Σελίδες

ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ

ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ
ΥΠΕΡΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΕ ΣΩΣΟΝ ΗΜΑΣ

ΟΙ ΟΜΙΛΙΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΕΒΑΣΜΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΣΑΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ: ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ:

Δίπλα από το όνομα Κύριος Ιησούς Χριστός που υπάρχει ένα μικρό βελάκι , πατάμε εκεί και μας βγάζει διάφορες επιλογές από τις οποίες πατάμε το Download .
Και γίνεται η εκκίνηση να κατέβουν όλες οι ομιλίες.

Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2016

Μόνο μέ τό Πνευματικό Πένθος ὁ νοῦς γίνεται ἱκανός νά ἑνωθεῖ μέ τήν καρδιά γιά νά θεραπευτεῖ ὅλο τό Εἶναι μας.

Μόνη της η προσευχή δεν επαρκεί για τον εξαγνισμό της ψυχής (από τα πάθη). Αυτό που συντρίβει πραγματικά όλα τα πάθη και θεραπεύει τις δυνάμεις της υπάρξεώς μας είναι το πνευματικό πένθος. 
Όταν ο άνθρωπος πενθεί οικοιοθελώς, επικαλούμενος τη Χάρη του Θεού, ο νους και η καρδιά του ενοποιούνται. Όλο το είναι του ενοποιείται και είναι σε θέση τώρα να συμμορφωθεί προς τις εντολές του Χριστού. 
Για παράδειγμα αυτός που πενθεί καθίσταται ικανός να αγαπήσει καθώς το πνευματικό πένθος είναι η ανταπόκριση της δικής μας αγάπης, στο άγγιγμα της θεϊκής αγάπης.
Σύμφωνα με τον άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά, όταν ο άνθρωπος ανακαλύπτει την οδό του πνευματικού πένθους ακόμα και το σώμα του γίνεται ανάλαφρο μέσω του αγιασμού του. 
Οι εντολές του Χριστού, οι οποίες μας διδάσκουν την αγάπη προς τον Θεό με όλη τη διάνοια, όλη την καρδιά και όλη τη δύναμή μας εκπληρώνονται. 
Πώς όμως να αγαπήσουμε τον Θεό με όλη την καρδιά και όλη τη διάνοιά μας όταν ο νους και η καρδιά έχουν διαχωριστεί μεταξύ τους και όλες οι δυνάμεις της ψυχής είναι διασκορπισμένες; 
Μόνο στην πράξη του πνευματικού πένθους ο νους γίνεται ικανός να κατεβεί και να ενωθεί με την καρδιά ώστε όλο μας το είναι να θεραπευτεί. Και γι΄αυτό το λόγο οι άγιοι πατέρες αξιολογούν το πνευματικό πένθος ως περιεκτική αρετή.

Η πάλη αυτή της καθάρσεως είναι πολύ πλούσια. Διαβάζουμε στο βιβλίο του πατρός Σωφρονίου για τον άγιο Σιλουανό ότι όταν ο άγιος Ιωάννης ο Κολοβός καθαρίστηκε τελικά από τα πάθη προσευχήθηκε να επιστρέψει σε αυτόν μια μικρή γεύση τους επειδή κατάλαβε ότι η πάλη εναντίον τους είχε προσφερθεί στον Θεό ως ευάρεστη θυσία....
Τέλος όταν ο άνθρωπος βρίσκει χάρη ενώπιον του Θεού εξαιτίας της θυσίας που προσφέρει για την κάθαρσή του, ο Θεός τον καλεί σε υψηλότερη θυσία, (δηλαδή) την προσφορά προσευχής για τη σωτηρία όλου του κόσμου, σύμφωνα με την οδό των αγίων. Αυτή είναι η τελειότητα την ομοιώσεως του Θεού μέσα μας. Αυτή είναι η τελειότητα του βασιλείου ιερατεύματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

1.Μπορεῖτε νά δεῖτε τίς προηγούμενες δημοσιεύσεις τοῦ ἱστολογίου μας πατώντας τό: Παλαιότερες ἀναρτήσεις (δεῖτε δεξιά)

2.Καλλίτερη θέαση τοῦ ἱστολογίου μέ τό Mozilla.

3.Ἐπιτρέπεται ἡ ἀναδημοσίευση τῶν ἀναρτήσεων μέ τήν προϋπόθεση ἀναγραφῆς τῆς πηγῆς

4.Ἐπικοινωνία:
Kyria.theotokos@gmail.com .
Γιά ἐνημέρωση μέσῳ ἠλεκτρονικοῦ ταχυδρομείου στεῖλτε μας τό e- mail σας στό
Kyria.theotokos@gmail.com .

ΕΤΙΚΕΤΕΣ - ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