Σελίδες

ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ

ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ
ΥΠΕΡΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΕ ΣΩΣΟΝ ΗΜΑΣ

ΟΙ ΟΜΙΛΙΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΕΒΑΣΜΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΣΑΣ





ΟΔΗΓΙΕΣ: ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ:

Δίπλα από το όνομα Κύριος Ιησούς Χριστός που υπάρχει ένα μικρό βελάκι , πατάμε εκεί και μας βγάζει διάφορες επιλογές από τις οποίες πατάμε το Download .
Και γίνεται η εκκίνηση να κατέβουν όλες οι ομιλίες.

Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2020

Περί σωτηρίας στήν οἰκογενειακή ζωή. Ἀπό τίς ἐπιστολές τοῦ ὁσίου Θεοφάνους τοῦ Ἐγκλείστου


Περί σωτηρίας στην οικογενειακή ζωή

Από τις επιστολές τού Οσίου Θεοφάνους του Εγκλείστου

Όταν χτίζει μια οικογένεια, ο πιστός ζητά την βοήθεια και τις συμβουλές από πνευματικά έμπειρους μέντορες. Οι επιστολές τού Οσίου Θεοφάνη τού Εγκλείστου συνιστούν ανεκτίμητο θησαυρό πρακτικής πνευματικής εμπειρίας.

Γάμος

Ο γάμος έχει πολλές παρηγοριές, αλλά και πολλές έγνοιες και θλίψεις, μερικές φορές, μάλιστα, πολύ βαθιές. Λάβετε το υπόψη αυτό, έτσι ώστε όταν έρθει η ώρα, να μην αποτελέσει αυτό έκπληξη για σάς. Τώρα είστε δύο. Και οι χαρές θα είναι μεγαλύτερες, και οι θλίψεις θα είναι ελαφρύτερες: να τις μοιράζεστε. Ας βοηθήσει ο Θεός τίποτε να μην κρατάτε για τον εαυτό σας, αλλά να έχετε τα πάντα από κοινού - και η καρδιά να είναι μια αλλά και ο δρόμος να είναι ο ίδιος. <…> Σας εύχομαι πλήρη ευτυχία!

Οδηγίες προς τούς νεόνυμφους

Να φοβάστε μην τυχόν χάσετε την αμοιβαία εμπιστοσύνη ή ακόμη μην τυχόν κλονιστεί αυτή η εμπιστοσύνη

Ο γάμος σας με χαροποιεί πολύ. Είθε η ευλογία τού Κυρίου να σκεπάζει εσάς και την σύζυγό σας. Ας ενδυναμωθεί ειλικρινή αγάπη και ειρηνική αρμονία μεταξύ σας μέχρι το τέλος των ημερών σας. Να φοβάστε μην τυχόν χάσετε την αμοιβαία εμπιστοσύνη ή ακόμη μην τυχόν κλονιστεί αυτή η εμπιστοσύνη. Αυτό είναι το θεμέλιο για έναν ευτυχισμένο έγγαμο βίο. Ο Θεός να σάς ευλογεί! Να είστε χρήσιμοι στον σύζυγό σας στις ασχολίες του. Αλλά επίσης, να αναζητείτε τρόπους να εφαρμόσετε γνώση και τέχνες που έχετε αποκτήσει.

Καθήκοντα των νεόνυμφων

Μόλις τώρα γίνατε οικοδεσπότης και οικοδεσπότισα. Σημειώστε ότι από τώρα και στο εξής γίνεστε θεμελιωτές μιας νέας γενιάς. Πρέπει να ενεργείτε με τέτοιο τρόπο ώστε όχι μόνον να αφήσετε κληρονομιά στα παιδιά, αλλά να τα εφοδιάσετε από πριν με υγιές σώμα και μια γενναία ψυχή.

Τα πρώτα αγκάθια τού έγγαμου βίου

Ας εμψυχώσετε την Μπελίτσα (ΣτΜ: όνομα συζύγου) να μην το βάζει κάτω και να μην γκρινιάζει στο σύζυγό της, αλλά να είναι πάντα χαρωπή απέναντί του. Οι γκρίνιες μόνο να τον ερεθίσουν μπορούν. Καλύτερα να προσποιηθεί ότι επιδοκιμάζει τα κατορθώματά του στο κυνήγι.

Σχετικά με τη ομόνοια

Η «τέχνη» είναι μόνο μια: να ξεκινάτε την κάθε μέρα σαν να ήταν η πρώτη μετά τον γάμο. Μάθε, ωστόσο, να ζεις - αυτό είναι μεγάλη σοφία. Ο φόβος τού Θεού, όμως, θα διδάξει τα πάντα.

