Σελίδες

ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ

ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ
ΥΠΕΡΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΕ ΣΩΣΟΝ ΗΜΑΣ

ΟΙ ΟΜΙΛΙΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΕΒΑΣΜΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΣΑΣ





ΟΔΗΓΙΕΣ: ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ:

Δίπλα από το όνομα Κύριος Ιησούς Χριστός που υπάρχει ένα μικρό βελάκι , πατάμε εκεί και μας βγάζει διάφορες επιλογές από τις οποίες πατάμε το Download .
Και γίνεται η εκκίνηση να κατέβουν όλες οι ομιλίες.

Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2022

Ἅγιος Μάξιμος ὁ Γραικός




Χαίρετε εν Κυρίω πάντοτε ! Χρόνια Πολλά στον Μάξιμο και βοήθειά μας όλοι οι Άγιοι τους οποίους η Εκκλησία μας εορτάζει , Αμήν !
Θα ταξιδέψουμε νοερά στην Ιερά Μονή της Aγίας Tριάδος και Αγίου Σεργίου στη Μόσχα για να γνωρίσουμε έναν ξεχωριστό Έλληνα από την Άρτα Άγιο και Αγαπητό στους Ρώσους του Άγιο Μάξιμο τον Γραικό , όπως τον ονομάζουν που από τις φυλακές και τα μαρτύρια που πέρασε δικαιώθηκε και χάριν της Αγίας Τριάδος και του Αγίου αυτού Έλληνα είναι σήμερα Ορθόδοξοι Χριστιανοί και Τον τιμούν ιδιαιτέρως με την ευγνωμοσύνη τους .
Στα βίντεος πιο κάτω , θα δείτε και τον τάφο Του και το άφθαρτο λείψανό Του που υπάρχει στη Ρωσία σε ξεχωριστό Παρεκκλήσιο της Ιεράς Μονής της Αγίας Τριάδος και του Αγίου Σεργίου .
Ο Αναστάσιος ήταν πρώην γιος ενός πλούσιου Έλληνα αξιωματούχου στην πόλη των Ιωαννίνων και έλαβε λαμπρή εκπαίδευση .Ταξίδεψε πολύ και σπούδασε γλώσσες και επιστήμες στις ευρωπαϊκές χώρες. επισκέφθηκε το Παρίσι, τη Φλωρεντία, τη Βενετία και μετά την επιστροφή στην πατρίδα μας , έφτασε στον Άθω και δέχτηκε μοναχισμό στο μοναστήρι του Βατοπεδίου.
Μελέτησε με ενθουσιασμό τα αρχαία χειρόγραφα που άφησαν στον Άθω μοναχοί Έλληνες αυτοκράτορες (Ανδρόνικος Παλαιολόγος και Ιωάννης Καντακουζηνός). Εκείνη την εποχή, ο Μέγας Δούκας της Μόσχας Βασίλειος Ιωάννοβιτς (1505-1533) θέλησε να κατανοήσει τα Ελληνικά χειρόγραφα και τα βιβλία της μητέρας του, Σοφίας Παλαιολόγου, και απευθύνθηκε στον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως ζητώντας του να του στείλει Έλληνα λόγιον . Ο μοναχός Μάξιμος έλαβε εντολή να πάει στη Μόσχα. Κατά την άφιξη, του δόθηκε εντολή να μεταφράσει στα σλαβικά την ερμηνεία του Ψαλτηρίου, στη συνέχεια την ερμηνεία του βιβλίου των Πράξεων των Αποστόλων και πολλά λειτουργικά βιβλία.
Όταν ο Μέγας Δούκας σκόπευε να διαλύσει τον γάμο του με τη σύζυγό του Σολομωνία λόγω της υπογονιμότητας της, ο γενναίος εξομολογητής της Ιεράς Μονής ο Μάξιμος , έστειλε στον πρίγκιπα «Διδακτικά κεφάλαια για τους ηγεμόνες των πιστών», στα οποία απέδειξε πειστικά ότι η θέση υποχρεώνει τον πρίγκιπα να μην υποταχθεί στα ζωώδη πάθη. Ο αυτοκράτορας θύμωσε. Εκμεταλλευόμενοι αυτό, οι κακοπροαίρετοι άρχισαν να κατηγορούν τον μοναχό για πολιτική αναξιοπιστία και λίγους μήνες αργότερα, τον Απρίλιο του 1525, συγκλήθηκε συμβούλιο στις βασιλικές αίθουσες για να δικάσει τον μοναχό Μάξιμο τον Έλληνα. Σύμφωνα με την ετυμηγορία του καθεδρικού ναού, ο μοναχός εξορίστηκε στο μοναστήρι Joseph-Volokolamsk, όπου φυλακίστηκε.
Από τότε άρχισε μια νέα, πολύπαθη περίοδος στη ζωή του αγίου. Ο πάσχων πέρασε έξι χρόνια σε ένα υγρό, στενό, βρωμερό και με μονοξείδιο του άνθρακα κελί. Εδώ , υπέφερε βασανιστήρια από τον καπνό, το κρύο και την πείνα, και μερικές φορές έφτανε στον θάνατο. Αλλά ο Κύριος δεν άφησε τον πάσχοντα χωρίς παρηγοριά: ο Άγγελος του Θεού που εμφανίστηκε του είπε: « Κάνε υπομονή, γέροντα, με αυτά τα προσωρινά βάσανα θα λυτρωθείς από το αιώνιο μαρτύριο ». Γεμάτος πνευματική χαρά από αυτό το όραμα, ο κρατούμενος έψαλε στο Άγιο Πνεύμα τον Παρηγορητή έναν κανόνα, που αργότερα βρέθηκε γραμμένος στους τοίχους του κελιού της φυλακής του. Αυτός ο κανόνας διαβάζεται ακόμη και σήμερα στην Εκκλησία.

