Σελίδες

ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ

ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ
ΥΠΕΡΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΕ ΣΩΣΟΝ ΗΜΑΣ

ΟΙ ΟΜΙΛΙΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΕΒΑΣΜΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΣΑΣ





ΟΔΗΓΙΕΣ: ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ:

Δίπλα από το όνομα Κύριος Ιησούς Χριστός που υπάρχει ένα μικρό βελάκι , πατάμε εκεί και μας βγάζει διάφορες επιλογές από τις οποίες πατάμε το Download .
Και γίνεται η εκκίνηση να κατέβουν όλες οι ομιλίες.

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020

8. Τό Ἅγιο Πνεῦμα μᾶς ἀποκαλύπτει τά μυστικά τοῦ Θεοῦ ( Α΄ Κορ. 2, 10-12), 12-1-2020, Ἀρχιμ. Σάββα Ἁγιορείτου

8. Τό Ἅγιο Πνεῦμα μᾶς ἀποκαλύπτει τά μυστικά τοῦ Θεοῦ ( Α΄ Κορ. 2, 10-12), 12-1-2020, Ἀρχιμ. Σάββα Ἁγιορείτου Ζωντανή μετάδοση, Ἱ.Μ. Ἁγίας Τριάδος Ἐδέσσης, http://hristospanagia3.blogspot.gr, http://hristospanagia.gr καί τό νέο ἱστολόγιο http://agiapsychanalysi.blogspot.gr

Αὐτή εἶναι ἡ τέλεια ἐργασία τοῦ μοναχοῦ, τό νά ἔχει πάντοτε τόν νοῦ στραμμένο στόν Θεό, χωρίς νά περισπᾶται.


Κάποιος αδελφός έκανε σε έναν γέροντα τις ακόλουθες ερωτήσεις.

Ερώτηση: Ποιά εργασία οφείλει να έχει η καρδιά και να είναι αφοσιωμένη σε αυτήν;
Απόκριση: Αυτή είναι η τέλεια εργασία του μοναχού, το να έχει πάντοτε τον νου στραμμένο στον Θεό, χωρίς να περισπάται.
Ερώτηση: Όμως οι κακοί λογισμοί δεν αφήνουν τον νου να είναι διαρκώς στραμμένος στον Θεό. Πως λοιπόν οφείλει να τους διώχνει;
Απόκριση: Καθόλου δεν μπορεί να το κάνει αυτό ο νους από μόνος του, γιατί δεν έχει τέτοια δύναμη. Όταν όμως του επιτίθενται οι λογισμοί, αμέσως οφείλει να καταφεύγει στον Θεό, και εκείνος τους λιώνει σαν κερί. Γιατί ο Θεός μας είναι φωτιά που κατακαίει.
Ερώτηση: Πως λοιπόν οι πατέρες της Σκήτης χρησιμοποιούσαν τη μέθοδο του αντίλογου στους λογισμούς;
Απόκριση: Και εκείνη η πνευματική εργασία είναι σπουδαία και εξαιρετική, όμως έχει κόπο και δεν είναι ασφαλής για όλους.
Ερώτηση: Γιατί δεν είναι ασφαλής για όλους;
Απόκριση: Όταν επιτεθεί στην ψυχή ένας λογισμός και εκείνη μπορέσει με πολύν αγώνα να τον διώξει, επιτίθεται άλλος και την πιάνει. Έτσι η ψυχή, καθώς όλη τη μέρα αντιλέγει στους λογισμούς που έρχονται, ποτέ δεν έχει καιρό για τη θεωρία του Θεού.
Ερώτηση: Με ποιόν τρόπο λοιπόν καταφεύγει ο λογισμός στον Θεό;
Απόκριση: Αν σου έρθει, ας πούμε, λογισμός πορνείας, αμέσως απόσπασε από εκεί τον νου και ύψωσε τον με βιασύνη στον Θεό. Μην αργοπορήσεις, γιατί η αργοπορία σημαίνει συγκατάθεση.
Ερώτηση: Αν όμως έρθει λογισμός κενοδοξίας, δεν οφείλει ο λογισμός μας να προβάλει αντίλογο;
Απόκριση: Οποιαδήποτε ώρα αντιλέγει κανείς στον λογισμό, εκείνος αμέσως γίνεται πιο ισχυρός και πιο ραγδαίος, γιατί βρίσκει να πει περισσότερες αντιλογίες από εσένα. Επιπλέον το Πνεύμα το άγιο δεν σε βοηθά και τόσο, γιατί παρουσιάζεσαι σαν να καυχιέσαι και να νομίζεις ότι μπορείς μόνος σου να πολεμήσεις τα πάθη. Μάλλον λοιπόν πρέπει να καταφεύγεις στον Θεό. Όπως εκείνος που έχει πνευματικό πατέρα, στον πατέρα τα αναθέτει όλα και ο ίδιος είναι αμέριμνος, έτσι και εσύ: αφού παρέδωσες τον εαυτό του στον Θεό, καθόλου δεν πρέπει να έχεις φροντίδα για τον λογισμό η να προβάλεις αντίλογο η γενικά να τον αφήσεις να μπει μέσα. Αν όμως μπει, πάρε τον επάνω στον Πατέρα σου λέγοντας στον λογισμό: «Εγώ δεν έχω δουλειά μ΄ εσένα να ο Πατέρας μου, αυτός ξέρει». Και την ώρα που θα τον οδηγείς επάνω, θα σε αφήσει στα μισά του δρόμου και θα φύγει, γιατί δεν μπορεί να έρθει μαζί σου σε εκείνον ούτε να σταθεί μπροστά του.

