Σελίδες

ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ

ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ
ΥΠΕΡΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΕ ΣΩΣΟΝ ΗΜΑΣ

ΟΙ ΟΜΙΛΙΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΕΒΑΣΜΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΣΑΣ





ΟΔΗΓΙΕΣ: ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ:

Δίπλα από το όνομα Κύριος Ιησούς Χριστός που υπάρχει ένα μικρό βελάκι , πατάμε εκεί και μας βγάζει διάφορες επιλογές από τις οποίες πατάμε το Download .
Και γίνεται η εκκίνηση να κατέβουν όλες οι ομιλίες.

Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Σαηεντολογία: Ἡ Σέκτα τῆς Ἀπληστίας (Μέρος Δ΄)

Του Jon Atack
Ομιλία του στην 7η Διορθόδοξη Συνάντηση του Δικτύου Πρωτοβουλιών Μελέτης Θρησκειών και Καταστροφικών Λατρειών, Αγία Πετρούπολη Ρωσίας, 18-21 Σεπτεμβρίου 2014
Μετάφραση – Επιμέλεια: Ελένη Ζήνωνος
Η Θαλάσσια Οργάνωση (SeaOrganization) και
Το «Αναμορφωτήριο» της Σαηεντολογίας (the Rehabilitation Project Force)
Το 1967, όταν εκδιώχθηκε από την Αγγλία, ο Χάμπαρντ δημιούργησε μια ομάδα από αφοσιωμένους οπαδούς του και την ονόμασε «Η Θαλάσσια Οργάνωση» (SeaOrg). Τα μέλη ντύνονται με ψευδοναυτικές στολές και υπογράφουν συμβόλαιο για ένα δισεκατομμύριο χρόνια. Ο Χάμπαρντ ισχυριζόταν ότι πήραν σαν πρότυπά τους, τους Αφοσιωμένους  Αξιωματικούς της Γαλαξιακής Συνομοσπονδίας (LoyalOfficersoftheGalacticConfederation) που είχαν ακολουθήσει τις διαταγές του Ξένου (Xenu) πριν 75 εκατομμύρια χρόνια.[60] Τα μέλη της Θαλάσσιας Οργάνωσης ορκίζονται ν’ υπακούουν πιστά και χωρίς αμφισβήτηση. Συνήθως εργάζονται 90 ώρες την εβδομάδα για ένα κομμάτι ψωμί. Μετά το θάνατο του Χάμπαρντ, τους έχει απαγορευτεί ν’ αποκτούν παιδιά και πολλά μέλη έχουν εξωθηθεί σε αμβλώσεις .
Φοβούμενος τυχόν έκδοσή του στη Γαλλία, λόγω των εναντίον του καταγγελιών για απάτες, ο Χάμπαρντ διέφυγε στη Νέα Υόρκη στα τέλη του 1972. Επέστρεψε στο πλοίο του, τον Απόλλωνα (Apollo), στην Πορτογαλία, το Σεπτέμβριο του 1973. Μέσα στον Νοέμβριο είχε ατύχημα με τη μοτοσυκλέτα. Εξέδωσε τις οδηγίες του για ίδρυση του «Αναμορφωτηρίου» (rehabilitationprojectforce) στις 4 Ιανουαρίου 1974. Το πιο πιθανό είναι ότι διαμόρφωσε την ιδέα του «αναμορφωτηρίου» ενώ βρισκόταν στο τροχοκάθισμα, πονούσε και ανέρρωνε μετά το ατύχημά του. Είναι πολύ πιθανόν ότι βασίστηκε στο σύγγραμμα του ψυχιάτρου RobertJayLifton, «Αναμόρφωση της Σκέψης  στη Σύγχρονη Κίνα»(ThoughtReforminModernChina), το οποίο δίνει λεπτομερείς περιγραφές των Κινεζικών «αναμορφωτηρίων» (‘re-education camps). Ο σκοπός αυτής της «ανα-μόρφωσης», τόσο στην Κίνα όσο και στη Σαηεντολογία είναι να επιφέρει ακλόνητη και απαρέγκλιτη συμμόρφωση και υποταγή.
s2
Αν ένα μέλος της Θαλάσσιας Οργάνωσης (SeaOrg) δεν παρουσιάζει ικανοποιητική απόδοση/ παραγωγικότητα, ή αρνείται να εκτελέσει οδηγίες, αποστέλλεται στο «Αναμορφωτήριο» (RehabilitationProjectForceor RPF’). Η παραμονή στο RPF συνήθως διαρκεί μερικά χρόνια και μερικά μέλη μπορεί να κρατούνται σ’αυτό το «μεταρρυθμιστικό» (thoughtreform) περιβάλλον για δεκαετίες. Τα μέλη στο RPF στερούνται απόλυτα την οποιαδήποτε επικοινωνία με τα παιδιά τους για μήνες, ακόμα και για χρόνια.
Τα μέλη που εντάσσονται στο RPF υποβιβάζονται στο «κατώτερο είδος ανθρώπων» (Untouchables) και περιφρονούνται απ’ όλα τα άλλα μέλη του προσωπικού. Δεν επιτρέπεται να έχουν βιβλία ή μουσική ή οποιουδήποτε είδους πολυτέλειες. Μιλούν μόνον αν τους απευθύνει κάποιος το λόγο και κάνουν βαρειές χειρωνακτικές εργασίες, επτά μέρες την εβδομάδα χωρίς καμία αργία, συμπεριλαμβανομένων των Χριστουγέννων. Είναι αναγκασμένοι να τρώνε από τα υπολείμματα, των ήδη φτωχικών, γευμάτων του πληρώματος και κοιμούνται σε βρώμικους κοιτώνες, κάποτε στο πάτωμα χωρίς στρώματα. Αν είναι πλήρως υπάκουοι, τους επιτρέπεται να δουν τις οικογένειές τους κάθε δεκαπέντε μέρες, το βράδυ της Παρασκευής. Η παραμικρή «παρεκτροπή» τους στερεί ακόμα και αυτό το φυσιολογικό ανθρώπινο δικαίωμα.
