Σελίδες

ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ

ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ
ΥΠΕΡΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΕ ΣΩΣΟΝ ΗΜΑΣ

Κυριακή, 11 Φεβρουαρίου 2018

Ὁμιλία Ἁγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς γιά τήν ἀλληλοεπίγνωση Πατρός-Ὑιοῦ


ΟΜΙΛΙΑ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΒΕΛΙΜΙΡΟΒΙΤΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΟΕΠΙΓΝΩΣΗ ΠΑΤΡΟΥΣ –ΥΙΟΥ.

εγώ οίδα αυτόν, ότι παρ’ αυτού ειμί κακείνος με απέστειλεν. (Ιωάν. 7:29)


Κάνεις ποτέ δεν τόλμησε να πει ότι γνωρίζει τον Θεό. Πολλοί είπαν απλώς ότι πιστεύουν στον Θεό. Μόνον ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός πρόφερε τις λέξεις εγώ οίδα αυτόν. Διευκρίνισε από πού Τον γνωρίζει λέγοντας: ότι παρ’ αυτού ειμί κακείνος με απέστειλεν.Ο πρώτος λόγος, ότι παρ’ αυτού ειμί, μαρτυρεί την αϊδιότητα του Υιού. Ο δεύτερος λόγος, κακείνος με απέστειλεν, μαρτυρεί τη φανέρωση του Υιού εν τω χρόνω, στον υλικό κόσμο, ως απεσταλμένο της Αγίας Τριάδος.

Σ’ εμάς, οι οποίοι πιστεύουμε στον Χριστό, δεν έχει δοθεί η δυνατότητα να γνωρίζουμε τον Πατέρα, καθώς μόνον ο Υιός Του ο Μονογενής Τον γνωρίζει. Σ’ εμάς έχει δοθεί η εντολή να πιστεύουμε. Η αξία μας έγκειται στην πίστη και όχι στη, γνώση. ’Άν όλοι γνωρίζαμε τον Θεό, επειδή Τον είχαμε δει, κανείς από εμάς δεν θά είχε αξία.

Διότι τί αξία υπάρχει στο να βλέπεις και ν’ αναγνωρίζεις; Απεναντίας, να μη βλέπεις και όμως να πιστεύεις - σ’ αυτό υπάρχει αξία, σ’ αυτό υπάρχει αρετή, σ’ αυτό βρίσκεται η σωτηρία μας. Δεν είμαστε άξιοι να δούμε τον Θεό και βλέποντάς Τον να Τον γνωρίσουμε, διότι είμαστε αποδυναμωμένοι από την αμαρτία και είμαστε αποξενωμένοι από τον Θεό. Όμως το έλεος τού Θεού μάς δίνει πίστη όσο είμαστε εν ζωή - πίστη η οποία είναι Ικανή να μάς φέρει εγγύτερα στον Θεό και να μάς οδηγήσει στην αιώνια βασιλεία του «οράν» και τού «γνώναι» κατά τη μέλλουσα ζωή. “Ω αδελφοί μου, ας πιστέψουμε στον Χριστό, τον Κύριο, διότι Εκείνος γνωρίζει. Εκείνος δεν μιλάει εκ πίστεως, αλλά επειδή γνωρίζει.
Ελεήμον Κύριε δυνάμωσε την πίστη μας. ’Έκτεινε το κράσπεδο τού ιματίου Σου, ώστε να μπορούμε απ’ αυτό να κρατηθούμε ως το τέλος της ζωής μας.

Ότι Σοι πρέπει πάσα δόξα, τιμή και προσκύνησις εις τούς αιώνας των αιώνων. Αμήν.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ. Ο ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΑΧΡΙΔΟΣ. ΜΗΝΑΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ.
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΘΩΣ.
 
http://apantaortodoxias.blogspot.gr/2018/02/blog-post_24.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

1.Μπορεῖτε νά δεῖτε τίς προηγούμενες δημοσιεύσεις τοῦ ἱστολογίου μας πατώντας τό: Παλαιότερες ἀναρτήσεις (δεῖτε δεξιά)

2.Καλλίτερη θέαση τοῦ ἱστολογίου μέ τό Mozilla.

3.Ἐπιτρέπεται ἡ ἀναδημοσίευση τῶν ἀναρτήσεων μέ τήν προϋπόθεση ἀναγραφῆς τῆς πηγῆς

4.Ἐπικοινωνία: hristospanagia@yahoo.gr
.
Γιά ἐνημέρωση μέσῳ ἠλεκτρονικοῦ ταχυδρομείου στεῖλτε μας τό e- mail σας στό hristospanagia@yahoo.gr

ΕΤΙΚΕΤΕΣ - ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