«Μεγάλο ἔργο» τοῦ γέροντα Ἐφραίμ τῆς Ἀριζόνας.




Συνομιλία με την Αλεξάνδρα Λαγού, πνευματική κόρη του Γέροντος Εφραίμ

Ο Γέροντας Εφραίμ Φιλοθεΐτης (της Αριζόνας) ήταν πνευματικό τέκνο του μεγάλου Γέροντος Ιωσήφ Ησυχαστή, που έγραψε για τον πνευματικό πατέρα του το εκπληκτικό βιβλίο «Ο Γέροντάς μου. Ιωσήφ ο Ησυχαστής και Σπηλαιώτης». «Φιλοθεΐτη» άρχισαν να τον αποκαλούν από το 1973, όταν εξελέγη ηγούμενος της Ιεράς Μονής Φιλοθέου στο Άγιον Όρος και σε σύντομο χρονικό διάστημα αναγέννησε τον μοναχικό και ασκητικό βίο. Ύστερα από αυτό, η Ιερά Κοινότητα Αγίου Όρους έδωσε ευλογία στον Γέροντα Εφραίμ να επεκτείνει και να γεμίσει με τους αναζητούντες τον μοναχικό βίο ακόμα τρία μοναστήρια: Το Ξηροποτάμου, το Κωνσταμονίτου και το Καρακάλλου. Αυτά τα μοναστήρια μέχρι του θανάτου του Γέροντα έμεναν κάτω από την πνευματική καθοδήγησή του, όπως και άλλα ανδρικά και γυναικεία μοναστήρια στην Ελλάδα και στη Βόρεια Αμερική.
Το 1960 ο ορθόδοξος Έλληνας ιερέας και θεολόγος πρωτοπρεσβύτερος Ιωάννης Ρωμανίδης έγραψε: «Οι αγιορείτες πατέρες πρέπει οπωσδήποτε να στείλουν τους αντιπροσώπους τους στις ΗΠΑ και να ιδρύσουν εκεί μοναστήρια, αλλιώς η Ορθοδοξία στην ήπειρο της Αμερικής θα εξαφανισθεί». Ύστερα από μερικά χρόνια κατέστη δυνατόν να πραγματοποιηθούν αυτά τα προφητικά λόγια, με προσπάθειες ενός και μόνο ανθρώπου. Τα μοναστήρια του Γέροντα Εφραίμ εμφανίστηκαν σε πολλές περιοχές των ΗΠΑ και του Καναδά: Στη Νέα Υόρκη, το Τέξας, τη Φλόριδα, την Ουάσιγκτον, τη Βόρεια Καρολίνα, την Πενσιλβάνια, το Ιλινόις, την Καλιφόρνια, το Μίτσιγκαν, το Μοντρεάλ και το Τορόντο. Το κύριο μοναστήρι ανάμεσά τους είναι η Ιερά Μονή Αγίου Αντωνίου στην Αριζόνα. Γι’ αυτό άρχισαν ν’ αποκαλούν τον Γέροντα «της Αριζόνας».
Η πύλη Pravoslavie.ru μίλησε με το πνευματικό τέκνο του, ένα πολύ ενδιαφέρον πρόσωπο, την Αλεξάνδρα Λαγού. Επίσης, η Αλεξάνδρα τρεφόταν πνευματικά στη μακάρια Γερόντισσα Μακρίνα, καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Παναγίας Οδηγήτριας, κοντά στον Βόλο, που ιδρύθηκε με την ευλογία του μεγάλου Γέροντα Ιωσήφ Ησυχαστή. Η Αλεξάνδρα γνωρίζει πολλούς ευλαβείς ασκητές της σύγχρονης Ελλάδος. Έτυχε να μιλήσει και με τον Όσιο Παΐσιο Αγιορείτη. Ο Άγιος της είπε για τον πνευματικό της: «Έχεις τόσο μεγάλο Γέροντα!».
Η Αλεξάνδρα είναι καθηγήτρια Ιστορίας και Αρχαιολογίας. Πολλά χρόνια δούλευε σε μια έδρα της Ιατρικής Σχολής στα Ιωάννινα. Με την ευλογία του πνευματικού πατέρα, στη δουλειά της πάντοτε προσπαθούσε να βασίζεται στην πατρική παράδοση και να διδάσκει στη βάση του ορθόδοξου τρόπου σκέψης. Στο σπίτι της Αλεξάνδρας και του συζύγου της, Γεωργίου Λαγού, καθηγητή νευρολογίας στην ίδια Ιατρική Σχολή, συχνά φιλοξενούνταν οι μοναχοί και οι μοναχές, πνευματικοί, οι καθηγούμενες από τα μοναστήρια του Γέροντα Εφραίμ και τα πνευματικά τέκνα του εκ των κοσμικών.
Η Αλεξάνδρα είχε την τύχη όχι μόνο να γνωρίσει από κοντά και να γίνει φίλη με πολλά πνευματικά τέκνα του Γέροντα Εφραίμ, αλλά και να φιλοξενηθεί πολλές φορές στα μοναστήρια του, κάθε φορά για μεγάλο χρονικό διάστημα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Αμερική. Η οικογένειά της πάντα συνέδραμε τον Γέροντα και τα έργα του. Γι’ αυτό μπορούμε να πούμε ότι η οικοδόμηση των μοναστηριών του Γέροντα γινόταν μπροστά στα μάτια της. Επί του παρόντος, η Αλεξάνδρα ζει στην Αριζόνα, κοντά στο μοναστήρι Αγίου Αντωνίου του Μεγάλου και με την ευλογία του Γέροντα εκτελεί κατηχητικό έργο, πραγματοποιώντας κυριακάτικες ομιλίες για τις προσκυνήτριες της μονής, καθώς και μαθήματα Αρχαίων και Νέων Ελληνικών, για όσους το επιθυμούν.
***
Σημείωση: Η συνομιλία με την έλαβε χώρα εν όσο ο Γέρων Εφραίμ ήταν εν ζωή, το 2016.