Οι τρόφιμοι του RPF υποβάλλονται σε εξαντλητικές «εξομολογητικές» ανακρίσεις (‘confessional interrogations)  που, κάποιες φορές, αποτελούνται από εκατοντάδες ερωτήσεις. Δίδεται ιδιαίτερη σημασία στις πιο «επαίσχυντες» πράξεις του ατόμου, οι οποίες καταχωρούνται στον «φάκελο δεοντολογίας» (‘ethicsfolder’). Αυτές οι ανακρίσεις γίνονται με τη χρήση ενός ηλεκτρονικού μετρητή, ο οποίος χρησιμεύει σαν «ανιχνευτής ψεύδους» (liedetector).[61]
Το χειρότερο RPF ίσως να είναι αυτό στο Λος Άντζελες, όπου δεκάδες μαυροντυμένοι κρατούμενοι εκτελούν τρέχοντας τις εργασίες τους, αμίλητοι και τρομοκρατημένοι. Συνήθως δουλεύουν στο υπόγειο και τα τούνελς κάτω από το πρώην Νοσοκομείο «Κέδροι του Λιβάνου» (CedarsofLebanon), το οποίο εδώ και καιρό αποτελεί τα κεντρικά γραφεία της Σαηεντολογίας στο Λος Άντζελες. Τα τούνελς είναι ένα δίκτυο από αμυδρά φωτισμένους διαδρόμους πλαισιωμένους από αγωγούς, οι οποίοι συνδέουν ένα λαβύρινθο από υπόγεια δωμάτια. Ένας από αυτούς τους χώρους είναι το περιβόητο «Πέρασμα των Αρουραίων» (Rats Alley).
Το «Πέρασμα των Αρουραίων» είναι ένα τεράστιο, σκοτεινό δωμάτιο χωρίς παράθυρα, με το ταβάνι του να έχει ύψος λίγο περισσότερο από ένα μέτρο. Βρίσκεται κάτω από τις κουζίνες και η ζέστη εκεί είναι αποπνικτική. Ο χώρος είναι γεμάτος από τεράστιους αρουραίους και ένα πλήθος μεγάλες κατσαρίδες. Οι κατάδικοι του RPF σπρώχνονται σ’αυτό το χώρο, όπου δεν υπάρχει καθόλου εξαερισμός, σχεδόν ξαπλωμένοι πάνω σε ξύλινα καρότσια και συχνά μένουν εκεί ολόκληρες μέρες, από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, γλυστρώντας  και ξύνοντας ταγκά λάδια και σάπια απόβλητα. Σέρνονται κρατώντας ένα φακό, ανάμεσα στα σμήνη των κατσαρίδων και τα τρεχαλητά των τεράστιων αρουραίων.
Ίσως, ακόμα χειρότερo από το «Πέρασμα των Αρουραίων» είναι το νεκροτομείο (theMorgue). Εκεί, οι «κατάδικοι» του RPF έχουν εξαναγκαστεί να καθαρίσουν τους φούρνους του κρεματορίου, συρόμενοι ανάμεσα στις στάχτες και τα ανθρώπινα υπολείματα. Υπάρχουν επίσης ιστορίες εγκύων γυναικών που εξαναγκάστηκαν να φτυαρίζουν ανθρώπινα περιττώματα από ένα λάκκο σε άλλο, όταν βρίσκονταν στο RPF.
Ο Καθηγητής StephenKent έγραψε ένα βιβλίο σχετικά με το RPF, πριν 20 περίπου χρόνια, αλλά καμία από τις χώρες στις οποίες εφαρμόζεται το RPFδεν έχει καν διερευνήσει τη χρήση των ειδεχθών αυτών «στρατοπέδων εργασίας». Τα στρατόπεδα αυτά βρίσκονται στην Αγγλία, τη Δανία, την Αυστραλία και τις ΗΠΑ.
s3
 Ο Miscavige
Ο Ντέϊβιντ Μισκάβιτς ανέλαβε την εξουσία μετά το θάνατο του Hubbard. Όταν έγινε μέλος της Θαλάσσιας Οργάνωσης ήταν 14 χρόνων και υπηρετούσε ως κινηματογραφιστής, όταν ο Χάμπαρντ ετοίμαζε τα εκπαιδευτικά του βίντεο, στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Το 1983, σε ένορκη δήλωσή του, ο Χάμπαρντ είπε: «Θα ήθελα να επωφεληθώ της ευκαιρίας αυτής για να δηλώσω την κατηγορηματική και αδιαμφισβήτητη (unequivocal) εμπιστοσύνη μου στον Ντέϊβιντ Μισκάβιτς». [62] Ο Χάμπαρντ πέθανε το 1986. Ο Μισκάβιτς σύντομα σφετερίστηκε το διορισμένο διάδοχο του Χάμπαρντ, τον PatBroeker, για να γίνει Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου».
