Σελίδες

ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ

ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ
ΥΠΕΡΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΕ ΣΩΣΟΝ ΗΜΑΣ

ΟΙ ΟΜΙΛΙΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΕΒΑΣΜΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΣΑΣ





ΟΔΗΓΙΕΣ: ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ:

Δίπλα από το όνομα Κύριος Ιησούς Χριστός που υπάρχει ένα μικρό βελάκι , πατάμε εκεί και μας βγάζει διάφορες επιλογές από τις οποίες πατάμε το Download .
Και γίνεται η εκκίνηση να κατέβουν όλες οι ομιλίες.

Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020

Περί Ἁγίας Γραφῆς


( Μέρος 2ο )

ΠΕΡΙ ΑΓΙΑΣ ΓΡΑΦΗΣ

16) Δεν είναι ανάγκη να διαβάσεις το Ευαγγέλιο, όπως διαβάζεις την εφημερίδα. Διάβασε μία σελίδα, διάβασε ένα κεφάλαιο. Δεν μπορείς τόσο; Διάβασε μια γραμμή διάβασε μια λέξη... Αλλά εφάρμοσέ την! 
Μην διαβάζεις το Ευαγγέλιο για θεωρία. Μην σπεύδεις και στάσουν σε εκείνη την λέξη εμβάθυνε και προσπάθησε να την εφαρμόσεις όσο δύσκολο και αδύνατο να σου φαίνεται. Μην προχωράς την μελέτη! Εξέτασε τον εαυτόν σου και αν δεις ότι αυτό που διάβασες το εφήρμοσες, προχώρησε παρακάτω... Δεν το εφήρμοσες, μην προχωρείς παρακάτω! Αυτήν την τακτική πρέπει να εφαρμόσουμε, για να γίνουμε πραγματικοί Χριστιανοί... 
17) Παράδειγμα 5ο: Κάποιος άπιστος Ευρωπαίος είχε πάει στην Αφρική και εκεί είδε μια μέρα κάποιον μαύρο να διαβάζει τη Βίβλο. Και του λέει: 
- Αυτά τα παραμύθια διαβάζετε και εσείς εδώ; 
Ο μαύρος ενοχλήθηκε από το σχόλιο αυτό και του λέει: 
- Έπρεπε να σε γνωρίσω, πριν αρχίσω να διαβάζω αυτά τα παραμύθια. Θα σε είχα φάει ολόκληρο! 
Ο μαύρος ήταν πρώην ανθρωποφάγος, η μελέτη όμως της Αγίας Γραφής, τον μεταμόρφωσε και τον οδήγησε στην μετάνοια. Από τότε έπαψε να τρώει ανθρώπους. Όλες οι γνώσεις μορφώνουν τους ανθρώπους, αλλά μόνο το Ευαγγέλιο τους μεταμορφώνει. 
18) Εάν κάποιος μελετούσε το 5ο, το 6ο και το 7ο κεφάλαιο από το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο και τα εφάρμοζε, θα είχε τις προϋποθέσεις, όχι μόνο να σωθεί, αλλά να βρεθεί στην ομόνοια του παραδείσου. Σε αυτά τα κεφάλαια, υπάρχουν τα ''ψιλά γράμματα'' του Χριστιανισμού.
19) Το Ευαγγέλιο είναι κώδικας ασθενείας της ψυχής του ανθρώπου. Ο άνθρωπος μελετώντας την Γραφή, θα μπορούσε να βρει πολλά κουσούρια πάνω του και να τα διορθώσει.
20) Γνωρίζω πολλούς ανθρώπους, που στις δύσκολες στιγμές και στα προβλήματά τους, συμβουλεύονται την Αγία Γραφή. Κάνουν το σταυρό τους και ανοίγουν την Γραφή. Και ο αγαθός Θεός, πολλές φορές τους δίνει την απάντηση. Τότε πετούν από την χαρά τους, διότι έχουν μια υπεύθυνη απάντηση, από τον Ουρανό φερμένη. 
