Σελίδες

ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ

ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ
ΥΠΕΡΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΕ ΣΩΣΟΝ ΗΜΑΣ

ΟΙ ΟΜΙΛΙΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΕΒΑΣΜΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΣΑΣ





ΟΔΗΓΙΕΣ: ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ:

Δίπλα από το όνομα Κύριος Ιησούς Χριστός που υπάρχει ένα μικρό βελάκι , πατάμε εκεί και μας βγάζει διάφορες επιλογές από τις οποίες πατάμε το Download .
Και γίνεται η εκκίνηση να κατέβουν όλες οι ομιλίες.

Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018

Πιστεύετε ὅτι ἐμεῖς πού ἐργαζόμαστε στόν κόσμο μποροῦμε νά κάνουμε, ὅ,τι καί οἱ μοναχοί στό θεῖο αὐτό ἔργο τῆς προσευχῆς;

   
"Πιστεύετε ότι εμείς που εργαζόμαστε στον κόσμο μπορούμε να κάνουμε, ό,τι και οι μοναχοί στο θείο αυτό έργο της προσευχής; 
 
- Αν όχι όπως εκείνοι πάντως κι εσείς μπορείτε να επιτύχετε πολλά πράγματα βέβαια μέχρι να ξεκαθαριστεί ότι άλλο είναι η νοερά προσευχή και άλλο είναι το να προσευχόμαστε με την ευχή. Δηλαδή, η νοερά προσευχή, όπως την κάνουν μερικοί ησυχαστές θέλει"άφροντιν βίον" και απερίσπαστο, θέλει ησυχία κ.ά. Είναι μια προσευχή πυ γίνεται, όταν ο νους κατεβαίνει στην καρδιά. Αν δεν μπορείτε να κάνετε νοερά προσευχή στον κόσμο και είναι πολύ δύσκολο, πρέπει να προσεύχεστε σε τακτές ώρες με την "ευχή του Ιησού" ή και να την λέτε, όποτε έχετε ευκαιρία. Θα σας κάνει πολύ μεγάλο καλό.
 
-Μπορείτε να μας υποδείξετε μερικούς χρήσιμους και πρακτικούς τρόπους;
 
-Εκτός από τις εκκλησιαστικές ακολουθίες που κάνεις να αφιερώνεις και ειδικές ώρες για την εξάσκηση στην "ευχή" του Ιησού. Να αρχίζεις λίγο λίγο και να προχωράς αναλογα με τη δίψα και τη Χάρη που αισθάνεσαι. Μπορεί να αρχίσει κανείς με μισή ώρα το πρωί, πριν ανατείλει ο ήλιος και μισή ώρα το βράδυ μετά το Απόδειπνο και πριν πέσει να κοιμηθεί. Είναι απαραίτητο να υπάρχει μία μόνιμη ώρα, που να μην παραβιάζεται με κανένα τρόπο, ούτε και για καλά έργα. Είναι δυνατόν την ώρα εκείνη π.χ. να παρουσιαστει κάποιος να εξομολογηθεί. Αν δεν είναι άρρωστος ή αν δεν υπάρχει τόση ανάγκη να μην μεταθέτεις την ώρα της ευχής για άλλη φορά. Το ίδιο και για άλλα καλά έργα.
 
 Είναι απαραίτητο επίσης ένα ήσυχο και ήρεμο δωμάτιο, όπου να μην ακούγονται θόρυβοι κι εκεί να αρχίσει η εργασία της "ευχής" με τον τρόπο που ανέφερα. Δηλαδή στην αρχή θέρμανση της καρδιάς ή ανάγνωση ενός πατερικού βιβλίου που δημιουργεί κατάνυξη και μετά με τα χείλη ή τον νουν ή την καρδιά ανάλογα με την πρόοδο που έχουμε να λέμε την ευχή του Ιησού. Με τον καιρό η ώρα που προσφέρεται για τη ευχήν θα αυξάνει και θα γλυκαίνει την καρδιά και θα την περιμένουμε με νοσταγία. Αλλά επαναλαμβάνω στην αρχή χρειάζεται κανείς να βιάσει τον εαυτό του έστω και για λίγη ώρα. Θα του κάνει μεγάλο καλό.
 
- Είναι αρκετή αυτή η λίγη ώρα; 
 
- Αρκετή δεν είναι αλλά όταν υπάρχει διάθεση και ταπείνωση, ο Θεός αναπληρώνει την έλλειψη προσευχής. Αφού ο Θεός είναι τόσο φιλάνθρωπος στις πτώσεις μας δεν θα είναι εξαιρετικά ελεήμων στην προσπάθεια για τη μεταμόρφωσή μας; Εκείνος αναπληρώνει τα ελλείποντα. Εκείνος λαμβάνει υπόψη και τις συνθήκες του καθενός.  Μπορεί μια ώρα προσευχή που θα κάνεις να έχει μεγαλύτερη ευλογία, από περισσότερες ώρες που κάνει ένας μοναχός, γιατί εσύ ασχολείσαι και με άλλα έργα.
Θαύμασα τη διάκριση του αγιορείτου αυτού μοναχού, του ένσαρκου αυτού άγγελου....
- Να ξέρεις όμως συνέχισε ότι την ώρα της προσευχής όπως και λίγο προηγουμένως είπα, ο διάβολος θα σου φέρει πολλούς πειρασμούς. Πολλά γεγονότα θα έρχονται και θα σε κάνουν να σταματήσεις την προσευχή. Αλλά πρέπει ακόμα να γνωρίζεις ότι με όλα αυτά δοκιμάζει ο Θεός αν έχεις διάθεση για την ευχή.Οπότε αν προσπαθείς, έρχεται ο Θεός σε βοήθεια και εκδιώκει όλες τις δυσκολίες".
 
Από το βιβλίο: Μια βραδιά στην έρημο του Αγίου Όρους, Μητροπολίτου Ναυπάκτου, Ιερόθεου Βλάχου, σελ. 186-187

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

1.Μπορεῖτε νά δεῖτε τίς προηγούμενες δημοσιεύσεις τοῦ ἱστολογίου μας πατώντας τό: Παλαιότερες ἀναρτήσεις (δεῖτε δεξιά)

2.Καλλίτερη θέαση τοῦ ἱστολογίου μέ τό Mozilla.

3.Ἐπιτρέπεται ἡ ἀναδημοσίευση τῶν ἀναρτήσεων μέ τήν προϋπόθεση ἀναγραφῆς τῆς πηγῆς

4.Ἐπικοινωνία:
Kyria.theotokos@gmail.com .
Γιά ἐνημέρωση μέσῳ ἠλεκτρονικοῦ ταχυδρομείου στεῖλτε μας τό e- mail σας στό
Kyria.theotokos@gmail.com .
Home of the Greek Bible