Σελίδες

ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ

ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ
ΥΠΕΡΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΕ ΣΩΣΟΝ ΗΜΑΣ

ΟΙ ΟΜΙΛΙΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΕΒΑΣΜΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΣΑΣ





ΟΔΗΓΙΕΣ: ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ:

Δίπλα από το όνομα Κύριος Ιησούς Χριστός που υπάρχει ένα μικρό βελάκι , πατάμε εκεί και μας βγάζει διάφορες επιλογές από τις οποίες πατάμε το Download .
Και γίνεται η εκκίνηση να κατέβουν όλες οι ομιλίες.

Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2021

Ὁ Ἱερόαθλος Νέος «Ἰωσήφ»!..

Ο ΙΕΡΟΑΘΛΟΣ ΝΕΟΣ «ΙΩΣΗΦ»!..

Φέρει, Μόδεστε παμμάκαρ καὶ σὸν τάφον, ἡ τὸν τάφον φέρουσα γῆ τοῦ Κυρίου.

Ὁ Ἅγιος Μόδεστος (16/12) Πατριάρχης ῾Ιεροσολύμων, γεννήθηκε ἀπό ὀρθοδόξους γονεῖς, τόν Εὐσέβιο καί τήν Θεοδούλη, στήν Σεβάστεια, τό 298. Η μητέρα του ήτο στείρα και ο υιός εγεννήθη κατόπιν πολλής προσευχής, σαράντα ολόκληρα χρόνια μετά τον γάμο των γονέων!.. Συνελήφθη ο πατέρας του ως Χριστιανός κι εφυλακίσθη. Τον ακολούθησεν η σύζυγός του, έχοντας μαζί τον μικρό Μόδεστο. Συντόμως, οι γονείς απεβίωσαν εντός της φυλακής και οι δεσμοφύλακες παρέλαβαν το πεντάμηνο βρέφος και το προσεκόμισαν στον Μαξιμιανόν. Εκείνος βλέποντας το χαριτωμένο παιδάκι, το παρέδωσε σε συγκλητικό για να το αναθρέψη επιμελώς. Ο μικρός Μόδεστος πληροφορήθηκε, συν τω χρόνω, ότι οι γονείς του απεβίωσαν στην φυλακή για την αγάπη του Χριστού και όταν έγινε δεκατριών ετών, εζήτησε και κατηχήθηκε στα της Πίστεως. Όταν ο Μαξιμιανός απεφάσισε να προσφέρη όλος ο λαός θυσίες στους θεούς, ο Μόδεστος πήγε στον τάφο των γονέων του και τους παρεκάλεσε να τον ελευθερώσουν από τα χέρια των ειδωλολατρών, ώστε να αξιωθή του Αγίου Βαπτίσματος. Ταξίδεψε στην Αθήνα, με την βοήθεια κάποιου χρυσοχόου. Κατά την διάρκεια του ταξιδιού, ο Άγιος Μόδεστος επετέλεσε θαύματα! Στην Αθήνα έβαλε μετάνοια στον Αρχιερέα και βαπτίσθηκε. Την ώρα της βαπτίσεως, στύλος πυρός που κατέβαινε από τους ουρανούς, είχε ως κατάληξη την κεφαλή του βαπτιζομένου! Μετά την βάπτισή του θεράπευσε τον αδελφό τού χρυσοχόου που έπασχε από θανατηφόρον ασθένεια και έναν δαιμονισμένον. Όταν απεβίωσεν ο χρυσοχόος και η σύζυγός του, θεωρήθηκε και ο Άγιος Μόδεστος συγκληρονόμος της περιουσίας των. Εκείνος όμως εχάρισε το μερίδιο στα φυσικά τέκνα του χρυσοχόου, τα οποία τον ζήλευαν για την όλη παρουσία του και τον έπεισαν να τους ακολουθήση σε εμπορικό ταξίδι στην Αίγυπτον. Εκεί τον επώλησαν ως δούλο σε άπιστον, ενώπιον τού οποίου παρέμεινεν επί επτά έτη. Με την προσευχή του, ο Άγιος Μόδεστος, τον απήλλαξεν από την πλάνη και τον εβάπτισεν. Όταν απεβίωσεν, ο Άγιος εταξίδευσε στα Ιεροσόλυμα, για να προσκυνήση τον Ζωοδόχον Τάφον και από εκεί επεσκέφθη το θεοβάδιστον Όρος Σινά, θαυματουργώντας σε όλες τις περιοχές! Όταν απεβίωσεν ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων, κατόπιν θείας αποκαλύψεως εξελέγη και χειροτονήθηκε διάδοχός του σε ηλικίαν πενήντα εννέα ετών. Ο Άγιος πάντοτε επιτελεί πάμπολλα θαύματα. Κάποιου Ιεροσολυμίτου ψοφούσαν τα ζώα συνεχώς, επειδή η πηγή από την οποίαν έπιναν δηλητηριάσθηκε από φίδι, με την συνέργεια του δαίμονος. Ο Άγιος Μόδεστος πήγε στην πηγήν, ανέστησε τα ζώα που είχαν ψοφήσει, θανάτωσε το φίδι και ανάγκασε τον δαίμονα να παρουσιασθή ενώπιον όλων και να ορκισθή ότι δεν θα ξαναφανή στους τόπους εκείνους που εκαλύπτοντο από την προσευχή του.

