Σελίδες

ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ

ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ
ΥΠΕΡΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΕ ΣΩΣΟΝ ΗΜΑΣ

ΟΙ ΟΜΙΛΙΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΕΒΑΣΜΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΣΑΣ





ΟΔΗΓΙΕΣ: ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ:

Δίπλα από το όνομα Κύριος Ιησούς Χριστός που υπάρχει ένα μικρό βελάκι , πατάμε εκεί και μας βγάζει διάφορες επιλογές από τις οποίες πατάμε το Download .
Και γίνεται η εκκίνηση να κατέβουν όλες οι ομιλίες.

Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

Νίκος Χειλαδάκης, Ἐνῶ ἐμεῖς ἀδιαφοροῦμε, κάποιοι Τούρκοι ἀντιδροῦν νά γίνει ἡ Ἁγία Σοφία τζαμί

ΕΝΩ ΕΜΕΙΣ ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΜΕ, ΚΑΠΟΙΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΤΖΑΜΙ
 
Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης, Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
 
Έγινε και αυτό το καταπληκτικό! Ενώ εδώ στην χώρα μας το ζήτημα της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινούπολης και η επιδίωξη του νέου «σουλτάνου» της Τουρκίας, Ταΐπ Ερντογάν, να ξανακάνει το μεγάλο αυτό αρχιτεκτονικό σύμβολο της ελληνικής ορθοδοξίας, μουσουλμανικό τζαμί συναντά χαρακτηριστική αδιαφορία, στην ίδια την Τουρκία άρχισε εκστρατεία συλλογής υπογραφών να μην γίνει η Αγία Σοφία τζαμί και να παραμείνει έως έχει, δηλαδή σαν μουσείο και σαν προστατευόμενο πολιτιστικό μνημείο με μεγάλη διεθνή αξία. Η είδηση αυτή που δημοσιεύεται στην τούρκικη εφημερίδα, Haber Türk, αναφέρει ότι το Ίδρυμα Ιστορίας της Τουρκίας συγκρότησε μια «Πλατφόρμα Προστασίας  της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Αγίας Σοφίας». Η Πλατφόρμα αυτή θα προβάλει τους λόγους για τους οποίους απαιτείται η Αγία Σοφία Κωνσταντινούπολης να παραμείνει σαν μουσείο. Αλλά το εντυπωσιακό είναι πως εκτός από την εκστρατεία προβολής του μνημείου και της πολιτιστικής του άξιας, έχει αρχίσει και εκστρατεία συλλογής υπογράφων επώνυμων Τούρκων από τον χώρο της ιστορίας, του πολιτισμού και της διανόησης για να μην γίνει η Αγία Σοφία τζαμί.  Μάλιστα η Επιτροπή που συγκροτήθηκε για τον σκοπό αυτό δίνει και συνέντευξη τύπου στην 28 Μάιου στην Κωνσταντινούπολη, στο Cezayır Lokanatsı,  για να προβάλει τις θέσεις της να παραμείνει η Αγία Σοφία μουσείο και να μην γίνει τζαμί όπως εξεδήλωσε την πρόθεση ο Τούρκος πρωθυπουργός. Την εκστρατεία αυτή υπογράφουν οι γνωστοί Τούρκοι καθηγητές  που είναι και οι οργανωτές της συνέντευξης τύπου, Engin Akarlı, Şevket Pamuk, Aydın Uğur, Uğur Tanyeli και ο πολύ γνωστός δημοσιογράφος και ιστορικός, Murat Belge.
Χωρίς να θέλουμε να υποβαθμίσουμε την προσπάθεια αυτή κάποιων Τούρκων διανοούμενων να αρχίσουν εκστρατεία για να παραμείνει η Αγία Σοφία μουσείο, δεν πρέπει να λησμονούμε πως το μεγάλο αυτό αρχιτεκτονικό θαύμα και σύμβολο του χριστιανισμού και της Ορθοδοξίας αποτελεί το μεγαλύτερο τουριστικό έσοδο της τουρκικής οικονομίας, γι’ αυτό και πολλοί, κυρίως οικονομικοί παράγοντες της Τουρκίας, είχαν από τη αρχή της δημοσιοποίησης της επιθυμίας του Ερντογάν να την ξανακάνει τζαμί, εκδηλώσει  τις αντιρρήσεις τους επισημαίνοντας τις ζημιές που θα έχει η Τουρκία και κυρίως το πόσο θα βλάψει γενικότερα την τουριστική κίνηση καθώς ένα τέτοιο γεγονός θα δυσφημήσει την χώρα τους σε διεθνές επίπεδο. Πέραν τούτου, η κίνηση αυτή του Τούρκου πρωθυπουργού έχει εκληφθεί σε μέρος ενός γενικότερου σχεδίου περεταίρω εξισλαμισμού της Τουρκίας, μια προοπτική που όμως συναντά έντονες αντιδράσεις από πολλούς κύκλους, όπως άλλες θρησκευτικές μειονότητες και κυρίως τους Αλεβήτες, αλλά και από φιλοδημοκρατικούς κύκλους, καθώς και από τα κόμματα της κοσμικής αντιπολίτευσης.
Το ζήτημα όμως δεν είναι το τι κάνουν οι Τούρκοι για το τεράστιο αυτό θέμα που έχει προφανώς και μεγάλες διεθνείς διαστάσεις, αλλά το πώς έχει μέχρι σήμερα αντιδράσει η ελληνική πλευρά στην προοπτική να ξαναγίνει η Αγία Σοφία τζαμί. Εκτός από μερικά σκόρπια «ψελλίσματα» κάποιων κυβερνητικών παραγόντων, ουσιαστικά δεν υπήρξε καμία αντίδραση. Το γεγονός αυτό δείχνει για άλλη μια φορά το πως αντιμετωπίζουν οι κυβερνώντες αυτής της χώρας τέτοια θέματα που  θα μπορούσαν να τα εκμεταλλευτούν διπλωματικά καθώς έχουν, όπως τονίσαμε και παραπάνω, διεθνείς διαστάσεις ειδικά για ένα παγκόσμιο σύμβολο του χριστιανισμού και της Ορθοδοξίας. Αλλά τι να περιμένει κανείς από ένα καθεστώς όπως το σημερινό ελληνικό αντιχριστιανικό και κατοχικό καθεστώς ;  
http://aktines.blogspot.gr/2014/05/blog-post_8616.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

1.Μπορεῖτε νά δεῖτε τίς προηγούμενες δημοσιεύσεις τοῦ ἱστολογίου μας πατώντας τό: Παλαιότερες ἀναρτήσεις (δεῖτε δεξιά)

2.Καλλίτερη θέαση τοῦ ἱστολογίου μέ τό Mozilla.

3.Ἐπιτρέπεται ἡ ἀναδημοσίευση τῶν ἀναρτήσεων μέ τήν προϋπόθεση ἀναγραφῆς τῆς πηγῆς

4.Ἐπικοινωνία:
Kyria.theotokos@gmail.com .
Γιά ἐνημέρωση μέσῳ ἠλεκτρονικοῦ ταχυδρομείου στεῖλτε μας τό e- mail σας στό
Kyria.theotokos@gmail.com .
Home of the Greek Bible