Στις 4 Ιουλίου η Ορθόδοξη Εκκλησία γιορτάζει την ημέρα της ανακομιδής των λειψάνων του Αγίου Μάξιμου του Μεγάλου όπως τον ονομάζουν , εκλεκτού συγγραφέα και μεταφραστή.
Ο Άγιος Μάξιμος πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στη Μονή Αγίας Τριάδας-Σεργίου. Εδώ κοιμήθηκε στα μέσα του 16ου αιώνα την ημέρα της μνήμης του Αγίου Μάξιμου του Ομολογητή και θάφτηκε κοντά στο βορειοδυτικό τείχος της Εκκλησίας του Αγίου Πνεύματος. ( στά βίντεος πιο κάτω, θα δείτε τον τόπο της ιεράς Μονής στη Μόσχα και τον τάφο Του ) .
Η τοπική αγιοκατάταξη του " Αγίου Μαξίμου του Έλληνα " έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια του πρώτου Ρώσου Πατριάρχη Ιώβ το 1591 και με την Θεία Χάρη και με την ευλογία του Πατριάρχη, εξετάστηκαν τα λείψανα του Αγίου και τότε διαπίστωσαν την Αγιότητά Του και έγραψαν :
« ...Και όταν άνοιξε ο τάφος Του και άγγιξαν το λείψανό του, ευωδίασε και το σώμα του ήταν αναλείωτο και σώο και ο μανδύας Του επίσης και το κάλυμμα και το χέρι του ήταν ευλύγιστο με έναν Σταυρό ".
Σύντομα, συνέταξαν το τροπάριο και το κοντάκιό Του ως Αγίου, και λίγο αργότερα εμφανίστηκαν και οι εικονογραφημένες εικόνες Του .
Πάνω από τον τάφο του Αγίου , ανεγέρθηκε ένα παρεκκλήσιο επ΄ονόματι του Αγίου Μαξίμου δίπλα στον Ι.Ναό της Αγίας Τριάδος . Καταστάφηκε επανειλημμένα και επεκτάθηκε ( υπό τον Μητροπολίτη Πλάτωνα Levshin και στη συνέχεια το 1847 και το 1938-1940 καταστράφηκε ολοσχερώς ) .
Το 1988, κατά τον εορτασμό της 1000ης επετείου του Βαπτίσεως της Ρώσων στον Καθεδρικό Ιερό Ναό, που πραγματοποιήθηκε στην Λαύρα της Αγίας Τριάδος και του Αγίου Σεργίου , ο Μοναχός Μάξιμος ο Έλληνας επίσημα κατατάχθηκε μεταξύ των Νεομαρτύρων Ρώσων Αγίων .
Το ζήτημα της τοποθεσίας των ιερών λειψάνων του παρέμεινε ανοιχτό. Μέχρι την στιγμή αυτή δεν υπήρχαν ορατά ίχνη πάνω από τον τάφο Του . Ως εκ τούτου, υπήρξε ανάγκη για αρχαιολογικές ανασκαφές.
Το έργο καθοδήγησε ο αρχαιολόγος S.A. Belyaev.

