Σελίδες

ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ

ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ
ΥΠΕΡΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΕ ΣΩΣΟΝ ΗΜΑΣ

ΟΙ ΟΜΙΛΙΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΕΒΑΣΜΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΣΑΣ





ΟΔΗΓΙΕΣ: ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ:

Δίπλα από το όνομα Κύριος Ιησούς Χριστός που υπάρχει ένα μικρό βελάκι , πατάμε εκεί και μας βγάζει διάφορες επιλογές από τις οποίες πατάμε το Download .
Και γίνεται η εκκίνηση να κατέβουν όλες οι ομιλίες.

Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017

Μπορεῖ ἡ Θεία Χάρη νά προέρχεται ἀπό τόν Θεό, ὅμως μᾶς δίνει τόση, ὅση εἴμαστε προετοιμασμένοι νά δεχτοῦμε.

«Ξύπνα αγαπητέ, από έναν τόσο καταστροφικό ύπνο και από μία τόσο βλαβερή για την ψυχή αμέλεια, όπως σου παραγγέλλει ο Παύλος: «Και τούτο, ειδότες τον καιρόν, ότι ώρα ημάς ήδη εξ ύπνου εγερθήναι (Ρωμ. 13΄. 11.) (Και αυτό ακόμη, πως είναι ώρα πλέον εμείς να σηκωθούμε από τον ύπνο, λαμβάνοντας υπόψη τους καιρούς).
Ξύπνα και άρχισε να ζεις μια ζωή άξια της χριστιανικής σου πίστης έχοντας όλους τους άλλους σου σκοπούς ως ένα παιχνίδι μπροστά στον σκοπό της σωτηρίας σου. Διότι αυτός μόνο σου χρειάζεται και αυτός μόνο σε συμφέρει, όπως λέει ο Κύριος. νός δε εστί χρεία” (Λουκ. i. 42.) (Για ένα πράγμα υπάρχει ανάγκη).
Έτσι, όρισε μία ώρα την ημέρα ή το πρωί ή το βράδυ για να κάνεις πράξη τούτο το μέγα έργο της σωτηρίας σου για να γυμνάζεσαι πνευματικά μελετώντας εκείνα που φέρουν στην καρδιά σου φόβο, αποχή από το κακό, κατάνυξη, μετάνοια και πόθο των μελλόντων αγαθών ώστε εξετάζοντας  τις αμαρτίες πού έκαμες και τα πάθη που σε πολεμούν  να ζητήσεις από τον Θεό τη συγχώρεσή τους και να μάθεις κι εσύ να τα πολεμάς.
Και κάτι τελευταίο να μελετάς τα αναγνώσματα που σε διδάσκουν πώς να αποκτήσεις τις αρετές και πως να αποφύγεις τα εμπόδια που βρίσκεις στην απόκτησή τους.
Αυτά δε που σου λέω, πρέπει να τα κάνεις μάλιστα στις τέσσερις νηστείες του χρόνου και εξαιρετικά τη Μεγάλη Σαρακοστή λόγω της ησυχίας της περιόδου αυτής.
Διότι σου φτάνει πλέον ο καιρός αδελφέ που ξόδεψες στο να κάνεις τα θελήματά σου και τα έργα των ειδωλολατρών, όπως λέει ο θείος Πέτρος: «Αρκετός πια ο χρόνος της ζωής σου που πέρασε και τώρα μεταχειρίσου τον υπόλοιπο χρόνο στο έργο της σωτηρίας σου». Μην πεις κι εσύ αυτό που είπαν οι Ιουδαίοι: «Δεν ήρθε ο καιρός να οικοδομήσουμε τον οίκον του Κυρίου».
Αλλά τι, ποιος ξέρει μήπως αυτή η ώρα που θα ορίσεις και αυτή η λίγη ησυχία που θα λαμβάνεις μήπως είναι το μέσον εκείνο, που διάλεξε ο Θεός προ καταβολής κόσμου για να εκτελέσει με αυτό τη σωτηρία σου;
Ποιος ξέρει μήπως σε αυτό είναι προσηλωμένος ο προορισμός σου, ποιος ξέρει μήπως αυτή η λίγη ώρα γίνει ο καιρός  ο ευπρόσδεκτος που θα την ακούσει ο Κύριος και θα σου πει: «Καιρώ δεκτώ επήκουσάς σου και την ημέρα σωτηρίας βοήθησά σοι». (Ησ. Κθ. δ.). (Τον κατάλληλο καιρό σε άκουσα και την ημέρα της σωτηρίας σου σε βοήθησα».
Για να σου δείξουμε δε τον τρόπο, ώστε να κάμεις την πνευματική αυτή άσκηση, να που για χάρη σου στο παρόν βιβλίο περιλάβαμε τις Μελέτες, Εξετάσεις και Αναγνώσεις σε μορφή πνευματικών γυμνασμάτων.
Αποφάσισε λοιπόν αδελφέ να γυμνάζεσαι από τώρα και στο εξής σε αυτά. Με κάθε προθυμία και προσοχή μελέτα, εξέταζε και διάβαζέ τα και όσο μπορείς να τα κάνεις και έργα, γιατί νομίζω πως θα βγάλεις από αυτά καρπό πνευματικό και θα κερδίσεις τον σκοπό εκείνο και το  αποτέλεσμα για το οποίο παρακινηθήκαμε να τα συνθέσουμε.
Αυτά δε είναι:
  • ·       η παντελής αποχή από τα κακά
  • ·       η απόκτηση των αρετών
  • ·       το μίσος της παρούσης ζωή και η επιθυμία της μελλούσης
  • ·       Ο φόβος των απειλών και ο πόθος των επαγγελιών
  • ·       και τέλος η εξ όλων αυτών τελούμενη σωτηρία σου.
Προς τούτο απόβαλε όλους τους λογισμός που σε εμποδίζουν από αυτό το ψυχωφελέστατο έργο. Και φύλαγε απαρασάλευτη αδιατάρακτη με κάθε αυστηρότητα την ώρα εκείνη και την ησυχία που όρισες για να γυμνάζεσαι πνευματικά. Φανέρωσε καθαρά και όλους τους λογισμούς σου στον πνευματικό σου πατέρα.
Εξέλεξε αγίους ως υπερασπιστές σου

