Σελίδες

ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ

ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ
ΥΠΕΡΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΕ ΣΩΣΟΝ ΗΜΑΣ

ΟΙ ΟΜΙΛΙΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΕΒΑΣΜΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΣΑΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ: ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ:

Δίπλα από το όνομα Κύριος Ιησούς Χριστός που υπάρχει ένα μικρό βελάκι , πατάμε εκεί και μας βγάζει διάφορες επιλογές από τις οποίες πατάμε το Download .
Και γίνεται η εκκίνηση να κατέβουν όλες οι ομιλίες.

Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017

Ἁγιοι τοῦ Πόντου

ΆΓΙΟΙ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ
1Η Ιαν. Βασιλείου του Μέγα
10 Ιαν. Αγίου Γρηγορίου Νύσης
21 Ιαν. Αγίου Ευγενίου και των συναθλητών αυτού Κανιδίου, Ουαλεριανού, Ακύλα
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ
1η Φεβρ. Αγίου Τρύφωνος Μεγαλομάρτυρος
3 Φεβρ. Βλασίου μάρτυρος του βουκόλου
8  Φεβρ. Αγίου Θεοδώρου στρατηλάτη
10  Φεβρ. Οσίου Ζήνωνος και Χαραλάμπους ιερομάρτυρος
11  Φεβρ. Βλασίου Ιερομάρτυρος
12 Φεβρ. Αγίου Αντωνίου Στουδίτη
ΜΑΡΤΙΟΣ
1  Μαρτ. Νεομάρτυρος Παρασκευά
9 Μαρτ. Των Αγίων Τεσσαράκοντα μαρτύρων
15 Μαρτ. Αγίου Τιμολάου
31  Μαρτ. Αγίου Υπατίου
ΑΠΡΙΛΙΟΣ
24  Απρ. Οσίας Ελισάβετ
ΜΑΙΟΣ
9 Μαΐου Αγίου Χριστοφόρου

ΙΟΥΛΙΟΣ
5  ουλ. Αγίου Αθανασίου Αθωνίτη
10  Ιουλ. Μνήμη 45 μαρτύρων από τη Νικόπολη
18 Ιουλ. Αγίου Υακίνθου
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
14 Αυγ. Αγίου Συμεών του νεομάρτυρος
18 Αυγ. Αγίου Πόντιμου
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
2 Σεπτ. Αγίου Μάμα
6 Σεπτ. Αγίου Ευδόξιου
9 Σεπτ. Αγίου Σεβηριανού
15  Σεπτ. Αγίου Φιλοθέου
20  Σεπτ. Αγίου Αγαπίου
22  Σεπτ. Αγίου Φωκά του θαυματουργού και Οσιομάρτυρος Φωκά του κηπουρού
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ
20 Οκτ. Αγίου και μεγαλομάρτυρος Θεόδωρου Γαβρά
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ
1  Νοεμβρ. Νεομάρτυρος Ελένης
5 Νοεμβρ. Αγίου Φιλολόγου
12  Νοεμβρ. Οσίου Πατρός ημών Νείλου του Σοφού
17  Νοεμβρ. Αγίου Γρηγορίου Νεοκαισάρειας
26  Νοεμβρ. Οσίου Νίκων ο «Μετανοείτε»
28  Νοεμβρ. Αγίου Ειρηνάρχου
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ
4  Δεκ. Αγίας Βαρβάρας μεγαλομάρτυρος
5  Δεκ. Αγίου Σάββατο 6η Δεκ. Αγίου Νικολάου
13 Δεκ. Αγίου Ευστρατίου
18  Δεκ. Αγίου Φλώρου

ΜΕΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
Ο Μέγας Βασίλειος καταγόταν από τη Νεοκαισάρεια του Πόντου που ήταν τότε πρωτεύουσα του Πολεμωνιακού Πόντου. Οι γονείς του ήταν ο Βασίλειος και η Εμμέλεια. Διακρίθηκε για την τεράστια μόρφωσή του και για την αγάπη του προς τον πλησίον.
Ο Βασίλειος υπήρξε ο οργανωτής του μοναχικού βίου στη Μ.Ασία και μετέφερε το μοναχισμό από την έρημο στις πόλεις, όπου τον έθεσε υπό την εποπτεία των εκκλησιαστικών αρχών και του καθόρισε καθήκοντα φιλανθρωπικά. Διακρίθηκε ως μεγάλος συγγραφέας και έγραψε τα έργα: «Προς τουε νέους», «Ασκητικά», πολλές επιστολές (350), ερμηνείες στους ψαλμούς, ομιλίες κ.λ.π.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ Ο ΝΥΣΣΗΣ
Άγιος της Εκκλησίας, επίσκοπος της πόλης Νύσσης της Καππαδοκίας και σπουδαίος εκκλησιαστικός συγγραφέας. Γεννήθηκε στη Νεοκαοσάρεια του Πόντου και ήταν νεότερος αδελφός του Μ.Βασιλείου.
Το 381 έλαβε μέρος στη Β΄οικουμενική Σύνοδο, που του ανέθεσε να εκφωνήσει τον επικήδειο για τον πρώτο πρόεδρό της, το Μελέτιο και ο Θεοδόσιος με διάταγμα καθόρισε ως τύπο της πίστης στη διοίκηση του Πόντου τα όσα αυτός πρέσβευε.
Ο Γρηγόριος υπήρξε σπουδαίος ρήτορας. Τα συγγράμματά του διακρίνονται σε Ερμηνευτικά, Ασκητικά, Λόγους περί ηθικής, Εορταστικούς, Επιτάφιους, Δογματικούς και 26 Επιστολές.
ΑΓΙΟΣ ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΑΘΛΗΤΕΣ ΑΥΤΟΥ ΚΑΝΙΔΙΟΣ ΟΥΑΛΕΡΙΑΝΟΣ ΚΑΙ ΑΚΥΛΑΣ
Στην περίοδο του Διοκλητιανού (284-310 μ.Χ.) πιθανότατα έζησε ο Άγιος Ευγένιος, καταγόμενος από αριστοκρατική οικογένεια, ένας νέος ευσεβής, θαρραλέος και συνετός.
Την εποχή αυτή διοικητής της περιοχής Καππαδοκίας ήταν ο Λυσίας, σκληρός διώκτης των χριστιανών και πιστός στην περσική θεότητα του Μίθρα, που ήταν πολιούχος Τραπεζούντας. Οι οπαδοί του μιθραϊσμού κατάγγειλαν στο Λυσία πολλούς, ότι είναι χριστιανοί και ανάμεσά τους τον Ευγένιο, Κανίδιο και Ουαλεριανό, ως προστάτες της νέας θρησκείας.
Μετά τη σύλληψή τους βασανίστηκαν φρικτά και μαζί με τον Ακύλα που άθελά του τους «πρόδωσε», υπέστησαν μαρτυρικό θάνατο.
Ο Ευγένιος μάλιστα με τη θαυματουργή προσευχή του γκρέμισε τα είδωλα των θεών και αρνήθηκε τη δύναμή τους. Τότε πολλοί πίστεψαν στη χριστιανική θρησκεία. Αποκεφαλίστηκε στις 21 Ιανουαρίου 292 μ.Χ.
Ο Άγιος Ευγένιος με το μαρτυρικό του θάνατο και το θάνατο των συναθλητών του έδωσε καίριο πλήγμα στην ειδωλολατρία και συντέλεσε στην κατάλυσή της με τη διάδοση του χριστιανισμού στον Πόντο και μάλιστα στην Τραπεζούντα. Γρήγορα απέκτησε και τη φήμη «ιατρού και θεραπευτού σωμάτων και ψυχών» και δίκαια αποκλήθηκε πολιούχος Τραπεζούντας.
ΑΓΙΟΣ ΤΡΥΦΩΝ