21) Όλες οι Αλήθειες για όλα τα ζητήματα μέσα στην Αγία Γραφή είναι διάσπαρτες και δεν είναι συγκεντρωμένες όλες, με μια οργανωμένη σειρά. Ο χαριτωμένος άνθρωπος με τη βοήθεια του Αγίου Πνεύματος σταχυολογεί και επιστρατεύει τα χωρία αυτά, στην εκάστοτε περίσταση. Δεν είναι τυχαίο, που οι Αλήθειες είναι διάσπαρτες. Η σκοπιμότητα έγκειται, στο να μην τις γνωρίζει ο διάβολος, γιατί στερείται τη Χάρη του Αγίου Πνεύματος. Επομένως όποιος δεν έχει τη Χάρη, διότι η ζωή του δεν είναι η ανάλογη, δεν μπορεί να βρει αυτές τις αλήθειες και επομένως δεν έχει τις απαντήσεις που αναζητά. 
Το Ευαγγέλιο δεν σαπίζει, δεν παλαιώνει, δεν περνάει η μόδα του, διότι δεν γραμμένο από άνθρωπο με ανθρώπινη σοφία. Είναι γραμμένο από τον ίδιο το Θεό και δεν έχει ανάγκη από συμπληρώματα. Έχει διαχρονική αξία και ισχύ. 
22) Σε σχέση με όσα δίδαξε και έπραξε ο Χριστός, είναι ελάχιστα γραμμένα στο Ευαγγέλιο, ωστόσο αυτά που είναι γραμμένα, είναι αρκετά για να οδηγήσουν τον άνθρωπο στην σωτηρία του.
23) Ο άνθρωπος όλα τα διαβάζει, εφημερίδες, περιοδικά, ακούει ραδιόφωνο, αλλά την Γραφή την θεωρεί περιττή, εφόσον είναι το μόνο απαραίτητο και όλα τα άλλα περιττά. Βάλε ως αρχή να διαβάζεις κάθε μέρα μια γραμμή από την Αγία Γραφή. Είναι κουραστικό; Δεν σου λέω να διαβάσεις κεφάλαιο και σελίδες. Μόνο μία γραμμή την ημέρα! 
Τότε θα δεις ότι μετά από μία βδομάδα, θα σου απαγορεύει ο διάβολος να διαβάζεις και αυτήν τη μία γραμμη, γιατί ξέρει ότι αν διαβάσεις θα ανοίξουν τα μάτια της ψυχής σου και θα πεις:
- Βρε που πάω και τί κάνω τόσα χρόνια;...
24) Την Αγία Γραφή, στους 100 Χριστιανούς ο ένας την διαβάζει και στους 1000 Χριστιανούς ο ένας την μελετάει. Έχουμε πολλές απορίες και είμαστε γλυκανάλατοι στον Χριστιανισμό, γιατί δεν μελετάμε την Αγία Γραφή. Το Ευαγγέλιο ερμηνεύεται με βάση την ταπείνωση και όχι με βάση την μόρφωση. 
25) Παράδειγμα 6o: Μου έλεγε κάποτε μια μάνα με 4 παιδιά: 
- Εγώ κ. Παναγόπουλε σκέφτομαι, ότι αν ο άνδρας μου φύγει πριν από μένα, θα πάω στο Φάληρο να πνιγώ! Πώς θα μεγαλώσω τα 4 παιδιά μου; 
- Πρόσεχε, της είπα, κάνε το σταυρό σου να πεθάνει καλοκαίρι να είναι ζεστά τα νερά, μην είναι χειμώνας και κρυώσεις! 
Πράγματι έφυγε πρώτος ο άνδρας της. Όταν ξανασυναντηθήκαμε με είπε: 
- Δεν το πίστευα ποτέ, ότι θα μπορούσα χωρίς τον άνδρα μου να τα καταφέρω και να μεγαλώσω τα παιδιά μου. 
- Μα δεν διάβασες ποτέ σου, αυτό που λέει ο Κύριος: Χήρες και ορφανά αναλήψεται ο Κύριος (Ψαλμ. 145,9). Ο Κύριος είναι συνεπής στις επαγγελίες Του. 
