Ενημέρωση για τις πυρκαγιές 13.8.2018
Η Μητρόπολις Μεσογαίας & Λαυρεωτικής επιθυμεί πρώτον να ευχαριστήσει για την φιλότιμη ανταπόκριση και την εμπιστοσύνη όλους όσοι συνέβαλαν με ποικίλους τρόπους στην ανακούφιση των πυροπαθών της Ραφήνας και να ενημερώσει για τις ως τώρα ενέργειές της.
Οι οικισμοί που επλήγησαν από την καταστροφική λαίλαπα της 23ης Ιουλίου και ανήκουν στην γεωγραφική δικαιοδοσία της Μητροπόλεώς μας είναι: η Διασταύρωση Ραφήνας, το Κόκκινο Λιμανάκι, ο Νέος Βουτζάς, ο Νέος Πόντος, η Αγ. Βαρβάρα, τα Σκουφέικα, ο Πευκώνας, η Νταού (Νοσοκομείο), το Κιούπι, το Λυκόρεμα και τα Φριγκέικα.
Το σύνολο των ιδιοκτησιών της παραπάνω περιοχής που βρέθηκαν μπροστά στην ορμή της φωτιάς ήταν 1317 (εκ των οποίων 1278 κατοικίες). Εξ αυτών οι 168 δεν υπέστησαν ζημιές, οι 554 χρήζουν επισκευών αλλά είναι κατοικήσιμες, οι 270 προκειμένου να καταστούν κατοικήσιμες απαιτούν γενναίες κατασκευαστικές παρεμβάσεις και οι 292 είναι κατεδαφιστέες. Αξίζει να σημειωθεί ότι καμία εκκλησία (Ανάληψη, Αγ. Βαρβάρα, Αγ. Νικόλαος, Παναγία Σουμελά, Άγιος Θωμάς & Αγ. Πορφύριος) και κανένα προσκυνητάρι δεν υπέστη την παραμικρή ζημιά, ούτε καν μουτζούρα, τη στιγμή κατά την οποία όλων αυτών των ναών οι περίβολοι και οι αυλές κατακάηκαν.
Από την πρώτη στιγμή, εκτός της γενικής κινητοποίησης όλου του μηχανισμού της Μητροπόλεώς μας, δραστηριοποιήθηκαν περισσότεροι από 140 εθελοντές των ενοριών της Ραφήνας με επικεφαλής τους ιερείς τους, οι οποίοι καθημερινά από το πρωί ως το βράδυ αγκάλιασαν όποιον μπόρεσαν από τους πληγέντες με όλη τους την καρδιά. Συνολικά, από την επομένη της πυρκαγιάς, τις τελευταίες είκοσι μέρες, μέσω του μηχανισμού της Μητροπόλεώς μας και σε συνεννόηση με τον Δήμο Ραφήνας, διανεμήθηκαν περίπου 4000 μερίδες πλήρους γεύματος, 6 τόνοι συσκευασμένου νερού, ικανοποιήθηκαν τα λίγα αιτήματα προσωρινής στέγασης, καλύφθηκαν όλα τα αιτήματα για προμήθεια πάσης φύσεως ιματισμού, το 80% των αιτημάτων για υποδήματα, το 70% για κλινοσκεπάσματα & σεντόνια, το 30% για σχολικά είδη, 150 ψυγειάκια (παγωνιέρες) με καθημερινή ανανέωση του πάγου, λόγω διακοπής της ηλεκτροδότησης, φάρμακα, βιβλία, είδη προσωπικής φροντίδας, υλικά καθαριότητος, εργαλεία κήπου κ.λπ. Όλα τα παραπάνω είδη προσφέρθηκαν από εταιρείες, οργανώσεις και ιδιώτες, αρκετά εξ αυτών από ενορίες και Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Κρήτης και της Κύπρου, μάλιστα δε όσον αφορά στα τρόφιμα και τα είδη ένδυσης δημιουργήθηκε υπερεπάρκεια.