Σελίδες

ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ

ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ
ΥΠΕΡΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΕ ΣΩΣΟΝ ΗΜΑΣ

ΟΙ ΟΜΙΛΙΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΕΒΑΣΜΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΣΑΣ





ΟΔΗΓΙΕΣ: ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ:

Δίπλα από το όνομα Κύριος Ιησούς Χριστός που υπάρχει ένα μικρό βελάκι , πατάμε εκεί και μας βγάζει διάφορες επιλογές από τις οποίες πατάμε το Download .
Και γίνεται η εκκίνηση να κατέβουν όλες οι ομιλίες.

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2020

Περί Φιλίας – Ἁγίου Νεκταρίου

To 1846 γεννήθηκε ο μεγαλύτερος Άγιος του 20ου αιώνος, Άγιος Νεκτάριος ο Θαυματουργός. Να έχουμε την ευχή του και τις πρεσβείες του! 
Για την πνευματική μας ωφέλεια παραθέτουμε τη διδαχή του Αγίου μας περί φιλίας από το βιβλίο του "Το Γνώθι Σαυτόν"! 

Φιλία είναι αγάπη υγιούς ψυχής προς υγιή ψυχή. Η φιλία προερχόμενη από υγιή ψυχή είναι ιερά, αγνή, ακέραιη, πιστή, σταθερή, ειλικρινής, παρρησιαστική, αληθής, αιωνία.
Η φιλία είναι αρετή, διότι βασίζεται στο ήθος και την καλή αγωγή της υγιούς ψυχής. Γι αυτό μόνο με την αρετή συνδυάζεται και γίνεται εραστής της και την εγκολπώνεται και με αυτήν παραμένει για πάντα.
Η φιλία ως αρετή έλκεται από το όμοιό της και αναπαύεται πάνω στις συγγενικές της αρετές. Η φιλία είναι σύνδεσμος δύο ομοίων ψυχών. Είναι πάθος ψυχής που σκέπτεται σωστά, που συνδέει με σφοδρή αγάπη τους φίλους και τείνει να ενώνει τα εκ φύσεως όντα σε απόσταση. 
Η φιλία έχει βέβαιο το ήθος και αμετάπτωτο. Η φιλία είναι μια κάποια ηθική ηδυπάθεια που καταγλυκαίνει την ψυχή. Η φιλία πάντα υπομένει και πάσχουσα και ακούουσα. 
Ο Αριστοτέλης είπε: «φιλία εστί μία ψυχή εν δυσί σώμασιν ενοικουμένη.» Η φιλία είναι ισχυροτέρα της συγγενικής αγάπης. Διότι η συγγενική αγάπη είναι έργο ανάγκης, ενώ η φιλία προαιρέσεως. Η φιλία υπαγορεύει ευλάβεια προς τα ιερά των φίλων, αγνότητα βιοτής, ακεραιότητα ηθών, πίστη χαρακτήρος, σταθερότητα αποφάσεων, ειλικρίνεια στα λόγια, παρρησία στο να ανακοινώνεις τα ορθά και ωφέλιμα και στο να λέγεις την αλήθεια.
Η φιλία είναι στήριγμα της επιγείου ευδαιμονίας δύο αγαθών ανθρώπων, διότι μόνο μεταξύ αγαθών ανθρώπων μπορεί η φιλία να αναπτυχθεί….Τρία είναι τα είδη της φιλίας: το κατ’ αρετήν, το κατ’ αμοιβήν, το εκ συνηθείας. Άριστον όμως το κατ’ αρετήν. Διότι είναι στερεή η αγάπη της αρετής.


Αγίου Νεκταρίου, εκδ. Ν.Παναγόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

1.Μπορεῖτε νά δεῖτε τίς προηγούμενες δημοσιεύσεις τοῦ ἱστολογίου μας πατώντας τό: Παλαιότερες ἀναρτήσεις (δεῖτε δεξιά)

2.Καλλίτερη θέαση τοῦ ἱστολογίου μέ τό Mozilla.

3.Ἐπιτρέπεται ἡ ἀναδημοσίευση τῶν ἀναρτήσεων μέ τήν προϋπόθεση ἀναγραφῆς τῆς πηγῆς

4.Ἐπικοινωνία:
Kyria.theotokos@gmail.com .
Γιά ἐνημέρωση μέσῳ ἠλεκτρονικοῦ ταχυδρομείου στεῖλτε μας τό e- mail σας στό
Kyria.theotokos@gmail.com .
Home of the Greek Bible