Εμείς ενώ ξέρουμε όλα τα του κόσμου, τις τέχνες, τις μόδες και τις επιστήμες, έχουμε όμως παντελή άγνοια, για το το τι έχει πει ο Κύριος, για κάθε ζήτημα της ζωής μας, διότι δεν μελετάμε την Αγία Γραφή, ευρισκόμενοι εις πλάνη... Λέει ο Κύριος: Πλανάσθε μη ειδότες τας γραφάς (Ματθ. 22,29). 
26) Πολλοί παίρνουν το Ευαγγέλιο να το βάλουν στα μέτρα τους και όχι το εαυτόν τους, να τον βάλουν στα μέτρα του Ευαγγελίου. Παίρνουν όσα θέλουν και όπως θέλουν, για να δικαιολογηθούν... 
27) Εάν το Ευαγγέλιο του Χριστού έλεγε: "Μπορείς να σκοτώνεις τα παιδιά σου, δεν χρειάζεται παρθενία και μπορείς να έχεις, όσους συντρόφους θέλεις και να πορνεύεις, δεν χρειάζεται νηστεία...", τότε θα άκουγες χειροκροτήματα από τον κόσμο. 
- Τέτοιο Ευαγγέλιο περιμένουμε, θα έλεγαν οι πιο πολλοί. Μας έφαγε ο Χριστός με τα ''ου'' και τα ''μη''. 
Ο Χριστός όμως, δεν πρόκειται ούτε ένα κόμμα να αλλάξει από το Ευαγγέλιό Του και αυτά που είπε, είναι διαχρονικά και ισχύουν για πάντα...
28) Παράδειγμα 7ο: Ένας φοιτητής ρώτησε έναν κληρικό;
- Πάτερ, πώς γίνεται παρόλη την καταπληκτική διάδοση της Αγίας Γραφής (βιβλίο με τις περισσότερες εκτυπώσεις στον κόσμο) και την καταπληκτική δύναμη που έχει η Γραφή, να γίνονται τόσα άσχημα πράγματα στον κόσμο, που είναι ασυμβίβαστα με την Ορθοδοξία και τη Γραφή;
- Παιδί μου, το σύστημα υδρεύσεως στη πόλη μας φέρνει νερό σε όλα τα σπίτια. Έτσι δεν είναι έτσι; Και όμως υπάρχουν αρκετοί βρώμικοι άνθρωποι, άπλυτοι. Γιατί συμβαίνει αυτό;
- Απλούστατα, διότι δεν χρησιμοποιούν το νερό, απάντησε ο φοιτητής.
- Ε, αυτό ακριβώς συμβαίνει και εδώ. Η Αγία Γραφή κυκλοφορεί κατά εκατομμύρια αντίτυπα στην οικουμένη και έχει τεράστια καθαρτική και αναγεννητική δύναμη! Πόσοι όμως κάνουν τον κόπο να καθαριστούν και να εξαγνιστούν, μελετώντας και εφαρμόζοντάς την; Γι' αυτό βλέπεις παιδί μου όλα τα παράξενα στον κόσμο. Λέει το Ευαγγέλιο, ότι το φως ήρθε στον κόσμο και ο κόσμος αγάπησε το σκότος παρά το Φως. Δεν θέλουν οι άνθρωποι να έρθουν στο Φως, για να μην ελεγχθούν τα παράνομα έργα τους...
29) Οι Πράξεις των Αποστόλων είναι το μοναδικό Βιβλίο της Καινής Διαθήκης, που δεν έχει επίλογο. Αυτό έγινε επίτηδες, γιατί το Βιβλίο αυτό συνεχίζεται να γράφεται μέχρι σήμερα, από τους πραγματικούς πιστούς της Εκκλησίας, που με τη ζωή τους φέρνουνε τους ανθρώπους στην Εκκλησία.
30) Πολλοί νομίζουν, ότι οι Απόστολοι, ό,τι έχουν γράψει, έχει αποτυπωθεί στην Καινή Διαθήκη, με τους Ευαγγελιστές και τις επιστολές του Αποστόλου Παύλου. Δεν είναι έτσι. Έχουμε 5 Αποστολικούς συνόδους και από αυτές, έχει συγγραφεί το βιβλίο: ''Διαταγές των Αποστόλων'', στο οποίο περιέχονται στοιχεία πνευματικής φύσεως, που δεν υπάρχουν στο Ευαγγέλιο π.χ. για τη Θεία Λειτουργία, για τα Μυστήρια της Εκκλησίας, για τα μνημόσυνα κ.ά.
