Σελίδες

ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ

ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ
ΥΠΕΡΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΕ ΣΩΣΟΝ ΗΜΑΣ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΜΙΛΙΕΣ ΤΟΥ Π. ΣΑΒΒΑ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΜΙΛΙΕΣ ΤΟΥ Π. ΣΑΒΒΑ

https://livestream.com/accounts/25545482

ΟΜΙΛΙΑ ΖΩΝΤΑΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ Ι. Μ. ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ ΕΔΕΣΣΑΣ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ

ΟΜΙΛΙΑ ΖΩΝΤΑΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ Ι. Μ. ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ ΕΔΕΣΣΑΣ

ΟΜΙΛΙΑ ΖΩΝΤΑΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ Ι. Μ. ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ ΕΔΕΣΣΑΣ

Παρασκευή, 18 Αυγούστου 2017

Ἀπό πού βγῆκε ἡ ἔκφραση: «Κουτσοί, στραβοί, στόν Ἅγιο Παντελεήμονα» ;

  Ο Άγιος Παντελεήμων (περίπου 275-305) ή αλλιώς Παντελέων (το πραγματικό του όνομα) καταγόταν από τη Νικομηδεία της Μ. Ασίας και έζησε τα χρόνια του αυτοκράτορα Μαξιμιανού (286-305 μ.Χ.). 

Προερχόταν από εύπορη οικογένεια, υιός του Ευστοργίου, πρώην εθνικού, και της Ευβούλης, η οποία προερχόταν από χριστιανική οικογένεια. Αν και διακρινόταν για τη ρητορεία του, σπούδασε ιατρική κοντά στον Ευφρόσυνο, κατηχήθηκε δε και βαπτίστηκε από τον 
πρεσβύτερο Ερμόλαο μυστικά, ο οποίος ήταν ιερέας στην Εκκλησία της Νικομηδείας. Έπειτα από τη δική του βάπτιση πείθει και τον πατέρα του να γίνει κι αυτός χριστιανός. Όταν πέθανε ο πατέρας του, εκποίησε όλη την περιουσία του, ώστε να βοηθήσει τους φτωχούς προσφέροντας δε τις ιατρικές του υπηρεσίες άνευ χρέωσης σε όσους δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν οικονομικά.
 
Ο Άγιος Παντελεήμων έκανε και αρκετά θαύματα στο όνομα του Χριστού κι αυτός ήταν κι ο λόγος που μαρτύρησε. Όταν το έμαθε αυτό ο αυτοκράτορας ζήτησε αμέσως την σύλληψή του καθώς και τον αποκεφαλισμό του. Όμως, προτού τον αποκεφαλίσουν ο Άγιός μας δέχθηκε πολλών ειδών μαρτύρια. Όμως, γιατί έχει επικρατήσει αυτή η φράση στις μέρες μας;
 
Γύρω στο 1830, στο Άστρος Κυνουρίας είχε εμφανιστεί ένας άνδρας, που ισχυριζόταν πως είναι ο Άγιος Παντελεήμονας και πως είχε έρθει στην περιοχή με μόνο σκοπό να σώσει τον κόσμο από τις τότε αρρώστιες. Ο άγνωστος αυτός άνδρας δεν έκανε θαύματα όπως ο πραγματικός άγιος κι έτσι οι ντόπιοι, αφού τον είχαν καταλάβει τον άφηναν να λέει ό,τι θέλει. Ωστόσο είχε αρχίσει να μαθαίνεται και στα γύρω χωριά η παρουσία του “αγίου” κι έτσι πλήθος κόσμου με σοβαρές ασθένειες έφθανε στο Άστρος, ώστε να τους γιατρέψει ο υποτιθέμενος άγιος. Έτσι οι ντόπιοι ειρωνικά έλεγαν γι’ αυτούς τη φράση “ κουτσοί, στραβοί, στον Άγιο Παντελεήμονα”.
Αχιλλεοπούλου Μαρία, Θεολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑΤΕΣΣΕΡΙΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

1.Μπορεῖτε νά δεῖτε τίς προηγούμενες δημοσιεύσεις τοῦ ἱστολογίου μας πατώντας τό: Παλαιότερες ἀναρτήσεις (δεῖτε δεξιά)

2.Καλλίτερη θέαση τοῦ ἱστολογίου μέ τό Mozilla.

3.Ἐπιτρέπεται ἡ ἀναδημοσίευση τῶν ἀναρτήσεων μέ τήν προϋπόθεση ἀναγραφῆς τῆς πηγῆς

4.Ἐπικοινωνία: hristospanagia@yahoo.gr
.
Γιά ἐνημέρωση μέσῳ ἠλεκτρονικοῦ ταχυδρομείου στεῖλτε μας τό e- mail σας στό hristospanagia@yahoo.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΑΚΟΥΣΤΕ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΤΕ ΟΜΙΛΙΕΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ- ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