Σελίδες

ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ

ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ
ΥΠΕΡΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΕ ΣΩΣΟΝ ΗΜΑΣ

ΟΙ ΟΜΙΛΙΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΕΒΑΣΜΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΣΑΣ





ΟΔΗΓΙΕΣ: ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ:

Δίπλα από το όνομα Κύριος Ιησούς Χριστός που υπάρχει ένα μικρό βελάκι , πατάμε εκεί και μας βγάζει διάφορες επιλογές από τις οποίες πατάμε το Download .
Και γίνεται η εκκίνηση να κατέβουν όλες οι ομιλίες.

Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2022

Γιά τήν συχνότητα τοῦ Θεοῦ, γιά τήν ἁγιότητα, γιά τήν συγγένεια κατά πνεῦμα, γιά τόν ψυχικό κόπο νά ἀγαπήσεις αὐτόν πού σέ κακοποιεῖ, γιά τήν θέωση

Γιά τήν συχνότητα τοῦ Θεοῦ, γιά τήν ἁγιότητα, γιά τήν συγγένεια κατά πνεῦμα, γιά τόν ψυχικό κόπο νά ἀγαπήσεις αὐτόν πού σέ κακοποιεῖ, γιά τήν θέωση

Απόσπασμα από την ομιλία:

Δίψα Θεοῦ (Β΄). Ἅγιος Σιλουανός.Π. Σωφρονίου. 47ο. Ἀρχ. Σάββας Ἁγιορείτης 26-12-2015

Ακούστε όλη την ομιλία εδώ:


Ο Κύριος αγαπά τον άνθρωπο και η χάρη Του θα είναι η ίδια στην Εκκλησία, όπως και στο παρελθόν, μέχρι την ημέρα της φοβεράς Κρίσεως. Ο Θεός δεν αλλάζει, ούτε παίρνει πίσω τις υποσχέσεις Του, ούτε ακυρώνει τα δώρα Του και τις προσφορές Του. Τα χαρίσματα του Θεού είναι αμεταμέλητα, δεν τα παίρνει πίσω ο Θεός και η χάρις του Θεού στην Εκκλησία είναι κατατεθειμένη και υπάρχει και θα υπάρχει πάντα για όλους εκείνους, οι οποίοι με τις κατάλληλες προϋποθέσεις θα την ζητήσουν.

Γιατί, και εδώ είναι ένα σπουδαίο ζήτημα, ότι ναι μεν υπάρχει η χάρις, αλλά την παίρνουν αυτοί οι οποίοι έχουν, όπως έλεγε ο Άγιος Παΐσιος, ταπείνωση και αγάπη, έχουν την συχνότητα του Θεού. Όπως για να επικοινωνήσουμε με έναν που είναι σε μια απόσταση μεγάλη με το τηλέφωνο, παλιά με τον ασύρματο κλπ., έπρεπε να βρισκόμαστε στην ίδια συχνότητα, να εκπέμπουμε και να λαμβάνουμε από τον άλλον στην ίδια συχνότητα για να μπορέσουμε να επικοινωνήσουμε, έτσι και για να επικοινωνήσουμε με τον Θεό και για να πάρουμε την χάρη του Θεού, χρειάζεται να υπάρχει η ταπείνωση και η αγάπη.

Και όταν λέμε αγάπη, εννοούμε την τήρηση των εντολών και όταν λέμε ταπείνωση, πάλι εννοούμε την υπακοή και την τήρηση των εντολών. Όταν υπάρχουν αυτά τότε ο άνθρωπος βρίσκει την ίδια χάρη που βρήκε και η Παναγία μας, που βρήκανε και όλοι οι Άγιοι μέσα στην Εκκλησία, μέσα στον Χριστό, και δεν στερούμαστε τίποτα σε σχέση με τους παλαιούς Αγίους.