Την 1η Φεβρουαρίου εορτάζεται η μνήμη του Μεγαλομάρτυρος Τρύφωνος (218-249) από την Απάμεια της Βιθυνίας του αρχαίου Πόντου.
Ο Τρύφων ήταν φτωχός και έβοσκε χήνες. Θεωρείται προστάτης των σπαρτών της γης και φύλακας των αμπελιών. Υπέστη μαρτυρικό θάνατο την εποχή του Δεκίου (249 μ.Χ.).
Στο Σταυρίν τιμούσαν τον Άγιο Τρύφωνα, για να προστατεύει τα σπαρτά από τις καταστροφές και τις θεομηνίες  και για να μην σαπίζουν οι ρίζες των δέντρων.
Και στα Κοτύωρα την 1η Φεβρουαρίου γινόταν ειδικός αγιασμός στην Εκκλησία. Με τον αγιασμό αυτό, ράντιζαν τα σπίτια και τους κήπους τους, για να μην πέσει ακρίδα και για να μην σκουληκιάσουν οι ρίζες των δέντρων και των φυτών.
ΒΛΑΣΙΟΥ ΜΑΡΤΥΡΟΣ ΤΟΥ ΒΟΥΛΟΚΟΥ
Την ημέρα αυτή εορτάζεται η μνήμη του Μάρτυρος Βλασίου του βουκόλου από το Δεβελί της Καισαρείας του αρχαίου Πόντου, ο οποίος μαρτύρησε το 54μ.Χ.
Οι κάτοικοι της Καισαρείας και ι γύρω Πόντιοι, κάθε χρόνο, τη μέρα της γιορτής του, πήγαιναν στο ναό του και πίσω από το ιερό πάνω σε μια πέτρα έσπαγαν ένα σταμνί με γάλα. Την ημέρα αυτή εορτάζεται και η μνήμη του Αγίου Συμεών του γέροντα Ιουδαίου, που δέχτηκε στο ναό, στις αγκαλιές του, το μικρό Χριστό.
ΟΣΙΟΥ ΖΗΝΩΝΟΣ ΚΑΙ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΙΕΡΟΜΑΡΤΥΡΟΣ
Ο Ζήνων υπήρξε αρχιγραμματέας του αυτοκράτορα Ουάλη. Υπάρχουν μάλιστα 20 άγιοι με το ίδιο όνομα στην εκκλησία μας ως Ομολογητές και Μάρτυρες.
Ο Άγιος Χαράλαμπος στον Πόντο θεωρούνταν προστάτης και θεραπευτής από λοιμικές αρρώστιες
Στην Ινέπολη τον Άγιο Χαράλαμπο τον θεωρούσαν θαυματουργό και ιαματικό και έλεγαν γι’ αυτόν: «Εγώ σου στάβλου σου σο βόδι γιατρός είμαι».
ΒΛΑΣΙΟΥ ΙΕΡΟΜΑΡΤΥΡΟΣ
Ο Άγιος Βλάσιος, καταγόμενος από τον Πόντο, σπούδασε γιατρός και θεράπευε δωρεάν τους αρρώστους. Εργάστηκε πολύ για την εξάπλωση του χριστιανισμού. Το 305 μ.Χ. υπέστη μαρτυρικό θάνατο. Θεωρείται γιατρός των ζώων, της υδρωπικίας και κάθε ασθένειας του λαιμού.
ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ
Την 1η Μαρτίου του 1659 μαρτύρησε στην Τραπεζούντα ο νεομάρτυρας Παρασκευάς, ένας από τους δημογέροντες της πόλης. Ο θάνατός του έγινε με απαγχονισμό. Τα λείψανά του αρχικά τάφηκαν στο ναό του Αγίου Γρηγορίου Νύσσης και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στη μονή της Θεοσκεπάστου.
ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΝΤΑ ΜΑΡΤΥΡΩΝ
