Σελίδες

ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ

ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ
ΥΠΕΡΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΕ ΣΩΣΟΝ ΗΜΑΣ

ΟΙ ΟΜΙΛΙΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΕΒΑΣΜΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΣΑΣ





ΟΔΗΓΙΕΣ: ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ:

Δίπλα από το όνομα Κύριος Ιησούς Χριστός που υπάρχει ένα μικρό βελάκι , πατάμε εκεί και μας βγάζει διάφορες επιλογές από τις οποίες πατάμε το Download .
Και γίνεται η εκκίνηση να κατέβουν όλες οι ομιλίες.

Παρασκευή 14 Απριλίου 2023

Ἡ Σερβική Ἐκκλησία ὑψώνει φωνή ἀγανάκτησης ἐνάντια στήν κρατική τρομοκρατία κατά τῆς Οὐκρανικῆς Ἐκκλησίας


«Yψώνουμε τη φωνή αγανάκτησης ενάντια στη φοβερή αδικία, ενάντια στην κρατική τρομοκρατία κατά της Εκκλησίας στην Ουκρανία που είναι η “κραυγή ικεσίας στον ουρανό”» (Ανακοινωθέν Τύπου Σερβικής Εκκλησίας, 28η Μαρτίου 2023)
Ἐπιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Με αφορμή τις αφόρητες πιέσεις, τη κλιμακούμενη βία και την κορύφωση των διώξεων που ασκεί το καθεστώς Ζελένσκι κατά της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, η Σερβική Εκκλησία εξέδωσε ομολογιακό Ανακοινωθέν Τύπου, την 28η Μαρτίου 2023 [1].

Μέσω αυτού υψώνει «φωνή αγανάκτησης» και «κραυγή ικεσίας στον ουρανό», ενάντια στη φοβερή αδικία και στην κρατική τρομοκρατία της σημερινής ουκρανικής κυβέρνησης [2].

Το βαρυσήμαντο και ιστορικό κείμενο που υπογράφεται από τον Πατριάρχη της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Πορφύριο, ανάμεσα στα άλλα, καταγγέλει την ανίερη απόφαση εκδίωξης του Μητροπολίτη Κιέβου Ονουφρίου, της μοναστικής αδελφότητας και της Θεολογικής Ακαδημίας από την Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου.

Ταυτόχρονα, αποδομεί το σχισματικοαιρετικό μόρφωμα της ψευδοεκκλησίας της Ουκρανίας, σημειώνοντας ότι:

α) «Η αντικανονική, σχισματική δομή που, αν και αυτοαποκαλείται Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, δεν έχει καν τις πιο βασικές ιδιότητες της εκκλησιαστικότητας»
β) «Η παράνομη παρασυναγωγή μπορεί να γίνει Εκκλησία μόνο με τη μετάνοια και ακολουθώντας την διαδικασία που προβλέπεται από τον Κανόνα, όχι με το μελάνι και χαρτί»
γ) «Η ψευδο-εκκλησιαστική σχισματική δομή» έχει «την ιδιότητα της ιδιόμορφης «κρατικής Εκκλησίας» και της παράτυπης Ιεράς Εξέτασης».
Ανακοινωθέν της Σερβικής Εκκλησίας με αφορμή την κρατική τρομοκρατία κατά της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας (28/03/2023)

Το Ανακοινωθέν Τύπου της Σερβικής Εκκλησίας ανάμεσα στα άλλα καταθέτει ότι:

1. Η μόνη, κανονική και νόμιμη Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ουκρανία είναι η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία. Αντιθέτως, η «αντικανονική σχισματική δομή» και «παράνομη παρασυναγωγή» δεν έχει καν τις πιο βασικές ιδιότητες της εκκλησιαστικότητας:

«Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας είναι, ως γνωστό, η μόνη κανονική και νόμιμη Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ουκρανία, και ταυτόχρονα ο μεγαλύτερος θρησκευτικός θεσμός στη χώρα. Είναι αναγνωρισμένη από όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες του κόσμου, καθώς και από όλους τους αλλόθρησκους και τις ομολογίες, ενώ η αντικανονική, σχισματική δομή που, αν και αυτοαποκαλείται Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, δεν έχει καν τις πιο βασικές ιδιότητες της εκκλησιαστικότητας, αναγνωρίζεται από τέσσερις μόνο Ορθόδοξες Εκκλησίες, οι οποίες από τον αριθμό των πιστών αποτελούν ένα πολύ μικρό ποσοστό στην Ορθόδοξη οικουμένη. Ακόμη και σε περίπτωση που ο αριθμός των πιστών υπερτερούσε κατά πολύ υπέρ της μη κανονικής δομής, δηλαδή εις βάρος της κανονικής Εκκλησίας, το γεγονός αυτό δεν θα άλλαζε τίποτα στο οντολογικό επίπεδο: η Εκκλησία είναι Εκκλησία και μια παράνομη παρασυναγωγή μπορεί να γίνει Εκκλησία μόνο με τη μετάνοια και ακολουθώντας την διαδικασία που προβλέπεται από τον Κανόνα, όχι με το μελάνι και χαρτί».

