπόν, «τοῖς Ἁγίοις Πατράσι» ὁ Φώτιος, δὲν διεφύλαξε ἁπλῶς τὴν παρακαταθήκη αὐτὴν μὲ πίστη καὶ συνέπεια, ἀλλὰ καὶ τὴν διεύρυνε καὶ τὴν στερέωσε καλύτερα στὰ ἀρχικά της θεμέλια, γεγονός ποὺ τὸν καθιστᾶ ἀφ’ ἑνὸς μὲν ἄξιο συνεχιστὴ τῶν προκατόχων του, ἀφ’ ἑτέρου δὲ Πατέρα ἄλλων Πατέρων.

Ἀξίζει, λοιπόν, καὶ ἐμεῖς, γιὰ ὅλους τοὺς παραπάνω λόγους καὶ κυρίως γιὰ τὴν δική μας ὠφέλεια καὶ ἐνίσχυση στὴν πίστη, νὰ παρουσιάσουμε μὲ συντομία τὴν διδασκαλία του γιὰ τὸν ρόλο τῶν Πατέρων καὶ τῶν Συνόδων στὴν ἀντιμετώπιση τῶν αἱρέσεων καὶ στὴν διατύπωση τοῦ ὀρθοῦ δόγματος, μέσα ἀπὸ τὸ ἔργο του «Λόγος περὶ τῆς τοῦ Ἁγίου Πνεύματος μυσταγωγίας» (PG 102, 279-400) καὶ τὴν ΚΔ’ ἐπιστολή του στὸν Μητροπολίτη Ἀκυληίας (PG 102, 793B-821B).

Δὲν μᾶς ἔφτανε ὁ κοντός, ὁ Νεκτάριος ὁ Κεφαλὰς ἀπὸ τὴν Αἴγινα,... μᾶς προστέθηκε τώρα καὶ αὐτὸς ὁ Πορφύριος ἀπὸ τὴν Ὁμόνοια

Όταν είχε γίνει η  αγιοκατάταξη του Οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου, Δεκέμβριο 2013, γινόταν Θεία Λειτουργία στο Φρικτό Γολγοθά, στο Πανίερο ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα.
Ησαν παρόντες προσκυνητές από την Ελλάδα.
Μέσα στο γκρουπ ήταν και μιά δαιμονισμένη από Αττική, αλλά στεκόταν ήσυχη, προσευχόμενη.
Στα...."Σα εκ Των Σων....." την πιάνει κρίση!
Αρχίζει να αφρίζει!Ουρλιάζει,...και στο "Εξαιρέτως της Παναγίας Αχράντου......."
κραυγάζει,...γελάει δαιμονικά,...και λέει:
"Αχ μωρέ,...κοίτα τους, όλους τους!Δεν μας έφτανε ο κοντός, ο Νεκτάριος ο Κεφαλάς από την Αίγινα,... μας προστέθηκε τώρα και αυτός ο Πορφύριος από την Ομόνοια, από την Πολυκλινική Αθηνών,...να μας καίει κι αυτός τώρα!

Γεώργιος Σανιδάς: Ε.Σ.Δ.Α Ε.Δ.Δ.Α. καὶ γάμοι ὁμοφυλοφίλων – Ἀντισυνταγματικότητα νόμου ποὺ θεσπίζει γάμο ὁμοφυλοφίλων

Γεώργιος Σανιδάς: Ε.Σ.Δ.Α – Ε.Δ.Δ.Α. και γάμοι ομοφυλοφίλων – Αντισυνταγματικότητα νόμου που θεσπίζει γάμο ομοφυλοφίλων

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ε.τ. γράφει στο dikastiko.gr, σχετικά με τον γάμο ομοφυλοφίλων.

A. Εισαγωγή

Τα τελευταία δεκαπέντε περίπου έτη, η «προοδευτική» δυτική Ευρώπη ακολουθεί τα βήματα της «προοδευτικής»!! εποχής του «προοδευτικού»!! αυτοκράτορα της Ρώμης, Νέρωνα, κατά την οποία, μεταξύ των άλλων, είχε επιτρέψει την τέλεση γάμων μεταξύ ομοφυλοφίλων προσώπων, προφανώς για να δικαιολογήσει και να νομιμοποιήσει δική του όμοια συμπεριφορά.