– Κυρία Αλεξάνδρα, μπορείτε να μας μιλήσετε για το πώς γίνατε πνευματικό παιδί του Γέροντα Εφραίμ;

Ὅλοι ὅσοι γελοῦσαν μέ τήν ἐμφάνιση αὐτοῦ τοῦ ἄντρα, δέν γνώριζαν τί ἔκρυβε μέσα του!


ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΓΕΛΟΥΣΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΑΝΤΡΑ , ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΤΙ ΕΚΡΥΒΕ ΜΕΣΑ ΤΟΥ !

Μια γυναίκα, ιδιοκτήτρια μιας μικρής επιχείρησης ενοικιαζομένων δωματίων, διηγείται μια ιστορία που της άλλαξε τη ζωή..
«Το σπίτι μας ήταν ακριβώς απέναντι από την είσοδο ενός νοσοκομείου. Ζούσαμε στον κάτω όροφο και στον πάνω όροφο είχαμε φτιάξει δωμάτια που τα νοικιάζαμε σε ανθρώπους που ήθελαν να επισκεφτούν την κλινική.
Ένα καλοκαιρινό βράδυ, ετοιμάζαμε το τραπέζι για να φάμε όταν χτύπησε ξαφνικά η πόρτα. Όταν την άνοιξα είδα μπροστά μου έναν πραγματικά πολύ παράξενο ηλικιωμένο άνθρωπο. «Είναι τόσο ψηλός όσο ο γιος μου» σκέφτηκα καθώς κοιτούσα το σκυφτό, ζαρωμένο του σώμα. Αλλά το πιο φρικτό πράγμα πάνω του ήταν το πρόσωπό του. Πρησμένο, κόκκινο και γεμάτο πληγές. Ήταν τρομακτικός αλλά η φωνή του ακούστηκε πολύ ευγενική όταν μου είπε:
«Καλησπέρα σας. Θα ήθελα ένα δωμάτιο για μία μόνο νύχτα. Είχα πάει για θεραπεία το πρωί στο νοσοκομείο αλλά δεν υπάρχει άλλο λεωφορείο σήμερα για να γυρίσω πίσω στην ανατολική ακτή. Έτσι αναγκαστικά πρέπει να βρω κάπου να μείνω για ένα βράδυ.»
Μου είπε ότι από το μεσημέρι προσπαθούσε να νοικιάσει κάποιο δωμάτιο, χωρίς όμως επιτυχία. «Είναι παράξενο αλλά δεν υπήρχε κανένα ελεύθερο. Ίσως να φταίει το πρόσωπο μου» μου είπε προσπαθώντας να χαμογελάσει. «Ξέρω ότι φαίνεται τρομακτικό αλλά ο γιατρός μου είπε ότι με τις θεραπείες θα γίνω πάλι όπως παλιά.»