2. Πίεση, βία και διώξεις ασκούνται από τη σημερινή ουκρανική κυβέρνηση κατά της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Οι διώξεις κορυφώθηκαν με τη βίαιη κατάληψη ναών υπέρ της «ψευδο-εκκλησιαστικής σχισματικής δομής» που έχει την ιδιότητα της ιδιόμορφης «κρατικής Εκκλησίας» και «παράτυπης Ιεράς Εξέτασης». Αναμένεται κλιμάκωση της τρομοκρατίας – Δίωξη στη Λαύρα Κιέβου:

«[…] η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία βλέπει την «ὑπομονὴ τῶν ἁγίων» (Αποκ. Κεφ. 14,12) με βαθιά ανησυχία, θλίψη και συμπονετική αδελφική αγάπη στην Ουκρανία, βλέπει τις πιέσεις, τη βία και τις διώξεις που ασκεί η σημερινή ουκρανική κυβέρνηση κατά της κανονικής Εκκλησίας, συνεπώς κατά της πλειοψηφίας των πολιτών της, δεδομένου ότι είναι η μεγαλύτερη θρησκευτική κοινότητα στη χώρα. Οι διώξεις κορυφώθηκαν τις τελευταίες ημέρες με τη βίαιη κατάληψη ναών υπέρ της ψευδο-εκκλησιαστικής σχισματικής δομής, που έχει την ιδιότητα της ιδιόμορφης «κρατικής Εκκλησίας» και της παράτυπης Ιεράς Εξέτασης. Αναμένεται η κλιμάκωση της τρομοκρατίας, μιας πιστής αντιγραφής των μεθόδων από την σοβιετική εποχή. Θα εκδιωχθούν οι 250 μοναχοί και εκατοντάδες καθηγητές και φοιτητές θεολογίας από τη Λαύρα Κιέβου – Πετσέρσκ, που αποτελεί το πνευματικό λίκνο και κέντρο της Αγίας Ρωσίας (Святая Русь), η Κολυμβήθρα του Σιλωάμ του ανατολικού σλαβικού χριστιανισμού και της ορθοδοξίας στη σημερινή Ουκρανία, τη Ρωσία και τη Λευκορωσία».

3. Η απόφαση εκδίωξης του Μητροπολίτη Κιέβου Ονουφρίου, της μοναστικής αδελφότητας και της Θεολογικής Ακαδημίας από τη Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου αποτελεί ξεκάθαρη μορφή ζοφερής κρατικής τρομοκρατίας κατά της Εκκλησίας:

«Υπό το πρίσμα αυτών των γεγονότων, η απόφαση της σημερινής κρατικής ηγεσίας της Ουκρανίας να εκδιώξει τον Μητροπολίτη κ. Ονούφριο, τη μοναστική αδελφότητα και την Θεολογική Ακαδημία από τη Λαύρα δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια ξεκάθαρη μορφή ζοφερής κρατικής τρομοκρατίας κατά της Εκκλησίας, καθώς και η σκληρή παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων, της θρησκευτικής ελευθερίας και της ελευθερίας της συνείδησης εν γένει. Η συμπεριφορά της ουκρανικής κρατικής ηγεσίας δείχνει ότι ο πραγματικός -μάλλον απώτερος- στόχος της είναι να σβήσει την ιστορική μνήμη και όλα τα ίχνη της πηγαίας Ορθοδοξίας στην Ουκρανία, προκειμένου να αλλάξει τον κώδικα και την ιστορική ταυτότητα που η Εκκλησία με κόπο έχτισε και διατήρησε μέσα στην πάροδο των αιώνων, από την εποχή του αγίου Πρίγκιπα Βλαδιμήρου μέχρι και σήμερα».

