Σελίδες

ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ

ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ
ΥΠΕΡΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΕ ΣΩΣΟΝ ΗΜΑΣ

ΟΙ ΟΜΙΛΙΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΕΒΑΣΜΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΣΑΣ





ΟΔΗΓΙΕΣ: ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ:

Δίπλα από το όνομα Κύριος Ιησούς Χριστός που υπάρχει ένα μικρό βελάκι , πατάμε εκεί και μας βγάζει διάφορες επιλογές από τις οποίες πατάμε το Download .
Και γίνεται η εκκίνηση να κατέβουν όλες οι ομιλίες.

Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021

Στήν ἁγιορειτικήν Σειράν "Πείρα Πατέρων" ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟΝ ΔΑΝΙΗΛ ΚΑΤΟΥΝΑΚΙΩΤΗΝ


"Ο ΑΓΙΟΡΕΙΤΗΣ ΓΕΡΩΝ ΠΑΪΣΙΟΣ..." Σελ.198

Γέρων Μωυσής: Στην περιοχή των Κατουνακίων έζησεν ο Γέροντας Δανιήλ ο ιδρυτής του φημισμένου για την αβραμιαία φιλοξενία ησυχαστηρίου των Δανιηλαίων, των ταλαντούχων αυτών πατέρων. Ο Γέροντας Δανιήλ ο Σμυρναίος ήταν άνθρωπος λόγιος, άνθρωπος με πολλά χαρίσματα. Αγιογράφος και ιεροψάλτης, άφησε μια πράγματι πλουσία και αγία παράδοση. Συνεδέετο στενώς –όπως εσύ, αδελφέ μου, πολύ καλά γνωρίζεις-με τον Άγιο Νεκτάριο. Εκδόθηκε μάλιστα βιβλίο με τις επιστολές που αντηλλάγησαν μεταξύ των δύο αυτών ιερών ανδρών και που δείχνει την πνευματικότητά τους, την αρετή τους και τη γνώση τους για τους μοναχικούς θεσμούς και τη λατρεία τους για την αρετή.

"ΑΣΚΗΤΕΣ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ"

Σελ. 32-35

Μ.Μ.: Γέροντα, μέσα στο Αρχονταρίκι του ησυχαστηρίου σας δεσπόζει η εικόνα του Αγίου Νεκταρίου ο οποίος είχε ιδιαίτερο σύνδεσμο με τον Γέεροντά σας και ιδρυτή της Αδελφότητος, Γέροντα Δανιήλ τον Σμυρνιό, του οποίου το όνομα φέρει η Αδελφότης, αλλά και εσείς προσωπικώς. Μιλήστε μας για την σχέση του Αγίου και του Γέροντός σας

Γ. Δανιήλ Κατουνακιώτης: Ο ιδρυτής του ησυχαστηρίου μας Γέρων Δανιήλ, είχε όντως στενό δεσμό με τον Άγιο Νεκτάριο και τακτικήν αλληλογραφία. Φυλάσσουμε ιδιόχειρες επιστολές του αγίου. Όταν συνέστησε το μοναστήρι του στην Αίγινα, ζήτησε από τον Γέροντα μας να του καταρτίσει τον κανονισμό λειτουργίας, δηλαδή το τυπικό της μονής. ‘Οπερ και έπραξεν. Εκτός τούτου, ο άγιος μας άφησε ιερά αντικείμενά του. Από τα έργα του μας άφησε τους δεκατρείς τόμους των χρυσοστομικών στην α’ έκδοση τους της Βενετίας, με ιδιόχειρη υπογραφή και επιστολή. Ο Γέρων Δανιήλ πολύ εκτιμούσε το έργο αυτό και το μελετούσε συνεχώς. Επίσης ο άγιος Νεκτάριος μας έχει –μεταξύ άλλων- αφήσει έν’ αντιμήνσιο πάνω στο οποί λειτουργούσε ο ίδιος. Ακόμη μας άφησε το σκουφάκι του που φορούσε τη νύχτα και άλλες ευλογίες που μας στηρίζουν και μας ενισχύουν.

Μ.Μ.: Γέροντα, μέσα στο αρχονταρίκι φιλοξενούνται και οι φωτογραφίες των κατά καιρούς Γερόντων του ησυχαστηρίου σας. Παρακαλώ να μας ξεναγήσετε στα πρόσωπα και το χρόνο.