Ὁ Μητροπολίτης Πειραιῶς συμπαρίσταται στόν Μητροπολίτη Μαυροβουνίου


Ἐν Πειραιεῖ τῇ 10ῃ Ἰανουαρίου 2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΣΥΜΠΑΡΙΣΤΑΤΑΙ ΣΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ

Ὁ Μητροπολίτης Πειραιῶς ἀπέστειλε τήν κάτωθι ἐπιστολή συμπαραστάσεως στόν ἐμπερίστατο Μητροπολίτη Μαυροβουνίου καί Παραθαλασσίας κ.κ. Ἀμφιλόχιο τοῦ Πατριαρχείου τῆς Σερβίας προτείνων τήν προσφυγή στό Εὐρωπαϊκό Δικαστήριο Ἀνθρωπίνων Δικαιωμάτων.


ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ


᾿Εν Πειραιεῖ τῇ 10ῃ Ἰανουαρίου 2020

Πρός

Τόν Σεβασμιώτατον

Μητροπολίτην Μαυροβουνίου καί Παραθαλασσίας

Κύριον κ. ΑΜΦΙΛΟΧΙΟΝ

Mitropolija, 81250 Cetinje

MONTENEGRO

"""""""""""""""""""""""""""


Σεβασμιώτατε καί πολυτίμητε Δέσποτα,

Ἐκ προσώπου τοῦ εὐαγοῦς Κλήρου καί τοῦ φιλοχρίστου λαοῦ τῆς καθ’ ἡμᾶς Ἱ. Μητροπόλεως Πειραιῶς ἐκφράζομεν τήν ἀμέριστον συμπαράστασιν μας πρός τήν δοκιμαζομένην καί θεόσωστον Ὑμετέραν Κανονικήν Δικαιοδοσίαν καί τό Σεπτόν Πατριαρχεῖο Σερβίας, εἰς τήν φίλην χώραν τοῦ Μαυροβουνίου, διά τήν ἀήθη καί προκλητικήν ἐπίθεσιν τῆς Κυβερνήσεως τοῦ Πρωθυπουργοῦ κ. Ντοῦσκο Μάρκοβιτς καί τοῦ Προέδρου κ. Μίλο Τζουκάνοβιτς μέ τήν ἐπιψήφισι τοῦ ληστρικοῦ Νόμου διαρπαγῆς τῶν Ἱ. Ναῶν, Μονῶν καί Ἐκκλησιαστικῶν Ἱδρυμάτων τῆς Ὑμετέρας Μητροπόλεως Μαυροβουνίου καί Παραθαλασσίας. Ἀποτελεῖ οὐσιαστικό διωγμό τοῦ 72% τῶν 620.000 κατοίκων τοῦ Μαυροβουνίου πού ἀνήκουν στήν Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία καί ἐπιδιώκει νά κατασχέσει τά περιουσιακά στοιχεῖα τῆς Μητροπόλεώς Σας καί τοῦ Σεπτοῦ Πατριαρχείου Σερβίας στό Μαυροβούνιο, γιά τήν ἐνίσχυσι μιᾶς παρασυναγωγῆς ἑνός καθηρημένου πρώην κληρικοῦ τοῦ Miras Dedeic, πού αὐτοπροσδιορίζεται ὡς δῆθεν «Αὐτοκέφαλη Ἐκκλησία τοῦ Μαυροβουνίου». Παρέλκει νά ἀναφερθεῖ ὅτι τό θρᾶσος, ἡ ἀναίδεια καί ἡ ἀθεοφοβία τοῦ παρασυναγώγου ψευδοκληρικοῦ καί τῶν συνεργατῶν του δυστυχῶς ἐνισχύθηκε ἀπό τήν ἄκριτο καί ἄκυρο χορήγησι Αὐτοκεφαλίας εἰς τήν ἀντικανονική δομή τῆς Οὐκρανίας. Θετικό ὅμως γεγονός ὡστόσο ἀποτελεῖ, ἡ οὐσιώδης παρέμβασι τοῦ Παναγιωτάτου Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου πού διέλυσε τούς πονηρούς καί δολίους σχεδιασμούς γεωπολιτικῆς καί γεωστρατηγικῆς γνωστῶν εὐρωατλαντικῶν κύκλων, δίδων συνέντευξιν στήν Ἐφημερίδα «Kurir» τοῦ Βελιγραδίου στήν ὁποία διεκήρυξε τήν ἀναγνώρισι ὡς μόνης Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας ἐν Μαυροβουνίῳ τῆς καθ’ Ὑμᾶς Θεοσώστου Μητροπόλεως, στηλιτεύων τήν παρασυναγωγή τοῦ κ. Dedeic (CPC) καί τούς ὄπισθεν αὐτοῦ κρυπτομένους.