Είναι πράγματι ιστορικώς διακριβωμένο ότι ο Νέρων, αφού εφόνευσε διαδοχικώς δύο συζύγους (την Οκταβία κατά πρώτον και στη συνέχεια την Ποππαία Σαβίνα) τέλεσε δύο τέτοιους «γάμους» και μάλιστα κατά τον ένα εξ αυτών είχε την ιδιότητα της νύφης, φερούσης πολυτελές νυφικό, με άνδρα κάποιον με το όνομα Πυθαγόρας, ενώ κατά τον δεύτερο είχε την ιδιότητα του νυμφίου, με νύφη κάποιον με το όνομα Σπόρος, τον οποίο είχε ευνουχίσει και τον μετονόμασε σε Σαβίνα.

Τα πιο πάνω γεγονότα παραθέτει ο Έλληνας ιστορικός Κάσσιος Δίων, στο μνημειώδες έργο του «Ρωμαϊκή Ιστορία», ενώ επιβεβαιούνται και από άλλες αρχαίες πηγές, όπως του Τάκιτου και του Σουητώνιου, οι οποίοι υπήρξαν σύγχρονοι του Νέρωνα (βλ. άρθρο με τίτλο «Πρώτος διδάξας ο Νέρων» του Τηλέμαχου Φιλιππίδη, ομότιμου καθηγητού πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σε Αρμενοπούλο 2006, σελ. 11-17, Επιστημονική επετηρίδα ΔΣΘ 27).

Στον αστερισμό αυτής της «προόδου» έχει εισέλθει εν μέρει και η Ελλάδα, με την ψήφιση, το 2015, του συμφώνου συμβίωσης μεταξύ ομοφυλοφίλων προσώπων από την κυβέρνηση «ΣΥΡΙΖΑ», είσοδος η οποία θα ολοκληρωθεί, σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, με την ψήφιση νόμου που θα επιτρέπει την τέλεση γάμου και μεταξύ ομοφυλοφίλων προσώπων, επειδή υπάρχει δέσμευση με το πρόγραμμα του κόμματος, κατά τις εκλογές του 2023.

Μνήμη Ἁγίων Ἀκύλα και Πρισκίλλας. Ὁμιλία Ἱεροῦ Χρυσοστόμου


ΜΝΗΜΗ ΑΓΙΩΝ ΑΚΥΛΑ ΚΑΙ ΠΡΙΣΚΙΛΛΑΣ

ΟΜΙΛΙΑ ΙΕΡΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ

με θέμα το εδάφιο «Ἀσπάσασθε Πρίσκιλλαν καὶ Ἀκύλαν»[Ρωμ.16,3]

Σκέπτομαι πως πολλοί από σας απορείτε για την περικοπή αυτού του αποστολικού αναγνώσματος, ή καλύτερα θεωρείτε ασήμαντο και περιττό αυτό το μέρος της επιστολής, γιατί έχει μόνο χαιρετισμούς συνέχεια και μάλιστα τον ένα ύστερα από τον άλλο. Γι΄αυτό λοιπόν κι εγώ, ξεκινώντας από αλλού σήμερα, άφησα εκείνο το θέμα και ετοιμάζομαι να ασχοληθώ με αυτό, για να μάθετε ότι από τις θείες Γραφές τίποτε δεν είναι περιττό ούτε ασήμαντο, έστω και αν είναι ένα γιώτα ή μία οξεία αλλά και ένας απλός χαιρετισμός μας ανοίγει μεγάλο πέλαγος νοημάτων.

Και γιατί λέγω ένας απλός χαιρετισμός; Πολλές φορές και η προσθήκη ενός γράμματος πρόσφερε ολόκληρη δύναμη νοημάτων. Και αυτό μπορεί να το δει κανείς στο όνομα του Αβραάμ[βλ. Γέν.17,5: «Καὶ οὐ κληθήσεται ἔτι τὸ ὄνομά σου Ἅβραμ, ἀλλ᾿ ἔσται τὸ ὄνομά σου Ἁβραάμ, ὅτι πατέρα πολλῶν ἐθνῶν τέθεικά σε(:Και το όνομά σου δεν θα είναι όπως μέχρι τώρα ‘’Άβραμ’’ –το οποίο σημαίνει πατέρας μεγάλος ή υψηλός· ή περάτης, διότι πέρασες από την Μεσοποταμία στην γη Χαναάν- · από τώρα και στο εξής θα ονομάζεσαι ‘’Αβραάμ’’(:πατέρας λαών) διότι σε κατέστησα πατριάρχη και σε όρισα γενάρχη πολλών εθνών)»]. Γιατί, πώς δεν είναι παράλογο, όταν παίρνει κανείς επιστολή από φίλο να μη διαβάζει μόνο το κύριο μέρος της επιστολής, αλλά και τον χαιρετισμό που βρίσκεται στο τέλος, και από εκεί μάλιστα να συμπεραίνει την διάθεση εκείνου που την έγραψε, όταν όμως γράφει ο Παύλος, ή, καλύτερα, όχι ο Παύλος, αλλά όταν η χάρη του Πνεύματος υπαγορεύει την επιστολή σε ολόκληρη πόλη και τόσο λαό και μέσω εκείνων σε όλη την οικουμένη, να θεωρεί πως είναι περιττό κάτι από τα περιεχόμενα και να το προσπερνάει επιπόλαια και να μην καταλαβαίνει ότι όλα αυτά έχουν κάνει τα άνω κάτω;

