Σελίδες

ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ

ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ
ΥΠΕΡΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΕ ΣΩΣΟΝ ΗΜΑΣ

ΟΙ ΟΜΙΛΙΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΕΒΑΣΜΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΣΑΣ





ΟΔΗΓΙΕΣ: ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ:

Δίπλα από το όνομα Κύριος Ιησούς Χριστός που υπάρχει ένα μικρό βελάκι , πατάμε εκεί και μας βγάζει διάφορες επιλογές από τις οποίες πατάμε το Download .
Και γίνεται η εκκίνηση να κατέβουν όλες οι ομιλίες.

Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2020

"...Ἄγγελοι - φύλακες, προστατεύουν τούς ἱερούς ναούς καί ἰδιαίτερα τά μοναστήρια , ὅπου λατρεύεται ἀκατάπαυστα ὁ Θεός..."

Αρκετά νωρίς , από τους πρώτους ήδη χριστιανικούς αιώνες ,αναπτυχθηκε η άποψη ότι ο Θεός κατέστησε σέ κάθε έθνος από έναν άγγελο προστάτη.
Η άποψη αυτή στηρίχθηκε σε διάφορα χωρία της Παλαιάς και τής Καινής Διαθήκης , όπως στο Δευτερονόμιο ( 32:8 ) :
<< Ότε διεμέριζεν ο Ύψιστος έθνη ,.....έστησεν όρια εθνών κατά αριθμόν αγγέλων Θεού >> , στην όραση του Δανιήλ ( 10:13 , 10:20-21 ) και στην Αποκάλυψη ( 9:14 ) , όπου , σύμφωνα με την ερμηνεία του Αγίου Ιππολύτου ,οι τέσσερις άγγελοι που αναφέρονται στο χωρίο είναι οι φύλακες των Περσών, των Μήδων , τών Ασσυρίων και των Βαβυλωνίων

Φύλακας και προστάτης των Ιουδαίων ήταν , σύμφωνα με πολλές πατερικές μαρτυρίες ο Αρχάγγελος Μιχαήλ, που μετά την αποδοκιμασία τους και τό διασκορπισμό τους , ανέλαβε την προστασία της Εκκλησίας του Χριστού .Φύλακες άγγελοι επίσης αναφέρονται και για τίς πόλεις.

Για τους φύλακες των εθνών και των πόλεων ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος φέρνει μιά ωραία εικόνα : Όπως , λέει , ένας ισχυρός βασιλιάς εγκαθιστά στρατεύματα στις διάφορες πόλεις, για να τις προστατεύουν από τις βαρβαρικές επιδρομές , έτσι και ο Θεός έχει εγκαταστήσει στίς κατοικημένες περιοχές στρατόπεδα αγγέλων , για να αναχαιτίζουν τίς επιθέσεις των άγριων δαιμόνων και να φρουρούν την ειρήνη των ανθρώπων.

Εκτός από τους αγγέλους των εθνών και των πόλεων , υπάρχουν αντίστοιχα και άγγελοι στούς οποίους ο Θεός έχει διαπιστευθεί τήν προστασία και φροντίδα των κατά τόπους Εκκλησιών . Ο Μέγας Βασίλειος και ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος χαρακτηρίζουν αυτούς τους αγγέλους ώς << εφόρους >> , δηλαδή επόπτες των Εκκλησιών .

Ο Άγιος Ιππόλυτος σε κάποια αναφορά του στην Εκκλησία , τήν παρομοιάζει με καράβι που έχει άγρυπνο κυβερνήτη το Χριστό και έμπειρους ναύτες τους αγγέλους , << δι ών αεί κρατείται και φρουρείται η εκκλησία >> .
Ο Ερμάς στον << Ποιμένα >> του παρομοιάζει τούς αγγέλους με αμπελοφύλακες : Ο Θεός λέει , φύτεψε το αμπέλι Του , δηλαδή δημιούργησε το λαό Του και όρισε τους αγγέλους να το φυλάνε και να το συντηρούν .
Άγγελοι - φύλακες επίσης προστατεύουν τούς ιερούς ναούς και ιδιαίτερα τά μοναστήρια , όπου λατρεύεται ακατάπαυστα ο Θεός .

Άγιος Θεόδωρος ο Στουδίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

1.Μπορεῖτε νά δεῖτε τίς προηγούμενες δημοσιεύσεις τοῦ ἱστολογίου μας πατώντας τό: Παλαιότερες ἀναρτήσεις (δεῖτε δεξιά)

2.Καλλίτερη θέαση τοῦ ἱστολογίου μέ τό Mozilla.

3.Ἐπιτρέπεται ἡ ἀναδημοσίευση τῶν ἀναρτήσεων μέ τήν προϋπόθεση ἀναγραφῆς τῆς πηγῆς

4.Ἐπικοινωνία:
Kyria.theotokos@gmail.com .
Γιά ἐνημέρωση μέσῳ ἠλεκτρονικοῦ ταχυδρομείου στεῖλτε μας τό e- mail σας στό
Kyria.theotokos@gmail.com .
Home of the Greek Bible