Ο Μισκάβιτς επέβλεψε την αναδιάρθρωση της Σαηεντολογίας στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Η σέκτα ήταν χωρισμένη σε περισσότερες από 400 οργανώσεις, αλλά είναι σαφές ότι ο Μισκάβιτς είχε τον έλεγχο κάθε Σαηεντολογικού οργανισμού, παρά το πολύπλοκο δίκτυο που δημιουργήθηκε κατά τα τελευταία χρόνια του Χάμπαρντ. Ήδη, η Σαηεντολογία είχε δημιουργήσει ένα μυστικό αρχηγείο στο GilmanHotSprings στην Καλιφόρνια. Αυτές οι εγκαταστάσεις βρίσκονται κτισμένες σε μία έκταση 500 στρεμμάτων, είναι περιφραγμένες με ψηλά συρματομπλέγματα και διαθέτουν συστήματα παρακολούθησης καθιστώντας αδύνατη την απόδραση των μελών. Οι εγκαταστάσεις στο  Gilman έχουν το δικό τους «Αναμορφωτήριο»  (Rehabilitation  Project  Force).
Ο Χάμπαρντ είχε συχνά ξεσπάσματα θυμού τα οποία, τα μέλη της «Θαλάσσιας Οργάνωσης» αποκαλούν «σοβαρές κρίσεις προσαρμογής στην πραγματικότητα» (‘severerealityadjustments’).  Άφριζε και ξάφριζε εξαγριωμένος, κομπάζοντας και ταπεινώνοντας όποιο μέλος του προσωπικού τον είχε εκνευρίσει. Ο Ντέϊβιντ Μισκάβιτς DavidMiscavige  ήταν γνωστός για αυτές τις «άγριες εξάρσεις – προσαρμογές της πραγματικότητας» (‘severerealityadjustments’) καθώς και για τις επιθέσεις και χειροδικίες του εναντίον των μελών. Κάποτε είχε μαζέψει όλα τα ανώτερα στελέχη στο GilmanHotSprings  και τους περιόρισε για μήνες σε ένα τροχόσπιτο, γνωστό ως «η τρύπα». Είναι πιθανό ότι κάποια στελέχη παρέμειναν για χρόνια σ’ αυτή τη φυλακή. [63]
Ο Χάμπαρντ είχε εξαγγείλει δεκαπέντε επίπεδα πάνω από το «ΟΤ 8», αλλά ο Μισκάβιτς δεν βρήκε τίποτε. Πίστευε ότι ο διορισμένος διάδοχος του Χάμπαρντ, ο PatBroeker,  είχε τα σεμινάρια που δεν βρέθηκαν, έτσι προσέλαβε μια ιδιωτική ομάδα παρακολούθησης που κατασκόπευε συνεχώς τον PatBroeker για 24 χρόνια, με κόστος πέραν των δέκα εκατομμυρίων δολαρίων. Μέχρι στιγμής, τα επίπεδα «ΟΤ 9» μέχρι «ΟΤ 23» δεν έχουν βρεθεί.
Οι Σαηεντολόγοι
Πολύ λίγοι Σαηεντολόγοι έχουν πλήρη εικόνα για τον Χάμπαρντ και τις προθέσεις του. Οι πλείστοι αγνοούν ότι η Σαηεντολογία ασκεί υπνωτισμό. Οι περισσότεροι Σαηεντολόγοι είναι καλοπροαίρετοι και πιστεύουν ότι σώζουν τον κόσμο, ή ότι «Καθαρίζουν τον Πλανήτη» (‘ClearingthePlanet’) όπως λένε. Οι Σαηεντολόγοι προέρχονται από όλα τα κοινωνικά στρώματα, αλλά, όπως και σε άλλες σέκτες (cultgroups), συνήθως  είναι μορφωμένα και ικανά άτομα. Θέλουν ν’ αλλάξουν τον κόσμο προς το καλύτερο, έτσι δικαιολογούν τις επιθέσεις τους εναντίον των επικριτών. Η Σαηεντολογία έχει πολλούς πλούσιους «προστάτες» (patrons) οι οποίοι στηρίζουν οικονομικά τη σέκτα (cult) χωρίς να έχουν πραγματική αντίληψη των δραστηριοτήτων ή των σκοπών της.
Η Σαηεντολογία  χρησιμοποιεί τα μέλη της ως «στρατολόγους» οι οποίοι βγαίνουν στους δρόμους προς αλίευση νέων μελών, ρωτώντας αθώες ερωτήσεις στο πλαίσιο έρευνας ώστε στη συνέχεια να καλέσουν τους ανυποψίαστους υποψήφιους να κάνουν ένα «δωρεάν τεστ προσωπικότητας» σε κάποιο Σαηεντολογικό κέντρο. Το τεστ ονομάζεται «Ανάλυση Ικανοτήτων της Οξφόρδης» αλλά δεν έχει καμία σχέση με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και γράφτηκε από ένα έμπορο ναυτικό χωρίς κατάρτιση στην ψυχολογία. Πρόκειται για ένα τεστ με 200 ερωτήσεις το οποίο ζητά άκρως προσωπικές πληροφορίες. Κανείς δε λέει στον υποψήφιο ότι τυχόν ψηλή βαθμολογία του στο τέστ θα μειωθεί, με το σκεπτικό ότι μόνο ένας Σαηεντολόγος θα μπορούσε πραγματικά να σημειώσει επιτυχία σ’ αυτή την εξέταση. Στο «νεοσύλλεκτο» - ο οποίος καλείται «υποψήφιος»  (‘prospect’) – λένε ότι το τεστ δείχνει ότι υπάρχουν προβλήματα, τα οποία μπορούν να λυθούν παρακολουθώντας κάποια σεμινάρια της Σαηεντολογίας. Ο «στρατολόγος» θα προσπαθήσει να βρει τον «όλεθρο» (‘ruin’) του υποψήφιου – ό,τι καταστρέφει τη ζωή του υποψηφίου – οδηγώντας τον σε ψυχολογική κατάπτωση με το φόβο ότι η κατάστασή του θα επιδεινωθεί. Το εκπαιδευτικό εγχειρίδιο για τους «στρατολόγους» λέει: «Όταν εντοπίσετε χαμηλή βαθμολογία ... πείτε ‘Η Σαηεντολογία μπορεί να το χειριστεί’.  Οποιοδήποτε κι αν είναι το πρόβλημα, η λύση βρίσκεται συνήθως στο «Σεμινάριο Επικοινωνίας» της Σαηεντολογίας.