17 Ἰανουαρίου τοῦ Μεγάλου Ἀντωνίου

Εἰς τὴν Λιτήν, Στιχηρὰ Ἰδιόμελα.

Ἦχος β'
Τοῦ Στουδίτου

Ἀσκητικὸν γυμνάσιον, συγκροτήσας ἐπὶ γῆς, Ὅσιε Ἀντώνιε, τὰς τῶν παθῶν προσβολὰς ἐν τῇ ῥοῇ τῶν δακρύων σου, πάσας ἀπήμβλυνας, καὶ κλῖμαξ θεία καὶ σεπτή, εἰς οὐρανοὺς ἀνάγουσα, τοῖς πᾶσιν ἐγνωρίσθη, ὁ θεόληπτος βίος σου· εὐσεβείας γὰρ καρπούς, ἐν αὐτῷ ἐνδειξάμενος, ἰατρεύεις δι᾿ αὐτῶν, τὰς ἀσθενείας τῶν παθῶν, τῶν πιστῶς ἐκβοώντων σοι· Χαίροις τῆς Ἑῴας ἀστὴρ χρυσαυγέστατε, καὶ τῶν Μοναζόντων λαμπαδοῦχε καὶ ποιμήν. Χαίροις ἀοίδιμε, τὸ τῆς ἐρήμου κάλλιστον θρέμμα, καὶ τῆς Ἐκκλησίας ἀκράδαντον ἔρεισμα. Χαίροις τῶν πλανωμένων, ὁ μέγας ὁδηγός· Χαίροις τὸ ἡμέτερον καύχημα, καὶ τῆς οἰκουμένης φαιδρὸν ἀγαλλίαμα.