Οι Άγιοι Σαράντα ήταν στρατιώτες, ηλικίας 16-22 ετών και μάλιστα χριστιανοί, υπηρετώντας στις τάξεις του ρωμαϊκού στρατού, όταν αυτοκράτορας ήταν ο Λικίνιος. Επειδή διατάχθηκαν να θυσιάσουν στα είδωλα και αυτοί αρνήθηκαν, τους έριξαν στα παγωμένα νερά μιας λίμνης κοντά στη Σεβάστεια, διατάζοντάς τους να παραμείνουν γυμνοί μια νύχτα μέσα στο αφόρητο ψύχος. Όλοι τους υπέμειναν το μαρτύριο εκτός από ένα που λιποψύχησε και βγήκε από τη λίμνη. Τη θέση του όμως την πήρε ένας φρουρός που θαύμασε την καρτερία και το θάρρος των άλλων 39, με τους οποίους και εμαρτύρησε, αφού το πρωί λιπόθυμους τους έκαψαν όλους ζωντανούς. Το μαρτύριό τους έγινε περιβόητο σε όλη την Ανατολή και τιμήθηκε ξεχωριστά και στον Πόντο.
ΑΓΙΟΣ ΤΙΜΟΛΑΟΣ
Ποντιακής καταγωγής. Θανατώθηκε το 305 στην Καισάρεια της Παλαιστίνης, μαζί με άλλους επτά χριστιανούς.
ΑΓΙΟΣ ΥΠΑΤΙΟΣ
Άγιος, ιερομάρτυρας, επίσκοπος Γαγγρών του Πόντου. Πέθανε με μαρτυρικό θάνατο από τους αιρετικούς Ναβαταίους, οι οποίοι, αφού έστησαν ενέδρα, τον σκότωσαν με ρόπαλα και πέτρες.
ΟΣΙΑ ΕΛΙΣΑΒΕΤ
Στις 24 Απριλίου γιορτάζεται η Οσία Ελισάβετ, από τα Λιβάδια Τραπεζούντας (1336-1380).
ΑΓΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΦΡΟΣ
Ο μεγαλομάρτυρας Χριστόφοφρος είναι ο πρώην Ρέπροβος από την περιοχή Σουρμένων του αρχαίου Πόντου (219-251).
Ήταν πρώτα αγριάνθρωπος, ανθρωποφάγος, ο οποίος μετά από περιπέτειες και ένα θαύμα , που ξαναείδε το φως του, έγινε χριστιανός.
Κάποτε πέρασε από ένα ποτάμι  ένα μικρό παιδί ως τριών χρόνων, που στα μισά της διαδρομής βάρυνε απότομα και γυρνώντας είδε το Χριστό και από εκείνη την ημέρα τον ονόμασαν «Χριστο-φόρο».
Ο Άγιος Χριστόφορος έγινε προστάτης των διαφόρων οχημάτων και ταξιδιωτών.
ΆΓΙΟΣ ΥΠΑΤΙΟΣ
Άγιος και μάρτυρας της εκκλησίας, που καταγόταν από τη Νικομήδεια. Μαρτύρησε το 273 στο Βυζάντιο.
ΆΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΑΘΩΝΙΤΗΣ
Ιδρυτής της μονής Μεγίστης Λαύρας και εισηγητής της κοινοβιακής οργάνωσης στο Άγιο Όρος. Γεννήθηκε στην Τραπεζούντα γύρω στο 930 και το κατά κόσμο όνομά του ήταν Αβράμιος. Σπούδασε στην Κωνσταντινούπολη, όπου και εργάστηκε για ένα διάστημα ως δάσκαλος. Νέος ακόμη έγινε μοναχός στη μονή Ξηρολίμνης του Ολύμπου της Βιθυνίας, όταν γνώρισε τον μετέπειτα αυτοκράτορα Νικηφόρο Φωκά, ανιψιό του ηγούμενου της μονής και συνδέθηκε μαζί του στενά.
Αργότερα ο Αθανάσιος ασκήτευσε στο Άγιο Όρος όπου με την οικονομική ενίσχυση του Νικηφόρου Φωκά άρχισε το 963 να χτίζει τη μονή της Μεγίστης Λαύρας.
Η ακριβής χρονολογία του θανάτου του Αθανασίου δεν είναι γνωστή. Θα πρέπει πάντως να πέθανε λίγο πριν από το 1010. σύμφωνα με την παράδοση καταπλακώθηκε ο ίδιος και έξι μαθητές του, όταν έπεσε ο θόλος του ναού της μονής. Ο τάφος του βρίσκεται σε παρεκκλήσι της Μεγίστης Λαύρας.
ΜΝΗΜΗ 45 ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΝΙΚΟΠΟΛΗ
Οι 45 μάρτυρες μαρτύρησαν την εποχή του αυτοκράτορα Λικινίου στη Νικόπολη του Πόντου και συγκεκριμένα στην κωμόπολη Αγουτμούσ’.
