Όπως γνωρίζετε, στις 19 Δεκεμβρίου 2023, μια ομάδα ιεραρχών και κληρικών από διάφορες Τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες, μαζί με έναν αριθμό οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε συμβουλευτικό καθεστώς με τα Ηνωμένα Έθνη, υπέγραψαν συμφωνία για την ίδρυση της Διεθνούς ένωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων "Εκκλησία κατά της ξενοφοβίας και των θρησκευτικών διακρίσεων".
Η είδηση αυτού του σημαντικού γεγονότος στον παγκόσμιο χώρο της θρησκείας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διαδόθηκε από τη Λέσχη Τύπου της Γενεύης.
Σήμερα μιλάμε με τον εμπνευστή και συμπρόεδρο της Ένωσης, τον Μητροπολίτη Τσερκάσι και Κάνεφ Θεοδόσιο (Snigirev).
Σεβασμιώτατε, μαζί με άλλους ιεράρχες των Τοπικών Εκκλησιών, ξεκινήσατε τη δημιουργία της Διεθνούς ένωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων "Εκκλησία κατά της ξενοφοβίας και των θρησκευτικών διακρίσεων". Είναι γνωστό ότι η Ένωση ιδρύθηκε με κύριο στόχο την προστασία των δικαιωμάτων των ορθόδοξων πιστών στην Ουκρανία. Αλλά τα προβλήματα των πιστών δεν υπάρχουν μόνο στην Ουκρανία. Θα μπορούσατε να μας μιλήσετε για τις προοπτικές αυτής της νέας διεθνούς δομής ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τον κύριο στόχο της;
Η ανάγκη για νομική προστασία των συμφερόντων των ορθοδόξων πιστών σε διεθνές επίπεδο έχει καθυστερήσει εδώ και καιρό, καθώς υπάρχουν δομές στον κόσμο που προωθούν εδώ και δεκαετίες μια ατζέντα αντίθετη προς τον Χριστιανισμό.
Συγκεκριμένα, το λεγόμενο "δικαίωμα στην άμβλωση", τα "δικαιώματα της LGBT κοινότητας", το "δικαίωμα στην ευθανασία" κ.λπ.
Αυτά τα κινήματα, στην πραγματικότητα, δεν "προστατεύουν τα δικαιώματα" των φορέων αυτών των ιδεών, αλλά επιβάλλουν επιθετικά αυτή την ατζέντα στους ανθρώπους γύρω τους.
Υπό το πρόσχημα της "προστασίας των δικαιωμάτων" αυτών των κοινοτήτων, γινόμαστε μάρτυρες ενός ανοιχτού πολέμου κατά των χριστιανικών αξιών και, κατ' αρχήν, κατά των παραδοσιακών αξιών ενός υγιούς ανθρώπου.
Αυτή η επιθετικότητα σε διάφορες χώρες οδηγεί όλο και περισσότερο σε διάφορες απαγορεύσεις και περιορισμούς για τους χριστιανούς στην ελεύθερη έκφραση των θρησκευτικών τους απόψεων και στην άσκηση της πίστης τους.
Και όλα αυτά συμβαίνουν μπροστά στα μάτια μας τις τελευταίες δεκαετίες. Και όσο προχωράμε, τόσο πιο σκληρές και ασυμβίβαστες μορφές παίρνει.
Μαζί με αυτά τα προβλήματα, υπάρχει απαράδεκτη συμπεριφορά από την άποψη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτικών ομάδων σε ορισμένες χώρες που χρησιμοποιούν την εξουσία που έχουν αποκτήσει για να παρεμβαίνουν στη θρησκευτική σφαίρα.
Αυτό συνέβη, για παράδειγμα, στο Μαυροβούνιο, όπου οι πολιτικοί που επιτέθηκαν στην Εκκλησία έχασαν τελικά την εξουσία. Και τώρα, δυστυχώς, μια παρόμοια διαδικασία λαμβάνει χώρα στην Ουκρανία.
Ως εκ τούτου, είναι επιτακτική ανάγκη να διεξάγεται πρακτικό έργο σε διεθνές επίπεδο για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των πιστών, σε διάφορες χώρες και σε διαφορετικές τομείς.