Το Σεμινάριο Επικοινωνίας αποτελείται από μια σειρά «εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων»  (‘trainingroutines’). Στην πρώτη, ο υποψήφιος κάθεται σιωπηλός και ακίνητος, με τα μάτια κλειστά, μπροστά από ένα «προπονητή» (‘coach’). Αυτό ωθεί το υποψήφιο μέλος ν’ αποδεχθεί το περιβάλλον και να αποβάλει κάθε άμυνα/αντίσταση. Στη δεύτερη – TR-0 – τα μάτια είναι ανοικτά και ο υποψήφιος και ο εκπαιδευτής «αντιμετωπίζουν» (‘confront’)  ο ένας τον άλλο σιωπηλά. Αυτή η άσκηση γίνεται για «μερικές ώρες» και οδηγεί σε παραισθήσεις, όπως κάθε επίμονη προσήλωση (fixedperception). Συνήθως οδηγεί σε μια κατάσταση ευφορίας, όπου τα χρώματα φαίνονται πιο φωτεινά και οι αισθήσεις φαίνονται διεγερμένες. Αυτή η κατάσταση είναι γνωστή σε όλους τους υπνωτιστές, ως συνέπεια της μετάβασης στην κατάσταση της ύπνωσης – έκστασης (tranceinduction).
H TR-0’ ακολουθείται από την άσκηση ‘TR-0 Bullbait’ (το πείραγμα του ταύρου;), όπου ο υποψήφιος πρέπει να κάθεται σιωπηλός και ακίνητος, με το βλέμμα καρφωμένο στον προπονητή, ο οποίος προσπαθεί να διαταράξει την αυτοσυγκέντρωση του υποψηφίου, κάνοντας αστείες ή άσεμνες παρατηρήσεις. Όταν ο υποψήφιος μπορεί να κάθεται χωρίς να επηρεάζεται ούτε να αντιδρά καθόλου, χωρίς τον παραμικρό μορφασμό, τότε οι δυό τους προχωρούν στην άσκηση ‘TR-1’, όπου ο υποψήφιος διαβάζει τυχαία αποσπάσματα από την «Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων». Η άσκηση ‘TR-2’ διδάσκει τον υποψήφιο ν’ αποδέχεται προφορικά οποιαδήποτε δήλωση απαντώντας καλά, ωραία, ευχαριστώ, ή εντάξει. Η άσκηση ‘TR-3’ αφορά στην επανάληψη μιας ερώτησης με τις ίδιες ακριβώς λέξεις, μέχρι να ληφθεί μια απάντηση. Η τελευταία άσκηση στο Σεμινάριο Επικοινωνίας, η ‘TR-4’ αποσκοπεί στο να διδάξει τον υποψήφιο πώς να μην ξεφεύγει από ένα θέμα, ανεξαρτήτως του τι κάνει ή τι λέει ο εκπαιδευτής.
 Είναι γνωστό ότι οι Σαηεντολόγοι έχουν επίμονη και προσηλωμένη οπτική επαφή. Αυτό διατηρεί την αλλοιωμένη (υπνωτική) κατάστασή τους, στην οποία παραμένουν ευάλωτοι και δεκτικοί στις διδασκαλίες...
Στη συνέχεια, το νέο μέλος της Σαηεντολογίας ενδέχεται να υποβληθεί στις ιδιόρρυθμες τεχνικές του «BookOne» τις οποίες ο Χάμπαρντ είχε αποσύρει το 1951 λόγω του υπνωτικού χαρακτήρα τους. Στα τέλη της δεκαετίας του 1970 επαναφέρθησαν χωρίς κανένα σχόλιο, προειδοποίηση ή επισήμανση των κινδύνων. Σ’ αυτή την ιδιόρρυθμη τεχνική, το άτομο (που καλείται «προκαθαρό» - ‘preclear’) επιστρέφει στο παρελθόν του για να ξαναζήσει ένα περασμένο τραύμα. Ο Χάμπαρντ εξηγούσε ότι καθώς βυθίζονται σε ύπνωση (‘reverie’), τα βλέφαρα των προκαθαρών θα φτερουγίζουν. Αργότερα τόνισε ότι αυτό είναι ένα σημάδι του υπνωτισμού, αν και οι Σαηεντολόγοι συνεχώς δηλώνουν ότι οι μέθοδοί τους δεν είναι υπνωτικές.
Η «Αποκάθαρση» (The PurificationRundown’) είναι ακόμα ένα αρχικό στάδιο στην  Σαηεντολογική καριέρα. Η μέθοδος αυτή έχει κηρυχθεί αθέμιτη στη Γαλλία. Κατά τη διάρκεια της «Αποκάθαρσης» τα άτομα λαμβάνουν αυξημένες δόσεις βιταμινών και ανόργανων συστατικών (minerals), συχνά σε υπερβολικές ποσότητες και πολλές φορές πέραν των συνιστώμενων ημερήσιων δόσεων. Πολλές βιταμίνες γίνονται τοξικές σε μεγάλες δόσεις. Τα άτομα τρέχουν μέχρι να ιδρώσουν και περνούν τέσσερεις ή πέντε ώρες κάθε μέρα σε ζεστή σάουνα.
