Σελίδες

ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ

ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ
ΥΠΕΡΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΕ ΣΩΣΟΝ ΗΜΑΣ

ΟΙ ΟΜΙΛΙΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΕΒΑΣΜΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΣΑΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ: ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ:

Δίπλα από το όνομα Κύριος Ιησούς Χριστός που υπάρχει ένα μικρό βελάκι , πατάμε εκεί και μας βγάζει διάφορες επιλογές από τις οποίες πατάμε το Download .
Και γίνεται η εκκίνηση να κατέβουν όλες οι ομιλίες.

Σάββατο, 22 Ιουλίου 2017

Παρά τόν πλοῦτο τῶν χριστιανικῶν ἐντύπων ὁ κόσμος μας παραμένει ἀκόμη ἀκατήχητος

  Συνέντευξη του Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτου 

π. Γεωργίου Καψάνη

ΕΡ.: Άγιε Ηγούμενε, κρίνετε ότι παρά τον πλούτο των χριστιανικών εντύπων ο κόσμος μας παραμένει ακόμη ακατήχητος;
 
ΑΠ.: Μάλιστα. Θεωρώ ότι στην πλειοψηφία τους οι Χριστιανοί μας χρειάζονται αρτιότερη κατήχηση. Κυκλοφορούν βέβαια πολλά χριστιανικά έντυπα και μάλιστα αξιόλογα. Ο λόγος του Θεού ρέει άφθονος. Ο Θείος Σπορεύς σπέρνει το θείο σπόρο. 
Εντούτοις η καρποφορία εξαρτάται και από τη δεκτικότητα της κάθε ψυχής, από την προαίρεσή της, όπως φαίνεται από τη γνωστή Παραβολή του Σπορέως. 
Η σκληροκαρδία, οι μέριμνες της ζωής και η έλλειψη πνευματικού ενδιαφέροντος (η ακηδία στην ασκητική γλώσσα) δεν αφήνουν τον άνθρωπο να εμβαθύνει στα νοήματα των Ιερών Γραφών, στις δογματικές αλήθειες της Ορθοδόξου Πίστεως και στο κάλλος των θείων εντολών και αρετών. 
Η ψυχή μας δέχεται ευκολότερα τα μηνύματα των Μ.Μ.Ε., τα οποία απευθύνονται στις βιοτικές και ψυχολογικές μας ανάγκες, και όχι τα μηνύματα του λόγου του Θεού, που απευθύνονται στις πνευματικές μας ανάγκες. Γι’ αυτό μένουμε σε μία επιφανειακή γνώση της Ορθοδόξου μας Πίστεως. 
Αλλά αυτή η γνώση δεν συγκινεί, δεν χαροποιεί, δεν αναπαύει τον άνθρωπο. Ίσως να γίνεται και κουραστική, όταν ο καταιγισμός μη χριστιανικών ιδεών φέρνει την ψυχή μας σε διλήμματα γύρω από θέματα Πίστεως ή Ηθικής. 
Όταν όμως με πόθο Θεού και ταπεινό φρόνημα ενδιαφερθούμε να γνωρίσουμε εις βάθος τις αλήθειες της Πίστεως και τη δύναμη των ευαγγελικών αρετών, τότε μία πνευματική χαρά γεμίζει την ψυχή και κατανοούμε όχι μόνο θεωρητικά, αλλά και με εμπειρικό πνευματικό τρόπο τον πλούτο της χριστιανικής μας πίστεως. Ερχόμαστε «εις την του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού επίγνωσιν», όπως γράφει ο Απόστολος Πέτρος (Β΄ Πετρ. 1, 8).
 
Πώς θα καλυφθεί η ανάγκη της εις βάθος κατηχήσεως του λαού του Θεού; Κατ’ αρχήν νομίζω ότι χρειάζεται περισσότερη προσευχή, ώστε να επιβλέψει ο Κύριος επί τον λαόν Του. Η προσευχή των ποιμένων υπέρ εαυτών και υπέρ του ποιμνίου είναι πολύ σημαντικός παράγων προαγωγής του κατηχητικού έργου.
 
Έπειτα η Κατήχησις απαιτεί συστηματικό κατηχητικό έργο, που θα συνοδεύεται από το φωτεινό παράδειγμα των ποιμένων. Δεν αρκεί το δεκάλεπτο κήρυγμα της Κυριακής. Για να καλυφθεί το κενό που αφήνει η ακηδία των ανθρώπων, χρειάζεται πολύς κόπος.
Συνέντευξη του Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτου π. Γεωργίου Καψάνη, Καθηγουμένου της Ι. Μ. Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους.
https://paraklisi.blogspot.gr/2017/06/blog-post_836.html#more

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

1.Μπορεῖτε νά δεῖτε τίς προηγούμενες δημοσιεύσεις τοῦ ἱστολογίου μας πατώντας τό: Παλαιότερες ἀναρτήσεις (δεῖτε δεξιά)

2.Καλλίτερη θέαση τοῦ ἱστολογίου μέ τό Mozilla.

3.Ἐπιτρέπεται ἡ ἀναδημοσίευση τῶν ἀναρτήσεων μέ τήν προϋπόθεση ἀναγραφῆς τῆς πηγῆς

4.Ἐπικοινωνία:
Kyria.theotokos@gmail.com .
Γιά ἐνημέρωση μέσῳ ἠλεκτρονικοῦ ταχυδρομείου στεῖλτε μας τό e- mail σας στό
Kyria.theotokos@gmail.com .
Home of the Greek Bible

ΕΤΙΚΕΤΕΣ - ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