Σελίδες

ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ

ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ
ΥΠΕΡΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΕ ΣΩΣΟΝ ΗΜΑΣ

ΟΙ ΟΜΙΛΙΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΕΒΑΣΜΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΣΑΣ





ΟΔΗΓΙΕΣ: ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ:

Δίπλα από το όνομα Κύριος Ιησούς Χριστός που υπάρχει ένα μικρό βελάκι , πατάμε εκεί και μας βγάζει διάφορες επιλογές από τις οποίες πατάμε το Download .
Και γίνεται η εκκίνηση να κατέβουν όλες οι ομιλίες.

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

Γέροντος Βιταλίου . Ἐμπειρικές διδαχές γιά μοναχούς καί λαϊκούς (+18 Νοεμβρίου 1992)

Γέροντος Βιταλίου 1992
Εμπειρικές διδαχές γιά μοναχούς καί λαϊκούς

* «Πρέπει ο κάθε μοναχός, καί πιο πολύ εγώ πού ακόμα είμαι δόκιμος, να υπακούει με ταπείνωση έως θανάτου τόν γέροντά του. Εκτός από δύο περιπτώσεις - αν ο γέροντάς του πέσει σε αίρεση ή αν πέσει στήν σαρκική αμαρτία. Η σωτηρία για τον δόκιμο δεν είναι τίποτα άλλο παρά μόνο η υπακοή. ’Αν δεν κάνει υπακοή ας μην περιμένει γιά τον εαυτό του σωτηρία, αλλά να ετοιμάζεται γιά βάσανο».
*        «Το δικό μας θέλημα μόνο κακό μάς κάνει, ενώ η υπακοή μάς ανασταίνει», έλεγε ο πατήρ Βιτάλιος στα πνευματικά του παιδιά. «Σήμερα κανείς δεν έχει υπακοή», έλεγε καί προσπαθούσε να καλλιεργήσει αυτή την αρετή στα πνευματικά του παιδιά....
*        «Ο ταπεινός άνθρωπος είναι δυνατότερος καί από τούς πιο δυνατούς».
*        «Σ’ όλη την ζωή μας πρέπει να μαθαίνουμε την ταπείνωση», έλεγε ο πατήρ Βιτάλιος.
*        "Ένα απ’ τά πιο αγαπημένα του πατερικά χωρία ήταν αυτό: «Μόνο τότε θα μπορέσεις να Αποκτήσεις την γνήσια ταπείνωση, όταν καταλάβεις πώς είσαι γιά όλα Ανάξιος, ανάξιος γιά να έχεις καλό φαγητό, να φοράς καλά ρούχα, να έχεις σπίτι καλό καί μαλακό στρώμα, ανάξιος να σε τιμούν οι άνθρωποι καί να κάθεσαι στην πρώτη θέση και μόνο γιά ένα πράγμα θα θεωρείς άξιο τόν εαυτό σου – για κάθε δυστυχία». ’Έτσι ένιωθε ο πατήρ Βιτάλιος.
Όταν ήμουν νέος είδα μια φορά έναν πνευματικό άνθρωπο. Ήμασταν μαζί μόνο μία μέρα. Είδα την Αγάπη την θυμάμαι μέχρι τώρα».
Τά πράγματα δεν είναι δύσκολα. Αν αγαπάς τους άλλους  καί με ειλικρίνεια προσπαθείς να τούς βοηθήσεις,  τότε ζωή σου θα είναι εύκολη».
Τίποτα δεν βοηθάει τόσο να συγκλονίσουμε τόν Θεό να ελεήσει καί να σπλαχνιστεί τον Αμαρτωλό άνθρωπο όπως η νηστεία. Αυτό μας το διδάσκει τό παράδειγμα των κατοίκων της Νινευί. Καί τίποτα δεν βλάπτει τόσο την ψυχή όπως η γαστριμαργία».
Το φαγητό του ήταν πολύ απλό. ’Έλεγε: «Αν στο τραπέζι έχουμε πάνω από τρία φαγητά ο άγγελος φύλακας φεύγει»... Ο ίδιος ο πατήρ Βιτάλιος έτρωγε λίγο....
« Εσείς χαίρεστε όταν σας δίνουν καί εγώ στενοχωριέμαι όταν δίνουν σ` έμενα καί όχι σε κάποιον άλλον».
«Να δίνετε το τελευταίο, ό,τι έχετε καί θα είστε κληρονόμοι της αιώνιας ζωής», τούς έλεγε ο πατήρ Βιτάλιος.
