Σελίδες

ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ

ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ
ΥΠΕΡΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΕ ΣΩΣΟΝ ΗΜΑΣ

ΟΙ ΟΜΙΛΙΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΕΒΑΣΜΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΣΑΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ: ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ:

Δίπλα από το όνομα Κύριος Ιησούς Χριστός που υπάρχει ένα μικρό βελάκι , πατάμε εκεί και μας βγάζει διάφορες επιλογές από τις οποίες πατάμε το Download .
Και γίνεται η εκκίνηση να κατέβουν όλες οι ομιλίες.

Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου 2020

Ἄλλο κρούσμα καί ἄλλο φορέας-Ὁ παραλογισμός τοῦ ἀσυμπτωματικοῦ… κρούσματος

Άλλο κρούσμα και άλλο φορέας-Ο παραλογισμός του ασυμπτωματικού… κρούσματος

«Κρούσματα» του ιού; Ή «φορείς» τού ιού; Ξέρουμε πια τι λέμε; Μιλάμε …ελληνικά; Μπαμπινιώτης: Καταρρίπτει την ταύτιση “κρούσματος” και “φορέα”

Γράφει, σχολιάζει και υπογράφει ο Ανδρέας Κατσιάπης – Γαλανός *

Ο Καθηγητής, Γιώργος Μπαμπινιώτης, καταρρίπτει τον μύθο τής ταύτισης “κρούσματος” και “φορέα”. Επίσης, ένας συμπολίτης μας καταρρίπτει τον γλωσσικό μύθο που χρησιμοποιούμε περί …“ασυμπτωματικών κρουσμάτων”!
Γλωσσικοί μύθοι εν μέσω κορωνοϊού.

Εδώ και μήνες ακούμε και διαβάζουμε για “κρούσματα” από τον κορωνοϊό. Αυτοί που μιλούν όμως για “κρούσματα”, ξέρουν τι σημαίνει αυτή η λέξη; Και έρχεται λοιπόν, για μια ακόμη φορά, ο Καθηγητής, Γιώργος Μπαμπινιώτης, για να καταρρίψει έναν ακόμη μύθο που κυκλοφορεί όχι μόνο μεταξύ πολιτικών και δημοσιογράφων, αλλά και μεταξύ κάποιων επιστημόνων Ιατρών.

Άλλο είναι το κρούσμα και άλλο είναι ο φορέας.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον Γιώργο Μπαμπινιώτη, “ΚΡΟΥΣΜΑ” είναι “η εκδήλωση συμπτωμάτων προσβολής από μολυσματική νόσο”. “Λεξικό τής Νέας Ελληνικής Γλώσσας”, Γ.Μπαμπινιώτη, β’ έκδοση, γ’ ανατύπωση, 2006, σ ε λ ί δ α _ 963.

ΕΠΟΜΕΝΩΣ: Όταν ακούμε πολιτικούς, δημοσιογράφους αλλά και κάποιους Ιατρούς επιστήμονες να λένε ότι σήμερα είχαμε π.χ. 200 κρούσματα, ας μη νομίσουμε ότι είχαμε ασθενείς αλλά ας καταλάβουμε ότι είχαμε …φορείς! Στο ίδιο λεξικό, στις σελίδες 1894 και 1895, “ΦΟΡΕΑΣ” είναι “το πρόσωπο που φέρει ιό ασθένειας, χωρίς το ίδιο να την εκδηλώνει”.

Επίσης, λανθασμένη είναι και η έκφραση “ΑΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ”, έκφραση που κατά κόρον χρησιμοποιούν πολιτικοί, δημοσιογράφοι αλλά και κάποιοι Ιατροί. Όπως παρατηρεί ένας συμπολίτης μας, “η έκφραση “κρούσματα Ασυμπτωματικά” είναι παραλογισμός!

Ασθένεια χωρίς συμπτώματα δεν υπάρχει!

Είναι σαν να λέμε “πλούσιοι άφραγκοι” !!!!
Γιατί όμως, τον «φορέα» τον βαφτίσαμε «κρούσμα»;

Ως Έλληνες και ως άνθρωποι της υπερβολής, είτε επειδή μας βόλευε αυτή η λανθασμένη έννοια που δώσαμε στη λέξη “κρούσμα”, είτε επειδή είμαστε “αγράμματοι”, είτε επειδή είμαστε ημιμαθείς, είτε επειδή δεν ψάχνουμε ούτε ψαχνόμαστε, γι’ αυτό και δεν ανοίξαμε κανένα λεξικό.

Ελάχιστοι ήταν εκείνοι οι Έλληνες, απ’ όσο γνωρίζω, (είτε φιλόλογοι, είτε γλωσσολόγοι κλπ) που έκαναν μια απλή αναφορά για το θέμα αυτό… (Φωνή βοώντος εν τη ελληνική ερήμω)… Να φανταστεί κανείς, ούτε και αυτή ακόμη η υπουργός παιδείας δεν φαίνεται να πήρε είδηση το τι γίνεται με τις γλωσσικές ανοησίες που ακούγονται σήμερα. Ίσως όμως και η ίδια να μη γνωρίζει…
Αρχή σοφίας, ονομάτων επίσκεψις!

Ο Αντισθένης έλεγε, πολύ σοφά, ότι “αρχή σοφίας, ονομάτων επίσκεψις”, δηλαδή, “η ανάλυση, η ετυμολογία των λέξεων είναι η αρχή τής σοφίας”. «Κι αν ξεχνούν οι άνθρωποι (τις λέξεις και το τι σημαίνουν), πάντα θυμούνται εκείνες» (οι λέξεις), επισημαίνει ο Κωστής Παλαμάς.

Όταν όμως βαφτίζουμε τον “φορέα” σαν “κρούσμα” (αλλά όχι μόνο), τότε αυτό σημαίνει ότι έχουμε αρχίσει να αλλάζουμε το νόημα των λέξεων… Τότε, για παράδειγμα, τον κακό μπορεί να τον ονομάζουμε καλό, τον αποτυχημένο να τον ονομάζουμε επιτυχημένο και την αποτυχία να την ονομάζουμε επιτυχία κλπ…

Τότε, ας συλλογιστούμε, μήπως αρχίζουμε να σκεφτόμαστε εντελώς λανθασμένα… Και, ως γνωστόν, οι λανθασμένες σκέψεις φέρνουν και λανθασμένες αποφάσεις και πράξεις…!

* Ο Ανδρέας Κατσιάπης – Γαλανός είναι πτυχιούχος Α.Ε.Σ. Αθηνών, πτυχιούχος Θεολογικής Σχολής Αθηνών, δημοσιογράφος στην Κατερίνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

1.Μπορεῖτε νά δεῖτε τίς προηγούμενες δημοσιεύσεις τοῦ ἱστολογίου μας πατώντας τό: Παλαιότερες ἀναρτήσεις (δεῖτε δεξιά)

2.Καλλίτερη θέαση τοῦ ἱστολογίου μέ τό Mozilla.

3.Ἐπιτρέπεται ἡ ἀναδημοσίευση τῶν ἀναρτήσεων μέ τήν προϋπόθεση ἀναγραφῆς τῆς πηγῆς

4.Ἐπικοινωνία:
Kyria.theotokos@gmail.com .
Γιά ἐνημέρωση μέσῳ ἠλεκτρονικοῦ ταχυδρομείου στεῖλτε μας τό e- mail σας στό
Kyria.theotokos@gmail.com .
Home of the Greek Bible

ΕΤΙΚΕΤΕΣ - ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