ΒΙΟΣ*

Σύμφωνα μέ τόν «Βίο τοῦ Ἀντωνίου», ποῦ ἔγραψε ὅ Ἀθανάσιος, καί ἄλλες δευτερεύουσες πηγές ὅ Ά. γεννήθηκε τό 250/1 στήν κωμόπολη Κομά τῆς Μέσης Αἰγύπτου, τήν σημερινή Qeman-el-Arous. Οἱ γονεῖς τοῦ ἦταν πλούσιοι, χριστιανοί καί ἀπαίδευτοι, πώς ἔμεινε καί ὅ ἴδιος. Ό Ά. ἦταν βαθιά θρησκευτική φύση κι ἔμαθε ἀπό στήθους τήν Γραφή, ἀκούοντας τήν. Περί τό 271, ὅταν πέθαναν οἱ γονεῖς του, ἐπηρεασμένος ἀπό τήν ὀρφάνια, ἄκουσε τό Μάτθ. 19,21 καί πούλησε ἤ χάρισε τά ὑπάρχοντά του. Ἀμέσως ἄρχισε τήν ἀσκητική του ζωή, πρῶτα ἔξω ἀπό τό σπίτι του κι ἔπειτα ἔξω ἀπό τό χωριό του. Τότε ζήτησε τίς συμβουλές γηραιοῦ ἀσκητῆ τῆς περιοχῆς, ἀπό τόν ὅποιο καρπώθηκε πνευματική πείρα καί πρακτική ἀσκήσεως. Προσευχόταν, ἀσκήτευε αὐστηρά, ἐργαζόταν γιά τόν ἐπιούσιο, ἐπισκεπτόταν καί ἄκουε καί ἄλλους ἀσκητές, ποῦ ζοῦσαν λίγο ἔξω ἀπό τίς πόλεις τους, καί γιά ἕνα διάστημα κατοίκησε σέ παλαιό τάφο, ὅπου γνώρισε τόν πιό φοβερό πόλεμο τῶν δαιμόνων. 
Τό 285, σέ ἡλικία 35 ἐτῶν, προηγμένος καί ὥριμος πνευματικά, ὅ Ά. ἀποφάσισε (παρά τίς ἀντίθετες συμβουλές ἄλλων ἀσκητῶν) γιά μεγαλύτερο «τόνο ἀσκήσεως» νά ἀναχωρήσει γιά τήν μακρινή ἔρημο, ὅπου δέν θά ἦταν εὔκολη ἤ δυνατή ἤ ἐπικοινωνία μέ ἀνθρώπους. Ἔτσι ἐγκαινιάστηκε ὅ καθαυτό ὑποχωρητικός βίος στήν Ἐκκλησία. Πέρασε λοιπόν τόν Νεῖλο, βάδισε πρός τόν κόλπο τοῦ Σουέζ, ἔφθασε στήν ἔρημο Πισπίρ κι ἐγκλείστηκε στά ἐρείπια παλαιοῦ σπιτιοῦ. Ἐκεῖ ἔζησε γιά 20 χρόνια μέ πολύ αὐστηρή ἄσκηση καί χωρίς νά βλέπει ἀνθρώπους. Ἤ φήμη τοῦ ἔγκλειστου ἀναχωρητῆ ἁπλώθηκε πολύ καί ἄρχισαν νά τόν πολιορκοῦν, ζητώντας τοῦ συμβουλές καί θεραπεῖες. Στίς παρακλήσεις ὑπέκυψε περί τό 305/7. Τότε ἄρχισε νά δέχεται ἐπισκέψεις. Δέχτηκε μάλιστα νά στήσουν μερικοί ἀσκητές καλύβες στήν κοντινή περιοχή καί νά ἀσκοῦνται μέ τήν καθοδήγησή του. Αὐτοί πλήθυναν πολύ καί εἶχαν ἀββᾶ τόν Ά., ποῦ τούς δίδασκε ὄχι μόνο ἰδιαιτέρως ἄλλα καί στίς συγκεντρώσεις τους. Ἔτσι ὅ Ά. ἔγινε πολίτης τῆς ἔρημου.
Τό 311, στόν μεγάλο διωγμό τοῦ Μαξιμίνου, αἰσθάνθηκε τήν ἀνάγκη νά συμπαρασταθεῖ στούς χριστιανούς. Πῆγε στήν Ἀλεξάνδρεια κι ἐκδήλωσε ἐπιθυμία νά μαρτυρήσει, χωρίς ἀποτέλεσμα. Τότε βοήθησε κι ἐνίσχυσε τούς ὁμολογητές χριστιανούς καί τό 312, ὅταν ἔπαυσε ὅ διωγμός, ἐπανῆλθε στήν ἔρημό του Πισπίρ.

Ἐνέκρινε τὰ Μνημόνια, τὴν ἀπόδοση ἰθαγένειας, τὴν μὴ ἀναγραφὴ τοῦ θρησκεύματος στίς ταυτότητες, τὴν παράδοση τῆς Χαλκιδικῆς στὴν «ἑλληνικὸς χρυσὸς» καὶ πολλὰ ἄλλα ὧν οὐκ ἔστι ἀριθμός!