3 Ιουλίου 1996 Στη Ρωσία, σπαρασσόμενη από τις πολιτικές αντιθέσεις και τον πρώτο πόλεμο της Τσετσενίας, διεξάγεται ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, νικητής είναι ο άνθρωπος του οποίου η βαθμολογία λίγο πριν από αυτό δεν ξεπερνούσε το 3% - ο νυν πρόεδρος Μπόρις Γιέλτσιν. Ωστόσο, παρά την τερατώδη ένταση της πολιτικής αντιπαράθεσης, η χώρα έχει αποφύγει την εμφύλια αντιπαράθεση και την αιματοχυσία στους δρόμους της πρωτεύουσας, όπως πριν από τρία χρόνια.
Ήταν θαύμα, ένας Θεός ξέρει. Όμως την ίδια μέρα, μέσα στα τείχη του κύριου ρωσικού μοναστηριού, της Αγίας Τριάδος και της Λαύρας του Αγίου Σεργίου , συνέβη ένα γεγονός που δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί θαυματουργό.
Ήταν στις 3 Ιουλίου 1996, στον βορειοδυτικό τοίχο της εκκλησίας του Αγίου Πνεύματος, κατά τη διάρκεια των αρχαιολογικών ανασκαφών, το φτυάρι του νεαρού Λεονίντ Σεβαστιάνοφ έπεσε πάνω σε κάτι σκληρό. Αποδείχτηκε... τα τίμια λείψανα του Αγίου Μαξίμου του Έλληνα. Η επόμενη μέρα, 4 Ιουλίου, κηρύχτηκε εκκλησιαστική αργία , η ημέρα εύρεσης των λειψάνων του μεγάλου αυτού Αγίου.
Ο μοναχός Μάξιμος ανακηρύχθηκε επίσημα άγιος από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία μόνο οκτώ χρόνια πριν από την απόκτηση των τίμιων λειψάνων του, αλλά η λατρεία του στη Μοσχοβίτικη Ρωσία εξαπλώθηκε ήδη από το δεύτερο μισό του 16ου αιώνα, λίγο μετά τον θάνατό Του. Πολλοί πιστοί γνωρίζουν καλά την εικόνα του Αγίου, που παραδοσιακά απεικονίζεται στις εικόνες ως ηλικιωμένος με τεράστια πλούσια γενειάδα. Ωστόσο, η ζωή του, μελετημένη λεπτομερώς από κοσμικούς ιστορικούς, είναι πολύ λιγότερο γνωστή. Ο λόγος για αυτό είναι η διαπλοκή του στα πιο σύνθετα γεγονότα της εκκλησιαστικής και πολιτικής ιστορίας του 15ου-16ου αιώνα, που σε μεγάλο βαθμό προκαθόρισε τις σημερινές επώδυνες σχέσεις μας με το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως...