Ο πατήρ Βιτάλιος ποτέ δεν είχε χρήματα. Ό,τι χρήματα τού στέλνανε αυτός αμέσως τά μοίραζε. Θυμόταν καλά τόν λόγο ενός ασκητή: «Να μην αφήσεις τά λεφτά να μείνουν γιά μια νύχτα στο κελί σου. Αν έχεις ανάγκη από κάτι αγόρασε το καί τα λεφτά πού θα σού μείνουν να τά μοιράσεις στούς φτωχούς ή στούς Αδελφούς πού έχουν ανάγκη την ίδια κιόλας ημέρα».
*        «Όλους να αγαπάς, όλους να έχεις σαν άγιους, να κατακρίνεις τόν εαυτό σου καί μέ δάκρυα να εργάζεσαι το θέλημα τού Κυρίου μας», έγραψε σε κάποιον ο Γέροντας Βιτάλιος.
*        «Όλος ο κόσμος, όλοι οι άνθρωποι είναι οι πατεράδες καί οι μανάδες μου. Γιά μένα δεν υπάρχουν ξένοι, όλοι οι άνθρωποι είναι δικοί μου», έγραφε ο πατήρ Βιτάλιος σ’ ένα γράμμα του.
* Ο πατήρ Βιτάλιος μέ ευγνωμοσύνη δεχόταν χτυπήματα από τούς άλλους. «Μέ χτύπησαν στο αστυνομικό τμήμα», έγραφε σ’ ένα γράμμα του, «μου μαθαίνανε να μην είμαι τεμπέλης. Πάντα ευγνωμονείτε καί θα είστε παιδιά του Θεού».
Όταν τόν χτυπούσαν αυτός έλεγε πώς έπαιζε ποδόσφαιρο ή ότι τόν «χάιδευαν καί στο κεφάλι καί στο στομάχι καί στήν πλάτη». Τούς ανθρώπους πού τον χτυπούσαν ο πατήρ Βιτάλιος δεν τούς μισούσε αλλά τούς αγαπούσε καί τούς καλούσε «δικά του αδελφάκια».
*        Στο σημειωματάριό του είχε γραμμένα τά λόγια τού αγίου Σεραφείμ τού Σαρώφ: «Γιατί κατακρίνουμε τούς αδελφούς μας; Γιατί δεν προσπαθούμε να γνωρίσουμε τόν εαυτό μας. Όποιος ασχολείται μέ την γνώση του εαυτού του δεν έχει χρόνο να ασχοληθεί μέ τούς άλλους. Να κατακρίνεις τόν εαυτό σου καί τότε θα πάψεις να κατακρίνεις τούς άλλους».
’Αν του έλεγαν πώς ο τάδε έκανε κάποιο κακό ο πατήρ Βιτάλιος αμέσως προσπαθούσε να θυμηθεί τί καλό είχε κάνει αυτός ο άνθρωπος ή απλά έλεγε: «Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τω αμαρτωλώ».
  «Τόν εαυτό μας πρέπει να κατακρίνουμε, να κατηγορούμε καί να τιμωρούμε, καί όλους τους άλλους πρέπει να τούς αγαπάμε καί να τούς βλέπουμε σάν αγγέλους», έλεγε ο πατήρ Βιτάλιος.
*        «Να μαλώνεις καί να κατηγορείς τόν εαυτό σου αλλά τους άλλους να τούς αγαπάς καί να τούς βλέπεις σαν αγγέλους», διαβάζουμε σ’ ένα από τά γράμματα του πατρός Βιταλίου.
*        Όταν κάποιος του παραπονιόταν γιατί ο άλλος του έκανε κακό ο πατήρ Βιτάλιος έλεγε: «Αυτός δεν είναι εχθρός αλλά ευεργέτης σου, γιατί σου μαθαίνει την ταπείνωση»....
*        Όταν ο πατήρ Βιτάλιος μάθαινε ότι κάποιος έλεγε γι’ αυτόν πώς είναι πλανεμένος ή πόρνος ή άλλα παρόμοια συνήθως απαντούσε: «Ναι, είναι αλήθεια. Αυτός ο αδελφός βλέπει όλες τίς αμαρτίες μου, τά μάτια του είναι σαν του χερουβείμ. Ο Κύριος να τόν έχει καλά!» Του έστελνε κάποιο δώρο ή έκανε γι’ αυτόν κάτι καλό.


 ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΚΥΨΕΛΗ 
 
http://apantaortodoxias.blogspot.gr/2016/12/18-1992.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

1.Μπορεῖτε νά δεῖτε τίς προηγούμενες δημοσιεύσεις τοῦ ἱστολογίου μας πατώντας τό: Παλαιότερες ἀναρτήσεις (δεῖτε δεξιά)

2.Καλλίτερη θέαση τοῦ ἱστολογίου μέ τό Mozilla.

3.Ἐπιτρέπεται ἡ ἀναδημοσίευση τῶν ἀναρτήσεων μέ τήν προϋπόθεση ἀναγραφῆς τῆς πηγῆς

4.Ἐπικοινωνία:
Kyria.theotokos@gmail.com .
Γιά ἐνημέρωση μέσῳ ἠλεκτρονικοῦ ταχυδρομείου στεῖλτε μας τό e- mail σας στό
Kyria.theotokos@gmail.com .
Home of the Greek Bible