Ἡ βαθειὰ πλάνη τῶν Ἑβραίων ραβίνων , Ἀρχιμ. Σάββα Ἁγιορείτου

 

Ὁ Τσερκάσι Θεοδόσιος γιὰ τὴν προστασία τῶν δικαιωμάτων τῶν πιστῶν στὴν Οὐκρανία

Ακολουθεί επίσημο σχόλιο του Μητροπολίτη Τσερκάσι και Κανίβ Θεοδοσίου (Snigirev) σχετικά με την έναρξη μιας ευρείας διεθνούς διαδικασίας για την προστασία των δικαιωμάτων των πιστών στην Ουκρανία.
Ο Μητροπολίτης Τσερκάσι και Κανίβ Θεοδόσιος (Snigirev) είναι ιεράρχης της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, εμπνευστής και συνιδρυτής της Διεθνούς ένωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων “Εκκλησία κατά της ξενοφοβίας και των θρησκευτικών διακρίσεων”, σε σχέση με την έναρξη μιας ευρείας διεθνούς διαδικασίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα για την αντιμετώπιση των παραβιάσεων των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των Ουκρανών πολιτών και των πιστών της UOC από ορισμένους Ουκρανούς πολιτικούς και κρατικούς φορείς, έκανε το παρακάτω σχόλιο:

Στις 29 Ιανουαρίου 2024, η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Public Advocacy, μέλος της Διεθνούς μας ένωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων “Εκκλησία κατά της ξενοφοβίας και των θρησκευτικών διακρίσεων", δημοσίευσε ορισμένα διεθνή έγγραφα που δείχνουν ότι έχει ξεκινήσει έρευνα σε διεθνές επίπεδο σχετικά με τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των πιστών της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, διεθνείς αξιωματούχοι που έχουν το διπλωματικό καθεστώς αξιωματούχων του ΟΗΕ και είναι εξουσιοδοτημένοι να εξετάζουν ατομικές καταγγελίες για παραβιάσεις των δικαιωμάτων των πιστών, έθεσαν στην κυβέρνηση της Ουκρανίας συγκεκριμένα ερωτήματα σχετικά με τα γεγονότα των παραβιάσεων των δικαιωμάτων των πιστών και εξέφρασαν όχι μόνο σοβαρή ανησυχία για τις παραβιάσεις αυτές, αλλά και αξιολόγησαν τις ενέργειες της σημερινής ηγεσίας της χώρας ως μη συμμορφούμενες με το διεθνές δίκαιο.

Αν προηγουμένως παρατηρούσαμε μόνο κάποια σχόλια ή αναφορές σε παραβιάσεις των δικαιωμάτων των πιστών της UOC στις εκθέσεις του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τώρα υπάρχει ένα έγγραφο που δείχνει ότι τα προβλήματα των πιστών της UOC έχουν μελετηθεί σε βάθος σε διεθνείς οργανισμούς.

Αυτό διευκολύνθηκε σε μεγάλο βαθμό από τη δημιουργία, το 2023, της αντιπροσωπείας της UOC στον ΟΗΕ, διαπιστευμένης στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη, καθώς και από τις ομιλίες των ιεραρχών της UOC κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

13 Φεβρουαρίου. Μαρτινιανοῦ ὁσίου (ε΄ αἰ.). Ἀκύλα καὶ Πρισκίλλης, Εὐλογίου Ἀλεξανδρείας (†607). Ἁγιογραφικό ανάγνωσμα.

ποστολικό ἀνάγνωσμα. Ἡμέρας, Τρίτης ιβ´ ἑβδ. ἐπιστολῶν (Β΄ Κορ. ε΄ 15-21).

