Σελίδες

ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ

ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ
ΥΠΕΡΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΕ ΣΩΣΟΝ ΗΜΑΣ

ΟΙ ΟΜΙΛΙΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΕΒΑΣΜΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΣΑΣ





ΟΔΗΓΙΕΣ: ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ:

Δίπλα από το όνομα Κύριος Ιησούς Χριστός που υπάρχει ένα μικρό βελάκι , πατάμε εκεί και μας βγάζει διάφορες επιλογές από τις οποίες πατάμε το Download .
Και γίνεται η εκκίνηση να κατέβουν όλες οι ομιλίες.

Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2019

Ἑορτή Ἁγίου Ἰωάννου Βαπτιστή. Ἁγίου Νικολάου Ἀχρίδος

7 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ. ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΒΑΠΤΙΣΤΗ. ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΧΡΙΔΟΣ.

Επειδή ο βασικός ρόλος του Ιωάννη στη, ζωή του διαδραματίστηκε την ημερα των Θεοφανείων, η Εκκλησία έχει παλαιόθεν αφιερώσει στη μνήμη του την επαύριο των Θεοφανείων. Ενα περιστατικό σχετικό με το τίμιο λείψανο της δεξιάς χειρός του Προδρόμου συνδέεται επίσης με τη μεγάλη αυτή εορτή. Ο Ευαγγελιστής Λουκάς επιθυμούσε να μεταφέρει το σκήνωμα του άγιου Ιωάννη από τη Σεβάστεια, όπου ο μέγιστος προφήτης αποκεφαλίστηκε από τον Ηρώδη, στην Αντιόχεια, που ήταν η γενέτειρά του. Το πέτυχε, αν και κατάφερε να πάρει και να κάνει τήν ανακομιδή μόνο της παντίμου δεξιάς του, πού είχε περισωθεί στήν Αντιόχεια μέχρι το 10ο αιώνα. Ύστερα απ' αυτό, μεταφέρθηκε στήν Κωνσταντινούπολη.
Εορτές προς τιμήν του αγίου Ιωάννη, έχουμε αρκετές κατά τη διάρκεια του χρόνου, αλλά ή συγκεκριμένη μέρα, 7 Ιανουάριου, έχει τούς περισσότερους εορτάζοντες   .
Ανάμεσα σε όλες τις προσωπικότητες του Ευαγγελίου, που περιβάλλουν το Σωτήρα Χριστό, ο άγιος Ιωάννης ο Βαπτιστής κατέχει θέση εντελώς μοναδική• ώς προς τον τρόπο πού ήρθε στον κόσμο, τον τρόπο της ζωής του μέσα στον κόσμο, το ρόλο του ώς Βαπτιστού ανθρώπων πού μετενόησαν, ως Βαπτιστού κυρίως του ίδιου του Μεσσία καί, τέλος, ως προς την τραγική αναχώρησή του από την επίγεια ζωή. Τόση ήταν η αγνότητα του, ώστε στ' αλήθεια θά μπορούσε να ονομάζεται άγγελος -έτσι αποκαλείται στην Αγία Γραφή- παρά θνητός άνθρωπος. Ό άγιος Ιωάννης διαφέρει ιδιαιτέρως από όλους τούς άλλους προφήτες κατά το ότι είχε το προνόμιο να αξιωθεί να καταδείξει με το χέρι του στον κόσμο, Εκείνον γιά τον Όποιον προφήτευε.

Λέγεται κατά παράδοσιν πώς, κάθε χρόνο κατά τη γιορτή του άγιου, ο επίσκοπος έφερνε το άγιο λείψανο της δεξιάς του άγιου Ιωάννη ενώπιον του λαού. Άλλες φορές το πάντιμο χέρι του Προδρόμου εμφανιζόταν ανοικτό και άλλες φορές εμφανιζόταν σφιγμένο. Ό λαός έλεγε ότι στην πρώτη περίπτωση αυτό σηματοδοτούσε μια γόνιμη χρονιά με πλουσίους καρπούς, ενώ στη. δεύτερη προμήνυε μια άκαρπη χρονιά πείνας.


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ. Ο ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΑΧΡΙΔΟΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ/ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΒΕΛΙΜΙΡΟΒΙΤΣ.


https://apantaortodoxias.blogspot.com/2019/01/7.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

1.Μπορεῖτε νά δεῖτε τίς προηγούμενες δημοσιεύσεις τοῦ ἱστολογίου μας πατώντας τό: Παλαιότερες ἀναρτήσεις (δεῖτε δεξιά)

2.Καλλίτερη θέαση τοῦ ἱστολογίου μέ τό Mozilla.

3.Ἐπιτρέπεται ἡ ἀναδημοσίευση τῶν ἀναρτήσεων μέ τήν προϋπόθεση ἀναγραφῆς τῆς πηγῆς

4.Ἐπικοινωνία:
Kyria.theotokos@gmail.com .
Γιά ἐνημέρωση μέσῳ ἠλεκτρονικοῦ ταχυδρομείου στεῖλτε μας τό e- mail σας στό
Kyria.theotokos@gmail.com .
Home of the Greek Bible