Σελίδες

ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ

ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ
ΥΠΕΡΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΕ ΣΩΣΟΝ ΗΜΑΣ

ΟΙ ΟΜΙΛΙΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΕΒΑΣΜΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΣΑΣ





ΟΔΗΓΙΕΣ: ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ:

Δίπλα από το όνομα Κύριος Ιησούς Χριστός που υπάρχει ένα μικρό βελάκι , πατάμε εκεί και μας βγάζει διάφορες επιλογές από τις οποίες πατάμε το Download .
Και γίνεται η εκκίνηση να κατέβουν όλες οι ομιλίες.

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Μάθημα τῶν θρησκευτικῶν: διογκώνονται οἱ ἀντιδράσεις γιά τήν (οὐσιαστικά) κατάργησή του.


Κλιμακώνονται οἱ ἀντιδράσεις καθημερινά, γιά τήν ἐπίθεση πού δέχεται τό μάθημα τῶν Θρησκευτικῶν ἀπό τά σκοταδιστικά άφελληνιστικά σχέδια τοῦ Ὑπουργείου Παιδείας!

1)“Τα θρησκευτικά δεν πρέπει να καταργηθούν”

Επιστολή του κοσμήτορα της Θεολογικής σχολής του ΑΠΘ Μιχαήλ Τρίτου προς το υπουργείο Παιδείας.

"Το μάθημα των θρησκευτικών όχι μόνο δεν θα πρέπει να καταργηθεί αλλά θα πρέπει να ενισχυθεί, κυρίως στο λύκειο. Πρόκειται για μάθημα ανθρωπιστικό, το οποίο, σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, όπου το 95% και πλέον των πολιτών είναι ορθόδοξοι χριστιανοί, έχει ομολογιακό χαρακτήρα", τονίζει σε επιστολή του προς το υπουργείο Παιδείας ο κοσμήτορας της Θεολογικής σχολής του ΑΠΘ Μιχαήλ Τρίτος.

"Σε μια εποχή ανακατατάξεων και συγχύσεως ιδεών, όπου η βία έγινε σημαία, η εγκληματικότητα απλώνεται παντού και ο άνθρωπος εγκλωβίζεται σε απάνθρωπα πλαίσια, η νέα ελληνική γενιά έχει απόλυτη ανάγκη από το ηθοπλαστικό μάθημα των θρησκευτικών. Όπως το μάθημα της φυσικής αγωγής είναι υποχρεωτικό γιατί αναφέρεται στη σωματική ευεξία, κατά παρόμοιο τρόπο και το μάθημα των θρησκευτικών πρέπει να είναι υποχρεωτικό γιατί αναφέρεται στην καλλιέργεια της ψυχής, η οποία, κατά τον γερμανό φιλόσοφο Johannes Hessen, είναι η ψυχή του πολιτισμού", τονίζει στην επιστολή του ο Μιχαήλ Τρίτος.

Την αντίθεσή του, όπως είναι γνωστό, στη ρύθμιση για την προαιρετική απαλλαγή των μαθητών από το μάθημα έχει επανειλημμένα εκφράσει ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, λέγοντας ότι “το μάθημα των θρησκευτικών πρέπει να μείνει υποχρεωτικό και ακέραιο μέσα στο πρόγραμμα της διδασκαλίας και της μορφώσεως των Ελληνοπαίδων, όπως το καθορίζει και το σύνταγμά μας και κανείς δεν μπορεί να το αγνοήσει”.

Αυτό που σήμερα ισχύει είναι ότι "το μάθημα των θρησκευτικών διδάσκεται σε όλες τις σχολικές μονάδες της χώρας, σύμφωνα με τα επίσημα αναλυτικά και ωρολόγια προγράμματα που έχουν καθοριστεί από το υπουργείο Παιδείας. Αν για λόγους συνείδησης οι μαθητές δεν επιθυμούν να παρακολουθήσουν το μάθημα, δεν είναι αναγκαία η αιτιολόγηση της άρνησης στην υπεύθυνη δήλωση που απαιτείται”.