Τέτοια υψηλά επίπεδα βιταμινών πιθανόν να δημιουργήσουν διάφορες οργανικές αντιδράσεις, παρόμοιων με αυτών από τη χρήση ναρκωτικών. Ο Χάμπαρντ αποδίδει αυτές τις αντιδράσεις στην απομάκρυνση των φαρμάκων και των ρύπων από το σώμα. Έκανε ακόμα και τον γελοίο ισχυρισμό ότι τοLSD σφηνώνεται και «κατακάθεται» στους λιπώδεις ιστούς του οργανισμού. Καθώς το LSD (ένα από τα ισχυρότερα ψυχοτρόπα φάρμακα) είναι εξαιρετικά ασταθές και συνάμα υδατοδιαλυτό, αυτό είναι αδύνατο, αλλά αποδεικνύει τη συνήθη επιστημονική άγνοια του Χάμπαρντ. Υπήρξαν αρκετοί θάνατοι κατά τη διάρκεια της «Αποκάθαρσης». Μπορεί επίσης να επηρεάσει μόνιμα το μεταβολισμό του ατόμου. Η εξάντληση από τη ζέστη είναι ένα συχνό πρόβλημα.
Μετά την «Αποκάθαρση», ο «προκαθαρός» (‘preclear’) θα υποστεί μια, ακόμα πιο εντατική, ανάκριση («συνέντευξη» - interview) και θα μπορούσε κάλλιστα να προχωρήσει στο σεμινάριο του Χάμπαρντ «Το Κλειδί της Επιτυχίας» (KeytoLifeπληρώνοντας περίπου 8000 δολάρια. 
s4
 Το σεμινάριο αυτό συναγωνίζεται, δήθεν, κάθε προηγούμενη εκπαίδευση, δίνοντας στα άτομα τη βασική και θεμελιώδη παιδεία. Στην πραγματικότητα, επειδή αντιμετωπίζει όλα τα μέλη σαν παιδιά του νηπιαγωγείου, τείνει να δημιουργήσει μια ηλικιακή οπισθοδρόμηση και να ενδυναμώσει μια νηπιακή και άκριτη εξάρτηση από τη Σαηεντολογία. Απ’εδώ, ο «προκαθαρμένος» θα προχωρήσει στο σεμινάριο «Προσανατολισμός Ζωής»  (LifeOrientationCourse) και ακολούθως στην «επεξεργασία του υπαρκτού» (objectiveprocessing), κατά την οποία επαναλαμβάνονται συνεχώς κάποιες ενέργειες με την ίδια σειρά για να προκαλέσουν στα άτομα μια κατάσταση ευφορίας.
Ενώ οι περισσότερες ομάδες (σέκτες) χρησιμοποιούν μια δράκα τεχνικές για να επηρεάσουν την ψυχική κατάσταση των ανθρώπων, η Σαηεντολογία έχει να επιδείξει πέραν των 2000 διαδικασιών. Πολλές απ’αυτές αποσκοπούν στην «έξοδο από το σώμα»  (‘exteriorization fromthebody). Οι Σαηεντολόγοι πιστεύουν ότι μπορούν να αποχωριστούν από τα σώματά τους και να ταξιδεύουν σαν πνευματικά όντα ή «θήταν»  (‘thetans’). Συνηθέστερα, περιγράφουν το φαινόμενο, το γνωστό ως «αποπροσωποποίηση» (‘depersonalization’), όπου αισθάνονται αποχωρισμένοι από το σώμα τους, αλλά δεν αντιλαμβάνονται καθόλου το εξωτερικό περιβάλλον (havenoexternalperception). Αυτή η ευφορική αποσύνδεση (euphoricdissociation) επιτυγχάνεται συχνά. Μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά ατυχήματα. Κάποτε μίλησα με κάποιον που περπάτησε μέσα από ένα γυάλινο παράθυρο, ενώ «βρισκόταν έξω από το σώμα του»  (while exterior’) με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά.
Οι «επεξεργασίες  του υπαρκτού» αποσκοπούν σε τέτοιες «εξωσωματικές εμπειρίες» (‘exteriorization’). Οι τεχνικές αυτές εισήχθησαν τη δεκαετία του 1950. Ο Χάμπαρντ τόνιζε ότι ο εκπαιδευτής πρέπει να επιβάλλεται, για να δείξει στον «προκαθαρό» ότι το «αντιδραστικό του μυαλό» μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο. Σε κάθε «επεξεργασία του υπαρκτού», δίνονται οι ίδιες, συγκεκριμένες οδηγίες να επαναλάβουν ξανά και ξανά ένα κουραστικό κύκλο ανιαρών ενεργειών. Για παράδειγμα, στην «Εισαγωγική Διαδικασία με πανομοιότυπη επανάληψη» (‘OpeningProcedurebyDuplication’), τοποθετείται ένα βιβλίο πάνω σ’ένα τραπέζι στη μια άκρη του δωματίου και ένα μπουκάλι πάνω σ’ένα άλλο τραπέζι στον απέναντι τοίχο του δωματίου. Ο Σαηεντολόγος «σύμβουλος - ώντιτορ» (‘auditor’) δίνει οδηγίες στον «προ-καθαρό» να βλέπει το βιβλίο, να κατευθυνθεί προς αυτό, να το πάρει και να προσδιορίσει τη θερμοκρασία, το χρώμα και το βάρος του. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται για το μπουκάλι. Η άσκηση διαρκεί μέχρι δύο ώρες και συνήθως οδηγεί σε μια κατάσταση ευφορικής αποσύνδεσης τόσο από τον «εαυτό» τους όσο και από τον εξωτερικό κόσμο (dissociativeeuphoria) και στην αίσθηση ότι «επιπλέουν» ( sensationoffloating), την οποία οι Σαηεντολόγοι εκλαμβάνουν ως ένδειξη ότι «έχουν βγει από το σώμα τους». Στην πραγματικότητα αυτές είναι υπνωτικές αντιδράσεις.