Γιατί λένε μερικοί ότι σήμερα άλλαξαν τα δεδομένα, άλλαξαν τα χρόνια, σήμερα δεν μπορείς να αγιάσεις. Αυτό είναι βλασφημία, να πεις ότι σήμερα δεν μπορείς να γίνεις Άγιος. Όπως και τότε, έτσι και σήμερα, έτσι και πάντα, μέχρι το τέλος των αιώνων, μέχρι και τα χρόνια του Αντιχρίστου, θα μπορεί να αγιάσει αυτός που θέλει να αγιάσει. Και θα πρέπει να θέλουμε να αγιάσουμε, γιατί είναι εντολή του Θεού: «Άγιοι γίνεσθε».

Ο Κύριος αγαπά τον άνθρωπο και παρόλο που τον έπλασε από το χώμα, τον εστόλισε με το Άγιο Πνεύμα. Ενώ είναι χωμάτινος ο άνθρωπος, όμως έχει και το θεϊκό στοιχείο, την θεία χάρη, το εμφύσημα του Θεού. Με το Άγιο Πνεύμα γνωρίζεται ο Κύριος, με το Άγιο Πνεύμα αγαπάται ο Κύριος και χωρίς το Άγιο Πνεύμα ο άνθρωπος δεν είναι παρά γη αμαρτωλή, σκέτο χώμα, αμαρτωλό.

Ο Κύριος ανατρέφει τα παιδιά Του με την χάρη του Αγίου Πνεύματος και με την Μετάληψη του Τιμίου Αίματος και Σώματός Του. Και όλοι όσοι ακολουθούν τον Κύριο είναι όμοιοι με τον Κύριο, τον Πατέρα τους, κιόλας από εδώ επάνω στην γη. Όσο τηρούμε τις εντολές, ακολουθούμε τις εντολές του Θεού, ακολουθούμε τον Κύριο, τόσο και εξομοιωνόμαστε με τον Θεό, ανατρεφόμενοι από Αυτόν, με την χάρη και με την Θεία Ευχαριστία.

Το Άγιο Πνεύμα μάς έκανε συγγενείς του Κυρίου και πρέπει να ξέρεις πώς αν αισθάνεσαι μέσα σου την ειρήνη του Θεού και την αγάπη για όλους, τότε η ψυχή σου είναι όμοια με τον Κύριο. Τι ωραίο είναι αυτό, ότι ο Θεός δια του Αγίου Πνεύματος μάς έκανε συγγενείς Του, συγγενείς κατά πνεύμα.

Η συγγένεια κατά πνεύμα είναι ανώτερη από την κατά σάρκα συγγένεια και πολλές φορές οι κατά σάρκα συγγενείς μας δεν είναι και συγγενείς μας κατά πνεύμα, είναι αντίθετοι, έχουν το αντίθετο πνεύμα, όχι το πνεύμα του Θεού. Δεν πρέπει να μάς παραξενεύει αυτό, ούτε να μάς απελπίζει, όπως λένε μερικοί, «δεν έχω κανέναν». Έχουμε τον Κύριο και είμαστε μέσα στην μεγάλη οικογένεια, την πνευματική οικογένεια, που λέγεται «Εκκλησία».

Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να είμαστε όλοι μαζί. Βλέπετε δεν λέει ο Θεός: «Καθίστε στο σπίτι σας και προσευχηθείτε και δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα άλλο, θα σωθείτε». Όχι. Μάς λέει: «Ναι, και στο σπίτι θα προσευχηθείς, αλλά θα έρθεις και στην σύναξη, στην Θεία Λειτουργία, στην κοινή προσευχή», όπου όλοι μαζί συγκροτούμε και φανερώνουμε το Σώμα του Χριστού, την Εκκλησία και έτσι σωζόμαστε, ως Σώμα Χριστού και όχι ως μονάδες, ως άτομα.

Ο Κύριος λοιπόν μάς ανατρέφει και μας δίνει την χάρη Του και εξομοιωνόμαστε με Αυτόν σιγά – σιγά και μοιάζουμε και γινόμαστε όμοιοι με Αυτόν από την γη, από εδώ και τώρα. Γι’ αυτό είδες έναν Άγιο, ουσιαστικά είναι σαν να είδες τον Χριστό.