31) Το 280π.Χ. ο Πτολεμαίος ζήτησε από τους Εβραίους, την Παλαιά Διαθήκη, ώστε να μεταφραστεί στα Αρχαία Ελληνικά. Οι Εβραίοι αρχικά δεν δέχτηκαν, αλλά τελικά ενέδωσαν και έδωσαν την Παλαιά Διαθήκη. Συμφώνησαν να βρεθούν 36 Ελληνομαθείς Εβραίοι και 36 Εβραιομαθείς Έλληνες και ανά δύο - δύο θα ερμήνευαν τα κείμενα της Π.Δ. Ήταν οι λεγόμενοι Εβδομήκοντα Πατέρες. 
Και συνέβη το εξής παράδοξο: Παρόλο οι δυάδες μετάφραζαν η κάθε μια ξεχωριστά, διαπίστωσαν, ότι όλοι έκαναν την ίδια μετάφραση!!! Αυτό αποδεικνύει, ότι το Πνεύμα το Άγιο, τους φώτισε. Αν δεν γινόταν αυτή η προσπάθεια, δεν θα είχαμε σήμερα Π.Δ. διότι εκ των υστέρων ο ναός του Σολομώντα κάηκε το 70μ.Χ. από το Τίτο και μαζί με το ναό κάηκε και το Εβραϊκό κείμενο της Π.Δ. που φυλάγονταν εκεί. Οι Εβραίοι, εν τω εγωισμό τους, δεν ζήτησαν μέχρι σήμερα από τους Έλληνες, το μεταφρασμένο κείμενο, ώστε να το μεταφράσουν στη γλώσσα τους. Και τί έκαναν; Μάζεψαν ό,τι αρχέτυπα είχαν και έκαναν την Εβραϊκή Παλαιά Διαθήκη.
Η παράδοση αναφέρει, ότι και ο Άγιος Συμεών ο Θεοδόχος, υπήρξε ένας από τους Εβδομήκοντα. Λέγεται, όταν μια μέρα που ερμήνευαν το χωρίο του Ησαϊα, ότι ο Ιησούς θα γεννηθεί από Παρθένος, ο Άγιος Συμεών ο Θεοδόχος, είπε, ότι μπορεί να το μεταφράζω αυτό, αλλά δεν πιστεύω, ότι μπορεί και να γίνει. Και φτάνοντας σε ένα ποτάμι, έβγαλε το δαχτυλίδι του και το πέταξε στο ποτάμι, λέγοντας: Όσο είναι δυνατόν, το δαχτυλίδι αυτό να γυρίσει στο χέρι μου, άλλο τόσο είναι δυνατόν, να πραγματοποιηθεί αυτό που μετέφρασα, ότι θα γεννήσει μια Παρθένος. Την άλλη μέρα ο Άγιος Συμεών ο Θεοδόχος, ψώνισε ψάρια και μέσα στα σπλάχνα των ψαριών, βρήκε το δαχτυλίδι του! Σύμφωνα με μια άλλη παράδοση, όταν είχε πει, ότι είναι αδύνατον να γίνει αυτό, να γεννήσει μια Παρθένος, δέχτηκε αοράτως ράπισμα και του είπε μια φωνή: Όχι μόνο δεν θα γίνει αυτό, αλλά και θα πάρεις το μωρό στα χέρια σου και δεν θα πεθάνεις, αν δεν γίνει αυτό.
***
ΠΕΡΙ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ
32) Ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος, έλεγχε την παράνομη συμβίωση του Ηρώδη Αντύπα με την γυναίκα του αδερφού του, την Ηρωδιάδα. Κάποια μέρα, που ο Ηρώδης γιόρταζε τα γενέθλια του, ζήτησε από την κόρη του, την Σαλώμη, να του χορέψει και να του ζητήσει στη συνέχεια, ό,τι αυτή ήθελε. Η μητέρα της τότε, η Ηρωδιάδα, που φθονούσε τον Ιωάννη Πρόδρομο, για τον έλεγχο που τους ασκούσε, προέτρεψε την κόρη της να ζητήσει το κεφάλι του Ιωάννη σε ένα πιάτο, όπως και έγινε. 