Δίκαιο
Η Σαηεντολογία διακηρύττει ότι τα γραπτά του Ρον Χάμπαρντ αποτελούν «ευαγγέλιο» (areall scriptural’). Πρέπει ν’ ακολουθούνται σαν δόγμα. Σ’ αυτό περιλαμβάνονται οι επιθέσεις του κατά της δημοκρατίας και η προσήλωσή του στην «ήπια μοναρχία» (‘benignmonarchy).’[64] Ο Χάμπαρντ πίστευε ότι η δικτατορία είναι η καλύτερη μορφή διακυβέρνησης. 
Ο Χάμπαρντ διαφωνούσε επίσης με την ισότητα των δύο φύλων: «Αν εξετάσει κάποιος ιστορικά τα πράγματα θα δει ότι η παρακμή της κοινωνίας ξεκίνησε ακριβώς από τη στιγμή που οι γυναίκες αναμίχθηκαν στα πολιτικά και επιχειρηματικά δρώμενα επί ίσοις όροις με τους άνδρες». Ήταν επίσης φανερά και έντονα ρατσιστής, καυχιόταν και κόμπαζε για την «Αγγλοσαξονική» του μέθοδο θεραπείας[65] και αρνείτο απόλυτα οποιαδήποτε προβλήματα δημιουργούσε το Απαρτχάιντ στη Νότιο Αφρική: «Το πρόβλημα της Νοτίου Αφρικής είναι διαφορετικό από αυτό που νομίζει ο κόσμος. Δεν υπάρχει εσωτερικό πρόβλημα ...  η Κυβέρνηση της Νοτίου Αφρικής δεν είναι ένα αστυνομικό κράτος». [66]
Η προσωπική του ζωή όζει από την υποκρισία. Ένας άνθρωπος που κακοποιούσε και εγκατέλειψε και τις τρεις συζύγους του, ισχυριζόταν ότι ήταν εμπειρογνώμονας σε θέματα γάμου. Η αυτοκτονία του γιου του στέκεται ενάντια στις αξιώσεις του ότι ήταν ειδικός για την ανατροφή των παιδιών. Ο Χάμπαρντ καταφερόταν εναντίον της ομοφυλοφιλίας αν και ο ίδιος είχε ομοφυλοφιλικές σχέσεις. Ο γιος του Quentin αυτοκτόνησε ύστερα από ομοφυλοφιλική επαφή. Αυτοκτόνησε αν και είχε ακολουθήσει κατά γράμμα τις οδηγίες του πατέρα του στο σύγγραμμά του «Η Γέφυρα προς την Απόλυτη Ελευθερία - BridgetoTotalFreedom» συμπεριλαμβανομένου του πολυδιαφημισμένου «Σεμιναρίου 12» (ClassXII) το οποίο θεωρείται το ψηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης ενός Σαηεντολόγου ώντιντορ (auditor).
Ο Χάμπαρντ κάπνιζε 120 τσιγάρα την ημέρα και έκανε χρήση πολλών και διάφορων ναρκωτικών, σύμφωνα με δική του παραδοχή σε εσωτερικό έντυπο της Σαηεντολογίας, τη στιγμή που η «μεθοδολογία - technology» αυτού του ανθρώπου υποτίθεται ότι απελευθέρωνε τους τοξικομανείς από τον εθισμό.
Ο Χάμπαρντ υποσχόταν στους οπαδούς του πλήρη «προσωπική ανεξαρτησία» (self-determinism) και στη συνέχεια τους έβαζε να υπογράψουν συμβόλαιο που έλεγε: «Υπόσχομαι να τηρώ, να προωθώ και να εκτελώ τις οδηγίες με πλήρη υπακοή» (CommandIntention). Φαίνεται ότι, μόνο ύστερα από ένα δισεκατομμύριο χρόνια δουλείας θα μπορούσαν να γίνουν πραγματικά «αυτεξούσιοι» (self-determined).
Το Τίμημα της Ελευθερίας 
Η Σαηεντολογία είναι πανάκριβη. Ενώ οι εκπρόσωποι της σέκτας ισχυρίζονται ότι παρέχει πολλά φθηνά σεμινάρια, εσωτερικά έγγραφα δείχνουν ότι αυτά είναι απλώς δολώματα για περαιτέρω πανάκριβες «υπηρεσίες». Για να ολοκληρώσει κάποιος όλα τα στάδια της Σαηεντολογικής «Γέφυρας» (BridgetoTotalFreedom) στοιχίζει περίπου μισό εκατομμύριο δολάρια. Όσοι δεν μπορούν να πληρώσουν, προσλαμβάνονται ως εργατικό προσωπικό και καταλήγουν στην οικονομική εξαθλίωση εργαζόμενοι σε συνθήκες πραγματικής και συγκαλυμμένης σκλαβιάς (virtualslavery).
