Σελίδες

ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ

ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ
ΥΠΕΡΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΕ ΣΩΣΟΝ ΗΜΑΣ

ΟΙ ΟΜΙΛΙΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΕΒΑΣΜΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΣΑΣ





ΟΔΗΓΙΕΣ: ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ:

Δίπλα από το όνομα Κύριος Ιησούς Χριστός που υπάρχει ένα μικρό βελάκι , πατάμε εκεί και μας βγάζει διάφορες επιλογές από τις οποίες πατάμε το Download .
Και γίνεται η εκκίνηση να κατέβουν όλες οι ομιλίες.

Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2024

Βυζαντινὸς Ναὸς Ἁγίας Θέκλας


Στον οικισμό Αγία Θέκλα, που βρίσκεται λίγο έξω από το Αυλωνάρι και κοντά στον επαρχιακό δρόμο που οδηγεί στην Κύμη, είναι κτισμένος ο ομώνυμος ναός, ο οποίος αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της υστεροβυζαντινής περιόδου στην Κεντρική Εύβοια.
Ο μικρός ναός στέκει σε ένα όμορφο περιβάλλον γεμάτο ελιές και κυπαρίσσια, και είναι χαρακτηριστικό δείγμα της ευβοϊκής αρχιτεκτονικής ναοδομίας που αναπτύχθηκε στην περιοχή, καθώς είναι σταυρεπίστεγος.
Η ανέγερσή του χρονολογείται στα τέλη του 13ου ή στις αρχές του 14ου αιώνα. Ωστόσο, ορισμένα αρχιτεκτονικά του στοιχεία δείχνουν ότι πιθανότατα είχε αρχικά οικοδομηθεί στα τέλη της πρώτης χιλιετίας με διαφορετική μορφή και στη συνέχεια μετασκευάστηκε.

Ο ναός φημίζεται για τις σημαντικές τοιχογραφίες του, πολλές εκ των οποίων αποτυπώνουν την τεχνοτροπία της εποχής των Παλαιολόγων.
Εντυπωσιακή είναι η τοιχογραφία του Παντοκράτορα στην αψίδα του ιερού, ενώ μπροστά από το τέμπλο δεσπόζουν οι δύο υπερφυσικές μορφές του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Βασιλείου.
Απαράμιλλης ομορφιάς είναι και η Αγία Τράπεζα, για την κατασκευή της οποίας έχει χρησιμοποιηθεί μαρμάρινη πλάκα που πιθανολογείται ότι προέρχεται από αρχαίο κτίσμα.Ο ναός γιορτάζει στις 24 Σεπτεμβρίου
https://proskynitis.blogspot.com/2024/09/blog-post_630.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

1.Μπορεῖτε νά δεῖτε τίς προηγούμενες δημοσιεύσεις τοῦ ἱστολογίου μας πατώντας τό: Παλαιότερες ἀναρτήσεις (δεῖτε δεξιά)

2.Καλλίτερη θέαση τοῦ ἱστολογίου μέ τό Mozilla.

3.Ἐπιτρέπεται ἡ ἀναδημοσίευση τῶν ἀναρτήσεων μέ τήν προϋπόθεση ἀναγραφῆς τῆς πηγῆς

4.Ἐπικοινωνία:
Kyria.theotokos@gmail.com .
Γιά ἐνημέρωση μέσῳ ἠλεκτρονικοῦ ταχυδρομείου στεῖλτε μας τό e- mail σας στό
Kyria.theotokos@gmail.com .
Home of the Greek Bible