Γέρων Δ.Κ.: Θα προσπαθήσω, εν ολίγοις. Ο Γέρων Δανιήλ, ο ιδρυτής μας κατήγετο από την Σμύρνην. Ήρθε μικρό παιδάκι στο Άγιον Όρος κι έγινε μοναχός. Καλλιεργήθηκε κατ’ αρχήν στην Μονή του Αγίου Παντελεήμονος και μετά από το θαύμα που του έκανε η Παναγία, υπεσχέθη να έρθει στην έρημο να ζήσει του λοιπού ευαρεστώντας στον Θεό και στην Παναγία μας. Ήτο πολύ φιλήσυχος. Είχ’ ένα μικρό εργοχειράκι, έκανε λίγη αγιογραφία. Σιγά –σιγά μαζεύτηκαν κοντά του παιδιά, που ποθούσαν τον αγγελικό βίο. Έτσι σχηματίσθηκε η συνοδεία του, την τάξη της οποίας μέχρι σήμερα ακολουθούμε κι εμείς. Το πρώτο καλογέρι του ήταν ο ιερομόναχος Δανιήλ, ο γλυκύς ιεροψάλτης ο οποίος διετέλεσε διδάσκαλός μας. Έψαλλε σ’ όλο το Άγιον Όρος όπου υπήρχε πανήγυρις, όπως το κάνουμε, δόξα τω Θεώ κι εμείς. Έψελνε με τον Διάδοχό του Γερόντιο. Γέροντας διετέλεσε και ο π. Δαμασκηνός, ο οποίος ήτο Βορειοηπειρώτης. Αγράμματος, αλλά πίστευε με πολύ ζέση Ιησούν Χριστόν και Τούτον Εσταυρωμένον. Ήτο απλούς και η κοίμησή του οσιακή. Θυμάμαι –μια και κοιμήθηκε κι εκείνος στα χέρια μου- έλαμψε το πρόσωπό του σαν τον ήλιο τις τελευταίες του στιγμές! Ο π. Νήφων καταγόταν από την Κρήτη. Ευλαβέστατος μοναχός, άφησε αγιασμένα ίχνη. Ο Γέρων Στέφανος –κι αυτός από την Σμύρνη- με πολλά πνευματικά προτερήματα. Όλοι αυτοί διετέλεσαν πνευματικοί οδηγοί και πατέρες μας. Πάντοτε ζητούμε και λαμβάνουμε τας θεοπειθείς ευχάς των.



"ΕΠΙΓΕΙΟΙ ΑΓΓΕΛΟΙ ΟΙ ΑΓΙΟΡΕΙΤΑΙ" Σελ.66

Μ.Μ.: Περί του Γέροντος Δανιήλ του Κατουνακιώτου, πάτερ Κοσμά, έχετε να μας πείτε κάτι; Βέβαια, τώρα κάπως απομακρυνόμαστες από τον χώρο σας.

Ιερομ. Κοσμάς Μικραγιαννανίτης: Ο Γέρων Δανιήλ ήτο άνθρωπος και πανσπούδαστος. Ίδρυσε το πασίγνωστον Ησυχαστήριο των Δανιηλαίων, εις μνήμην των Αθωνιτών αγίων πατέρων. Κατήγετο από τη Σμύρνη, γι’ αυτό και τον αποκαλούσαν «Δανιήλ ο Σμυρνιός». Είχεν εξ όσων γνωρίζω, στενό δεσμό με τον Άγιο Νεκτάριον. Είχαν ανταλλάξει προσκυνηματικές επισκέψεις και αλληλογραφούσαν συχνά.



Μ Α Ν Ω Λ Η Σ M Ε Λ Ι Ν Ο Σ

Θεολόγος Συγγραφεύς

Διευθυντής τῆς Bιβλιοθήκης

τῆς ῾Iερᾶς Συνόδου

τῆς ᾿Eκκλησίας τῆς ῾Eλλάδος

E-mail: ManolisMelinos@gmail.com

Http//: www.manolismelinos.com



https://apantaortodoxias.blogspot.com/2021/09/blog-post_249.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

1.Μπορεῖτε νά δεῖτε τίς προηγούμενες δημοσιεύσεις τοῦ ἱστολογίου μας πατώντας τό: Παλαιότερες ἀναρτήσεις (δεῖτε δεξιά)

2.Καλλίτερη θέαση τοῦ ἱστολογίου μέ τό Mozilla.

3.Ἐπιτρέπεται ἡ ἀναδημοσίευση τῶν ἀναρτήσεων μέ τήν προϋπόθεση ἀναγραφῆς τῆς πηγῆς

4.Ἐπικοινωνία:
Kyria.theotokos@gmail.com .
Γιά ἐνημέρωση μέσῳ ἠλεκτρονικοῦ ταχυδρομείου στεῖλτε μας τό e- mail σας στό
Kyria.theotokos@gmail.com .
Home of the Greek Bible