Σελίδες

ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ

ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ
ΥΠΕΡΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΕ ΣΩΣΟΝ ΗΜΑΣ

ΟΙ ΟΜΙΛΙΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΕΒΑΣΜΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΣΑΣ





ΟΔΗΓΙΕΣ: ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ:

Δίπλα από το όνομα Κύριος Ιησούς Χριστός που υπάρχει ένα μικρό βελάκι , πατάμε εκεί και μας βγάζει διάφορες επιλογές από τις οποίες πατάμε το Download .
Και γίνεται η εκκίνηση να κατέβουν όλες οι ομιλίες.

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2021

Νά κατανοήσεις τό λογισμό του [ἄλλου] μέσα στό πνεῦμα τῆς ἐλευθερίας καί τοῦ σεβασμοῦ πρός τό πρόσωπό του.


503


Ερώτηση


Αδελφός που έμενε στο ίδιο κελλί με ένα Γέροντα ρώτησε τον αββά Ιωάννη σχετικά με τη δίαιτα και τον ύπνο. Επίσης για την ταραχή που του συμβαίνει από όσα του φαίνονται πως δεν κάνει σωστά ο Γέροντας.


Απόκριση Ιωάννου


Οι Γέροντες λένε ότι το να αναπαύει κάποιος τον πλησίον του είναι μεγάλη αρετή και μάλιστα όταν δεν το κάνει από υποχωρητικότητα η εμπάθεια. Να έχεις ως στόχο σου να τρως τόσο όσο είναι αρκετό για τη σωματική σου υγεία και τότε, έστω και αν τρως τρεις φορές την ήμερα, δεν βλάπτεσαι. Διότι τι σημασία έχει αν φάει ο άνθρωπος μία φορά την ημέρα ακατάσχετα; Τί τον ωφελεί; Προσπάθησε να κατανοήσεις το λογισμό του Γέροντα μέσα στο πνεύμα της ελευθερίας και του σεβασμού προς το πρόσωπο του. Αφού ζείτε από κοινού, κατά Θεό, είναι υποχρεωμένος και εκείνος να χρησιμοποιεί την ελευθερία κατά φόβο Θεού. Πάντως εσύ εκείνο πού λέει πώς τον αναπαύει, αυτό να κάνεις· και να ξέρεις πώς αυτό είναι το θέλημα τού Θεού.

Ο ύπνος έχει δύο αιτίες. Υπάρχει περίπτωση να βαρυνθεί το σώμα από πολυφαγία και να επιζητεί ύπνο και υπάρχει περίπτωση να μη μπορεί να λειτουργήσει από αδυναμία και έτσι πάλι να πέφτει σέ ύπνο. Την πολυφαγία την ακολουθεί ο πόλεμος της πορνείας, η οποία πολεμάει τον αγωνιστή στον ύπνο, για να μολύνει το σώμα του. Λοιπόν αυτός που θέλει να διακρίνει σωστά τα πράγματα, παρακολουθεί από πού και πώς του έρχεται ο ύπνος. Από μας απαιτείται να καταθέσουμε τη δύναμή μας και τίποτε περισσότερο. Η σκέπη δε του Θεού και το έλεος είναι εκείνο που ενισχύει την αδυναμία μας σ’ αυτό τον αγώνα. Σ’ αυτόν ανήκει ή δόξα στους αιώνες. Αμήν.


Εύχου για μένα, αδελφέ, και ενέργησε την αγάπη όταν μιλάς με τον πλησίον. Διάκρινε, και αν πρόκειται να μιλήσεις με ταπείνωση, σεβασμό και χωρίς ταραχή, μίλησε. Αν όμως βλέπεις ότι δεν υπάρχει μέσα σου κάτι άπ’ αυτά, πνίξε το λογισμό σου, εξουθένωσε τον και θα σταματήσει. Και μην ταραχθείς αν κάνει κάτι ο Γέροντας (πού δεν το θεωρείς σωστό), σκεπτόμενος: Ο Θεός γνωρίζει το συμφέρον και τότε θα αναπαύεσαι. Μπορείς να του υπενθυμίσεις κάτι με ταπείνωση πάνω σ’ αυτό πού κάνει, αλλά άφησε τον να ενεργήσει όπως θέλει. Προσευχήσου για μένα, αδελφέ εντιμότατε.


Βαρσανουφίου και Ιωάννου
κείμενα διακριτικά και ησυχαστικά
(ερωταποκρίσεις) τόμος Β΄,
εκδόσεις “ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ”




https://wra9.blogspot.com/2021/02/blog-post_6.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

1.Μπορεῖτε νά δεῖτε τίς προηγούμενες δημοσιεύσεις τοῦ ἱστολογίου μας πατώντας τό: Παλαιότερες ἀναρτήσεις (δεῖτε δεξιά)

2.Καλλίτερη θέαση τοῦ ἱστολογίου μέ τό Mozilla.

3.Ἐπιτρέπεται ἡ ἀναδημοσίευση τῶν ἀναρτήσεων μέ τήν προϋπόθεση ἀναγραφῆς τῆς πηγῆς

4.Ἐπικοινωνία:
Kyria.theotokos@gmail.com .
Γιά ἐνημέρωση μέσῳ ἠλεκτρονικοῦ ταχυδρομείου στεῖλτε μας τό e- mail σας στό
Kyria.theotokos@gmail.com .
Home of the Greek Bible