H ἑπόμενη -ἐκτὸς ἀπροόπτου- Πρόεδρος τῆς Δημοκρατίας Αἰκατερίνη Σακελλαροπούλου συμβολίζει, σύμφωνα μὲ τὸν πρωθυπουργὸ Κυριάκο Μητσοτάκη, «σημαντικὲς ἀξίες, ἐνῶ χειρίστηκε ὑπεύθυνα σημαντικὲς ὑποθέσεις ποὺ ἀφοροῦσαν τὴ ζωὴ χιλιάδων ἀνθρώπων».
Πίσω ἀπὸ αὐτὴν τὴν κομψὴ διατύπωση κρύβονται οἱ «σκιὲς» καὶ οἱ «γκρίζες ζῶνες» στὴν ἐπαγγελματικὴ θητεία μίας ἄκαμπτης Ἑλληνίδας δικαστοῦ, ἡ ὁποία ταύτισε τὸ ὄνομά της μὲ τὶς σκληρότερες μνημονιακὲς ἐπιλογὲς καὶ πράγματι ἐπηρέασε ἀρνητικὰ τὶς συνθῆκες ζωῆς ἑκατοντάδων χιλιάδων Ἑλλήνων πολιτῶν. Οἱ ἔνθερμοι ὀπαδοὶ τῆς ὑποψηφιότητάς της ἐπιθυμοῦν νὰ λησμονήσουμε, μεταξὺ ἄλλων, ὅτι ἦταν ἐκείνη ποὺ ὑπερψήφισε ἀνενδοίαστα:
• τὶς ἄγριες περικοπὲς τοῦ 1ου Μνημονίου,
• τὰ νέα σκληρὰ μέτρα τοῦ 2ου Μνημονίου καὶ τοῦ νόμου Βρούτση,
• τὴ συνταγματικότητα τοῦ ἐγκληματικοῦ «κουρέματος» (PSI) ἐξαιτίας τοῦ ὁποίου «στέγνωσαν» τὰ ἀποθεματικὰ τῶν ἀσφαλιστικῶν ταμείων,

Καλῶς σοῦ φέρεται ὁ ἄλλος ;;; Καλύτερα νά φερθής ἐσύ !!!


Όταν βλέπεις ότι σε αδικεί ο σύντροφος της ζωής σου, μη φωνάζεις ότι έχεις δίκαιο.
Το μαρτυρικό σου φρόνημα να τό δείξεις εκεί όπου είναι ο καθημερινός σου στίβος, στο σπίτι σου, στον άνδρα σου, στην γυναίκα σου.
Όταν ο άνδρας έρχεται από την δουλειά κουρασμένος και σου μιλά χωρίς ευγένεια, εσύ μη θυμώνεις.
Όταν εκείνος σε βρίσει, εσύ μη βγάλεις γλώσσα.
Δείξε του αγάπη, ανοχή, υπομονή.
Αν η γυναίκα σου σού έκαψε το φαγητό, μη φωνάξεις εσύ: φάτο.
Βάλε λίγο λεμόνι μέσα να γίνει πιο νόστιμο και πες της, ωραίο είναι το φαγητό, ώστε να μην πάρει χαμπάρι ότι το φαγητό ήταν καμένο.

Συγκλονιστικὴ μαρτυρία τοῦ Ἡγουμένου τῆς Ι.Μ. Φιλοθέου γιὰ τὸ ὅραμα τοῦ Γέροντος Ἐφραὶμ Ἀριζονίτη γιὰ τὴν Ἑλλάδα!



Πανηγύρισε χθὲς 11 Ἰανουαρίου 2020 (29 Δεκεμβρίου 2019, κατὰ τὸ Ἁγιορείτικο ἡμερολόγιο) ἡ Ἱερὰ Μονὴ Καρακάλλου Ἁγίου Ὅρους μὲ τὴν εὐκαιρία τῆς μνήμης τοῦ Ἁγίου Ὁσιομάρτυρος Γεδεῶν τοῦ Καρακαλληνοῦ. Ὁ Ἡγούμενος τῆς Ι.Μ. Φιλοθέου Ἀρχιμ. Νικόδημος ἀναφέρθηκε τὴν ὥρα τῆς τράπεζας στὸν ἀείμνηστο γέροντα Ἐφραὶμ Ἀριζονίτη. Στὴ σύντομη ὁμιλία τοῦ εἶπε, μεταξὺ ἄλλων: «Κάποια στιγμὴ ὁ Γέροντας Ἐφραὶμ εἶδε τὸν Χριστὸ μὲ τὴν Παναγία. Ἐπειδὴ ὁ Γέροντας ἔκανε πολὺ προσευχὴ γιὰ τὴν πατρίδα μας πάντα, εἶδε ὅτι ἡ Παναγία παρακαλοῦσε τὸ Χριστὸ νὰ σκεπάσει τὴν Ἑλλάδα, ἀλλὰ ὁ Χριστὸς ἀρνοῦνταν.