Το δελτίο τύπου της Ένωσης αναφέρει μη κυβερνητικές οργανώσεις με συμβουλευτικό καθεστώς στον ΟΗΕ που συμμετείχαν στη δημιουργία αυτής της δομής για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ποιος είναι ο τομέας δραστηριότητας αυτών των οργανώσεων;
Επί του παρόντος, η Ένωσή μας περιλαμβάνει ήδη επαγγελματικές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δικηγόρους που ειδικεύονται στο διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα, γραφεία πληροφόρησης και δημοσίων σχέσεων, γεγονός που θα επιτρέψει στην Ένωση να εργαστεί σε όλες τις διεθνείς πλατφόρμες, όπως ο ΟΗΕ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο της Ευρώπης, οι επιτροπές της ΕΕ.
Ταυτόχρονα, η ένωσή μας σχεδιάζει να εργαστεί τόσο σε νομικό επίπεδο, δηλαδή να καταθέσει καταγγελίες σε διεθνείς φορείς, όσο και να εξασφαλίσει προσωπικές επαφές με αξιωματούχους που έχουν τη νομική δυνατότητα να επηρεάσουν τις κοινωνικές διαδικασίες.
Κατανοούμε τη σημασία της εργασίας των μέσων ενημέρωσης, γι' αυτό και το πρώτο μας δημόσιο βήμα ήταν να οργανώσουμε τη συνεχή ενημέρωση των ξένων μέσων ενημέρωσης για τα προβλήματα των ορθόδοξων πιστών στην Ουκρανία.
Πραγματοποιούμε αυτό το έργο, ιδίως μέσω της Λέσχης Τύπου της Γενεύης και άλλων διαύλων. Για παράδειγμα, ορισμένα από τα μέλη μας είναι εγγεγραμμένα στο Transparency Register της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους λομπίστες και έχουν σχετική εμπειρία διεθνούς εργασίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Μέσω των μελών μας στις Ηνωμένες Πολιτείες, σκοπεύουμε να συνεργαστούμε με αμερικανούς γερουσιαστές και βουλευτές, να έρθουμε σε επαφή με τα υπουργεία της αμερικανικής κυβέρνησης που είναι αρμόδια για θέματα θρησκείας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και με υπηρεσίες που βρίσκονται στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Σεβασμιώτατε, μπορούν οι ορθόδοξοι χριστιανοί να χρησιμοποιήσουν το πρόγραμμα της Διεθνούς ένωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων "Εκκλησία κατά της ξενοφοβίας και των θρησκευτικών διακρίσεων" επί τόπου, στις ενορίες και τα μοναστήρια, για να προστατεύσουν τα δικαιώματα και τις θρησκευτικές ελευθερίες τους; Μπορεί ένας απλός ιερέας ή λαϊκός να γίνει μέλος αυτής της Ένωσης; Ή μήπως αυτό απαιτεί ένα συγκεκριμένο νομικό καθεστώς;
Η ένωση παρέχει τη δυνατότητα ευρείας συμμετοχής πιστών: λαϊκών, κληρικών, ιεραρχών και επαγγελματιών από διάφορους τομείς: μπορεί να είναι δικηγόροι, δημοσιογράφοι, επιστήμονες που θα ήθελαν να υπερασπιστούν την πίστη τους και να βοηθήσουν τα θύματα που υποφέρουν από την αδικία και την αυθαιρεσία σε διάφορες χώρες.
Οι πόρτες μας είναι ανοιχτές σε ανθρώπους με καλή θέληση και παραδοσιακές αξίες ζωής, σε όσους γνωρίζουν τις καταστροφικές συνέπειες όσων συμβαίνουν στην ελευθερία της συνείδησης στην Ουκρανία και το αντιχριστιανικό σύννεφο που έρχεται στον κόσμο.
Η συμμετοχή στην Ένωση σχεδιάζεται να είναι πολυεπίπεδη. Στο εγγύς μέλλον, αρκετοί άλλοι γνωστοί ξένοι ιεράρχες σχεδιάζουν να συμμετάσχουν στο συντονιστικό Συμβούλιο της Διεθνούς ένωσης "Εκκλησία κατά της ξενοφοβίας και των θρησκευτικών διακρίσεων".
Όμως, εκτός από το συντονιστικό Συμβούλιο, η Ένωση, φυσικά, προβλέπει και άλλες μορφές συμμετοχής, ιδίως για τον κλήρο.
Σε αντίθεση με τις νομικές και διπλωματικές διεθνείς εργασίες, οι οποίες έχουν ήδη αναπτυχθεί και λειτουργούν αποτελεσματικά, το μπλοκ της εμπλοκής ευρύτερων ομάδων συμμετεχόντων στις εργασίες αυτές βρίσκεται επί του παρόντος υπό προετοιμασία.
