Σελίδες

ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ

ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ
ΥΠΕΡΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΕ ΣΩΣΟΝ ΗΜΑΣ

Σάββατο, 9 Νοεμβρίου 2013

Στήν μοναχή πού ρωτᾶ γιά τή ζύμη καί τά τρία σάτα ἀλευριοῦ

Ο Κύριος είπε: «Αλλην παραβολν λάλησεν ατος· μοία στν βασιλεία τν ορανν ζύμ, ν λαβοσα γυν νέκρυψεν ες λεύρου σάτα τρία, ως ο ζυμώθη λον» ( Ματθ. 13, 33 ) . Εσύυ θα ήθελες να ξε΄ρεις το μυστικό αυτών τνωλόγων, τίμια αδελφή. Όντως σ’ αυτούς βρίσκεται μεγάλο πνευματικό μυστικό. Στην κοσμική λογική αυτή η ιστορία φαίνεται απλή μέχρι γελοία. «ψυχικς δ νθρωπος ο δέχεται τ το Πνεύματος το Θεο· μωρία γρ ατ στι, κα ο δύναται γνναι, τι πνευματικς νακρίνεται» ( Α΄Κορ. 2, 14 ) . Και όταν πνευματικά ανακρίνεται, όπως ανέκριναν οι άγιοι, τότε αυτή η ιστορία φαίνεται ως εξής:
Η ζύμη συμβολίζει το Άγιο Πνεύμα , η γυναίκα συμβολίζει την ψυχή του ανθρώπου, που έλαβε από τον Θεό και έβαλε μέσα της, τρία σάτα. Δηλαδή τις τρεις ικανότητες της ψυχής , τον νου, την καρδιά και τη θέληση. Όλα αυτά ζυμώνονται και υγραίνονται με τη μαγιά, διαπερνώνται δηλαδή με το Άγιο Πνεύμα.
Μ’ άλλα λόγια η ψυχή του χριστιανού, όταν αξιωθεί, λαμβάνει από τον Δημιουργό Της το Πνεύμα Του. Λαμβάνοντάς το, το κρατά στον νου της, έως ότου ο νους να θεοποιηθεί και το κρατά στην καρδιά του, έως ότου η καρδιά να θεοποιηθεί και το κρατά στη θέλησή του, έως ότου όλη η θέληση να θεοποιηθεί και ασταμάτητα το κρατά και στα τρία σάτα ταυτόχρονα, έως ότου όλη η ψυχή να θεοποιηθεί.
Όταν όλα θεοποιηθούν , τότε και αγιάζουν, και αυξάνεται σαν ζύμη που ζυμώθηκε. Κι έτσι η ψυχή γίνεται μεγάλη και πλούσια και άγια. Τότε η ψυχή είναι σε θέση,  ακόμα και το σώμα της- σαν όργανό της- να το πνευματοποιήσει, αναγεννήσει και αγιάσει.
Άραγε δεν είναι τέτοιο το Βασίλειο του Θεού; Και η ιστορία δεν είναι θαυμαστή;
Ειρήνη και χάρη σε σένα από τον Κύριο
Πηγή: «ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΒΕΛΙΜΙΡΟΒΙΤΣ
Δρόμος δίχως Θεό δεν αντέχεται…
ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ Α΄»
Εκδόσεις «εν πλώ»
σελ. 274-275
http://eisdoxantheou-gk.blogspot.gr/2013/11/blog-post_9003.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

1.Μπορεῖτε νά δεῖτε τίς προηγούμενες δημοσιεύσεις τοῦ ἱστολογίου μας πατώντας τό: Παλαιότερες ἀναρτήσεις (δεῖτε δεξιά)

2.Καλλίτερη θέαση τοῦ ἱστολογίου μέ τό Mozilla.

3.Ἐπιτρέπεται ἡ ἀναδημοσίευση τῶν ἀναρτήσεων μέ τήν προϋπόθεση ἀναγραφῆς τῆς πηγῆς

4.Ἐπικοινωνία: hristospanagia@yahoo.gr
.
Γιά ἐνημέρωση μέσῳ ἠλεκτρονικοῦ ταχυδρομείου στεῖλτε μας τό e- mail σας στό hristospanagia@yahoo.gr

ΕΤΙΚΕΤΕΣ - ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