Σελίδες

ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ

ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ
ΥΠΕΡΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΕ ΣΩΣΟΝ ΗΜΑΣ

ΟΙ ΟΜΙΛΙΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΕΒΑΣΜΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΣΑΣ





ΟΔΗΓΙΕΣ: ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ:

Δίπλα από το όνομα Κύριος Ιησούς Χριστός που υπάρχει ένα μικρό βελάκι , πατάμε εκεί και μας βγάζει διάφορες επιλογές από τις οποίες πατάμε το Download .
Και γίνεται η εκκίνηση να κατέβουν όλες οι ομιλίες.

Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2019

Ὁμιλία γιά το μυστήριο τῆς Ἁγίας Τριάδας. Ἁγίου Νικολάου Ἀχρίδος

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΆΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ.ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΧΡΙΔΟΣ.

Ότι τρεις εισιν οι μαρτυρούντες εν τω ουρανώ, ο Πατήρ, ο Λόγος και το Άγιον Πνεύμα και ούτοι οι τρεις εν εισί- και τρεις εισίν οι μαρτυρούντες εν τη γη, το Πνεύμα και το ύδωρ και το αίμα και οι τρεις εις τό εν εισιν. (Α Ιωάννην 5:7-8).
Όταν διαβάζουμε την Άγια Γραφή πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, ώστε να προσέχουμε την κάθε μία λέξη. Ό βιαστικός αναγνώστης, για παράδειγμα, δεν θά προσέξει τη διάκριση που χαράσσει ο Ευαγγελιστής ανάμεσα στην ουράνια Άγια Τριάδα και την επίγειο τριάδα.
 Σχετικά με την Αγία Τριάδα αναφέρει: και ούτοι οι τρεις εν είσι και ως προς την επίγειο τριάδα αναφέρει και οι τρεις εις το εν εισί. Υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα στο «εν είσί» και το «εις έν εισί». Ο Πατήρ, ο Υιός και το Άγιον Πνεύμα είναι ένα, ενώ το πνεύμα, το νερό και το αίμα ναι μεν συνυπάρχουν, αλλά δεν είναι ένα. Ακόμη και οι εχθροί μπορούν να συνυπάρχουν, αλλά όμως δεν είναι ένα.
 Όλοι οι άνθρωποι στη γη συνυπάρχουν, αλλά δεν είναι ένα. Το νερό και το αίμα κάνουν  το σώμα, ενώ το πνεύμα είναι πνεύμα. Η γάρ σαρξ επιθυμεί κατά του πνεύματος, το δε πνεύμα κατά της σαρκός (προς Γαλάτας 5:17).
 Δεν είναι ένα αυτά τα δύο, αλλά είναι μαζί, συνυπάρχουν. Όταν πεθαίνει ο άνθρωπος, η ένωση, αυτή σπάει και παύει να υπάρχει. Το αίμα και το νερό πάνε στη μία πλευρά και το πνεύμα σε άλλη.

 Ωστόσο τα Πρόσωπα της Αγίας Τριάδας στους ουρανούς δεν συνυπάρχουν μόνο, αλλά είναι Ένα.
Υπάρχει όμως και μία τριάδα στον εσωτερικό ουρανό του ανθρώπου, η οποια θά έπρεπε να είναι όχι απλώς μια ενότητα, αλλά μία ένωση, ένα, ώστε ο άνθρωπος να μπορεί να ευλογείται όχι μόνο σε τούτο τον κόσμο, αλλά και στον άλλο κόσμο.
Αυτη, είναι ή ένωση του νου, της καρδιάς και της θέλησης. Όσο αυτά τα τρία είναι απλώς σε ενότητα, ο άνθρωπος θά είναι σε πόλεμο με τον εαυτό του και με την Ουράνια Αγία Τριάδα.
Όταν όμως τούτα τα τρία ενοποιηθούν, ενωθούν, ώστε κανένα να μην κυριαρχεί και κανένα να μην υποδουλώνεται, τότε ο άνθρωπος γεμίζει με την ειρήνη του Θεού την πάντα νουν υπερέχουσα (προς Φιλιππησίους 4:7), πού υπερβαίνει κάθε λόγο τού ανθρώπου, κάθε εξήγηση, κάθε φόβο και κάθε λύπη. Τότε ο μικρός ουρανός μέσα στον άνθρωπο αρχίζει να μοιάζει με τον μεγάλο ουρανό του Θεού και το «κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν του Θεού» φανερώνεται στον άνθρωπο.
~Ω Τριαδικέ Θεέ, βοήθησε μας να μοιάζουμε, τουλάχιστον, μ’ εκείνους οι όποιοι μοιάζουν με Σένα.

Ότι Σοι πρέπει πάσα δόξα, τιμή και προσκύνησις εις τους αιώνας. Αμήν. 




ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ. Ο ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΑΧΡΙΔΟΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ/ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΒΕΛΙΜΙΡΟΒΙΤΣ.

http://apantaortodoxias.blogspot.com/2019/01/blog-post_848.html?m=1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

1.Μπορεῖτε νά δεῖτε τίς προηγούμενες δημοσιεύσεις τοῦ ἱστολογίου μας πατώντας τό: Παλαιότερες ἀναρτήσεις (δεῖτε δεξιά)

2.Καλλίτερη θέαση τοῦ ἱστολογίου μέ τό Mozilla.

3.Ἐπιτρέπεται ἡ ἀναδημοσίευση τῶν ἀναρτήσεων μέ τήν προϋπόθεση ἀναγραφῆς τῆς πηγῆς

4.Ἐπικοινωνία:
Kyria.theotokos@gmail.com .
Γιά ἐνημέρωση μέσῳ ἠλεκτρονικοῦ ταχυδρομείου στεῖλτε μας τό e- mail σας στό
Kyria.theotokos@gmail.com .
Home of the Greek Bible