Πραγματικά οι κάτοικοι του Αγουτμούσ’, χριστιανοί όλοι, εξισλαμίστηκαν βίαια και έγιναν οι πιο φανατικοί μουσουλμάνοι.
Οι 45 μάρτυρες ήταν στρατιώτες, στους οποίους ο Λικίνιος είχε δώσει εντολή να διώξουν τους χριστιανούς. Αυτοί όμως προσήλθαν στο δούκα του τόπου Λυσία και ομολόγησαν ότι είναι χριστιανοί και δε μπορούν να εκτελέσουν τη διαταγή αυτή. Τότε αυτός τους φυλάκισε, τους βασάνισε, τους θανάτωσε και τους έριξε στα νερά του Λύκου ποταμού, κοντά στο Αγουτμούσ’.
ΆΓΙΟΣ ΥΑΚΙΝΘΟΣ
Μάρτυρας ποντιακής καταγωγής, που  έζησε στις αρχές του 4ου αιώνα και ήταν φημισμένος ιεροκήρυκας.
ΣΥΜΕΩΝ Ο ΝΕΟΜΑΡΤΥΣ
Στις 14 Αυγούστου του 1653 μαρτύρησε ο Συμεών, χρυσοχόος από την Τραπεζούντα. Στη μονή του Αγίου Παντελεήμονος στο Άγιο Όρος  σώζεται χειρόγραφο, λόγος συνοπτικός διαλαμβάνων εν περιλήψει πας από του αγίου Συμεών του Θεοδόχου βιογραφίας έως του ύστερου Συμεών του νεομάρτυρος του Τραπεζουντίου.
ΆΓΙΟΣ ΠΟΝΤΙΜΟΣ
Πιθανολογείται ότι γεννήθηκε και έζησε στην Αμάσεια του Πόντου, ‘οπυ και μαρτύρησε στις αρχές του 4ου αιώνα.
ΆΓΙΟΣ ΜΑΜΑΣ
Γεννήθηκε στις φυλακές, στη Γάγγρα του Δυτικού Πόντου, το 260 μ.Χ. ενώ η χριστιανή μητέρα του κρατούνταν φυλακισμένη εκεί. Τον ανάθρεψε μία ευσεβής γυναίκα, η Αμμία, μετά το θάνατο της μητέρας του. Μαρτύρησε σε ηλικία μόλις 15 ετών.
ΆΓΙΟΣ ΣΕΒΗΡΙΑΝΟΣ
Ο Σεβηριανός ήταν χριστιανός που ζούσε στη Σεβάστεια του Πόντου και ενθάρρυνε τους 40 μάρτυρες, παροτρύνοντάς τους να χάσουν τη ζωή τους για το Χριστό. Συνελήφθη και κρεμάστηκε από τους Ρωμαίους, μαρτυρώντας και αυτός για το Χριστό.
ΆΓΙΟΣ ΦΙΛΟΘΕΟΣ
Ο Φιλόθεος καταγόταν από το θέμα Οψικιανών. Εγκώμιο γι΄ αυτόν έγραψε ο Ευστάθιος, επίσκοπος Θεσσαλονίκης.
ΆΓΙΟΣ ΑΓΑΠΙΟΣ
Καταγόταν από τη Σεβάστεια και μαρτύρησε επί Λικιννίου.
ΆΓΙΟΣ ΦΩΚΑΣ Ο ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΌΣ ΚΑΙ ΟΣΙΟΜΑΡΤΥΣ ΦΩΚΑΣ Ο ΚΗΠΟΥΡΟΣ
Ο Άγιος Φωκάς ο κηπουρός έκανε πολλά θαύματα και μετά τον θάνατό του. Ο λαός τον συσχέτισε με τη θάλασσα και τα θαλασσινά ταξίδια.
Οι Πόντιοι έχτισαν πολλούς ναούς στο όνομά του σε όλα τα τρικυμιώδη σημεία των παραθαλάσσιων πόλεων από την Τραπεζούντα ως την Κωνσταντινούπολη.
ΆΓΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΑΒΡΑΣ
Άγιος και μάρτυρας της Εκκλησίας, άρχων του Θέματος Χαλδίας.
Δούκας που έδρασε κυρίως την εποχή του Αλέξιου Κομνηνού Α΄ (1081-1118). Πετυχαίνοντας να ελευθερώσει την περιοχή Χαλδίας-Τραπεζούντας από τους Σελτζούκους, του ανατέθηκε η διοίκηση της περιοχής την οποία οργάνωσε, κατά την Άννα Κομνηνή, σαν να ήταν προσωπικό του φέουδο.