και αφιερώσου σε αυτούς!

Και τέλος πάντων αν βρεθείς δυστυχώς για σένα με καμία αμαρτία θανάσιμο σπεύσε το γρηγορότερο να την εξομολογηθείς ή να την εξαλείψεις με αληθινή  μετάνοια, για να μπορέσεις να σηκώσεις από πάνω σου αυτό το μεγαλύτερο από όλα τα εμπόδια και έτσι να γίνεις άξιος για να λάβεις θεία Χάρη.

Από όλες τις επιμέλειες που σου είπα καμία δεν είναι περιττή. Και φρόντισε να μην περνά ματαίως αυτές τις τόσο πολύτιμες μέρες των πνευματικών σου γυμνασμάτων. Διότι μπορεί η θεία Χάρη να προέρχεται από τον Θεό, τον δοτήρα κάθε αγαθού όμως εκείνος συνηθίζει να τη δίδει κατά το μέτρο που εμείς είμαστε προετοιμασμένοι να τη δεχτούμε, όπως λέει ο Προφήτης «Επιστρέψατε προς με και επιστραφήσομαι προς υμάς». (Επιστρέψτε σε μένα κι εγώ θα επιστρέψω σε σας». ( Ζαχ. α΄.  3.).
------------------------------------------------------
Πνευματικά Γυμνάσματα
Αγ. Νικοδήμου Αγιορείτου.
ΜΕΛΕΤΗ ΠΡΩΤΗ, σελ. 12-13
Μετάφραση από το πρωτότυπο σε ηλεκτρονική μορφή στη διεύθυνση:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

1.Μπορεῖτε νά δεῖτε τίς προηγούμενες δημοσιεύσεις τοῦ ἱστολογίου μας πατώντας τό: Παλαιότερες ἀναρτήσεις (δεῖτε δεξιά)

2.Καλλίτερη θέαση τοῦ ἱστολογίου μέ τό Mozilla.

3.Ἐπιτρέπεται ἡ ἀναδημοσίευση τῶν ἀναρτήσεων μέ τήν προϋπόθεση ἀναγραφῆς τῆς πηγῆς

4.Ἐπικοινωνία:
Kyria.theotokos@gmail.com .
Γιά ἐνημέρωση μέσῳ ἠλεκτρονικοῦ ταχυδρομείου στεῖλτε μας τό e- mail σας στό
Kyria.theotokos@gmail.com .
Home of the Greek Bible