Η Σαλώμη αργότερα βρήκε παρόμοιο τρόπο θανάτου, αφού μια μέρα καθώς περπατούσε πάνω σε ένα παγωμένο ποτάμι, ο πάγος υποχώρησε και καθώς η Σαλώμη βούλιαζε, το κεφάλι της κρατήθηκε από τις πλάκες του πάγου και της έκοψε το κεφάλι. Άσχημο τέλος είχαν και οι γονείς της, που εξορίστηκαν στην Ισπανία και πέθαναν μέσα σε ταλαιπωρίες.
33) Σύμφωνα με την Ιερά Παράδοση, ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος, βρέθηκε στην έρημο αναγκαστικά, από ανωτέρα βία. Συγκεκριμένα, όταν ήταν ακόμα μωρό και ο Ηρώδης σκότωνε όλα τα μωρά κάτω των 2 ετών, η μάνα του η Ελισσάβετ, προκειμένου να το σώσει από την μάχαιρα του Ηρώδη, το φυγάδεψε από το σπίτι της. 
Και λέγεται, ότι όταν βρέθηκαν σε ένα βουνό και δεν υπήρχε άλλη διέξοδος και ήταν θέμα χρόνου, οι στρατιώτες του Ηρώδη να τους βρουν, η Ελισσάβετ έκανε μια σύντομη προσευχή λέγοντας: ''Δέξου όρος το τέκνον και την μάνα αυτού''. Έτσι κατά θαυμαστό τρόπο βρέθηκαν στην απέναντι πλευρά του βουνού, που ήταν έρημος.
34) Ο Άγιος Ιωάννης φορούσε μια δερμάτινη ζώνη. Έσφαξε το ζώο, αφαίρεσε το κρέας και εξήρανε το δέρμα του. Έκανε μια ολόκληρη επεξεργασία στο δέρμα αυτό, για να δείξει, ότι η σάρκα δεν προσφέρει τίποτα στην σωτηρία του ανθρώπου και ότι πρέπει να στεγνώσει, να νηστέψει, να υποφέρει και να μην καλοπερνάει. 
35) Ο Τίμιος Πρόδρομος δεν ήταν μόνο Πρόδρομος του Χριστού επί της γης, αλλά ήταν και Πρόδρομος του Χριστού επί του άδη, αφού κήρυξε και σε εκείνες τις ψυχές, για να δεχθούν το Χριστό, όταν επρόκειτο και Εκείνος να τους κηρύξει. 
Στις βυζαντινές εικόνες, ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος, παρουσιάζεται με φτερούγες αγγέλου. Βέβαια δεν ήταν άγγελος, αλλά σε σχέση με την διακονία του, ως αγγελιοφόρος και Πρόδρομος του Χριστού, φέρει τις φτερούγες αγγέλου. Γιατί οι άγγελοι είναι και αγγελιοφόροι.
36) - Τον Τίμιο Πρόδρομο, ποιός τον Βάπτισε; 
- Το αίμα του, τον Βάπτισε, καθώς τον αποκεφάλιζε ο Ηρώδης.
37) Στην πρώτη είσοδο, όταν βγαίνει ο παππάς με το Ευαγγέλιο, προπορεύεται ένα παιδί με ένα κερί. Το κερί αυτό συμβολίζει τον Τίμιο Πρόδρομο.
38) Το χέρι του Τιμίου Προδρόμου υπάρχει σχεδόν αυτούσιο στην μονή Γρηγορίου του Αγίου Όρους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

1.Μπορεῖτε νά δεῖτε τίς προηγούμενες δημοσιεύσεις τοῦ ἱστολογίου μας πατώντας τό: Παλαιότερες ἀναρτήσεις (δεῖτε δεξιά)

2.Καλλίτερη θέαση τοῦ ἱστολογίου μέ τό Mozilla.

3.Ἐπιτρέπεται ἡ ἀναδημοσίευση τῶν ἀναρτήσεων μέ τήν προϋπόθεση ἀναγραφῆς τῆς πηγῆς

4.Ἐπικοινωνία:
Kyria.theotokos@gmail.com .
Γιά ἐνημέρωση μέσῳ ἠλεκτρονικοῦ ταχυδρομείου στεῖλτε μας τό e- mail σας στό
Kyria.theotokos@gmail.com .
Home of the Greek Bible