Διασημότητες και Ψυχιατρική
Η σέκτα (cult) κάνει πολύ λόγο για την προσκόλληση σ’ αυτήν διασημοτήτων, όπως ο Τομ Κρουζ και ο Τζον Τραβόλτα, αλλά δεν λέει λέξη για όσους αποχώρησαν από αυτήν, όπως για παράδειγμα η Νικόλ Κίντμαν, οLeonardCohen, ο VanMorrison και ο δύο φορές βραβευμένος με όσκαρPaulHaggis.[67] Ο Τομ Κρουζ έγινε περιβόητος για την επιμονή του, τόσο οι ηθοποιοί στις ταινίες του όσο και τα μέλη του συνεργείου, να διαβάζουν τα βιβλία του Χάμπαρντ και να χρησιμοποιούν τις Σαηεντολογικές τεχνικές. Το βίντεο με τον Κρουζ να κάνει επίθεση εναντίον της ψυχιατρικής διαδόθηκε ταχύτατα στο διαδίκτυο. Ο Κρουζ φαινόταν ανισόρροπος. Ο Κρουζ ακολουθούσε τη «Βίβλο» (‘scripture’) της Σαηεντολογίας, σύμφωνα με την οποία οι ψυχίατροι «ψυχοπαθείς sic ‘psychs’» ήσαν ανέκαθεν οι εχθροί της ανθρωπότητας. Σύμφωνα με τον Χάμπαρντ, οι ψυχίατροι, οι ψυχολόγοι και οι ψυχοθεραπευτές συνωμοτούν για να υποδουλώσουν το ανθρώπινο γένος. Σε εσωτερικά έντυπα, ο Χάμπαρντ επέμενε ότι η Σαηεντολογία πρέπει να καταστρέψει τους «ψυχοπαθείς» - ‘psychs’ (εννοεί τους ψυχιάτρους) και να αναλάβει «κάθε μορφή ψυχικής θεραπείας».[68]
Η αύξηση των Επικριτών
Όταν ζήτησα από τον ArnieLerma (πρώην Σαηεντολόγο και νυν επικριτή της Σαηεντολογίας) να σχολιάσει τη νέα έκδοση του βιβλίου μου «Ας πουλήσουμε σ’ αυτούς τους ανθρώπους  Ένα Κομμάτι Γαλάζιου Ουρανού»(LetssellthesepeopleAPieceofBlueSky), έγραψε: «Πριν το διαδίκτυο και όταν ακόμα δεν υπήρχε τόση ασφάλεια και προστασία από κινδύνους, υπήρχε οJonAtack». Για περισσότερο από μια δεκαετία ήμουν μια μοναχική φιγούρα που δημοσίευε αληθείς πληροφορίες σχετικά με τη σέκτα και βοηθούσε εκατοντάδες πρώην μέλη. Υποβαλλόμουν σε καθημερινές παρενοχλήσεις και εκφοβισμούς. Οι φίλοι και η οικογένειά μου παρακολουθούντο από ιδιωτικούς ντετέκτιβ. Υβριστικά φυλλάδια διενεμήθησαν σε όλα τα σπίτια στην πόλη που ζούσα. Διαδηλωτές έκαναν πορεία μπροστά από το σπίτι μου και ήμουν το αντικείμενο δικαστικών μηνύσεων τόσο στη χώρα μου, την Αγγλία όσο και στις ΗΠΑ. 
Με το διαδίκτυο, οι επικριτές μπορούν να σχολιάζουν ανώνυμα. Εκατοντάδες ιστοσελίδες έκαναν την εμφάνισή τους, μερικές από τις οποίες είναι πολύ καλά οργανωμένες. Στο παρελθόν, οι διαφωνούντες έπρεπε να ψάχνουν σε δημόσιες βιβλιοθήκες, διαπιστώνοντας συχνά ότι σημαντικά βιβλία είχαν εξαφανιστεί από τα ράφια. Η Βιβλιοθήκη Πόρτλαντ στο Όρεγκον ανέφερε ότι εννέα αντίγραφα του βιβλίου μου εκλάπησαν μέσα σ’ ένα χρόνο αφότου κυκλοφόρησε. Σήμερα είναι δυνατόν σε όποιον ενδιαφέρεται να ψάξει στο διαδίκτυο από την ασφάλεια του σπιτιού του. Αυτό έχει οδηγήσει σε μαζικές αποστασίες από τη σέκτα τις τελευταίες δεκαετίες, συμπεριλαμβανομένων πολλών ανώτερων Σαηεντολόγων που δυσαρεστήθηκαν από την επιθετική ηγεσία του Miscavige.
Παράτησα τη διαμάχη με τη Σαηεντολογία το 1996. Η σέκτα συνέχισε τις μηνύσεις εναντίον μου για ακόμα τέσσερα χρόνια. Το 2012 έκανα τις πρώτες μου δημόσιες δηλώσεις σχετικά με την εμπλοκή μου στη σέκτα για 16 χρόνια. Ανησυχούσα επειδή οι πλείστοι πρώην Σαηεντολόγοι δεν μπορούσαν να συνέλθουν μετά την έξοδο τους από τη σέκτα. Ενώ η ίδια η σέκτα έχει, περίπου, μόνο 25000 μέλη, εντούτοις, εκατομμύρια άνθρωποι έχουν υποστεί κάποια τεχνική της «Νταϊανέτικ» (Dianetic) ή κάποια Σαηεντολογική «επεξεργασία» (‘processing’). Το ώτιτιγκ πιθανόν ν’ αφήσει κάποιες υποβολές να ενεργούν στο υποσυνείδητο. Αν οι ιδέες του Χάμπαρντ δεν αντιμετωπισθούν και δεν αμφισβητηθούν, θα συνεχίσουν να επηρεάζουν το άτομο. Σύντομα θα συνεχίσω την έρευνά μου στις γενικότερες πτυχές της «αθέμιτης χειραγώγησης » που υπάρχει στην κοινωνία μας, μόλις ολοκληρώσω ένα εγχειρίδιο για βοήθεια και αποκατάσταση των πρώην μελών.
