Σελίδες

ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ

ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ
ΥΠΕΡΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΕ ΣΩΣΟΝ ΗΜΑΣ

ΟΙ ΟΜΙΛΙΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΕΒΑΣΜΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΣΑΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ: ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ:

Δίπλα από το όνομα Κύριος Ιησούς Χριστός που υπάρχει ένα μικρό βελάκι , πατάμε εκεί και μας βγάζει διάφορες επιλογές από τις οποίες πατάμε το Download .
Και γίνεται η εκκίνηση να κατέβουν όλες οι ομιλίες.

Κυριακή, 15 Μαρτίου 2020

Ὁ νεαρός ὅσιος Διομήδης, φύσηξε στούς Σαρακηνούς πρήστηκαν καί ἔπεσαν κάτω!
Άγιος Τριφύλλιος.

(Διασκευή επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

Μια, από τις πολλές φορές, που οι Σαρακηνοί επέδραμαν στην Κύπρο, και μάλιστα έφτασαν στην Λευκωσία, δηλαδή στο κέντρο της Μεγαλονήσου, βρήκαν τον τάφο του αγίου Τριφυλλίου στην εκκλησία της Παναγίας Οδηγήτριας και τον άνοιξαν.

Οι επιδρομείς, όταν παραβίασαν το μνήμα του αγίου, αντίκρισαν το λείψανο του πολιούχου της Λευκωσίας αδιάφθορο, αλλά παρ’ όλα αυτά δεν το σεβάστηκαν και έκοψαν την κεφαλή του με πρόθεση να την κάψουν.
Όταν έφτασαν στην «λότζα του Βισκούντη», όπως αναφέρει ο Λεόντιος Μαχαιράς, «ο Θεός τους έδωσε κάποιαν απασχόληση», δηλαδή ασχολήθηκαν με κάτι άλλο, και ένα παιδί, ο άγιος Διομήδης που υπηρετούσε στην Οδηγήτρια, τους έκλεψε την ιερά κάρα και έφυγε.
Ο Διομήδης αναφέρεται ως μαθητής του αγίου Τριφυλλίου, παρ’ όλο που ο άγιος Διομήδης έζησε τον 7ο αιώνα ενώ ο πρώτος τον 4ο, επειδή όπως προαναφέραμε υπηρετούσε στον ναό που βρισκόταν ο τάφος του αγίου.
Όταν, λοιπόν, οι Σαρακηνοί αναζήτησαν την ιερά κεφαλή, έμαθαν ότι την πήρε το παιδί του ναού και τότε άρχισαν να τον κυνηγούν.
Όταν τον έφτασαν στην «λαξιά του του Λευκωμιάτη», που ήταν ένα βαθούλωμα, μια μικρή κοιλάδα και πήγαν να τον πιάσουν, ο Διομήδης τρόμαξε και τους φύσηξε «εις το όνομα του Κυρίου Ιησού» και αμέσως οι Σαρακηνοί πρήστηκαν και έπεσαν χάμω!
Έτσι, του δόθηκε η ευκαιρία, να φύγει, να κρύψει και να διασώσει την ιερά κάρα στον Λευκωμιάτη, το προάστιο της Λευκωσίας.
Εκεί, αργότερα, έφτασαν και οι Σαρακηνοί, αυτήν την φορά, όμως, συρόμενοι κατά γης παρακαλώντας τον όσιο γονατιστοί, να τους θεραπεύσει και του υπόσχονταν να μην έλθουν ξανά στην Κύπρο.
Γι’ αυτό και ο όσιος τους έκανε καλά!

Διασκευή από το βιβλίο του Μοναχού Βλασίου Σταυροβουνιώτη, “Πατερικόν της νήσου Κύπρου, Άγιοι Ασκητές και σπήλαια της Κύπρου”, γ’ έκδοση.
https://www.pemptousia.gr/2020/02/o-nearos-osios-diomidi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

1.Μπορεῖτε νά δεῖτε τίς προηγούμενες δημοσιεύσεις τοῦ ἱστολογίου μας πατώντας τό: Παλαιότερες ἀναρτήσεις (δεῖτε δεξιά)

2.Καλλίτερη θέαση τοῦ ἱστολογίου μέ τό Mozilla.

3.Ἐπιτρέπεται ἡ ἀναδημοσίευση τῶν ἀναρτήσεων μέ τήν προϋπόθεση ἀναγραφῆς τῆς πηγῆς

4.Ἐπικοινωνία:
Kyria.theotokos@gmail.com .
Γιά ἐνημέρωση μέσῳ ἠλεκτρονικοῦ ταχυδρομείου στεῖλτε μας τό e- mail σας στό
Kyria.theotokos@gmail.com .

ΕΤΙΚΕΤΕΣ - ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