4. Η Ιεραρχία της Σερβικής Εκκλησίας υψώνει φωνή αγανάκτησης ενάντια στην κρατική τρομοκρατία κατά της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Κάλεσμα αντίδρασης προς τις υπόλοιπες Εκκλησίες:

«Αναγνωρίζουμε ότι η μόνη υπάρχουσα Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ουκρανία, με ποιμενάρχη τον Μητροπολίτη Κιέβου κ. Ονούφριο, σηκώνει με γενναιότητα και ταπεινοφροσύνη τον σταυρό της και ανεβαίνει με ελπίδα στον Γολγοθά του Χριστού, είμαστε πεπεισμένοι ότι ο Σταυρωθείς και Αναστάς Κύριος – για την βαθιά πίστη, συγχώρεση και αγάπη προς όλους, ακόμη και προς εκείνους που από την ελεύθερη βούλησή τους επέλεξαν να είναι οι εχθροί μας – θα δώσει δύναμη στην Εκκλησία Του να αντέξει όλα τα μαρτύρια που καλείται να υποστεί. Ταυτόχρονα, υψώνουμε τη φωνή αγανάκτησης ενάντια στη φοβερή αδικία, ενάντια στην κρατική τρομοκρατία κατά της Εκκλησίας στην Ουκρανία που είναι η «κραυγή ικεσίας στον ουρανό». Ελπίζουμε ότι οι Εκκλησίες και οι θρησκευτικές κοινότητες, καθώς και τα ιδρύματα και οι οργανώσεις που θέλουν την ειρήνη, τη δικαιοσύνη και να επανέλθει η ισορροπία και η τάξη στον κόσμο, θα καταδικάσουν την κατάφωρη παραβίαση των θρησκευτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών στην Ουκρανία».

Η Εκκλησία της Σερβίας, σε αντίθεση με την Ελλαδική Εκκλησία που υπετάγη στο κράτος με αντάλλαγμα την ησυχία της, έχει νωπές ακόμα τις μνήμες από τον διωγμό της Σερβικής Εκκλησίας επί κομμουνισμού αλλά και τους διωγμούς των Ορθοδόξων κατά την περίοδο του εμφυλίου πολέμου. Επιπλέον διαθέτει υγιή εκκλησιαστικά κριτήρια για να διακρίνει που είναι η πραγματική Εκκλησία στην πολύπαθη Ουκρανία.

Δυστυχέστατα η δική μας Εκκλησία επέλεξε να είναι «στη σωστή πλευρά της ιστορίας» με αποτέλεσμα να καταντήσει θεολογικός και εκκλησιαστικός ουραγός των εξελίξεων. Δεν βρήκαν στην Αρχιεπισκοπή ούτε μια λέξη να πουν κατά των διωγμών της Λαύρας του Κιέβου, έστω για τα μάτια του κόσμου. Με την άκρατο εθνοφυλετισμό της η Ελλαδική Εκκλησία και την άνευ όρων στήριξη του Βαρθολομαίου απώλεσε το κύρος της στην καθόλου Εκκλησία. Κανείς δεν μας λαμβάνει πια υπόψη. Εύγε στην Εκκλησία της Σερβίας, ουαί στους διοικούντας την δική μας Εκκλησία που και σε αυτό το μείζον θέμα βρίσκονται σε πλήρη διάσταση με τον πιστό λαό.
[1] Ανακοινωθέν τύπου με αφορμή την κρατική τρομοκρατία κατά της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας (28/03/2023) https://spc.rs/
[2] Η Σερβική Εκκλησία για την εκκλησιαστική κατάσταση στην Ουκρανία (29/03/2023) https://www.orthodoxianewsagency.gr

https://katanixi.gr/h-serviki-ekklisia-ypsonei-foni-aganaktisis-enantia-stin-kratiki-tromokratia-kata-tis-oykranikis-ekklisias/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

1.Μπορεῖτε νά δεῖτε τίς προηγούμενες δημοσιεύσεις τοῦ ἱστολογίου μας πατώντας τό: Παλαιότερες ἀναρτήσεις (δεῖτε δεξιά)

2.Καλλίτερη θέαση τοῦ ἱστολογίου μέ τό Mozilla.

3.Ἐπιτρέπεται ἡ ἀναδημοσίευση τῶν ἀναρτήσεων μέ τήν προϋπόθεση ἀναγραφῆς τῆς πηγῆς

4.Ἐπικοινωνία:
Kyria.theotokos@gmail.com .
Γιά ἐνημέρωση μέσῳ ἠλεκτρονικοῦ ταχυδρομείου στεῖλτε μας τό e- mail σας στό
Kyria.theotokos@gmail.com .
Home of the Greek Bible