Β Κορ. 5,15        κρίναντας τοῦτο, ὅτι εἰ εἷς ὑπὲρ πάντων ἀπέθανεν, ἄρα οἱ πάντες ἀπέθανον· καὶ ὑπὲρ πάντων ἀπέθανεν, ἵνα οἱ ζῶντες μηκέτι ἑαυτοῖς ζῶσιν, ἀλλὰ τῷ ὑπὲρ αὐτῶν ἀποθανόντι καὶ ἐγερθέντι.

Β Κορ. 5,15               Εσχηματίσαμεν δε ακλόνητον το φρόνημα και την πεποίθησιν, ότι εάν ένας, ο Χριστός, απέθανεν υπέρ όλων και ως αντιπρόσωπος όλων, άρα όλοι απέθανον και απέθανεν υπέρ όλων ίνα, όσοι ζουν και ευρίσκονται ακόμη εις την παρούσαν ζωήν, μη ζουν πλέον δια τον εαυτόν των, αλλά δι' εκείνον, ο οποίος εθυσιάσθη επί του σταυρού και ανεστήθη προς χάριν αυτών.

Τί ἐπιρροὴ ἔχει στὴν ψυχὴ καὶ στὸ σῶμα ἡ Θεία Κοινωνία , Ἀρχιμ. Σάββα Ἁγιορείτου

 

ΣΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΡΘΕΝΙΟΥ ΣΤΗ ΛΑΜΨΑΚΟ


Ο Ναός του Αγίου Παρθενίου στην Λάμψακο της Μικράς Ασίας όπου και ο τάφος του Αγίου. Ο Ναός έχει μετατραπεί σε Τζαμί.(φωτογραφία π. Χαρίτων Ρυζιώτης )πηγή

Στην βιογραφία του Αγίου Παρθενίου αναφέρεται πως στον τάφο του (που είναι σε ναό που έκτισε ο άγιος όταν ζουσε προς τιμήν του Χριστού) στη Λάμψακο (και που τώρα είναι τούρκικη πόλη με το όνομα Λαμψέσκι) πάνε οι τούρκοι και ακουμπούν επάνω του τα ρούχα των άρρωστων παιδιών τους και συγγενών τους για να τους πάρει όπως λένε τις ασθένειες. Και ο άγιος τους θεραπεύει όλους.

«Εγώ ἦρθα ἐξ ὀνόματος τοῦ Πατέρα μου καί δέν μέ δέχεσθε, ἄν ὅμως ἄλλος ἔρθει ἐξ ὀνόματος τοῦ ἑαυτοῦ του, ἐκεῖνον θά τόν δεχτεῖτε»



Όι ἀπόγονοι τῶν Ἰουδαίων, μέ τό νά ἀρνοῦνται Αὐτόν πού ἦρθε καί μέ τό νά περιμένουν κακῶς κάποιον πού θά ἔρθει, παραγνώρισαν τόν ἀληθινό Χριστό. Καί μέσα στην πλάνη τους περιμένουν ὡς Χριστό τόν ᾿Αντίχριστο, γιά νά βγεῖ ἀληθινός καί σ᾿ αὐτό ὁ Σωτήρας πού εἶπε: «Εγώ ἦρθα ἐξ ὀνόματος τοῦ Πατέρα μου καί δέν μέ δέχεσθε, ἄν ὅμως ἄλλος ἔρθει ἐξ ὀνόματος τοῦ ἑαυτοῦ του, ἐκεῖνον θά τόν δεχτεῖτε» (Ἰωάν. 5, 43).

Ἅγιος Κύριλλος Ἱεροσολύμων

(Κατήχηση Φωτιζόμενων ΙΒ΄ παρ, Β΄ σελ, 315 Ἐκδ. «Ἑτοιμασία» Ἱερᾶς Μονῆς Τιμίου Προδρόμου Καρέα 1999)

https://proskynitis.blogspot.com/2024/02/blog-post_49.html

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

1.Μπορεῖτε νά δεῖτε τίς προηγούμενες δημοσιεύσεις τοῦ ἱστολογίου μας πατώντας τό: Παλαιότερες ἀναρτήσεις (δεῖτε δεξιά)

2.Καλλίτερη θέαση τοῦ ἱστολογίου μέ τό Mozilla.

3.Ἐπιτρέπεται ἡ ἀναδημοσίευση τῶν ἀναρτήσεων μέ τήν προϋπόθεση ἀναγραφῆς τῆς πηγῆς

4.Ἐπικοινωνία:
Kyria.theotokos@gmail.com .
Γιά ἐνημέρωση μέσῳ ἠλεκτρονικοῦ ταχυδρομείου στεῖλτε μας τό e- mail σας στό
Kyria.theotokos@gmail.com .
Home of the Greek Bible