Σελίδες

ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ

ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ
ΥΠΕΡΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΕ ΣΩΣΟΝ ΗΜΑΣ

ΟΙ ΟΜΙΛΙΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΕΒΑΣΜΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΣΑΣ





ΟΔΗΓΙΕΣ: ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ:

Δίπλα από το όνομα Κύριος Ιησούς Χριστός που υπάρχει ένα μικρό βελάκι , πατάμε εκεί και μας βγάζει διάφορες επιλογές από τις οποίες πατάμε το Download .
Και γίνεται η εκκίνηση να κατέβουν όλες οι ομιλίες.

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023

Ἡ θαυματουργή διάσωση τῆς εἰκόνας τῆς Θεοτόκου Κασσωπίτρας ἀπό τήν καταστροφή τοῦ Μπαρμπαρόσα



Ο Ιερός Ναός Παναγίας Κασσωπίτρας (Κασσιώπη)

Λίγα χρονια μετα το θαύμα της ίασης του Στέφανου [ΕΔΩ] , το 1537, η Κασσιώπη έπεσε θύμα της βαρβαρότητας του στόλου του σουλτάνου Σουλεϊμάν.
Ο τουρκικός στόλος,υπό τις διαταγές του Μπαρμπαρόσσα , επιτέθηκε στην Κέρκυρα .
Το θαύμα της ίασης του Στέφανου[έργο Θεόδωρου Πουλάκη 1622-1692]

Η Κασσιώπη σχεδόν ισοπεδώθηκε από το μένος των επιτιθέμενων .Η εκκλησία της Κασσωπίτρας δεν γλύτωσε την επίθεση.
Σώθηκε όμως η θαυματουργή εικόνα με θεϊκή παρέμβαση .
Και αν αυτό πάλι ακούγεται υπερβολικό,το πιστοποιεί ο Γάλλος Βαρόνος Blancard, όπως αυτό καταγράφεται στο σχετικό ημερολόγιο της εκστρατείας του.
Ο Βαρόνος εκείνη τη περίοδο ήταν ηγέτης της Γαλλικής αρμάδας και πολεμούσε στο πλευρό των συμμάχων τους, των Τούρκων.
Ο Blancard,αν και σύμμαχος των εχθρών,δεν έπαυε να είναι χριστιανός . Έτσι τρείς μέρες μετά την επίθεση, άραξε μέ το στόλο του έξω από το λιμάνι της Κασσιώπης , γιά νά διαπιστώσει αν επέζησε της επίθεσης.
Βρήκε την εκκλησία κατεστραμμένη.
Η σκεπή είχε καταρρεύσει μέσα στο ναό ,όρθιοι απέμεναν μόνο οι τοίχοι .
Η εκκλησία ήταν γεμάτη μπάζα και εντόσθια ζώων, τα τιμαλφή είχαν αφαιρεθεί . Οι εικόνες πού δέν είχαν αξία, κρεμόταν ακόμα στους τοίχους , όλες καλυμμένες μέ αίμα και κόπρανα ζώων , σέ ένδειξη βέβηλότητας από τους Τούρκους .
Όμως μία εικόνα της Θεοτόκου παρέμενε άθικτη , στολισμένη μέ ασημένια τάματα .
Ο Βαρόνος απόρησε με αυτή την εξαίρεση πού έκαναν οι Τούρκοι . Ρώτησε το λόγο και πήρε σάν απάντηση ότι κατά τη διάρκεια της λεηλασίας , ένας Τούρκος στρατιώτης δοκίμασε να αφαίρεσει τα τάματα , αλλά όταν ακούμπησε την εικόνα τυφλώθηκε !
Οι υπόλοιποι στρατιώτες δεν τόλμησαν νά την πειράξουν .
Ο Blancard μετά από όσα άκουσε έκανε δέηση μπροστά στην εικόνα πρίν αποχωρήσει .
Η θαυματουργή εικόνα της Παναγιάς Κασσωπίτρας πού έδωσε φώς στο Στέφανο , το αφαίρεσε από τον βέβηλο που τόλμησε νά την πειράξει .
Σίγουρα ακούγετε απίστευτη αυτή η διήγηση όπως και η παραπάνω γιά το θαύμα της ομάτωσης του Στεφάνου.
Όμως οι σύγχρονες μαρτυρίες είναι αδιάψευτες αποδείξεις των γεγονότων .

Το ημερολόγιο του Βαρόνου,που σώζεται μέχρι τις μέρες μας, προοριζόταν γιά τον Βασιλιά Φραγκίσκο , κατόπιν εντολής του.
Οι Γάλλοι σε αυτό τον πόλεμο ήταν σύμμαχοι των Τούρκων ενάντια στους Ενετούς . Προφανώς δέν τους συνέφερε να φανούν συνένοχοι με βέβηλους θαυματουργών χριστιανικών ναών,αντίθετα τους έβλαπτε πολιτικά ο τρόπος που γλύτωσε η εικόνα.
Ότι λοιπόν καταγράφηκε περιγράφει ένα πραγματικό γεγονός και όχι πολιτικές η άλλες σκοπιμότητες .
Μετά την καταστροφή της εκκλησίας , οι Ενετοί απομάκρυναν την εικόνα και την τοποθέτησαν στο ενετικό αρμοστείο. Έμεινε εκεί γιά χρόνια και παρόλο πού το 1590 η εκκλησία της Υ.Θ. Κασσωπίτρας επισκευάστηκε από τους Ενετούς , η εικόνα δεν επέστρεψε .
Αντίθετα περιπλανήθηκε σε ναούς της πόλης της Κέρκυρας,ώσπου το 1967,μετά από τέσσερις αιώνες απουσίας,γύρισε με τιμές στο σπίτι της ,στο ναό της Υπεραγίας Θεοτόκου Κασσωπίτρας , στην Κασσιώπη.
Αυτοί οι τέσσερις αιώνες απουσίας σίγουρα οδήγησαν στη λήθη των θαυμαστών έργων της.