Το 1098, πολεμώντας με τον Αμίρ Αλή αιχμαλωτίστηκε και στη συνέχεια οδηγήθηκε στο Ερζερούμ, όπου και θανατώθηκε με φρικτά βασανιστήρια. Οι βασανιστές του, προσπαθώντας να τον  μεταστρέψουν στον μωαμεθανισμό, τον έριξαν στο χιόνι και τον μαστίγωσαν. Στη συνέχεια του απέσπασαν βίαια το δέρμα και τον διαμέλισαν. Ο Αμίρ Αλή μάλιστα από το κρανίο του αγίου κατασκεύασε χρυσό κύπελλο.
ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ Η ΝΕΟΜΑΡΤΥΣ
Η Αγία Παρθενομάρτυς Ελένη, εικονίζεται με ένα σταυρό στο χέρι και ποδηρή ποντιακή ενδυμασία.
ΆΓΙΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ
Ένας από τους 70 μαθητές του Κυρίου. Αναφέρεται από τον Απόστοολο Παύλο στην προς Ρωμαίους επιστολή του (ΣΤ΄, 15). Σύμφωνα με τις παραδόσεις της Εκκλησίας χειροτονήθηκε επίσκοπος της Σινώπης από τον Απόστολο Ανδρέα.
ΟΣΙΟΥ ΠΑΤΡΟΣ ΗΜΩΝ ΝΕΙΛΟΥ ΤΟΥ ΣΟΦΟΥ (368-452)
Ο Όσιος Νείλος καταγόταν από τα Κοτύωρα του Πόντου. Έζησε 48 χρόνια στην έρημο Σινά και άφησε 1061 λόγους δογματικούς και ψυχωφελείς.
ΆΓΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΤΗΣ ΝΕΟΚΑΙΣΑΡΕΙΑΣ
Άγιος της εκκλησίας που επονομάστηκε θαυματουργός, ένας από τους μεγαλύτερους κήρυκες του χριστιανικού Ευαγγελίου στην περιοχή του Πόντου κατά τον 3ο αιώνα.
Στο ιεραποστολικό και ποιμενικό του έργο μπορούμε να διακρίνουμε:
α. τη μαζική μεταστροφή στο χριστιανισμό, πλήθους ανθρώπων
β. το χαρισματικό και θαυμαστό χαρακτήρα της ποιμενικής του δράσης
γ. την προσαρμογή του χριστιανικού μηνύματος στη νοοτροπία και την προηγούμενη παιδεία του λαού
δ. τον ιδιαίτερο ζήλο για τη διάδοση του χριστιανικού μηνύματος και την κήρυξη του Ευαγγελίου
ΌΣΙΟΣ ΝΙΚΩΝ Ο «ΜΕΤΑΝΟΕΙΤΕ»
Καταγόταν από το Ζεομύρι Τραπεζούντας. Ο Νίκων περιόδευε σε πολλά μέρη της Ελλάδας και κήρυττε , επαναλαμβάνοντας συνεχώς τη λέξη «μετανοείτε» απ΄ όπου προήλθε και το προσωνύμιό του. Πέθανε στη Σπάρτη όπου οι κάτοικοι έχτισαν περικαλλή ναό  προς τιμή του, τον έχουν πολιούχο της πόλης τους και τον γιορτάζουν με μεγαλοπρέπεια.
ΆΓΙΟΣ ΕΙΡΗΝΑΡΧΟΣ
Μαρτύρησε στη Σεβάστεια του Πόντου επί Διοκλητιανού. Ήταν δήμιος και παρακινημένος κάποτε από το θάρρος επτά χριστιανών γυναικών πίστεψε στο Χριστό και στη συνέχεια θανατώθηκε.
ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ
Μάρτυρας και αγία της χριστιανικής εκκλησίας που έζησε τα πρώτα χρόνια του χριστιανισμού. Κατά την παράδοση, μαρτύρησε επί αυτοκράτορα Μαξιμίνου (235-238)μ.Χ.). Καταγόταν από τη Μερζιφούντα του Πόντου. Κατ΄ άλλους καταγόταν από τη Νικομήδεια της Βιθυνίας. Μαρτύρησε στην Ηλιούπολη της Αιγύπτου παραδομένη από τον ίδιο τον πατέρα της, κατά μια μαρτυρία. Ο πατέρας της, έπειτα από λίγο, χτυπήθηκε, σύμφωνα ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΆΔΟΣΗ ΑΠΌ ΚΕΡΑΥΝΌ.
Η Αγία και μεγαλομάρτυς Βαρβάρα είναι προστάτιδα του πυροβολοκού.
ΆΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ Ο ΗΓΙΑΣΜΕΝΟΣ