Το Άγιο Πνεύμα μάς έκανε συγγενείς του Κυρίου και όταν έχουμε την ειρήνη του Θεού και την αγάπη για όλους, τότε η ψυχή μας είναι όμοια με τον Κύριο. Αυτό το διδαχθήκαμε από την χάρη του Θεού. Και η ψυχή ξέρει πότε έχει τον πλούτο της χάρης. Σιγά - σιγά ο άνθρωπος αποκτάει μία διάκριση και κατά κάποιον τρόπο γίνεται και ο ίδιος, λίγο, εντός εισαγωγικών, πνευματικός του εαυτού του και καταλαβαίνει πότε είναι καλά και πότε δεν είναι, πότε είναι σε κατάσταση χάριτος και πότε σε συστολή, σε υποστολή της χάρης.

Το ίδιο αισθάνεται και την απομάκρυνση της χάρης η ψυχή, όπως και την προσέγγιση του εχθρού. Δεν το ήξερα πιο πριν αυτό, αλλά όταν έχασα την χάρη, τότε μόνο από την πείρα μού έγινε φανερό. Γι’ αυτό αδελφοί, με όλες τις δυνάμεις σας φυλάγετε την ειρήνη του Θεού που σάς δόθηκε δωρεάν.

Και αν κάποιος μάς κακοποιεί, ας τον αγαπούμε, έστω και με κόπο και ο Κύριος βλέποντας τον κόπο μας, θα μας βοηθήσει με την χάρη Του. Έτσι διδάσκουν οι Άγιοι Πατέρες, και η πείρα πολλών ετών διδάσκει πως είναι απαραίτητος ο κόπος.

Δεν είναι μόνο ο σωματικός, υπάρχει και ο ψυχικός, ο πνευματικός κόπος, να αγαπήσεις αυτόν που σε κακοποιεί, αυτόν που σου κάνει κακό, έτσι ώστε να φυλάξεις μέσα σου την ειρήνη του Θεού, να συγχωρήσεις και να μην θελήσεις να εκδικηθείς, ή να υπερασπιστείς με θυμό και οργή τον εαυτό σου.

Όποιος ζει εν Αγίω Πνεύματι, αυτός είναι κιόλας επί γης όμοιος με τον Κύριο. Όσοι όμως δεν μετανοούν και δεν πιστεύουν αυτοί μοιάζουν με τον εχθρό. Ο Κύριος μάς αξίωσε να είμαστε όμοιοι με Αυτόν και ο Κύριος είναι τόσο πράος και ταπεινός που αν τον έβλεπες, θα ήθελες από την πολλή χαρά να πεις: «Κύριε, λιώνω από την χάρη Σου». Εκείνη όμως την στιγμή δεν μπορείς να πεις ούτε μια λέξη για τον Θεό, γιατί η ψυχή σου έχει αλλάξει από την άφθονη έκχυση του Αγίου Πνεύματος. Όταν ο άνθρωπος φτάσει να δει τον Θεό, που είναι η ύψιστη εμπειρία, τότε χάνει τα λόγια του, τότε σταματάει και η προσευχή, σταματάνε τα πάντα, είσαι μπροστά στον Θεό και απλώς ζεις την χάρη, ζεις τον Θεό.


Απομαγνητοφώνηση 8λεπτου αποσπάσματος ομιλίας: 33΄ - 41΄

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

1.Μπορεῖτε νά δεῖτε τίς προηγούμενες δημοσιεύσεις τοῦ ἱστολογίου μας πατώντας τό: Παλαιότερες ἀναρτήσεις (δεῖτε δεξιά)

2.Καλλίτερη θέαση τοῦ ἱστολογίου μέ τό Mozilla.

3.Ἐπιτρέπεται ἡ ἀναδημοσίευση τῶν ἀναρτήσεων μέ τήν προϋπόθεση ἀναγραφῆς τῆς πηγῆς

4.Ἐπικοινωνία:
Kyria.theotokos@gmail.com .
Γιά ἐνημέρωση μέσῳ ἠλεκτρονικοῦ ταχυδρομείου στεῖλτε μας τό e- mail σας στό
Kyria.theotokos@gmail.com .
Home of the Greek Bible