Αξίζει να σημειωθή ότι τα παιδιά τού χρυσοχόου που τον είχαν πωλήσει στην Αίγυπτον –ακριβώς όπως στην περίπτωση του Ιωσήφ- αγνοούντα την εξέλιξη του Αγίου, έφθασαν στα Ιεροσόλυμα. Ο Πατριάρχης Άγιος Μόδεστος όχι μόνο δεν τους ετιμώρησε για το κακό που του έκαμαν, αλλά τους εδέχθη ασπασίως, τους εφιλοξένησε φιλοφρόνως και τους ευηργέτησε μεγαλοπρεπώς!..

Εκοιμήθη στην ζηλευτήν ηλικία των εννενήντα επτά ετών, πατριαρχεύσας επί τριάντα οκτώ συναπτά έτη.

Να επικαλούμεθα τις θεοπειθείς πρεσβείες του… έτι και έτι!

Ἀπολυτίκιον
Ὁσίως τὸν βίον σου διαπεράσας σοφέ, ποδήρει κεκόσμησαι ἱερωσύνης φαιδρῷ, ἱερόαθλε Μόδεστε, ὅθεν καὶ ἐναθλήσας προθυμότατα πάτερ, νῦν ἐν ἀγαλλιάσει τῷ Χριστῷ συναγάλλη, πρεσβεύων ὑπὲρ πάντων ἡμῶν τῶν εὐφημούντων σε.

Ἕτερον Ἀπολυτίκιον
Ἦχος γ’. Θείας πίστεως...
Θείων ἔργων σου, τη ἐπιδείξει, πάσαν εὔφρανας, Σιών τὴν θείαν, τῶν Ἀποστόλων πλουτήσας τὴν ἔλλαμψιν καὶ τῷ Σωτήρι ὁσίως ἱερεύσας, ἱεραρχία καὶ βίου λαμπρότητι. Πάτερ Μόδεστε, Χριστὸν τὸν Θεὸν ἱκέτευε, δωρήσασθαι ἠμιν τὸ μέγα ἔλεος.


Κοντάκιον
Ήχος γ'. Η Παρθένος σήμερον…
Ιακώβου μάκαρ σε, του αδελφού του Κυρίου, αρετών διάδοχον, ως και του θρόνου και τέλους, στέφομεν την θείαν σου κάραν ως ειδότες, κράζοντες μη υπερίδης τους σους ικέτας, τους την μνήμην σου τελούντας, Ιερέων και Μαρτύρων Μόδεστε καύχημα.

Ὁ Οἶκος
Των ιερέων το έκλαμπρον κλέος και των Μαρτύρων την πάντερπνον δόξαν, δεύτε πάντες εν ύμνοις των ασμάτων πιστοί Μόδεστον ευφημήσωμεν· τον γαρ εχθρόν εκνικήσας Βελίαρ εν άθλοις σεπτοίς, ομβρίζει ημίν αντί αιμάτων ιερών ιαμάτων ακένωτα ρεύματα τοις τελούσι την μνήμην αυτού την υπέρλαμπρον και βοώσι προς αυτόν μετά δεούσης προθυμίας και πίστεως Χαίροις των Ιερέων και Μαρτύρων Μόδεστε καύχημα.

M α ν ώ λ η ς M ε λ ι ν ό ς
Θεολόγος Συγγραφεύς
Διευθυντής τῆς Bιβλιοθήκης
τῆς ῾Iερᾶς Συνόδου
τῆς ᾿Eκκλησίας τῆς ῾Eλλάδος
E-mail: ManolisMelinos@gmail.com
Http//: www.manolismelinos.com
https://apantaortodoxias.blogspot.com/2021/12/blog-post_406.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

1.Μπορεῖτε νά δεῖτε τίς προηγούμενες δημοσιεύσεις τοῦ ἱστολογίου μας πατώντας τό: Παλαιότερες ἀναρτήσεις (δεῖτε δεξιά)

2.Καλλίτερη θέαση τοῦ ἱστολογίου μέ τό Mozilla.

3.Ἐπιτρέπεται ἡ ἀναδημοσίευση τῶν ἀναρτήσεων μέ τήν προϋπόθεση ἀναγραφῆς τῆς πηγῆς

4.Ἐπικοινωνία:
Kyria.theotokos@gmail.com .
Γιά ἐνημέρωση μέσῳ ἠλεκτρονικοῦ ταχυδρομείου στεῖλτε μας τό e- mail σας στό
Kyria.theotokos@gmail.com .
Home of the Greek Bible