Ο Άγιος Σάββας καταγόταν από το Ν.Δ.Πόντο και συγκεκριμένα από τη Μουταλάσκη της Καππαδοκίας. Ασπάστηκε το μοναχικό σχήμα από πέντε ετών παιδί και ως το τέλος της ζωής του έζησε με ευλάβεια και πίστη. Το 490 στην Παλαιστίνη, κοντά στα Ιεροσόλυμα, ίδρυσε ομώνυμο μοναστήρι, που έγινε Σχολή μοναχισμού. Είχε βιβλιοθήκες, χειρόγραφα, αντιγραφές. Εκεί εργάστηκε και ο Ιωάννης ο Δαμασκηνός τον 8ο αιώνα.
Ο Άγιος Σάββας πέθανε στο μοναστήρι του. Τα λείψανά του, μετά από διάφορες περιπέτειες, η Ρωμαϊκή Εκκλησία τα επέστρεψε στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων το 1965 και τα ξανάβαλαν στο παλιό μοναστήρι.
ΆΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Ο Άγιος Νικόλαος γεννήθηκε στα Πάταρα του Δυτικού Πόντου. Στα 23 χρόνια του χειροτονήθηκε ιερέας και πολύ νωρίς έφτασε στο αξίωμα του αρχιεπισκόπου Μύρων και Λυκίας.
Ο Άγιος Νικόλαος με τους διωγμούς φυλακίστηκε και αποφυλακίστηκε το 313 με το διάταγμα της ανεξιθρησκίας του Μ.Κωνσταντίνου. Έλαβε μέρος το 325 στην Α΄ Οικουμενιλή Σύνοδο μεταξύ 318 Θεοφόρων Πατέρων κι εκεί ράπισε τον αιρετικό Άρειο, στηρίζοντας την Ορθοδοξία.
Όλη του τη ζωή την αφιέρωσε σε καλά έργα, βοηθώντας φτωχούς, χήρες, ορφανά. Θεωρείται προστάτης Άγιος των ναυτικών.
ΆΓΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ
Μάρτυρας της Εκκλησίας. Θανατώθηκε επί Διοκλητιανού, γύρω στο 296, μαζί με τους μάρτυρες Αυξέντιο, Ευγένιο, Μαρδάριο και Ορέστη. Ενώ υπηρετούσε ως σκρινιάριος του διοικητή του Πόντου, Λυσία, βαφτίστηκε και προσέλκυσε και τους άλλους τέσσερις στη χριστιανική πίστη γι’ αυτό και υπέστη τρομερά βασανιστήρια.
 ΆΓΙΟΣ ΦΛΩΡΟΣ
Ο Άγιος Φλώρος ήταν επίσκοπος της Αμισού το τελευταίο τέταρτο του 6ου αιώνα.
Οι Άγιοι Φλώρος και Λαύρος ήταν δίδυμα αδέλφια και ήταν άρρηκτα ενωμένοι δια της θερμής πίστεως και           αγάπης που είχαν προς το Χριστό. Κατάγονταν από το Βυζάντιο και είχαν διδαχθεί το χριστιανισμό και την τέχνη       του λιθοξόου από τους Αγίους Πρόκλο (ή Πάτροκλο σύμφωνα με τον Άγιο Νικόδημο) και Μάξιμο, οι όποιοι υπέστησαν και μαρτυρικό θάνατο για το Χριστό.

http://pontiosakritas.blogspot.gr/2011/06/blog-post_16.html?m=1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

1.Μπορεῖτε νά δεῖτε τίς προηγούμενες δημοσιεύσεις τοῦ ἱστολογίου μας πατώντας τό: Παλαιότερες ἀναρτήσεις (δεῖτε δεξιά)

2.Καλλίτερη θέαση τοῦ ἱστολογίου μέ τό Mozilla.

3.Ἐπιτρέπεται ἡ ἀναδημοσίευση τῶν ἀναρτήσεων μέ τήν προϋπόθεση ἀναγραφῆς τῆς πηγῆς

4.Ἐπικοινωνία:
Kyria.theotokos@gmail.com .
Γιά ἐνημέρωση μέσῳ ἠλεκτρονικοῦ ταχυδρομείου στεῖλτε μας τό e- mail σας στό
Kyria.theotokos@gmail.com .
Home of the Greek Bible