Ἅγιος Μᾶρκος Εὐγενικός: «Οὔτε στήν κηδεία οὔτε στό μνημόσυνό μου νά μήν τολμήσει καί πλησιάσει ὁ Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως»…



Πρωτοπρεσβύτερος Ἀναστάσιος Κ. Γκοτσόπουλος
Ἐφημέριος Ἱ. Ν. Ἁγ. Νικολάου Πατρῶν
Πάτρα 19.1.2020

Όταν ο Άγιος Μάρκος αποτείχισε τον λατινόφρονα Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως.
«Ούτε στην κηδεία ούτε στο μνημόσυνό μου να μην τολμήσει και πλησιάσει ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως»…
Ο Αγ. Μάρκος Ευγενικός (+1444) δεν είχε καμία κοινωνία με τον Πατριάρχη Κων/πόλεως Γρηγόριο Μάμα που ήθελε να επιβάλει την ένωση με τους παπικούς μετά τη Σύνοδο Φεράρας-Φλωρεντίας. Στην περίφημη «Ἐγκύκλιο τοῖς ἁπανταχοῦ τῆς γῆς καὶ τῶν νήσων εὑρισκομένοις Χριστιανοις» λέει «Φευκτέον αὐτούς, ὡς φεύγει τις ἀπὸ ὄφεως, ὡς αὐτοὺς ἐκείνους ἢ κακείνων πολλῷ χείρονας, ὡς χριστοκαπήλους καὶ χριστεμπόρους» (φεύγετε τους λατινόφρονες όπως φευγετε από τα φίδια).
«Πέπεισμαι γὰρ ἀκριβῶς ὅτι ὅσον ἀποδιίσταμαι τούτου καὶ τῶν τοιούτων ἐγγίζω τῷ Θεῷ καὶ πᾶσι τοῖς Ἁγίοις, καί, ὥσπερ τούτων χωρίζομαι, οὕτως ἑνοῦμαι τῇ ἀληθείᾳ καὶ τοῖς Ἁγίοις Πατράσι καὶ Θεολόγοις τῆς Ἐκκλησίας». 

Η τελευταία του υποθήκη, προτού πεθάνει ήταν:

Κάθε Ἱερὸς Ναὸς εἶναι καὶ ἕνα κομμάτι τοῦ οὐρανοῦ ἐπάνω στὴν γῆ.


Κάθε Ἱερὸς Ναὸς εἶναι καὶ ἕνα κομμάτι τοῦ οὐρανοῦ ἐπάνω στὴν γῆ. 
Καὶ ὅταν εἶσαι μέσα στὸν Ναό, ἤδη βρίσκεσαι στὸν οὐρανό. Ἔτσι, ὅταν ἡ γῆ σὲ συνθλίβει μὲ τὴν κόλασή της, τρέξε στὸν Ναό, μπὲς μέσα καὶ νά, εἶσαι μέσα στὸν παράδεισο! 

23 Ἰανουαρίου. Κλήμεντος ἱερομάρτυρος ἐπισκόπου Ἀγκύρας. Ἁγιογραφικό ἀνάγνωσμα.

ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ. Παραλειφθέν. Κυρ. ια΄ἐπιστ. (Α΄ Κορ. θ΄ 2-12).
Α Κορ. 9,2          εἰ ἄλλοις οὐκ εἰμὶ ἀπόστολος, ἀλλά γε ὑμῖν εἰμι· ἡ γὰρ σφραγὶς τῆς ἐμῆς ἀποστολῆς ὑμεῖς ἐστε ἐν Κυρίῳ.
Α Κορ. 9,2                Εάν, έστω, δι' άλλους ανθρώπους δεν είμαι Απόστολος, αλλά δια σας οπωσδήποτε είμαι. Μαρτυρία και απόδειξις και επίσημος σφραγίς του αποστολικού μου αξιώματος και έργου είσθε σεις με την χάριν του Κυρίου.

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

1.Μπορεῖτε νά δεῖτε τίς προηγούμενες δημοσιεύσεις τοῦ ἱστολογίου μας πατώντας τό: Παλαιότερες ἀναρτήσεις (δεῖτε δεξιά)

2.Καλλίτερη θέαση τοῦ ἱστολογίου μέ τό Mozilla.

3.Ἐπιτρέπεται ἡ ἀναδημοσίευση τῶν ἀναρτήσεων μέ τήν προϋπόθεση ἀναγραφῆς τῆς πηγῆς

4.Ἐπικοινωνία:
Kyria.theotokos@gmail.com .
Γιά ἐνημέρωση μέσῳ ἠλεκτρονικοῦ ταχυδρομείου στεῖλτε μας τό e- mail σας στό
Kyria.theotokos@gmail.com .
Home of the Greek Bible