Στις 24 Ιουνίου 1996, ο Ηγούμενος της Ιεράς Λαύρας, Αρχιμανδρίτης ο Κύριλλος Παβλώφ ( πρόσφατα κοιμήθηκε , μία ακόμη αγία μορφή με διορατικό χάρισμα , για όσους δεν τον γνωρίζουν στα βίντεος πιο κάτω ) , πραγματοποίησε, με Θεία φώτιση προφανώς, ανασκαφή στον Μοναχό Μάξιμο όπου αδελφοί Μοναχοί , μαθητές των Θεολογικών Σχολών της Μόσχας και οι συμμετέχοντες στις ανασκαφές προσηύχοντο κατά την διάρκεια της ανασκαφής αυτής .
Πρώτα οι εργασίες σε ένα πεζοδρόμιο από πέτρινα πλακάκια, κατά μήκος των οποίων περπατούσαν οι άνθρωποι, αφαιρέθηκε από την επιφάνεια της γης. Για να αποφευχθούν τα λάθη, ανασκάφηκε μια μεγάλη περιοχή - περίπου 10 με 6 μέτρα. Τέλος , στη βορειοδυτική γωνία της Εκκλησίας του Αγίου Πνεύματος βρέθηκαν τα θεμέλια του πρώτου ή ενός από τα πρώτα " παρεκκλήσια " που χτίστηκαν πάνω από τον τάφο του Αγίου " Μάξιμου του Έλληνα ". Η αναζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως σε αυτά. Το έργο περιπλέκετο από το έδαφος που ήταν καλυμμένο από βαρύ πηλό. ( στο βίντεο πιό κάτω ) .
Περίπου τα μεσάνυχτα στις 30 Ιουνίου, οι αρχαιολόγοι αισθάνθηκαν ένα άρωμα (το οποίο έγινε αισθητό επίσης λίγες μέρες αργότερα ) και μετά από λίγο εμφανίστηκε η τιμία Κάρα του " Μεγάλου Μαξίμου " . Οι εργασίες συνεχίστηκαν μέχρι σχεδόν δύο η ώρα το πρωί. Την Τρίτη 1 Ιουλίου , πραγματοποιήθηκε λεπτομερής αναφορά στον Αγιώτατο Πατριάρχη για τα αποτελέσματα του έργου και για την ανακάλυψη των υπολειμμάτων των τιμίων λειψάνων του Μεγάλου όπως τον ονόμαζαν Αγίου Έλληνα του Μαξίμου .
Η Αγιότητα του Πατριάρχη , ευλόγησε την ανθρωπολογική έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε από κορυφαίους εμπειρογνώμονες της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών στις 2 Ιουλίου. Όταν σύγκριναν την τιμία κάρα με τις αρχαίες εικόνες του Μεγάλου Μαξίμου, αποκαλύφθηκαν οι ομοιότητες. Με βάση τα συμπεράσματα των ανθρωπολόγων, στις 3 Ιουλίου 1996, ο Αγιώτατος Πατριάρχης ευλόγησε να συγκεντρωθούν όλα τα τίμια υπολείμματα του λειψάνου τα οποία
μεταφέρθηκαν σε μία προσωρινή λειψανοθήκη για τη μεταφορά του λειψάνου καλυμμένου με έναν μοναστικό μανδύα.