Δεν μπορούμε να πούμε τα πάντα αυτή τη στιγμή. Αλλά προσευχόμαστε και ελπίζουμε ότι με την ευλογία και τη βοήθειά του Κυρίου, Αυτός θα κατευθύνει τις προσπάθειες των παιδιών Του για καλό.
Πείτε μας, υπάρχει κάποια αντίδραση από τη διεθνή κοινότητα στους τομείς του προγράμματος της νέας ένωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ή είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε γι' αυτό; Πώς μπορεί το έργο της να επηρεάσει την κατάσταση της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας;
Είναι γεγονός ότι τα μέλη της Ένωσής μας για τα ανθρώπινα δικαιώματα εργάζονται για την προστασία των δικαιωμάτων των πιστών εδώ και αρκετό καιρό.
Η υπογραφή της συμφωνίας στις 19 Δεκεμβρίου ήταν μόνο ένα εξωτερικό γεγονός-ορόσημο που καθόρισε το status quo και του έδωσε δημοσιότητα.
Τα μέλη της Ένωσης έχουν ήδη κάνει πολλή δουλειά σε διεθνές επίπεδο και έχουν σημαντικές επαφές σε διάφορες χώρες.
Για παράδειγμα, συντονίσαμε το έργο μας με τη διεθνή δικηγορική εταιρεία Amsterdam & Partners, και οι δυνατότητες της οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα Public Advocacy, η οποία έγινε μέλος της Ένωσης και ασχολείται με το θέμα της UOC εδώ και πολλά χρόνια, μας επέτρεψαν να καθιερώσουμε αποτελεσματική αλληλεπίδραση με το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τους ειδικούς εισηγητές του ΟΗΕ, καθώς και με επιτροπές που μπορούν να λαμβάνουν νομικές αποφάσεις επί διαφορών που αφορούν κράτη που παραβιάζουν τα δικαιώματα των πιστών.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εντατική διεθνής εργασία για τα ανθρώπινα δικαιώματα το 2023 οδήγησε στο γεγονός ότι τα προβλήματα των πιστών της UOC έγιναν ξεχωριστό θέμα στη διεθνή ατζέντα, πολλά δημοσιεύματα εμφανίστηκαν στον ξένο τύπο, οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων των πιστών συζητήθηκαν στον ΟΗΕ, και προέκυψε δημόσια συζήτηση στα μέσα ενημέρωσης και στον πολιτικό χώρο των ΗΠΑ.
Αυτό υποδηλώνει ότι κάποια απτά αποτελέσματα αυτής της εργασίας έχουν ήδη επιτευχθεί.
Ταυτόχρονα, δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει το γεγονός ότι τέτοιες παραβιάσεις των δικαιωμάτων των πιστών της UOC, όπως η κατάληψη των εκκλησιών, οι απόπειρες να ψηφιστεί ένας νόμος "απαγόρευσης της UOC", οι αποφάσεις των τοπικών αρχών για κατάσχεση γης και η συνεχιζόμενη ποινική δίωξη ιεραρχών της UOC, προκαλούν ήδη έντονη διεθνή κριτική, μέρος της οποίας έχει φτάσει στα δημόσια μέσα ενημέρωσης και ακόμη και στο τμήμα του πολιτικού αγώνα στο εξωτερικό.
Ως εκ τούτου, από την άποψη της απλής λογικής, θα ήταν προς το συμφέρον της ηγεσίας της χώρας μας να απομακρύνει την ατζέντα της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας από την πολιτική επικαιρότητα και να επικεντρωθεί σε πιο επείγοντα ζητήματα για την Ουκρανία.
Και δεν χάνουμε την ελπίδα ότι η κυβέρνησή μας θα αλλάξει τη στάση της απέναντι στην UOC και θα βρει τη δύναμη να σταματήσει την αυθαιρεσία και την ανομία που λαμβάνει χώρα στην ουκρανική κοινωνία σε σχέση με τους πιστούς της εκκλησίας μας.
Ωστόσο, παρ' όλες τις προκλήσεις και τις δυσκολίες, θα συνεχίσουμε αυτό το έργο, θα προσελκύσουμε νέους συμμετέχοντες, καλύπτοντας, μεταξύ άλλων, τα προβλήματα των παραβιάσεων των δικαιωμάτων των πιστών σε διάφορες χώρες, εμπλέκοντας τόσο τις Τοπικές Εκκλησίες όσο και εκπροσώπους επαγγελματικών τμημάτων του νομικού, του δημοσιογραφικού, του επιστημονικού και του εκπαιδευτικού τομέα, καθώς και δημόσια πρόσωπα από διάφορες χώρες που ενδιαφέρονται για την επίλυση των προβλημάτων των συμπολιτών τους.