Τα παραπάνω φυσικά ισχύουν για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και όχι για την πρωτοβάθμια. Πολλοί υποστηρίζουν ότι βρισκόμαστε μπροστά σε άλλη μία περίπτωση προσπάθειας έξωσης του Χριστού από τη ζωή μας και τα σχολεία μας, ωστόσο πιθανόν η απάντηση να έχει περισσότερες από μία διαστάσεις.

Ο καθηγητής Θεολογίας Γιώργος Παπαβασιλείου, με μεγάλη εμπειρία στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, εκτιμά ότι "το μάθημα των θρησκευτικών απαξιώνεται, τουλάχιστον στο λύκειο". Προσθέτει ωστόσο ότι "η απαξίωση αυτή δεν αρχίζει με τη συγκεκριμένη εγκύκλιο αλλά έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό".

Ο ανθρωπιστικός χαρακτήρας των θρησκευτικών

Σε μια εποχή που όλα αμφισβητούντα, σε μια περίοδο που όλα καταρρέουν, σε μια ηλικία, την εφηβική, που ο νέος αναζητά καταφύγιο και στήριγμα, το μάθημα των θρησκευτικών θέτει προβληματισμούς αλλά και απαντά σε υπαρξιακά ερωτήματα και ανησυχίες.

"Ο θρησκειολογικός χαρακτήρας του μαθήματος δίνεται στη Β΄ λυκείου. Αναμφίβολα, ο τρόπος διδασκαλίας των θρησκευτικών θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί. Δεν πρόκειται για στείρα μεταφορά γνώσεων αλλά για βιωματικό μάθημα. Γι' αυτό και ο καθηγητής των θρησκευτικών, ο θεολόγος, μεταφέρει μήνυμα ζωής στους νέους. Μεταφέρει μήνυμα υπέρβασης και ανθρωπισμού", εκτιμά ο κοσμήτορας της Θεολογικής σχολής του ΑΠΘ Μιχαήλ Τρίτος.

Παραιτήθηκε η Δραγώνα

Νέα παραίτηση υπέβαλε στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας η ειδική γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Θάλεια Δραγώνα στην υπουργό Παιδείας, η οποία και έγινε δεκτή.

Η κ. Διαμαντοπούλου δήλωσε ότι "οι λόγοι παραίτησης της κ. Δραγώνα είναι απολύτως σεβαστοί". Από τη μεριά της, η κ. Δραγώνα ανέφερε ότι η παραίτησή της έγινε για προσωπικούς λόγους.

Η κ. Δραγώνα είχε προκαλέσει για μία ακόμη φορά αντιδράσεις με την πρότασή της για μετατροπή του μαθήματος της ιστορίας στο λύκειο σε προαιρετικό, με τον υφυπουργός Παιδείας Ιωάννης Πανάρετος να δηλώνει ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση το εν λόγω μάθημα να γίνει προαιρετικό.

Τι λέει το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο

Το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο ορίζει ακριβώς τους σκοπούς του μαθήματος των θρησκευτικών, οι οποίοι είναι:

1) Να ενημερωθούν οι μαθητές για την υφή του θρησκευτικού φαινομένου.

2) Να γνωρίσουν ιδιαίτερα τον χριστιανισμό και κατεξοχήν την ορθοδοξία, και να τοποθετηθούν υπεύθυνα.

3) Να αξιοποιήσουν την προσφορά του μαθήματος, ώστε να συνειδητοποιήσουν τη δύναμη του λυτρωτικού μηνύματος του Ευαγγελίου και να καλλιεργήσουν το ήθος και την προσωπικότητά τους, να ευαισθητοποιηθούν απέναντι στο σύγχρονο κοινωνικό προβληματισμό και να βοηθηθούν να πάρουν έμπρακτα θέση".

Στη χώρα μας, επισημαίνουν οι θεολόγοι, το μάθημα των θρησκευτικών (όπως και σε πολλές άλλες σύγχρονες ευρωπαϊκές χώρες) έχει ομολογιακό χαρακτήρα. Ωστόσο, υπάρχει ήδη έντονος προβληματισμός από τους ίδιους τους καθηγητές θεολογίας για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να διδάσκεται και να εξετάζεται το συγκεκριμένο μάθημα, ώστε ο σημερινός μαθητής του λυκείου να συνειδητοποιήσει τη δύναμη του λυτρωτικού μηνύματος του Ευαγγελίου.