Η Ελεύθερη Ζώνη (theFreeZone)
Από την ίδρυσή της το 1950, έχουν δημιουργηθεί εκατοντάδες αποσχιστικές ομάδες της Dianetic και της Σαηεντολογίας. Η Σαηεντολογία έχει επίσης επηρεάσει πολλούς άλλους αρχηγούς σεκτών, όπως τον WernerErhard ιδρυτή των σεμιναρίων est(ErhardSeminarsTraining), τον DaFreeJohn, τον HarveyJackins και τονPaulTwitchell ιδρυτή του Eckankar. Ανεξάρτητες ομάδες περιλαμβάνουν τηSynergistics, την Amprinistics, τη Dianology, το Avatar, το Ινστιτούτο Έρευνας της Μεταψυχολογίας (theInstituteforResearchintoMetapsychology) και την Ελεύθερη Ζώνη (theFreeZone).
Αν και καμιά από τις ανεξάρτητες Σαηεντολογικές ομάδες δεν εμφανίζεται τόσο απειλητική όσο η αυτοκαλούμενη «Εκκλησία» της Σαηεντολογίας, εντούτοις όλες χρησιμοποιούν κάποιες, ίσως και όλες τις υπνωτικές τεχνικές που αποτελούν τον πυρήνα της Σαηεντολογίας, έστω και αν δεν χρησιμοποιούν τις τεχνικές παρενόχλησης της μητρικής σέκτας.
Η Ελεύθερη Ζώνη ξεκίνησε από τον Καπετάνιο Μπιλ Ρόμπερτσον, ένα πρώην μέλος συμμορίας ποδηλατών ο οποίος εξασφάλισε τα ναυτικά του έγγραφα ώστε να μπορεί να διευθύνει ένα από τα πλοία του Χάμπαρντ τη δεκαετία του ΄60. Ο καπετάνιος Μπιλ πίστευε ότι οι εξωγήινοι είχαν εισβάλει στη γη από το ηλιακό σύστημα Marcab, όπως αναφέρεται σε μια διάλεξη του Χάμπαρντ. Ισχυριζόταν ότι ο Υπερβατικός Διαλογισμός ήταν στο επίκεντρο αυτής της εισβολής. Το 1983 είπε ότι στη γη υπήρχαν ήδη 200,000 Μαρκαβιανοί, μεταμφιεσμένοι ως ανθρώπινα όντα.
Ο Μπιλ Ρόμπερτσον πέθανε αφού αρνήθηκε χειρουργική επέμβαση πιστεύοντας ότι θα μπορούσε να θεραπεύσει έναν όγκο στο λάρυγγά του με το Σαηεντολογικό «ώτιτιγκ» (‘auditing’). Ο Μπιλ πίστευε ότι ήταν η Άσταρ Παρμεζιάν, η φιλενάδα του Χάμπαρντ πριν 75 εκατομμύρια χρόνια, τη στιγμή του υποτιθέμενου γεγονότος που αναφέρεται στο σεμινάριο «OTIII». Κατ’ ιδίαν, ντυνόταν με γυναικεία ρούχα και διαδραμάτιζε τη φαντασίωσή του. Η Ελεύθερη Ζώνη είναι μεταξύ των μεγαλυτέρων Σαηεντολογικών ομάδων, με χιλιάδες μέλη. ΕίναιιδιαίτεραδημοφιλήςστηΡωσίακαιυη Γερμανία.
Τέλος
Παραπομπές
[60]  This is illustrated on the cover of the 1968 -1972 editions of Hubbard’s Dianetics: the Evolution of a Science, which shows Loyal Officers loading boxes of ‘clusters’ into the hold of a space ship.
[61] ‘An E-meter is better known as a “lie detector”’, Hubbard, HCOB 3 February 1960, Security Checks.
[62] Hubbard legal declaration, 15 May 1983.
[64] ‘Adherents to all forms of ideology can be made to agree that “benign monarchy” is an excellent form of government’, HCOB, Politics, 17 March 1969, Technical Bulletins, vol.6, p.317.
[65] ‘the only Anglo-Saxon development in the field of the mind and spirit,’ Hubbard, Psychiatrists, September 1955, Technical Bulletins, vol.2, p.267-9.
[66] Hubbard, HCOB 10 October 1960, Current News. See also the collection of racist comments at http://www.solitarytrees.net/racism/deny.htm
[67] Haggis’s story is told in Lawrence Wright’s Going Clear: Scientology, Hollywood & the Prison of Belief, Knopf, NY, 2013.
[68] Hubbard, HCOPL Public Image, 3 February 1969, Organizational Executive Course, vol.7, p.521; Sea Org Executive Directive 1890, 26 March 1969. See also Hubbard, Confidential: Zones of Action, Flag Order 1890, 26 March 1969 - http://www.american-buddha.com/cult.flagorder1890.htm
Δείτε σχετικά και:
-Σαηεντολογία: Η Σέκτα της Απληστίας (Μέρος Γ΄)
-Σαηεντολογία: Η Σέκτα της Απληστίας ( Β )
-Σαηεντολογία: Η Σέκτα της Απληστίας (Α΄)
 http://aktines.blogspot.gr/2014/12/blog-post_93.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

1.Μπορεῖτε νά δεῖτε τίς προηγούμενες δημοσιεύσεις τοῦ ἱστολογίου μας πατώντας τό: Παλαιότερες ἀναρτήσεις (δεῖτε δεξιά)

2.Καλλίτερη θέαση τοῦ ἱστολογίου μέ τό Mozilla.

3.Ἐπιτρέπεται ἡ ἀναδημοσίευση τῶν ἀναρτήσεων μέ τήν προϋπόθεση ἀναγραφῆς τῆς πηγῆς

4.Ἐπικοινωνία:
Kyria.theotokos@gmail.com .
Γιά ἐνημέρωση μέσῳ ἠλεκτρονικοῦ ταχυδρομείου στεῖλτε μας τό e- mail σας στό
Kyria.theotokos@gmail.com .
Home of the Greek Bible