Να ξεκινάτε την κάθε μέρα σαν να ήταν η πρώτη μετά τον γάμο

Περί αγάπης

Είναι παρήγορο για μένα να ξέρω ότι είσαι ευτυχισμένος. Φροντίστε να έχετε αμοιβαία αγάπη με την γυναίκα σας. Αυτή είναι η πηγή τής ευτυχίας στην οικογενειακή ζωή. Αλλά να το παρακολουθείτε αυτό από κοντά, ώστε να μην φράξει αυτή η πηγή.


Λέξεις αποχωρισμού

Ευχαριστώ για τις κάρτες. Βλέπω καλά και από τα δύο μου μάτια και με όλα τα υπόλοιπα, επίσης όλα καλά. Ο Θεός να σε ευλογεί! Αγαπήστε ο ένας τον άλλον και ζήστε καλά, δοξάζοντας τον Θεό και εξυμνώντας τον μέσω τού καλού σας βίου.


Σχετικά με τη νηστεία


Η Μπέλιτσκα είναι καταπληκτική, αν κατάφερε να πείσει τον σύζυγό της να κάνει νηστεία για να εξομολογηθεί. Αυτό σημαίνει πολλά. Ο Θεός να την ευλογεί! 11 Απριλίου 1882


Περί πεθερικών

Σάς γράφω, ωστόσο, για να σας καθησυχάσω αναφορικά με το "Πώς θα είναι η νύφη;". Tο πώς θα είναι, θα φανεί αργότερα, και δεν υπάρχουν λόγοι ανησυχίας εκ των προτέρων. Μπορείτε να περιοριστείτε σε μια επιθυμία και προσευχή: «Δώσε, Κύριε να είναι ταπεινή, υπάκουη, εργατική, νοικοκυρά, να αγαπά το σπίτι της. Και να μην είναι άσωτη". Αν ο Κύριος την στείλει, ευχαριστείτε Τον. Αν όχι, τότε πρέπει να την δεχτείτε όποια κι αν είναι. Και όχι να γκρινιάζετε, αλλά να καταλαβαίνετε σιγά-σιγά πώς να διορθώσετε τα όποια ελαττώματα ...

Εξάλλου, έχετε δει πολλά ..., κι αυτό το θέμα το γνωρίζετε καλά. Να φέρεστε κάπου με συμπόνια, κάπου αυστηρά. Ο Θεός να δώσει να διορθώσετε τα πάντα. Αλλά η αγάπη είναι ισχυρότερη από οτιδήποτε άλλο. Αγαπήστε την σαν κόρη. Αυτή η αγάπη θα γεννήσει την αγάπη σε αυτήν. Άμα υπάρχει αυτό, τότε δεν χρειάζονται οδηγίες, η αγάπη θα τα τακτοποιήσει όλα. 12 Δεκεμβρίου 1889


Προετοιμασία νεόνυμφων για τη γέννηση ενός παιδιού

Ο Θεός να ευλογεί τη Βάρενκα (ΣτΜ: χαϊδευτικό τού "Βαρβάρα") να έχει καλή γέννα... Έχουμε φτάσει στο σημείο να μην επιλέγουμε ονόματα σύμφωνα με το εορτολόγιο. Ναι, επιλέξτε ένα όνομα σύμφωνα με το εορτολόγιο, σύμφωνα με την ημέρα που θα γεννηθεί το παιδί, ή την ημέρα που θα βαφτιστεί, ή στο χρονικό διάστημα μέχρι και τρείς ημέρες μετά την βάφτιση. Το θέμα αυτό δεν χωρά ανθρώπινους υπολογισμούς, αλλά αυτό που θέλει ο Θεός, γιατί στα χέρια τού Θεού είναι η γέννα.


Σχετικά με την διαπαιδαγώγηση των παιδιών

Μερικές φορές την τιμωρείτε μην αφήνοντάς την να κάνει αυτό που θέλει εκείνη την μέρα. Ποτέ, όμως, μην επιδεικνύετε μη-ανεκτικότητα, έτσι ώστε το παιδί να βλέπει ότι αυτό που κάνετε το κάνετε από αγάπη και μόνο.

Συμβουλές προς οικογενειάρχη περί πνευματικής συμπεριφοράς

Πήρατε πιεστικό φορτίο στoύς ώμους σας, κουβαλήστε το, εμπνεόμενος από την αληθινή ελπίδα. Το Βασίλειο είναι μπροστά. Πόρτα τού Βασιλείου είναι η αγνότητα. Όλα τα προδιαγεγραμμένα έργα και πράξεις είναι η ουσία τού καθαρισμού τής καρδιάς. Και άμεσος στόχος μας είναι, όντως, το να καθαρίσουμε την καρδιά, και μετά από αυτά τα έργα, έρχεται η Βασιλεία τού Θεού, καθότι τίποτε που δεν είναι «καθαρό» δεν θα εισέλθει εκεί. Για παράδειγμα, να νηστεύει κανείς από την μία αλλά και να θυμώνει, από την άλλη, ή να προσεύχεται και να περηφανεύεται. Ή ακόμη να κάνει αγαθοεργίες για να κάνει επίδειξη ανθρωπιάς και μόνο, και ούτω καθεξής.

Αναλαμβάνετε να κάνετε έργα "όχι πάντα από έλξη, αλλά περισσότερο σαν «εξαναγκασμό»". Αυτός να είναι ο «νόμος» - να αντισταθούμε στον κακό και να αναγκάζουμε τον εαυτό μας να είναι καλός. Αυτό, άλλωστε, υποδηλώνουν και τα λόγια τού Κυρίου: «ἕως ἄρτι ἡ βασιλεία τῶν οὐρανῶν βιάζεται, καὶ βιασταὶ ἁρπάζουσιν αὐτήν» (κατά Ματθαίο κεφ. 11, εδ. 2)[1].

Γράφεις: "Σε πιάνει μια παράξενη αδιαφορία, νιώθεις σαν αυτόματο, ούτε σκέψεις, ούτε συναισθήματα". Τέτοιες καταστάσεις λειτουργούν, μερικές φορές, ως «τιμωρία» για ροπή σε κάποια άσχημη σκέψη και συναίσθημα. και μερικές φορές ως «διδαχή», κυρίως ως διδαχή ταπεινότητας, έτσι ώστε να μάθουμε να μην περιμένουμε τίποτα από τη δύναμή μας, αλλά τα πάντα εξαρτώνται από τον Θεό. <…>

Η περισυλλογή περί Θείου αποκαθιστά ενδυναμώνει τον ζήλο, ειδικά την μνήμη του θανάτου και τελικής κρίσης ... Μόλις αυτή η σκέψη αγγίξει την καρδιά, η καρδιά δεν μπορεί παρά να «πάρει μπροστά»... Αναφορικά με το φαγητό ... Κάνετέ το κανόνα να αφήνετε το τραπέζι λίγο πεινασμένος. Η κακιά σκλάβα που λέγεται «σάρκα» θα νιώσει ότι ένα ισχυρό χέρι είναι πάνω σας ... Και ότι η κατανάλωση κρασιού έχει ελλατωθεί σημαντικά. Εξαιρετικά! Θα έχετε βρεί τον καλύτερο τρόπο για να διατηρήσετε το σώμα πάντα χαρούμενο, νηφάλιο και φρέσκο. Υπέροχα!


Οικογενειακή καθοδήγηση

Πρέπει να έχετε σαν όραμα και να υλοποιήσετε την άσκηση κοινής προσευχής στο σπίτι. Όμορφη συνήθεια! Δώσε, Κύριε, να το κάνετε πιο συχνά. Την βλέπουν οι άγγελοι κι ευφραίνονται.
Βαριέστε τα βράδια. Ρίξτε το στην ανάγνωση και στην εξιστόρηση ιστοριών. Έχει κάποιος «πέσει» σε κάτι καλό, ας προτείνει, λοιπόν: "Αν θέλετε, θα σάς διαβάσω αυτό που βρήκα..." - και αφήστε τον να το διαβάσει εκφραστικά, με εμπνευσμένο τρόπο. Και ιστοριούλες, καλύτερα να τις σκαρφιζόμαστε εμείς οι ίδιοι, καλές, με επιμέλεια… και ο χρόνος θα περάσει όμορφα.


Καθήκοντα μιας παντρεμένης γυναίκας

Είθε η συνείδησή σας να είναι πάντα καθαρή. Όμως, η συνείδηση ​​πρέπει να φωτίζεται από τον Λόγο του Θεού, ειδάλλως θα ανακατεύεται συχνά σε πράματα που δεν είναι «δουλειά της». Και για να γίνει αυτό, θα πρέπει να διαβάζετε το Ευαγγέλιο και να αντλείτε από αυτό κανόνες, οι οποίοι θα πρέπει στη συνέχεια να καθοδηγούν την συνείδηση σας.

Είναι αμφίβολο ότι μπορούμε να φτάσουμε στην σωτηρία τής ψυχής χωρίς ​​από τα καθήκοντα που απορρέουν από την κλήση και την προσωπική κατάσταση τού καθενός

Σύζυγος, μάνα, οικοδέσποινα. Περί των ευθυνών που αντιστοιχούν στο καθένα από αυτά μπορεί κανείς να συμβουλευτεί τις Πράξεις των Αποστόλων. Διαβάστε τες και θέσετε σαν στόχο να ακολουθήσετε έμπρακτα αυτά που διαβάσατε. Καθότι είναι αμφίβολο ότι η σωτηρία θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς την εκπλήρωση των όσων απορρέουν από την κλήση και την προσωπική κατάσταση τού καθενός. Γιατί, αφού και το ένα και το άλλο από τον Θεό είναι δοσμένα, τότε και το ένα και το άλλο μπορούν να Τον ευχαριστήσουν, εάν τα υλοποιήσουμε/χρησιμοποιήσουμε ορθώς, είτε να Τον προσβάλουν, εάν δεν κάνουμε ορθή χρήση αυτών.


Ο σύζυγος είναι ο εκτελεστής τού θελήματος του Θεού

Ο Θεός ανέθεσε στον σύζυγο τον ρόλο τού επιτηρητή τής γυναίκας. Και συχνά, χωρίς να το συνειδητοποιεί, παραχωρεί δικαιώματα ή απαγορεύει ορισμένα πράματα στην γυναίκα του, ακολουθώντας αυτό που ο Θεός εμφυσεί σε αυτόν. Κι αν ο σύζυγός σας, δεν σάς άφησε να κάνετε αυτό που θέλατε, το θέλημα τού Θεού εκπληρώνει, να το ξέρετε αυτό. Το θέλημα του Θεού είναι πάντα αγαθό. Να τιμάτε αυτήν την πίστη. Και να διατηρείτε την ηρεμία σας!


Ο αυστηρός σύζυγος
Ο σύζυγός σας σάς αγαπά πολύ. Η αυστηρότητα που παρατηρείται πάνω του είναι μόνον επιφανειακή. Έτσι είναι φτιαγμένοι οι άνθρωποι. Μην το παίρνετε τόσο σοβαρά. Αφήστε το να είναι όπως είναι. Και εσείς να είστε αυτή που είστε. Ο Θεός τα έφερε έτσι, είναι αλήθεια, να είστε εκεί που είστε κι αυτό ό,τι καλύτερο για σάς σε αυτήν την ζωή.

Παρηγοριά για μια χήρα σύζυγο

Κάντε αυτό που η φύση σάς καλεί να κάνετε: ας έχετε θλίψη, ας κλάψετε, αλλά μετά περάστε στα έργα. Οδυρμός για τούς κεκοιμημένους ... αλλά για τούς εν ζωή κάτι άλλο: οι ζώντες σκέφτονται περί των ζώντων. Παρηγορηθείτε από την υπόσχεση τής πίστης μας ... Εδώ είναι το πρώτο: ο Κύριος είναι κοντά σα αυτούς που η καρδιά τους έχει ραγίσει ... "Δεῦτε πρός με πάντες οἱ κοπιῶντες καὶ πεφορτισμένοι, κἀγὼ ἀναπαύσω ὑμᾶς...." (κατά Ματθαίον, κεφ. 11, εδ. 28). Εισπνεύστε στον Κύριο, και Αυτός θα στείλει παρηγοριά στον αναστεναγμό σας.


Προσευχή μιας παντρεμένης γυναίκας


Η χάρη τού Θεού να είναι μαζί σας!

Είστε η γυναίκα, η μάνα, η οικοδέσποινα. Οι ευθύνες που απορρέουν από αυτά, σχετίζονται άμεσα με την προοπτική τής σωτηρία σας.

Προσπαθήστε να κάνετε το εξής: το πρωί, κατά την διάρκεια τής συνηθούς προσευχής σας, προσπαθήστε να επιδείξετε τόση προσοχή ενώπιον τού Θεού, που αργότερα να Τον έχετε μπροστά σας όλη την μέρα, ανεξάρτητα τού τι θα συμβεί. <…>

Είστε η γυναίκα, η μάνα, η οικοδέσποινα. Οι ευθύνες που απορρέουν από αυτά, σχετίζονται άμεσα με την σωτηρία σας.

Η ανάγνωση τού Ευαγγελίου και τού Ψαλτηρίου είναι μια καλή πράξη. Μην σταματάτε τη ανάγνωση τους όσο δεν έχετε πάρει κάποιο μάθημα ή δεν έχετε βρει κάποιον κανόνα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

1.Μπορεῖτε νά δεῖτε τίς προηγούμενες δημοσιεύσεις τοῦ ἱστολογίου μας πατώντας τό: Παλαιότερες ἀναρτήσεις (δεῖτε δεξιά)

2.Καλλίτερη θέαση τοῦ ἱστολογίου μέ τό Mozilla.

3.Ἐπιτρέπεται ἡ ἀναδημοσίευση τῶν ἀναρτήσεων μέ τήν προϋπόθεση ἀναγραφῆς τῆς πηγῆς

4.Ἐπικοινωνία:
Kyria.theotokos@gmail.com .
Γιά ἐνημέρωση μέσῳ ἠλεκτρονικοῦ ταχυδρομείου στεῖλτε μας τό e- mail σας στό
Kyria.theotokos@gmail.com .
Home of the Greek Bible