Σήμερα μόνο οι κάτοικοι της Κασσιώπης και γειτονικές περιοχές ,γνωρίζουν τη δύναμη και τη χάρη Της ,που παραμένει αμείωτη .
Λίγοι εκτός Κερκυρα ,γνωρίζουν σήμερα ότι είναι ανάμεσα στις εικόνες που αποδόθηκαν στον Ευαγγελιστή Λουκά , ότι είναι η εικόνα πού πρίν από λίγους αιώνες έκανε ένα ασύλληπτο γιά τον ανθρώπινο νού θαύμα .
Ότι γιά τη Χάρη Της ,συνέρρεαν πλήθος κόσμου από όλη την Ευρώπη για νά ανάψουν ένα κερί .
Μόνη θύμηση αυτής της δόξας παραμένουν οι αμέτρητες υπογραφές προσκυνητών στις τοιχογραφίες του ναού,που σφράγιζαν με αυτό τον τρόπο το προσκύνημα τους .
Η Θαυματουργή εικόνα Της Παναγιας Κασσωπίτρας , λιτανεύεται κάθε χρόνο , στις 8 Μαΐου στην Κασσιώπη ,σε ανάμνηση του θαύματος της ομάτωσης του Στέφανου .
Τον υπόλοιπο χρόνο παραμένει σε προσκύνημα εντός του ναού ,πού από μόνος του αποτελεί ένα μοναδικό θρησκευτικό μνημείο . Από τη δημιουργία της πρώτης εκκλησίας μέχρι σήμερα ,ο ναός της Κασσιόπης γνώρισε δόξα ,λατρεία ,ακμή αλλά και αλλεπάλληλες επιθέσεις από σταυροφόρους ,πειρατές,Τούρκους,Σικελούς κτλ.
Και όμως επέζησε .

Παρότι η πρώην σπουδαία πόλη της Ρωμαϊκής και μετέπειτα Βυζαντινής Κασσιώπης ,εγκαταλείφθηκε απο τους κατοίκους και παρέμεινε έρημη γιά αιώνες, η εκκλησία δεν έπαψε να λειτουργεί ( ακόμα και σέ κακή κατάσταση για κάποιες περιόδους ) και νά περιβάλλεται μάλιστα από την αμέριστη αγάπη των Κερκυραίων αλλά και τών Ενετών .
Σήμερα τά σημάδια αυτής της διαχρονικότητας του μνημείου διαφαίνονται ξεκάθαρα.
Εξωτερικά ο ναός έχει την όψη καθολικών ναών που έλαβε τον 16ο αιώνα μετά την ανακατασκευή του από τους Ενετούς . Εσωτερικά φέρει βυζαντινές τοιχογραφίες του 11ου και 16 αιώνα, ,βυζαντινές και καθολικές εικόνες και άλλα αποτυπώματα του παρελθόντος ,ενώ σέ περίοπτη θέση δεσπόζει η θαυματουργή εικόνα της Θεοτόκου, ευλογώντας τους ικέτες , όπως έκανε γιά τον Στέφανο .

Σήμ: Όλες οι παραπάνω πληροφορίες προέρχονται απο το βιβλίο με τίτλο
" Κασσιώπη , ένας μικρός τόπος , μία μεγάλη ιστορία ” της Ε.Χ. Σαρακηνού , πού εκδόθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κασσιώπης το 2013.
Το βιβλίο αποτελεί προϊόν μακρόχρονης έρευνας και όλα τα στοιχεία προέρχονται απο καταγεγραμμένες και επιβεβαιωμένες πηγές .


https://proskynitis.blogspot.com/2023/01/blog-post_96.html#more

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

1.Μπορεῖτε νά δεῖτε τίς προηγούμενες δημοσιεύσεις τοῦ ἱστολογίου μας πατώντας τό: Παλαιότερες ἀναρτήσεις (δεῖτε δεξιά)

2.Καλλίτερη θέαση τοῦ ἱστολογίου μέ τό Mozilla.

3.Ἐπιτρέπεται ἡ ἀναδημοσίευση τῶν ἀναρτήσεων μέ τήν προϋπόθεση ἀναγραφῆς τῆς πηγῆς

4.Ἐπικοινωνία:
Kyria.theotokos@gmail.com .
Γιά ἐνημέρωση μέσῳ ἠλεκτρονικοῦ ταχυδρομείου στεῖλτε μας τό e- mail σας στό
Kyria.theotokos@gmail.com .
Home of the Greek Bible