«Μακεδονία»/27/10/2010 - Της Στελίνας Μαργαριτίδου

http://aktines.blogspot.com/

2)Ένωση Θεολόγων Νομού Λέσβου,Όχι στην περιθωριοποίηση του μαθήματος των Θρησκευτικών

Ένωση Θεολόγων Νομού Λέσβου
Παράρτημα της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων
Αριθμ. Πρωτ.: 45/20-10-2010
Δελτίο Τύπου
Το ΔΣ της Ένωσης Θεολόγων Νομού Λέσβου παρακολουθώντας άγρυπνα και με αγωνία όλες τις εξελίξεις που αφορούν το μάθημα των Θρησκευτικών αποφάσισε κατά την συνεδρίασή της 20ης Οκτωβρίου 2010 να προχωρήσει στη δημοσιοποίηση των παρακάτω θέσεών του:
Α) Ενώνουμε τη φωνή μας με όλες εκείνες τις φωνές που υψώνονται από πολλές πλευρές -από την Ιεραρχία της Εκκλησίας μας, από τους Ιερείς μας, από τους διδάσκοντες στις Πανεπιστημιακές Θεολογικές Σχολές, από πολιτικούς, από την Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων, από τις τοπικές Ενώσεις των Θεολόγων καθηγητών, από τους μάχιμους Θεολόγους καθηγητές, από τους αδιόριστους Θεολόγους, από τους απλούς αλλά φιλότιμους και φιλόθεους ανθρώπους του λαού μας - φωνές που ακούγονται δυνατά και καθαρά απ΄ όλα τα σημεία της πατρίδας μας, για να διατρανώσουμε την βεβαιότητά μας για την αντισυνταγματικότητα, την αντιπαιδαγωγικότατα και την αντιεπιστημονικότητα του παρουσιαζόμενου ως «Σχεδίου Προγράμματος για το Νέο Λύκειο». Ιδιαίτερα μάλιστα για τις προβλέψεις του Σχεδίου που αφορούν την περιθωριοποίηση(ουσιαστικά κατάργηση) του μαθήματος των Θρησκευτικών από το πρόγραμμα σπουδών του Λυκείου.
Β) Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας και την Εκκλησία της Ελλάδος σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων, η οποία εκπροσωπεί τον κλάδο μας και την οποία δυναμικά στηρίζουμε, να συζητήσουν το θέμα των κυοφορουμένων αλλαγών στο χώρο της Παιδείας που αφορούν το μάθημα των Θρησκευτικών και απαιτούμε να δώσουν την ενδεδειγμένη λύση.
Γ) Δηλώνουμε την απόφασή μας να μην αποδεχθούμε τετελεσμένες αποφάσεις που οδηγούν στη συρρίκνωση και τελικά στην εξαφάνιση του μαθήματος των Θρησκευτικών από το Ελληνικό σχολείο και επιφυλασσόμαστε για δυναμική αγωνιστικότητα, αναιρετική αντιδημοκρατικών μεθοδεύσεων και πρακτικών.
Για το ΔΣ της Ένωσης Θεολόγων Νομού Λέσβου
Ο Πρόεδρος---------------------- Ο Γραμματέας
Παναγιώτης Τσαγκάρης ----------Ιωάννης Χαχάλης

Ζωηφόρος

http://aktines.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

1.Μπορεῖτε νά δεῖτε τίς προηγούμενες δημοσιεύσεις τοῦ ἱστολογίου μας πατώντας τό: Παλαιότερες ἀναρτήσεις (δεῖτε δεξιά)

2.Καλλίτερη θέαση τοῦ ἱστολογίου μέ τό Mozilla.

3.Ἐπιτρέπεται ἡ ἀναδημοσίευση τῶν ἀναρτήσεων μέ τήν προϋπόθεση ἀναγραφῆς τῆς πηγῆς

4.Ἐπικοινωνία:
Kyria.theotokos@gmail.com .
Γιά ἐνημέρωση μέσῳ ἠλεκτρονικοῦ ταχυδρομείου στεῖλτε μας τό e- mail σας στό
Kyria.theotokos@gmail.com .
Home of the Greek Bible