Σεβασμιώτατε, οι πιστοί της Ουκρανίας, και όχι μόνο της Ουκρανίας, με μεγάλη χαρά έμαθαν την τελευταία απόφαση του δικαστηρίου του Τσερκάσι: να αλλάξει το προληπτικό Σας μέτρο από κατ' οίκον περιορισμό όλο το εικοσιτετράωρο σε κατ' οίκον περιορισμό τη νύχτα. Τώρα μπορείτε να κάνετε λειτουργίες σε εκκλησίες και να διαχειρίζεστε πλήρως την Επισκοπή κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό δεν δείχνει κάποια θετική τάση στις δικαστικές διαδικασίες κατά κληρικών της UOC;
Είναι μάλλον πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για τάσεις. Για μια τάση, χρειαζόμαστε περισσότερα γεγονότα όπως αυτό, χρειαζόμαστε κάποια καλή δυναμική σε άλλες διαδικασίες.
Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει καμία. Νομίζω ότι σε αυτή την περίπτωση, μπορούμε να μιλήσουμε μόνο για το θάρρος και την εντιμότητα μιας συγκεκριμένης δικαστού που έλαβε μια δίκαιη απόφαση στο πλαίσιο του νόμου και των αρμοδιοτήτων της.
Γιατί εντιμότητα; Επειδή όλοι ζούμε πλέον σε μια ατμόσφαιρα πρωτοφανούς πίεσης πληροφοριών, τόσο οι δικαστές όσο και οι "κατηγορούμενοι". Πίεση στην κοινή λογική.
Ζούμε σε μια ατμόσφαιρα όπου ακόμη και μια απλή μη επιθετική στάση απέναντι στους διαφωνούντες, πόσο μάλλον στους εκπροσώπους της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, είναι λάθος.
Αυτό, φυσικά, δεν είναι κανονικό ούτε από συνταγματική ούτε από ηθική άποψη, αλλά έτσι έχουν τα πράγματα. Είναι πολύ δύσκολο να παραμείνει κανείς έντιμος σε μια τέτοια ατμόσφαιρα.
Η Σαρακοστή των Χριστουγέννων τελειώνει, το νέο έτος 2024 έχει αρχίσει και η μεγάλη γιορτή των Χριστουγέννων πλησιάζει. Τι περιμένετε πιο πολύ για το μέλλον του νέου έτους και τι θα θέλατε να ευχηθείτε στο αναγνωστικό κοινό και σε όλους τους πιστούς της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας αυτές τις άγιες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα;
Φέτος περιμένω και εύχομαι σε όλους τους αναγνώστες της πύλης της Ορθόδοξης Ζωής και σε όλους τους πιστούς ένα μεγάλο δώρο από τον Θεό – το τέλος του πολέμου.
Εύχομαι επίσης το τέλος του πολέμου να μην φέρει μαζί του απελπιστική θλίψη και αθεράπευτο μίσος, αλλά ελπίδα για την ακλόνητη ειρήνη του Θεού και την αυγή της συγχωρητικής Του αγάπης.
Η προσευχή των ανθρώπων που επέζησαν από τον πόλεμο να είναι ήσυχη, φωτεινή και ευγνώμων. Αυτή η προσευχή να αποξενωθεί από κάθε σκοτάδι, από κάθε ακαθαρσία και κακία.
Αυτή η προσευχή να είναι γεμάτη εμπιστοσύνη στην Πρόνοια του Θεού, ειρήνη στην καρδιά και ευγνωμοσύνη προς τον Θεό.
Μόνο τότε τα εκατοντάδες χιλιάδες αθώα θύματα αυτού του πολέμου θα μπορέσουν να βρουν αιώνια ειρήνη.
Μόνο τότε θα μπορέσουμε να αρχίσουμε να ζούμε κάτω από έναν ειρηνικό ουρανό από το μηδέν, έτσι ώστε η φρίκη του πολέμου να μην ξανασυμβεί ποτέ στη ζωή μας.
Η συνέντευξη με τον Μητροπολίτη Θεοδόσιο (Snigirev) πραγματοποιήθηκε από τον διάκονο Serhiy Geruk
Επιμέλεια - μετάφραση: romfea.gr
https://aktines.blogspot.com/2024/01/blog-post_93.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου