Σελίδες

ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ

ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ
ΥΠΕΡΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΕ ΣΩΣΟΝ ΗΜΑΣ

ΟΙ ΟΜΙΛΙΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΕΒΑΣΜΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΣΑΣ





ΟΔΗΓΙΕΣ: ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ:

Δίπλα από το όνομα Κύριος Ιησούς Χριστός που υπάρχει ένα μικρό βελάκι , πατάμε εκεί και μας βγάζει διάφορες επιλογές από τις οποίες πατάμε το Download .
Και γίνεται η εκκίνηση να κατέβουν όλες οι ομιλίες.

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016

Ἡ Ἱερά Λαύρα τοῦ Ἁγίου Σάββα. (Ἐν Παλαιστίνη 1945)


Η ΙΕΡΑ ΛΑΥΡΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΑΒΒΑ   (ΕΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ 1945).

Η Λαύρα του Ηγιασμένου Σάββα είναι ένα μεγάλο πνευματικό κέντρο της Ορθοδοξίας. Η επίδρασή της ήταν και είναι τεράστια στην εκκλησιαστική ποίηση και υμνογραφία από τους έξοχους αγίους που ανέδειξε, και ιδιαιτέρως από τον λαμπρό Οσιο Ιωάννη τον Δαμασκηνό.
Είδε κινδύνους, καταστροφές, διαρπαγές, λεηλασίες, πολέμους, ερημώσεις, και όμως ξέφυγε από τους κλύδωνες των αιώνων, και χάριτι Θεού ζει ακόμα, το τρανό αυτό καστρομονάστηρο.
Είναι από τις διασημότερες εν γένει μονές της Ανατολής και του Χριστιανισμού. Ολοι οι αιώνες και όλες οι εποχές διαλαλούν τους αγώνες της με ακτινοβολία δράσεων και δόξης. Ολα τα μαρτυρολόγια έχουν δικούς της υπέροχους στρατιώτες της πίστεως και της προσευχής. Υπήρξε "Φάρος τηλαυγής", που φώτισε όχι μόνον την Παλαιστίνη ολόκληρη, αλλά εξακόντισε τις ακτίνες της και έξω αυτής και πέραν των θαλασσών.
"Υψος ουρανόληκτον"-γράφει ο πολύς Βενιαμίν Ιωαννίδης, καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού, και "βάθος δυσθεώρητον, μεγαλείον και αγριότης φύσεως, εξαίσια έργα ανθρωπίνης χειρός...με πρότυπον ασκητικής τελειότητος και πρότυπον χριστιανικής σοφίας τον Ηγιασμένον Σάββα, και τον Δαμασκηνόν Ιωάννην, η των θεολόγων και των ιερών ασματογράφων η ακρότης..." Πόσα να αναφέρουμε για τον θετό αδελφό του Δαμασκηνού, που έζησε κι αυτός στην ίδια Λαύρα-Μονή; Τον Αγιο Κοσμά, τον κατόπιν Επισκόπο Μαιουμάς (της Κωνσταντίας παρά την Γάζαν), που είχε εφάμιλλο ποιητικό ύψος και παραγωγικότητα. Εγραψε δύο χιλιάδες ποιητικά έργα. Ακολουθεί από την ίδια Λαύρα ο άγιος Ανδρέας ο Ιεροσολυμίτης, ο κατόπιν αρχιεπίσκοπος Κρήτης ο θαυματουργός, και οι κατόπιν αυτού μοναχοί Κυπριανός και Λεόντιος,  Στέφανος ο Σαββαίτης ανηψιός του Δαμασκηνού (725-807), Μιχαήλ ο Σύγκελος, οι δύο αδελφοί Θεόδωρος και Θεοφάνης οι Γραπτοί, Ιωάννης ο Αρκλάς, Σέργιος ο Αγιοπολίτης, Γεώργιος ο Αγιοπολίτης ή Ανατολικός και ακολουθεί σειρά πολλών αγίων, σε όλους τους υπόλοιπους αιώνες μέχρι σήμερα. Κατά τα τελευταία χρόνια, υπήρξαν σύγχρονοί μας άριστοι μουσικοί, όπως κατά τον παρελθόντα αιώνα ο ηγούμενος Ιωάσαφ ο Κρητικός, ο  μακαριστός μοναχός Αρκάδιος και ο μοναχός Εφραίμ που ζεί, και κατέχει κάλλιστα την εκκλησιαστική μουσική. Ολοι τους ποιητές, μελωδοί, μουσικοί, ασκητές της Λαύρας αυτής έδωσαν με την υμνογραφία τους στην Εκκλησία και στη λατρεία τον ιδιάζοντα αυτής χαρακτήρα, με πολλά άλλα στοιχεία και ιδιαιτέρως με την Ελληνική ιδιοσυγκρασία, πνεύμα, παράδοση και έθιμα. Με την μουσική έδωσαν την σεμνότητα στην εκκλησιαστική μελωδία, το ρυθμό, το αρχαιοπρεπές στην ορθόδοξη λατρεία μας και έβγαλε ιεροψάλτες καλλίφωνους και μελετημένους παγκοσμίως.

Η επίδραση της Λαύρας του Αγίου Σάββα υπήρξε πολυμερής και πολυσχιδής.
Μεγάλη η Λαύρα του Αγίου Σάββα ως ασκητικό Κέντρο.
Μεγάλη ως Μονή αγίων, οσίων, μαρτύρων και ομολογητών.
Μεγάλη ως Τυπικό του Αγίου Σάββα.
Μεγάλη ως Θεολογικό και Δογματικό Κέντρο.
Μεγάλη ως Σχολή ποιητών και μελωδών.
Μεγάλη ως αγωνιστής κατά βαρβάρων και επιδρομών.
Αλλά πολύ πιό Μεγάλη ως Κέντρο Ορθοδοξίας, που διατηρεί αυστηρά και αναλλοίωτα τα πάτρια και τα ορθόδοξα δόγματα και την λατρεία της Εκκλησίας, αν και έχει φωλιά της τις σπηλιές και την έρημο της Ιουδαίας στην Αγία Γη!

Αποσπάσματα από ομιλία που απαγγέλθηκε στη Λαύρα του Αγίου Σάββα, σε σύναξη των Αγιοσαββιτών Πατέρων στις 23 Δεκεμβρίου 1945. Κατόπιν αυτή η πραγματεία δημοσιεύθηκε στο Εκκλησιαστικό Περιοδικό του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων "ΝΕΑ ΣΙΩΝ", και έγινε ανατύπωση σε χίλια πεντακόσια ανάτυπα, με την έγκριση του συγγραφέα Κωνσταντίνου Χ. Μαυρίδου και με δαπάνες του οσιωτάτου μοναχού Μοδέστου Σαπουντζόγλου, Διευθυντού του Τυπογραφείου του Ιερού Κοινού του Παναγίου Τάφου. Ολα αυτά τα ανάτυπα πουλήθηκαν τότε, το καθένα 0.500 λίρες Παλαιστίνης (μίλς),  και τα χρήματα από τις πωλήσεις τα διέθεσαν για τις τότε υγειονομικές εγκαταστάσεις της Λαύρας, που είχαν απόλυτη ανάγκη να τοποθετήσουν σωλήνες από τη Μονή του Αγίου Σάββα μέχρι τον Χείμαρρο.
  GREEK ORTHODOX CONVENT
          P.O.B. 439
(FOR THE CONVENT OF MAR-SABA)
        JERUSALEM (PALESTINE)
At the year 1945-1948.
Παλιά διεύθυνση, που φυσικά δεν ισχύει σήμερα.

"ΔΟΞΑ ΤΩ ΘΕΩ, ΠΑΝΤΩΝ ΕΝΕΚΕΝ".

ΠΑΤΗΡ ΙΓΝΑΤΙΟΣ. ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΤΩΝ ΠΟΙΜΕΝΩΝ.
 
http://apantaortodoxias.blogspot.gr/2016/10/1945.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

1.Μπορεῖτε νά δεῖτε τίς προηγούμενες δημοσιεύσεις τοῦ ἱστολογίου μας πατώντας τό: Παλαιότερες ἀναρτήσεις (δεῖτε δεξιά)

2.Καλλίτερη θέαση τοῦ ἱστολογίου μέ τό Mozilla.

3.Ἐπιτρέπεται ἡ ἀναδημοσίευση τῶν ἀναρτήσεων μέ τήν προϋπόθεση ἀναγραφῆς τῆς πηγῆς

4.Ἐπικοινωνία:
Kyria.theotokos@gmail.com .
Γιά ἐνημέρωση μέσῳ ἠλεκτρονικοῦ ταχυδρομείου στεῖλτε μας τό e- mail σας στό
Kyria.theotokos@gmail.com .
Home of the Greek Bible