Η λειψανοθήκη εισήχθη στην Εκκλησία του Αγίου Πνεύματος και του Αγίου Σεργίου και εγκαταστάθηκε σε έναν ειδικά προετοιμασμένο μέρος στη μέση του Ι.Ναού . Μέχρι πρόσφατα, τα λείψανα του Μοναχού Μαξίμου, αναπαύοντο στον Καθεδρικό Ναό της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου της Λαύρας. Στις 9 Απριλίου 2013, με την ευλογία του Αγίου Πατριάρχη Κυρίλλου, μεταφέρθηκαν επίσημα και εγκαταστάθηκαν στο βόρειο τμήμα του Ι. Ναού πριν από την έναρξη των εργασιών της μεγάλης αποκατάστασης που πραγματοποιήθηκε στο Ναό.
Οπως φυλακίστηκε ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος από την Ηρωδιάδα , κατά τον ίδιο τρόπο φυλακίστηκε και ο Άγιος Μάξιμος , δηλ, για μιά γυναίκα .
Όταν ο μεγάλος δούκας Βασίλειος Ιωάννοβιτς (Vasily Ioannovich ) χώρησε την σύζυγό του Σολομωνία Σαμπούροβα -Solomonia Saburova -Monk Sophia of Suzdal, ( την μετέπειτα μοναχή Αγία Σοφία του Σουντζάλ +16 Δεκ. ) , ο μοναχός Μάξιμος τον ήλεγξε γράφοντάς του μιάν επιστολή. Και εκείνος , τον έκλεισε στη μονή Σιμόνοφ το έτος 1525 και μετά από άδικη δίκη φυλακίστηκε και Τον έστειλαν σε άλλο μοναστήρι όπου κρατήθηκε σε πολύ δύσκολες συνθήκες . Αλλά εκεί μέσα απέκτησε και το μεγάλο έλεος και την χάρη του Θεού .
Ένας Άγγελος του Κυρίου του εμφανίστηκε ενισχύοντας Τον με τις λέξεις : " Να είσαι υπομονετικός Γέροντα ! Με αυτά τα μαρτύρια θα απαλλαγείς από το αιώνιο μαρτύριο " . Και τότε , ανήσυχο πνεύμα όπως φαίνεται ότι θα ήταν , έγραψε στους τοίχους του κελιού και έναν ψαλμό του Δαυίδ τον 77 : (Ψαλ. 77,22 ὅτι οὐκ ἐπίστευσαν ἐν τῷ Θεῷ οὐδὲ ἤλπισαν ἐπὶ τὸ σωτήριον αὐτοῦ.
.
Ψαλ. 77,23 καὶ ἐνετείλατο νεφέλαις ὑπεράνωθεν καὶ θύρας οὐρανοῦ ἀνέῳξε
Ψαλ. 77,24 καὶ ἔβρεξεν αὐτοῖς μάννα φαγεῖν καὶ ἄρτον οὐρανοῦ ἔδωκεν αὐτοῖς·
Ψαλ. 77,25 ἄρτον ἀγγέλων ἔφαγεν ἄνθρωπος, ἐπισιτισμὸν ἀπέστειλεν αὐτοῖς εἰς πλησμονήν 
Έξι χρόνια αργότερα ο Μοναχός Μάξιμος απελευθερώθηκε από την φυλάκιση και μετά από πολλές κακουχίες και μετά από πενήντα χρόνια σκληρής δουλειάς και ταλαιπωρίας, ο Μοναχός Μάξιμος ς ο Έλληνας άφησε την πνοή Του ενώπιον του Κυρίου στις 21 Ιανουαρίου 1556, την ημέρα της μνήμης του Αγίου Μαξίμου του Ομολογητή κάνοντας τρείς φορές το σημείο του Τιμίου Σταυρού .
Χρόνια Πολλά , Βοήθειά μας και ο Άγιος Μάξιμος ο Έλληνας και ο Άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής , να έχουμε όλοι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί τις ευλογίες τους , Αμήν !


https://apantaortodoxias.blogspot.com/2022/01/blog-post_920.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

1.Μπορεῖτε νά δεῖτε τίς προηγούμενες δημοσιεύσεις τοῦ ἱστολογίου μας πατώντας τό: Παλαιότερες ἀναρτήσεις (δεῖτε δεξιά)

2.Καλλίτερη θέαση τοῦ ἱστολογίου μέ τό Mozilla.

3.Ἐπιτρέπεται ἡ ἀναδημοσίευση τῶν ἀναρτήσεων μέ τήν προϋπόθεση ἀναγραφῆς τῆς πηγῆς

4.Ἐπικοινωνία:
Kyria.theotokos@gmail.com .
Γιά ἐνημέρωση μέσῳ ἠλεκτρονικοῦ ταχυδρομείου στεῖλτε μας τό e- mail σας στό
Kyria.theotokos@gmail.com .
Home of the Greek Bible